onsdag 28. juli 2010

Foredrag og referanser

For en lidenskapelig, nysgjerrig og eventyrlysten fluefisker er hele verden en diger lekegrind. Bare fantasi, hensynet til famile og jobb, samt det triste faktum at det koster å være kar, begrenser potensielle reisemål. Men det er lov å drømme...

Foruten å være en fast bidragsyter til blader som Alt om fiske, Fluefiske, Jakt og fiske, Flugfiske i Norden og Flyfishers' Club Journal, reiser jeg land og strand rundt med flere populære foredrag. Disse kan du lese mer om på denne bloggen.

Prisen per foredrag er kr. 2500, dersom noe annet ikke er oppgitt. Kjøring og eventuelle andre reisekostnader er ikke inkludert. For oppdrag i regi av det offentlige, kommer diett etter statens satser i tillegg. Ved foredrag i helg (fredag kveld til søndag kveld) kommer et tillegg på kr. 500. Jeg bringer alt nødvendig utstyr, herunder et stort lerret hvis ønskelig.

For booking eller ytterligere informasjon: Ring +47 41293770 eller send en e-post: post@harangenmedia.com

Her følger referanser og tilbakemeldinger på foredragene mine:
_____________________________________________________

ØRRETER, PORTVIN OG TWEED:

* Morten Harangen var inbjuden till Svenska Flugfiskemässan i Stockholm 2008 för att hålla ett intressant föredrag om kalkströmmarna i England. Han berättade med inlevelse om hur han och brodern under flera år reste till England för att uppleva detta intressanta öringfiske. Föredraget präglades av en finstämdhet och ett stort engagemang. (Ulf Berglund, Mountain Media, 2008)

* Gjennom en lugn og behagelig fortellerkunst ble vi med Morten til det sørlige England hvor de berømte og historiske kalkelvene renner. Med flotte bilder - både av omgivelsene og vakende ørret - ble dette formidlet. Dette foredraget bør oppleves. Om du i utgangspunktet ikke er interessert i det moderne fluefiskets histore, blir du det etter Mortens foredrag! (Terje Christiansen, leder, fluegruppa, Grenland Sportsfiskere, 2009)

* Bra kåseri av Morten Harangen. 30 medlemmer fikk oppleve ørret-eventyret i de gamle kalkelvene i sør-England. Dette blir nokså annerledes enn å drasse 20 kilos sekk 3 timer inn på vidda uten å se tegn til folk. Annerledes men hyggelig og behagelig. (Stein Wines, sekretær, Oslo Sportsfiskere, 2010)
_____________________________________________________

EN FLUEFISKERS BEKJENNELSER:

* Fiskerne fikk valuta for pengene da de var samlet for å høre på Morten Harangen fortelle om: ”En fluefiskers dagbok” på medlemsmøtet til OJFF på Skogsland 19. oktober. Han krydret fortellingene sine med masse flotte bilder fra sine turer. (Trygve Solstad, Oppegård Jeger- og Fiskerforening, 2009).
_____________________________________________________

SAGAØYAS EVENTYRLIGE ØRRETER:

* Morten Harangen har en unik evne til å fange sitt publikum med sine bildeforedrag. Han levendegjør bildene sine og får med historikken rundt på en fremragende måte. Hans behagelige stemmebruk gjør at vi alle føler vi er med på reisen. (Sylvia Nøstrud, senterleder sone Stavern og Brunlanes, Larvik kommune, 2008)
_____________________________________________________

GJENNOM NORGE MED DAMPSKIP OG KARJOL:

* Årets lysbildekåseri i Sannidal Historielag er et av de beste som har vært i historielagets regi. (Kragerø Blad 11/4 2006)

* Gjennom Norge med dampskip og karjol” ga en unik fremstilling av en reise i fortid og nåtid. De gamle bildene er en enestående samling med stor historisk verdi (Sverre G. Grue, Aasgaardstrand og omegn historielag, 2007)

* Jeg kan anbefale "Gjennom Norge med dampskip og karjol” v/ Morten Harangen. Meget hør- og severdig foredrag satt i scene av en dyktig forteller.(Bjørn Olsen, Larvik og Sandefjord Veteranvognkubb & Norsk A-Modell Klubb, 2008).
_____________________________________________________

EVENTYRLIGE EGYPT:

* Morten Harangen er en dyktig foredragsholder. Dessuten er han fleksibel og imøtekommende ovenfor arrangøren, noe som er særlig viktig for oss amatører i bransjen. (Aina Johnsen Rønning, Folkeakademiet i Drammen, 2008).

* Det var trangt om plassen i Oleanestua i går. Harangen fortalte historier og viste bilder, mens han krydret det hele med en god dose humor. God respons fra publikum tydet på at dette var noe som fristet til gjentakelse (Gjengangeren, 29/4 2010)

Foredrag: Franske fristelser og engelsk etikette

    
Kalkelvene i Frankrike får sjelden oppmerksomhet i Norge. Rart, egentlig, siden landet er en særdeles populær feriedestinasjon og dessuten kan by på et utfordrende fluefiske i særdeles behagelige omgivelser.

Normandie er kjent for den blodige D-dag-landgangen sommeren 1944. Men blant distriktets krigsminnesmerker, små, trivelige landsbyer og andre attraksjoner, renner et stort antall kjente og ukjente kalkelver. De huser vill ørret, og er man heldig, opplever man intense døgnflueklekkinger.

Sommeren 2010 reiste jeg og broren min, Terje, til "kjendisene" Risle og Andelle, omtalt i Pezon et Michel-pioneren Charles Ritz bok "A Fly Fishers' Life", samt lille, bortgjemte Sienne. Fluefisket varierte fra håpløst til strålende, men det var likevel tett mellom høydepunktetene!

Vi besøkte for eksempel Fario Club, og tilbrakte en morsom ettermiddag og kveld på deres private kalkelv-strekning og i den gamle stallen som fungerer som fiskehytte. Champagne- og ostefaktoren var høy!

Eller tas publikum med til Omaha Beach, kystperler som Honfleur og Trouville, kule, gamle hoteller og herregårder, samt Claude Monets hjem.

Etter pausen fortsetter turen over kanalen, og til det moderne fluefiskets vugge: Kalkelvene sør i England. Hensikten er å vise forskjeller og likheter, både hva tradisjoner,  pris, tilgjengelighet og opplevelser angår.

I over ti år har jeg trålet kalkelvene i Hampshire og Wiltshire, og dere får se bilder fra Itchen, Test og et mindre kjent - men vel så interessant - alternativ.

Varighet 2 x 50 minutter.

  

søndag 25. juli 2010

Kast, kast og atter kast


Hvorfor er det så fordømt vanskelig å lure en laks?

Jeg er hjemme igjen, etter å ha forsøkt lykken i Toåa i Surnadal. 135 mil på asfalten. Kast, kast og atter kast. Brusethhølen, Skjorahølen, Raudahølen, Båthølen og et knippe andre strekninger fisket jeg over. Morgen, formiddag, ettermiddag, kveld og natt. Uten resultat. Ikke et lite, motiverende nugg, en gang.

Så, hva er problemet? Bommet jeg på standplassene? Kanskje valget av fluer var feil? Hva med presentasjonen? Kanskje fiskene var grinete? Var det for lite vann, tro? Jeg har ikke peiling, og det er en smule frustrerende. 

Men drømmen om elvas konge lever, den. Selv om jeg trolig vil forstå like lite dersom jeg omsider skulle lykkes. Laksefiske er noe rare greier.



Why is it so bloody difficult to catch a salmon?

I'm home again, after a fishing trip to the lovely River Toåa, which runs in Surnadal on Norway's west coast. 85 miles on the road. Hundreds of casts, pool after pool. Morning, afternoon, evening and night. Nothing. Not even a pull.

So, what's the problem? Did I miss the salmon lies? Maybe I used the wrong flies? Or did I fish them poorly? Maybe the fish were grumpy? Was the water level too low? I don't have a clue, and I must admit that's wee frustrating.

The dream of landing a salmon, however, is still alive. But if I should finally succeed, I would probably have no idea why I did. Salmon fishing is a funny business. 



tirsdag 20. juli 2010

Det klekker!

Hver dag klekker nye døgnfluer i karpedammen i hagen! Nymfene som florerer på steiner og i bunnslammet har tre håletråder, og de voksne insektene to. Jeg antar det er medlemmer i Baetidae-familien som flagrer utenfor vinduene her i Sandefjord :-) Fargene varierer fra oliven-aktig til rustrød og mørk brun. Karen på bildet mangler så vidt jeg kan se bakvinge, og tilhører trolig Cloeon eller Procloeon-slekten.

tirsdag 13. juli 2010

Døgnfluer i hagen!

Jeg trodde knapt mine egne øyne, da jeg tok en rusletur i hagen tidligere i kveld.

I den store karpedammen vi har bygget, klekket det f... meg døgnfluer! Ikke bare det, det lå flere døde spinnere på vannet og på steinene og i grumset på bunnen var det nokså mange nymfer!

Riktignok har jeg lekt med tanken om å plante døgnflue-egg, slik man gjorde i kalkelvene i England i gamle dager, men at de praktfulle insektene skulle fikse biffen selv, hadde jeg ikke drømt om :-)

Døgnfluene må ha etablert seg nokså raskt etter vi begynte på dammen, og jeg har sett både hunner og hanner. Utrolig stas!

Nå krysser jeg fingrene for en vellykket reproduksjon, og ser fram til å sitte ute på varme sommerkvelder, med et lite glass whisky, kanskje, og betrakte døgnfluenes karakteristiske dans. I egen hage...

A little miracle occured in our garden this evening!

In the big pond we've constructed for our fat, lazy carps, several up winged flies were hatching! Having a closer look, I also noticed quite a few spent spinners on the surface, and, to top it all, nymphs on the bottom rocks, as well.

I'll admit that I've played with the thought of introducing eggs, like some chalk stream river keepers in England used to do. But I never dreamt that Mother Nature would help me out :-)

The magnificent insects must have established themselves shortly after we started working on the pond. I've seen both males and females, and I'm keeping my fingers crossed for a successful reproduction.

I can't help looking forward to sitting in the garden, accompanied by a glass of whisky, perhaps, watching my new friends dance.

lørdag 10. juli 2010

Panikk!

Juli er en måned jeg har et ambivalent forhold til.

Deilig med sommer, ferie og behagelige badetemperaturer, naturligvis. Men samtidig er det brutale faktum at dagene er i ferd med å bli kortere, og selv om det gjenstår mange, mange uker av fluefiske-sesongen, kjenner jeg et liiite snev av panikk.

For i det fjerne spøker vinteren. Snø, kulde, mer snø, glatte veier og - ja visst - enda mer snø! En tanke som får måkemusklene til å stivne i ren fortvilelse. Det gjelder å lade det mentale fluefiske-batteriet til bristepunktet. Det tømmes urovekkende fort i 23 minus.

Ok, timeglasset er snudd. Men styr unna den apatiske tilstanden det er så fort gjort å havne i. Få ut finger'n og fortsett jakten. Moroa er ikke over ennå :-)

God sommer!

mandag 5. juli 2010

På fisketur

Bendik og Andrine på fisketur i et lite vann på Raje i Kongsberg. Ungene trosset både klegg og mygg, og storesøster fikk en fin, liten ørret. Men den sprellet forferdelig :-)

Here, Bendik and Andrine are fishing a small lake in Kongsberg. They didn't mind all the clegs and mosquitoes, and were rewarded with a fine, wild trout. But all the wiggling was a bit scary :-)