søndag 29. november 2009

En svipptur til Paris

Jeg har noen feriedager tilgode, og tar fire av dem den kommende uka. Med så mange billige flyturer å få tak i er det en fryd for reiselystne. Vi er fire stk. som reiser til Paris fra Torp i morgen tidlig, og flybilletten tur/retur, inkl. alle avgifter og bagasje kostet den nette sum av kr. 304,- pr. person. Dette er billigere enn å ta buss tur/retur Oslo...;-)

Hjemme blir det derfor Kjell Trygve som tar over møtevirksomheten, og skal bl.a. lede formannskapsmøtet på tirsdag. Der skal det bl.a. tas opp hva kommunen kan tilby Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia. I oppslaget i AAB kunne det tyde på at det er konflikt på gang, men dette er langt fra tilfelle. Vi har en svært god dialog med innehaverne av dyrehagen, og jeg har et bestemt inntrykk av at de også er fornøyd med kommunens bidrag i så måte. Vi har hjulpet dem godt i gang, med en meget gunstig leieavtale for uteområdene de benytter i dag. Når de nå ønsker å utvide, ser kommunen positivt på dette. Selv om det i langtidsplanen for Brokelandsheia er lagt opp til boligbygging i nærheten er dette ikke til hinder for dyreparkens utviklingsmuligheter. Jeg er overbevist om at vi finner en god løsning for alle parter. Selv om dyreparkens innehavere selv valgte å ikke bli med i planprosessen (kommunen har selvfølgelig ikke utelatt noen), så er det god plass for både dyrepark og boliger i området.

Likevel er min klare innstilling at dyreparken ikke kan forvente å få låne/leie arealer som er aktuelle for utbyggingsformål. Ønsker de å utvide må de kjøpe dette arealet på lik linje med andre investorer. Dette gjelder i første rekke områdene rett i nærheten av parkeringsplassen mot Eurospar. Arealet bak dagens bygg, altså mot Nybø er det foreløpig ikke aktuelt å gjøre noe med, og dermed er disse lagt inn i leieavtalen vi har med Den Lille Dyrehage. Alt for å hjelpe to hardtarbeidende unge mennesker til å komme godt igang med sitt livsverk.

Under tirsdagens formannskapsmøte vil kommunens engasjement i Holmen Gård bli drøftet. Vi har de siste årene investert ganske store beløp i Holmen Gård Eiendom, noe vi etter min mening ikke kan fortsette med, pga. kommunens økonomiske situasjon fremover. Kommunen har mange utfordringer, og mange av dem er viktige for å opprettholde et godt tjenestetilbud for våre innbyggere.

mvh Rune.

torsdag 26. november 2009

Et hyggelig besøk av fylkesmannen!

Det meste av dagen har gått med til å vise fylkesmann Øystein Djupedal rundt i bygda. Han var tydelig imponert over hvor fint vi har det! Været var også med på laget og gjorde turen ekstra hyggelig. Vi begynte med et besøk i Den Lille Dyrehage, der fylkesmannen fikk den største kvelerslangen rundt halsen, noe som AAB sikkert kommer til å vise bilder av i lørdagsavisa.

I tillegg til å vise ham rundt på Brokelandsheia og fortelle litt om utviklingsplanene der var vi innom følgende "stoppesteder": Fiane skole, Sunde skole, Gjerstadheimen, 1000-årsstedet ved Almuestaua, Mølla, Sandåkerhølen, Åsbø, Kleivvann, og til slutt hadde vi en matbit hos Haldis i Bjorvasstaua på Holmen Gård.

På turen fikk vi også diskutert litt av kommunens utfordringer og muligheter fremover. Målet var likevel denne gang å gjøre fylkesmannen litt bedre kjent i kommunen og jeg føler at besøket var riktig så vellykket. Jeg ser ikke bort fra at flere kan møte på Øystein Djupedal i skiløypene ved Kleivvann denne sesongen..;-)

Nå går snart turen til Brokelandsheia for å tenne julegrana. For første gang på flere år ser det ut til at vi slipper regn under juleåpningen. Dermed kan det bli folksomt!

mvh Rune.

onsdag 25. november 2009

Kommunestyresalen bør flyttes til Almuestaua

Dagens ordning med å ha kommunestyremøtene i kantina på Gjerstadheimen ble innført som en midlertidig ordning da biblioteket ble flyttet fra Almuestaua. Kantina på Gjerstadheimen er etter min og flere andres mening svært lite egnet til dette formålet. Som flere sikkert har lagt merke til via kommunens web-TV så er utfordringene bl.a. å få en stabilitet på det tekniske utstyret, da kabler og plugger blir byttet og blandet av ulike mennesker og grupper som benytter samme lokale mellom kommunestyremøtene. I tillegg er det også flere andre praktiske utfordringer i forhold til den normale driften av Gjerstadheimen.

Min mening er derfor at det beste for alle parter er at kommunestyresalen flyttes tilbake til Almuestauas første etasje, slik at vi får en bedre kvalitet for alle parter, og helst så raskt som mulig. Dermed slipper man å flytte stoler og bord, og kan ha alle tekniske installasjoner stilt inn slik at man er sikker på at alt virker. Da slipper vi også å ha ekstra bemanning for å fikse til dette fra gang til gang, som også medfører ekstrakostnader.

I tillegg mener jeg at vi med å flytte kommunestyresalen til Almuestaua får hevet verdigheten til et nivå som kommunens øverste organ fortjener. Det er mye historie i veggene på Almuestaua og kommunestyremøtene får med dette en bedre ramme for sitt arbeid. En konsekvens av dette er også at bygget vil bli tilpasset universell utforming, bl.a. med rullestolrampe og inngangsdør som åpnes med fotocelle. Dermed vil Almuestaua også være enda bedre egnet til annet bruk. Jeg ser ikke bort fra at kommunen i større grad kan leie ut lokaler til selskaper, møter og andre tilstelninger i øvrebygda. Fra før av er jo Almestaua ofte brukt i forbindelse med begravelser.

Hva som skjer i denne saken skal kommunestyret ta stilling til 16. desember.

mvh Rune.

tirsdag 24. november 2009

Ungt legepar har sagt ja til to stillinger i Gjerstad

Et ungt norsk legepar har nå takket ja til to stillinger ved Gjerstad legekontor. De ny legene vil begynne etter nyttår. Dermed ser det ut som at vi også denne gang får et uproblematisk bytte av leger, etter at Gregers Ullrich har valgt å flytte tilbake til Danmark og kommunelege Anne Solheim Bentzen går over i ny stilling i Kragerø kommune.

mvh Rune.

Godt overformynderi i Gjerstad

Våre to overformyndere, Olav Vevstad og Nils Audun Gryting fikk riktig gode skussmål av fylkesmannen under dagens tilsynsmøte i Gjerstad. Det ble i møtet orientert om at det nå ligger ute en stortingsproposisjon som anbefaler at fylkesmannen tar over en god del av oppgavene i fremtiden, så får vi se hva stortinget bestemmer seg for under behandlingen i desember.

Det påfølgende møtet med utdanningsdirektør Karen Junker avklarte egentlig ikke så mye i skolesaken, annet enn at sannsynligheten for at saken blir sendt tilbake fra fylkesmannen uten avgjørelse er stor. Jeg kommer uansett til å sette opp saken på sakskartet til kommunestyremøtet 16. desember, slik at vi så raskt som mulig kan få avklart lovligheten av vedtaket slik som noen kommunestyrerepresentanter og FAU ønsker å få vurdert.

Ettermiddagen og kvelden har gått med til å forsøke å utarbeide et forslag til budsjett på basis av sakspapirene vi nå har fått av administrasjonen. Selv uten å innføre eiendomsskatt det neste året, er det mulig å finne et lite handlingsrom som kan demme opp for en god del av de andre kuttforslagene i rådmannens forslag til vedtak. Det er mange ting som jeg personlig mener vi bør forsøke å skjerme, jeg nevner i fleng (i tilfeldig rekkefølge): Kulturmidlene til lag og foreninger, løypekjøring ved Kleivvann, det viktige forebyggingsarbeidet MOT, jobbnærværprosjektet for kommunens ansatte, ulike tilbud for eldre på Gjerstadheimen, etc. etc. I tiden fram mot det endelige vedtaket skal fattes 16. desember, vil nok mange politikere foreta ulike prioriteringer for å komme i mål med et budsjett som skal balansere inntekter og utgifter. Vi i Høyre kommer i alle fall til å ta hensyn til våre valgløfter i 2007, der er kampen mot eiendomsskatt og tiltak for rusforebyggende arbeid var sentrale punkter. Dette vil garantert gjenspeile seg i vårt forslag til budsjett.

Siden våre tradisjonelle samarbeidspartnere i kommunestyret (er litt usikker på FRP) nå tydeligvis har bestemt seg for å innføre eiendomsskatt allerede fra neste år er det lite trolig at vi kan komme til enighet om et fellesforslag denne gang. Dermed kan voteringen mellom de ulike budsjettforslagene bli mer spennende enn de har vært på mange år. Når det gjelder eiendomsskatt blir det sannsynligvis Arbeiderpartiets valg som blir utslagsgivende om vi fortsatt klarer å holde denne skatten på en armlengdes avstand.

Rådmannen har i sitt budsjettforslag tilrådet kommunestyret å ikke legge inn eiendomsskatt i budsjettet for neste år, da han mener at trykket på innbyggerne er stort nok for 2010. Det ligger også an til at de kommunale avgiftene kommer til å måtte økes en god del. Dette er vi i Høyre enige i. Skulle eiendomsskatt likevel bli innført vil det sannsynligvis være en av de første kommunene i landet som innfører denne skatten mot rådmannens innstilling. Det vil bli som de sier i reklamen på TV, "meeeget spesielt..."

I morgen tidlig er det tid for styremøte i Østre Agder, med bla. disse sakene på programmet:
  • Orientering om Alternativ til vold v/Ingebrit Line og Brita Hansen
  • Utvikling i samarbeidet om overformynderiet v/Angela Fjogestad
  • Oppfølging av regionplan Agder
  • Orientering om oppfølging av prosjektet knyttet til Samhandlingsreformen
  • Orientering om VisitSorlandet v/prosjektleder Kjell Pedersen-Rise
  • Iverksatt arbeid med nettsider for Østre Agder v/Maya Berli
  • Forespørsel vedr. temanummer av magasinet Agdernæring for Østre Agder
  • Kontakt med fylkeskommunen vedr. ordning med midtskyss (skoleskyss)
  • Møteplan for 2010
På ettermiddagen skal jeg ha møte med vararordfører Kjell Trygve på kommunehuset.

mvh Rune.

mandag 23. november 2009

Litt om denne ukas aktiviteter

Denne uka åpnet i dag med et møte med Statskog og repr. fra skytebanen på Solem. Tema var å få lagt strøm opp til både skytebane og hyttefelt på Skorva. I den forbindelse har jeg vært i kontakt med adm.dir i Agder Energi Nett, og vi skal nå se på mulighetene for å få til en beredskapslinje over til Felle. Når strømmen går i nedre del av bygda er øvre Gjerstad avhengig av at feilen utbedres før den kommer tilbake. Hadde vi hatt strømforbindelse til Felle (Nissedal kommune) kunne vi fått kjørt strømmen denne veien i stedet. Derfor er dette en veldig viktig reserveløsning som vi håper vi kan få til etter hvert.

I kveld skal vi ha årsmøte i Gjerstad Høyre på Cinderella, der nytt styre skal velges.

Tirsdag skal kommunen ha besøk av utdanningsdirektør i Aust-Agder Fylkeskommune, Karen Junker. Dette er et tilsynsmøte i forhold til overformynderiet. Jeg har også avtalt et ekstra møte med henne etterpå for å diskutere skolestruktursaken.

Onsdag er det styremøte i regionrådet Østre Agder på Vegårshei.

Torsdag kommer fylkesmann Øystein Djupedal på sitt første besøk i Gjerstad. Vi kommer til å bruke formiddagen til å kjøre ham rundt på "sightseeing" i bygda, og samtidig gjøre han bedre kjent med både utfordringer og muligheter i bygda vår.

Torsdag er det også et møte der vi skal diskutere fremtiden til Ungdommens kommunestyre. Det har nok ikke riktig svart til forventningene denne siste perioden, og vi vil nå forsøke å komme frem til en ordning som fungerer bedre i fremtiden.

Torsdag ettermiddag er jeg invitert til å tenne lysene på julegrana på Brokelandsheia. Det er bare en måned igjen til jul, og julehandelen er nå i full gang. Jeg håper at så mange som mulig prioriterer å benytte lokale forretninger, da disse er avhengige av en god julehandel for å balansere stille tider resten av året. Vi ønsker jo ikke at noen av forretningene legger ned, så dermed må vi også bruke dem når vi kan!

mvh Rune.

fredag 20. november 2009

Stort foreldreengasjement!

Torsdagens fakkeltog var et imponerende skue, med barn og foreldre som sammen aksjonerte for å beholde 1-7 klasse ved begge skolene i bygda. Selv om jeg er en av de 11 "stygge ulvene" som ønsker endringen velkommen, har jeg forståelse for flere av argumentene mot. Når så mange som rundt 1100 små og store gjersdølinger (noen Risør-boere hadde også skrevet under...) ønsker saken gjenopptatt er det selvfølgelig et viktig signal.

Jeg har i debatten på http://www.gjerstad.org/ gitt til syne min begrunnelse for mitt standpunkt i denne vanskelige saken, og ikke minst at kvalitetshensynet taler for at vi bør gjøre en endring i strukturen.

Agderposten beskriver i dagens leder langt på vei mitt syn i skolestruktursaken. Jeg siterer:

"Til og med i Gjerstad er det fakkeltog, mot den nokså beskjedne endringen i kommunens skolestruktur. Meningen i Gjerstad har vært å spesialisere kommunens to skoler etter elevenes aldersnivå. Selv det utløser massive protester. Samtidig ser vi at det er etablert en landsomfattende kampanje for bevaring av grendeskoler. Glemt er plutselig bekymringen for det faglige nivået og resultatet av de nasjonale prøvene. Forsøkene på å ruske opp i gamle strukturer, skapt under andre samfunns- og kommunikasjonsforhold enn i dag, gjøres jo ikke bare for å spare penger, slik mange later til å tro. Mange forsøk har faktisk også med kvalitet å gjøre. Skal vi ha undervisning av høy kvalitet, trenger hver skole en lærerstab med variert kompetanse. Lærere trenger dessuten etter- og tilleggsutdannelse og faglig påfyll, noe som er vanskelig å få til på skoler med svært få lærere.

Og videre:
Selvfølgelig skal ikke elever behøve å bruke timer hver dag på reise til og fra skolen. Men hverken i Gjerstad, Tvedestrand eller Arendal har vi slike avstander. Og fremfor alt tilsier kvaliteten i skolen at vi må være åpne for forandring."

Sitat slutt.

mvh Rune H.

søndag 15. november 2009

Foreløpig program for neste uke

Uka som kommer begynner med møte i styringsgruppen for VÅG-midlene på mandag. Flere bedrifter har nå søkt om tilskudd til kompetanseheving og profilering, og vi skal se litt nærmere på noen retningslinjer for tilskuddene som kan gis.

Tirsdag og onsdag skal jeg for første gang i mitt liv (etter det jeg kan huske) på besøk til Åseral kommune, der ordførerne på Agder skal samles til ordførerkonferanse. Siden det ikke finnes noen "ordførerskole" er det viktig å ha slike arenaer der vi kan treffes for å diskutere ulike utfordringer vi kan oppleve i dette spesielle vervet. Samtidig deler vi gjerne også solskinnshistorier med hverandre. Jeg regner med at skolestruktursaker blir et hett tema, da mange kommuner i våre to fylker også sliter med de samme utfordringene som det vi gjør i Gjerstad.

Torsdag er det igjen klart for kommunestyremøte i kantina på Gjerstadheimen. Møtet overføres som vanlig direkte via kommunens WEB-TV fra kl. 18.30. I forkant av møtet har medlemmer fra FAU signalisert at de vil gå i fakkeltog og samtidig overlevere underskriftslistene fra aksjonen som ble gjennomført forrige helg. Skolestruktursaken er fortsatt et viktig samtaleemne blant folk. Etter å ha truffet flere småbarnsforeldre denne helga, synes jeg det er flott at de flere av de som er uenige i vedtaket likevel evner å skille sak og person i denne vanskelige saken. Jeg får inntrykk av at ganske mange foreldre forstår at dette er en kompleks og vanskelig sak også for oss politikere. Jeg synes også det var greit at lærerne på Sunde kom med sin uttalelse om at de synes det er flere fordeler enn ulemper med den nye strukturen som er vedtatt. Om ikke alle "aksjonistene" og enkelte politikere synes dette var like positivt, så viser det jo likevel at ikke denne saken er ensidig negativ for bygdas fremtid.

Etter det ordinære kommunestyremøtet blir det kommunestyreverksted, der enhetslederne vil forklare oss politikere om grunnene for sine prioriteringer i forhold til budsjettet for neste fireårsperiode. Jeg kan allerede nå signalisere at det ganske sikkert vil komme på bordet upopulære innsparingstiltak som vil gå ut over det totale tjenestetilbudet vårt. I slike saker er det ganske utfordrende å være lokalpolitiker...

mvh Rune.

onsdag 11. november 2009

Back in business

Etter noen hyggelige dager med familien i helga, er jeg nå tilbake på jobb igjen. I går hadde vi formannskapsmøte, med fokus på budsjettet for kommende fireårsperiode. Tallene vi ble forelagt var slettes ikke hyggelige å lese. Hovedgrunnen til dette er naturlig nok den store investeringen vi gjør med ny ungdomsskole. I 2010 vil vi nyte godt av momskompensasjonen for de store investeringene, men i 2011 og 2012 kommer vi til å merke vår tunge investering med full kraft.

Det er derfor viktig å posisjonere seg mot disse årene, og allerede nå foreta kutt i ALLE enheter. Jeg har fått inntrykket at noen tror vi med å endre skolestrukturen har løst alle de økonomiske utfordringene, men dette er langt fra tilfelle. Alle enheter vil som nevnt komme til å merke at sparekniven blir brukt mer enn vanlig.

I kommunestyremøtet den 19. juni skal vi bl.a. ha et kommunestyreverksted der vi sammen med enhetslederne skal diskutere hvor kuttene vil gjøre minst vondt innenfor deres enhet. Jeg oppfordrer forkjemperne mot strukturendringer i skolen til å laste ned saksdokumentene til møtet, slik at de med selvsyn kan se hvor tøft det blir i årene som kommer, og hvor mye av tjenestetilbudet som må kuttes både i skole, pleie og omsorg, barnehage m.m..

Med den nye endringen i skolestrukturen blir det i alle fall ikke snakk om å legge ned noen av barneskolene, som fort hadde blitt alternativet om vi hadde skjøvet probelemene foran oss. Gerd Langmyr uttaler i lørdagens AAB at vår vedtatte skolestrukturendring virker på henne som "å spare seg til fant". Jeg føler meg ganske overbevist om at fantestatusen ville være mye nærmere uten et slikt vedtak. Å ikke foreta seg noe når skoen trykker, er det enkleste grepet man kan gjøre, men gnagsårene kan fort bli omfattende og vonde etter hvert....

Torsdag skal jeg for øvrig være med på byggekomitemøte på Sunde skole. Etter hva jeg hører går byggingen etter planen, men det er viktig med faste møter om det dukker opp noen utfordringer underveis. Det vil det alltid gjøre i slike store prosjekter.

Fredag skal jeg ha møte med FAU-representanter fra Gjerstad og Fiane skoler. Det kan være greit å møte hverandre ansikt til ansikt og ikke bare i nettdebatter og avisinnlegg.

mvh Rune.

lørdag 7. november 2009

Avisinnlegg i AAB

I forbindelse med skolestrukturen er det sagt mange ting, og flere avisinnlegg har fulgt i kjølevannet. Et av innleggene i AAB, fra hovedtillitsvalgt og leder i utdanningsforbundet i Gjerstad, Alf Schibstad, fikk meg til å henge meg på i avisdebatten med følgende innlegg 7. november:

Skolestruktursaken i Gjerstad
I Høyres kommunestyregruppe i Gjerstad er vi selvfølgelig klare over at det ikke er et ”sjakktrekk” i forhold til popularitet hos småbarnsforeldre å stikke hånda inn i et slikt vepsebol som det er å endre en skolestruktur. Jeg skulle absolutt ønske vi ikke så oss nødt til å gjøre et slikt grep som mange oppfatter som fullstendig feil. På grunn av de tøffe økonomiske utfordringene i årene som kommer er vi likevel nødt til å snu hver stein for å lete etter mulige innsparinger. At vår kommune er en av mange som må ta slike vanskelige avgjørelser er også et faktum, selv om det er en fattig trøst.

Høyre har tro på at en strukturendring i barneskolene, der ingen av skolene legges ned er blant de tiltakene som bidrar mest rent økonomisk, og som i tillegg vil gi en minst like god eller bedre kvalitet enn vi har i dag. Vi har valgt å feste lit til uttalelsene fra fagpersonell i kommunen. Det kan virke som at enkelte fortsatt klamrer seg til håpet om å beholde dagens ordning uten dramatiske følger for elevene, men slik er det altså ikke. Det må kuttes drastisk i alle enheter, også i skolene. Det er et uomtvistelig faktum.

Venstres Kai Ove Sandåker hevder i AAB at ”For meg og Venstre handler denne saken ikke bare om penger”. Tydeligvis har partiet ikke helt tatt inn over seg kommunens økonomiske situasjon. Det skal derfor bli spennende å se Venstres budsjettforslag for 2010 og årene fremover, der de i også inkluderer bygging og drift av en idrettshall. Hvor skal disse pengene hentes fra? Jeg regner meg selv som ganske optimistisk av natur, men jeg kan med min beste vilje ikke se hvordan vi skal få råd til dette de nærmeste årene.

I arbeidet med utredningen av ny skolestruktur opprettet rådmannen en arbeidsgruppe for å se på konsekvensene en slik omstrukturering vil medføre. I tillegg til alle tre rektorene, har også Alf Schibstad vært med i denne gruppen. Som hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet har han representert sine medlemmer, altså de øvrige lærerne i kommunen. Tilbakemeldingen vi som politikere ble forelagt skulle dermed være godt kvalitetssikret både pedagogisk og kvalitetsmessig fra både lærere og rektorer. I utredningen som ble foretatt har Alf Schibstad hatt god anledning til å forsterke sine motforestillinger mot en evt. endring av skolestrukturen. Han kunne vel faktisk reservert seg mot at det i det hele tatt var mulig å gjøre det han i dag kaller "et eksperiment". Men som medlem av arbeidsgruppa kan jeg ikke tolke det på annen måte enn at han også står inne for rapporten som vi politikere ble forelagt i forkant av kommunestyrebehandlingen. Av denne rapporten vurderes kvaliteten på utdanningstilbudet til å bli like god eller bedre med en strukturendring. Jeg stusser derfor på hvorfor Schibstads syn på saken har endret seg så drastisk etter kommunestyrets behandling av saken? Nå mener han tydeligvis at det ikke er noen positive argumenter igjen for å gjøre denne endringen.

Jeg går ut fra at alle politikere som har uttalt seg i denne saken er klar over at kommunestyret i sitt budsjettvedtak i fjor vedtok drastiske kutt i alle enheter i årene fremover, ikke minst for å kunne klare å bygge en ny og fremtidsrettet ungdomsskole. Det er klart at budsjettkutt oppleves ubehagelige når man til slutt må følge dem opp i praksis, men samtidig er det illojalt og uansvarlig om man som politiker ikke følger opp slike vedtak. I Høyre har vi vurdert dette svært grundig, og kommet til at en endring av skolestrukturen gir så store innsparinger at vi ikke kan se bort fra det når vi skal forsvare det framtidige tilbudet til alle gjersdølinger under ett.

Alf Schibstad hevder i sitt avisinnlegg at det eksisterer en rekke momenter som tilsier at saken bør tas opp på nytt, og nærmest insinuerer at rådmannen holder tilbake informasjon i saken som vi politikere burde ha blitt forelagt før vedtaket ble gjort. Dette er en ganske alvorlig påstand, som jeg selvfølgelig vil undersøke nærmere. Jeg har derfor bedt kommunens administrative ledelse om en tilbakemelding på dette. Skulle det vise seg at det har skjedd en feil i saksutredningen vil jeg selvfølgelig sørge for at saken tas opp på nytt i kommunestyret. Inntil videre forholder jeg meg til kommunestyrets flertallsvedtak, som går ut på at vi nå først kvalitetssikrer den antatt største utfordringen med skolestrukturendringen, nemlig transporten for elevene. Resultatet av dette vil vise om saken krever en ny behandling i kommunestyret.

Jeg synes også det er på sin plass å påpeke at når Schibstad og andre nå går ut i media og nærmest på egen hånd bekrefter at denne transporten ikke lar seg gjennomføre, er dette å foregripe begivenhetenes gang. Jeg er blitt gjort kjent med at noen på privat initiativ har kjørt en ”testtur” med buss for å sjekke hvor lang tid eksisterende bussrute tar fra Valle til Fiane. Dette kan vi imidlertid ikke ta som et bevis på at problemet med transport er uløselig. I vedtaket som er fattet er det lagt inn dobbelt så store ressurser til busstransport, og vi må jo forvente at dette slår positivt ut i forhold til elevenes reisetid. Kommunen har nå kontaktet Nettbuss og vil få klarlagt hvilket tilbud som vi kan få til innenfor de økte rammene til busstransport. Først da får vi et totalbilde på om reisetiden for skoleelevene er innenfor det vi kan akseptere. Skulle så ikke være tilfelle, har kommunestyret enstemmig vedtatt at saken skal opp til ny behandling.

Selv om mange er skeptiske til endringer må ikke en endringsprosess nødvendigvis være negativ. Hva med å lete etter mulighetene en slik endring kan føre til i stedet for å fokusere på alt som KAN gå galt? Når Alf Schibstad i sitt avisinnlegg gjør et poeng av at ”lange veletablerte tradisjoner i forbindelse med høytider osv. blir revet opp”, ja da melder jeg pass. Rett og slett. Det vil i årene som kommer bli arrangert hyggelige og stemningsfulle juleavslutninger på begge barneskolene. Garantert.

Rune Hagestrand (H)

søndag 1. november 2009

Litt om uka som kommer

Mandag skal jeg på et møte med Vegvesenet i Arendal der vi forhåpentligvis får en avklaring om de er interessert i å etablere en traileroppstillingsplass på Brokelandsheia Øst. Tidligere har Vegvesenet vært lunkne til dette, men siden den nye E18 mellom Grimstad og Kr. sand åpnet har bl.a. lastebilforbundet uttrykt ønske om at det nå er svært mangelfulle muligheter for tungtransport å stoppe langs E18. Vi er positive til et samarbeid med Vegvesenet om dette, og forhåpentligvis kommer vi fram til en god løsning for begge parter.

Tirsdag og onsdag skal jeg delta på et seminar i Kr.sand, der jeg er invitert til å holde et innleg om utviklingen av tettsteder langs hovedveier som E18. Nok en mulighet for å profilere Brokelandsheia som et fremtidsrettet utviklingsområde.

Ellers ser jeg fram til helga, da jeg og resten av familien skal ta oss noen få fridager. Siden det ikke har blitt noen ferietur i sommer passer det nå bra å få ladet opp batteriene noe, med en tur til Dubai! For tida er det rundt 35-40 grader og sol, så det kan jo bli greit. Vi er tilbake igjen tirsdag morgen, forhåpentligvis i tide til å rekke formannskapsmøtet kl. 12.00...

mvh Rune.

På tide å dra lasset sammen!

I kommunestyret forrige torsdag ble det bestemt en endring i skolestrukturen i Gjerstad. Vedtaket ble fattet av et flertall i kommunestyret, med 11 mot 10 stemmer.

Flere kommunestyrepolitikere har i etterkant uttalt at de nå vil jobbe for en "omkamp" i denne saken. Jeg er ikke innstilt på å ta denne saken opp til ny behandling før det evt. viser seg at transportutfordringene blir for store til at ordningen med ny struktur ikke kan la seg gjennomføre i praksis.

Det er en kjensgjerning at man både taper og vinner i politikken. Når man først har gått på et nederlag, etter å ha argumentert for sine syn i saken, burde kommunstyremedlemmene som ikke fikk gjennomslag for sine argumenter heller forsøke å riste dette av seg, og sammen jobbe for at vedtaket, som tross alt er skjedd på demokratisk vis, blir satt ut i livet på best mulig måte. De politiske slagene bør skje i forkant, ikke etter at vedtaket er gjort.

Jeg registrerer også at enkelte i kommunestyret henger seg på argumenter fra pressgruppene som hevder at saken ikke var godt nok forberedt før kommunestyret. Jeg vil i den forbindelse minne om at det var full anledning til å foreslå en utsettelse av saken i forkant av behandlingen med begrunnelse i for dårlig saksforberedelse. Dette er vanlig praksis om noen mener de mangler viktige saksopplysninger før de kan ta et valg i saken. Dette ble ikke gjort, og da må man gå ut fra at samtlige representanter mente at saksbehandlingen på forhånd var tilstrekkelig til at det kunne fattes et vedtak i saken.

AAB hevder at Ånon Ausland (V) har sagt følgende: "- Vi kommer nå, sammen med lærerne som også er sterkt i mot vedtaket, å jobbe videre med saken." Er dette utsagnet korrekt sitert, at det også er lærere som vil jobbe mot et kommunestyrevedtak, blir dette mildt sagt underlig. Kommunestyret har i sitt flertallsvedtak tatt et ansvar som arbeidsgiver, og det forventes at de ansatte følger opp vedtaket, selv om de skulle være uenige i dette.

Etter vedtaket som nå er gjort, er det fortsatt ikke avklart på hvilken skole det skal være 1.-4. klasse m/SFO og hvilken det skal være 5.-7. klasse. Her er det sikkert også gode argumenter for begge deler. Her vil kommunestyret måtte foreta et valg, og nå har foreldre, elever og andre anledning til å komme med sine argumenter før avgjørelsen tas i kommunestyret.

Jeg tror fortsatt at avgjørelsen om å endre på skolestrukturen er til beste for kommunen som helhet, og er overbevist om at dette vil gå seg til når vedtaket blir satt ut i livet. Jeg er ganske sikker på at barna klarer en slik omstilling uten særlige problemer. Jeg har også hørt at flere av barna gleder seg til å få nye klassekamerater!

mvh Rune.