Ballongsalg-guiden:

Før du bestemmer deg for å kjøpe inn massevis av ballonger, er det viktig å ha en plan for salget ditt. Du bør derfor tenke gjennom følgende:

HVOR skal ballongene selges

 

Alternativ 1: Sentrale plasser i det offentlige rom.
Som enkeltperson er det kanskje mest nærliggende å planlegge salg i det offentlige rom hvor mye folk ferdes til vanlig (f.eks bytorget og sentrale plasser i sentrum). Du vil imidlertid kunne risikere å møte hard konkurranse på slike steder. I Norge er det ulike regler som gjelder ved salg av ballonger i det offentlige rom. Enkelte steder trengs kommunal salgstillatelse uansett salgsform, andre steder kan man fritt selge hva man vil uten kommunal godkjenning, så lenge man står på to ben og ikke rigger opp bord og salgsboder. Sjekk med din kommune hva som gjelder hos deg, og rett din eventuelle salgssøknad dit.

Alternativ 2: Handels/torgdager i distriktene
I distriktene arrangeres ofte egne handelsdager/torgdager fra tid til annen. Da er ofte konkurransen fra andre ballong-selgere mindre, pengene sitter "løst" hos publikum og du kan oppleve at gassballonger faller i mer eksklusiv jord. Følger du med i aviser o.l, kan en bod-plass der gi bra avkastning.

Alternativ 3: Lukket arrangement
Lukkede arrangement kan f.eks være ved skoler, grendahus, bygdelag, borettslag og andre steder hvor publikum ikke bare passerer, men oppholder seg fra begynnelse til slutt. På slike steder er konkurranse ofte fraværende. Får du innpass ved et lukket arrangement på 17.mai, st. Hans, familiedager, tivoli etc kan du sannsynligvis oppnå gode salgsresultater. På slike steder vil publikum ofte prøve alt som er, og du vil kunne oppleve at svært høy salgsprosent i forhold til antall publikum på arrangementet. Representerer du et idrettslag, skolekorps, FAU eller annet som er tilknyttet en skole, grednahus etc, kan salget virkelig bli innbringende. Hvis du er utenforstående til stedet, forsøk med et samarbeid/delingsprosjekt med tilhørige engasjementer, som kan gagne alle parter.

HVA trenger jeg?

 

1. Folieballonger
Folieballonger er betegnelsen på ballonger av plast, i motsetning til tradisjonelle gummiballonger. Folieballonger holder lenge på gassen, og kommer i mange flotte figurer og farger. Tenk litt på hvilken kundemålgruppe du vil møte. Det kan være lurt å ha et bredt spekter av variasjoner på ballongene (gutt/ jente, små barn/større barn, actionfigurer/kosedyr), slik at alle kundene finner en ballong de har lyst på. Gassballong.no selger ballonger i mange ulike slag til hyggelige priser. Du finner vårt utvalg i vår nettbutikk

2. Helium og regulator
Det som får ballongene til å sveve er gassen helium. Denne gassen er lettere enn luft, og gir oppdrift til ballongen. Helium får du gjennom oss kjøpt til redusert pris (45% rabatt) hos alle landets YaraPraxair forhandlere. Du får da leie heliumstanker i ulike størrelser, og betaler for gassen. Om det ikke finnes YaraPraxair-forhandler nær deg, leverer også AGA-forhandlere ballonghelium 

I tillegg til gass må du også ha en regulator (en ventil du fester på heliumstanken, med en stuss som du trer ballongen innpå for å blåse dem opp.) Dette får du også kjøpet der du henter heliumen eller du kan leie enkleste typen hos oss. Grovt regnet går det med helium tilsvarende + - kr 10-15,- pr ballong. (Mengde helium pr ballong vil variere ut fra størrelsen og mengde helium pr cm3, som vil variere etter hvor varmt det er i luften.

3. En produksjonsplass
Selve salget fungerer ofte best mobilt, dvs at du går rundt med store innbydende "buketter". Du må imidlertid finne deg en trygg plass for produksjonen. Helium under trykk medfører en viss sikkerhetsrisiko som du må ta på alvor. Heliumstanken må festes forsvarlig inn mot vegg/stativ slik at du ikke risikerer at den velter.

3 Bånd
Gavebånd fungerer bra som ballong-bånd. Vi selger ruller på 500 meter i nettbutikken vår. Dobbel halvstikk anbefales som knute. Det kan være lurt at du på forhånd har klippet opp bånd i riktige lengder for å spare tid i salgsperioden.

4. Godt humør!
Gassballonger er noe de fleste forbinder med fest og moro. Forsøk derfor gjerne å spre litt glede ved det du gjør, i stedet for kun å tenke butikk. Hvorfor ikke kle deg i et artig kostyme, en rar hatt, sminke deg som klovn, tøyse litt med kundene, og spre litt glede i tillegg til å selge?

5. Rekvisitta som pengevesker, vekslepenger, saks o.l.

HVORDAN gjør jeg?

 

1. Fylling av helium.
Tre ballongåpningen inn på regulatortuten, og fyll gassen rolig ved å bøye regulatorstussen. Det viktig å ikke fylle dem for raskt og for mye. Gassen i ballongen utvider seg dersom temperaturen i luften øker, og trekker seg sammen dersom luften er kald. På varme solskinnsdager bør man derfor være forsiktig med å fylle ballongen til den blir steinhard da solen kan få gassen til å utvide seg så mye at ballongen sprekker. På ruskeværsdager kan ballongen fylles helt. Ballongen må imidlertid være tilstrekkelig full til at den svever bra. Øv deg gjerne litt på forhånd. Ballongene har ventil i åpningen som gjør at gassen ikke går ut igjen når den først er kommet inn.

2. Fest båndet
Fest bånd til ballongen (Dobbelt halvstikk kan anbefales), og fest andre enden til et lodd (Noe med vekt nok til å holde nede alle ballongene, f.eks en flaske med vann eller en ballong fylt med sand).

3. Klar for salg
Når "buketten" er klar for salg, hold loddet i hånden, og klipp av ønsket ballong ved salg. Loddet gjør det mulig å sette fra seg resten av ballongbuketten på bakken når du trenger hendene fri, uten at den flyr sin vei, og sikrer at den ikke forsvinner dersom du skulle være uheldig å miste taket.

Utsalgspris og inntektsberegning:

  Utsalgsprisen på ballongene er det helt opp til deg å avgjøre. Markedsprisen på en gassballong varierer fra 50-200 kr pr stk, men vi vil anbefale en pris på mellom 80 og 120 kr for store, og mellom 50 og 80 for små. (Husk at hvis du f.eks tar kr 70,- pr stk, trenger du både 10-ere OG 20-ere i veksel for å kunne gi tilbake på 100-lapper. Tar du derimot kr 100,- trenger du kun sedler...) I vårt påfølgende inntektseksempel har vi brukt kr 100,- som salgspris.

Inntektseksempel ved salg av 350 stk ballonger:

Kostnad inkl. mva
Ballonger 350 stk: Kr 6 563,-
Gass (50l tank med helium) : Kr 4 721,-
Regulator/ventil (leie) Kr 100,-
Bånd: Kr 86,-
Totalt kostnader: 11 470- (= 32,77  pr ballong inkl. gass)
   
Salgsinntekt:  
Kr 100,- pr ballong Kr 35 000,-
   
Fortjeneste: Kr 23 530,-
   

Om helium:

  Helium er et grunnstoff (atomnr 2) som brukes bl.a. som blandegass ved langvarig dykking og som oppdriftsgass i f.eks ballonger. Årsaken til oppdrift er at helium er mye lettere enn luft.

Helium er ikke brannfarlig, da det er en edelgass som ikke reagerer med andre stoffer.

Helium er ikke giftig, men må ikke inhaleres. Du kjenner kanskje til at å puste inn helium gir "smurfe-stemme", men dette vil vi sterkt fraråde. Hvis du puster inn en gass som ikke inneholder oksygen, ventilerer du meget raskt ut det oksygenet som er i lunger og blodbane. Resultatet kan være besvimelse på grunn av oksygenmangel etter svært kort tid.

Miljøtips:

  Plast
Verdenshavene våre er fulle av plast. Mister du ballonger mens du holder på, vil de før eller siden havne i naturen. Tenk miljø, fest et lite lodd (f.eks en mynt med hull) til hver ballong slik at de ikke kan fly avgårde.

Heliumgass
Vi har mye ballonghelium på jorda og oppdriftsgass for ballonger o.l er eneste bruksområdet til denne gassen som ellers bare ville gått til spille. Den er ikke miljøskadelig eller farlig på noen måte. Du kan derfor ha ren samvittighet når du bruker ballonghelium.

Ren helium derimot er det mangelvare på i verden. Mange maskiner innen forskning- og helsesegmentet er avhengig av ren helim. Bruk derfor ikke ren helium til ballonger.

 

   
 

 Eventro * Mangerbua 17 * 5917 Alversund *  tlf. 408 34567 * orgnr 983850308

 
     
Copyright © 2010-2018