Når vi startet med idéen Helgelandsbrødet så var lokal tilhørlighet svært viktig. Brødet skulle være så "Helgelandsk" som mulig i alle ledd. Derfor er alt fra oppskrift og spesielle ingredienser til utforming og grafisk design fra Helgeland.
Bakeriet AS er lokalisert med bakerier på Mo i Rana, Sandnessjøen, Brønnøysund (og Bodø), og dekker dermed hele Helgeland i sin distribusjon av brødet. Med sterke lokaltradisjoner er Bakeriet AS spesielt engasjert i lokal utvikling og produkter med lokal forankring.
Mesterkokk Svein Jæger Hansen er fra Mosjøen, men er nå bosatt i Mo i Rana. Kronet som årets Rana-ambassadør i 2010 og er en fantastisk forkjemper for lokale matvaretradisjoner og råvarer i kombinasjon med et internasjonalt snitt.
En av ingrediensene er den lokale urten Kongsgress. Dette er en mild urt som har en sterk tradisjon i matlaging her på Helgeland.
Også design, tekst og utseende måtte ha et lokalt utspring. Brødets identitet er utformet av det Mo i Rana-baserte kommunikasjons- og designbyrået Sjursendesign sammen med Bakeriet AS og Svein Jæger Hansen. Sjursendesign er spesielt opptatt av lokal tilhørlighet og har tildigere vært involvert i kokeboka Polarsirkelmat, Helgeland VSOP Cognac samt Rødvinen Himmelblå.