Hva er .htaccess?:

Med ".htaccess" og ".htpasswd" kan du enkelt passordbeskytte hvilken som helst mappe på serveren din som kjører Apache webserver. Navnet begynner med en punktum (.) fordi den ikke skal kunne leses av en nettleser, noe som kan ødelegge sikkerheten på serveren. Du kan sette passord på mapper, nekte fullstendig tilgang til mapper, blokkere IP-adresser og mye mer.

".htaccess" er en tekstfil som legges i mappen på serveren din som du vil begrense tilgangen til. Filnavnet må begynnne med punktum (.) og ingenting må stå før... fordi htaccess er selve filtypen. Navnet blir altså .htaccess

".htpasswd" er en tekstfil som inneholder den krypterte passord-listen.

Hva skal filene inneholde?:

  1. Du begynner med å opprette en mappe hvor de passordbeskyttede sidene skal ligge. Denne mappen må ligge i webområdet ditt. Hos Start.no, som i dette eksempelet, i en undermappe til public_html. Bruk en teksteditor, for eksempel "Pico", til dette.
    Filen ".htaccess" kan se slik ut:
     

    AuthUserFile /home/b/br/brukernavn/katalog/.htpasswd
    AuthName "Tast inn brukernavn og passord"
    AuthType Basic
    <Limit GET POST>
    require valid-user
    </Limit>


  2. Ord som er skrevet med rød skrift er variabler. Du må altså tilpasse disse ordene til det som er riktig for ditt hjemmeområde.
     
  3. Filen ".htaccess" påvirker mappen den ligger i og under-mappene. Det er denne filen som forteller webserveren at området skal passordbeskyttes.
     
  4. Den første linjen i filen ".htaccess", "AuthUserFile", spesifiserer for webserveren hvor den aktuelle passordlisten ligger. I eksempelet over har jeg brukt ".htpasswd". Man kan gi passordlisten et annet filnavn i stedet for ".htpasswd", men man må da påse at "AuthUserFile" peker mot dette filnavnet. For å øke sikkerheten og gjøre det vanskeligere for "hackere" å få tilgang til passordlisten ".htpasswd", er denne filen ikke lagt i samme mappe som skal passordbeskyttes med ".htaccess", men i en mappe utenfor webområdet parallelt med public_html, og mappen er i dette eksempelet kalt "katalog". Denne mappen kan du kalle hva du vil.
    Et eksempel: "Hvis du ønsker å kalle denne mappen "pswd" og brukernavnet ditt er "gunnar" må filen ".htaccess" se slik ut:
     

    AuthUserFile /home/g/gu/gunnar/pswd/.htpasswd
    AuthName "Tast inn brukernavn og passord"
    AuthType Basic
    <Limit GET POST>
    require valid-user
    </Limit>


  5. Den andre linjen i filen ".htaccess", "AuthName", spesifiserer et navn på passordbeskyttelsen. I eksempelet over har jeg brukt "Tast inn brukernavn og passord". De neste linjene må være som i eksempelet for at passordbeskyttelesen skal virke.
     
  6. For å opprette passordlisten kan du bruke en teksteditor, og du må kunne manøvrere deg rundt i UNIX shellet. Opprett passordlisten ved hjelp av kommandoen htpasswd. Stå i mappen der passordlisten skal ligge. Skriv så kommandoen "htpasswd -c .htpasswd brukernavn". Du vil da få sprørsmål om å oppgi et passord. Dette passordet kan ikke være et hvilket som helst passord. Du kan kun bruke bokstavene "a-z", "A-Z" og tallene "0-9". Husk at det er forskjell på store og små bokstaver i UNIX.
     
  7. Filen ".htpasswd" blir nå opprettet. Denne filen inneholder passordlisten. Ønsker du å legge til flere brukernavn skriver du "htpasswd .htpasswd brukernavn". Passordene i passordlisten er krypterte.
    Filen .htpasswd kan se slik ut:
     

    john:gaU6KQB2BN\fyj
    anders:lHRxNvSsZq6qU
    gunnar:Psh2YLt7Yy61E
    tore:reOxamc6y1Ofv.
    geir:Srdh8efjQjYrg

Ble punkt 6 og 7 vanskelig?

For å gjøre det lettere å lage krypterte passord, kan du bruke en passordgenerator. Da er det bare å kopiere resultatet, og lime det inn i passordfilen som dette eksempelet skal hete ".htpasswd". Bruk samme teksteditor som du brukte for å opprette ".htaccess"-filen. Filene kan deretter enkelt lastes opp til webområdet ved hjelp av din ftp-klient. Passordbeskyttelsen skulle nå fungere.

Relaterte linker:

[ Sjekk HTML ]




© Copyright 2002 - 2015. Grafikk og design av Petter Skjærstad


Startsiden
World Wide Web
Websikre farger
MD5 kryptering
Fargenavn
Skrifttyper
Htaccess
XHTML
CSS
Foto
Linker
Kontakt
Gjestebok