mandag 24. mars 2008

Sjamanisme og norrøn visdom


NORRØN VISDOM

Nornene




I dette videoklippet snakker jeg om skjebnetro. Diktet Voluspå er et dikt om verdens skapelse og undergang, som beviselig er mer enn 1000 år gammelt.  I Voluspå får vi blant annet høre om nornene, skjebnegudinnene, som har mye til felles med oldtidens orakler. Volven forteller at de sitter ved Urds brønn ved den ene roten til verdenstreet Yggdrasil. Denne roten fører til den øvre verden der gudeheimen er. Det er er nornene som bestemmer lagnaden til alle mennesker. 

Kan myten om nornene i Voluspå fortelle oss noe om våre forfedre og formødres skjebnetro? Og hvordan kan vi relatere oss til dette i dag?

Se videoklipp:  

Nornene i Voluspå og skjebnetro


SJAMAN-MEDISIN       
                 
I ulike sjamantradisjoner handler det om å finne sin egen medisin. Alle mennesker har et spesielt talent eller en healende evne. Noen bruker bønn og ordenes kraft, noen bruker tromma og lydens kraft, andre igjen bruker følelsenes og intuisjonens muligheter for å oppnå healing og finne gode løsninger på livets utfordringer. 




Medisin 

Medisin er mer enn skolemedisin. I alle tider har mennesker funnet medisin i naturen og blitt friske av det. Andre ganger har de fått hjelp i familien eller av noen de kjenner, som har hatt nok livserfaring og vidsyn til å se hva personen trenger. Det har alltid vært slik at troen på at medisinen virker, er viktigere enn selv medisinen som gis. Det er opp til den som gir medisinen å bidra til at den andre har tillitt til behandlingen og troen på at medisin vil virke. Men når alt kommer til alt, er det den som mottar medisinen som har det største ansvaret for å tro at medisinen vil virke. Når vi investerer vår personlige tro i noe, gir vi kraften vår til det. Det er slik medisinen blir effektiv.

Medisinmannen Bear Heart fra Muskogee-stammen uttrykker det slik:

"I vårt innfødte Amerika er medisin ikke bare en knippe urter eller den utdannelsen en lege får. Den hjelper mennesker til å nå det gode i livet. Hvis man kan peke ut en ny retning for dem og si at dette er stien, dette er veien å gå, er det en form for helbredelse. Når du rekker en hjelpende hånd og får noen til å føle seg bedre, da har du gitt det mennesket medisin."
  

Bear Heart


SJAMANVEIEN

Sjamanveien er en persoling vei. En vei som ofte går utenfor de opptråkede stiene. Naturligvis er det hindringer og vanskeligheter på denne veien. Alt er ikke pent og pyntelig; mørket er der lyset er. Du må stole på egne krefter, bruke hjelpemidler mens du lærer. Drømmelandskapet blir levende for hvert skritt du tar. Etterhvert begynner landskapet å forme deg. Du glir inn i trærne, inn i urtene, inn i blomstene, inn i elvene, inn i fjellene, inn i insektene, inn i fuglene, inn i regnet, inn i vinden, inn i stillheten. Så kan du hviske med vindens stemme, gå varsomt i gresset med harepoter, fly over bekken med trostevinger, finne stillhet i fjellenes huler, rense følelsene med vannet og åpne tankene i høstviddas landskap. Du følger årstidene, syklusene som beveger livet alle steder. Du følger bevegelsen, vinden, vannets strøm, flyter med følelsene og veiledes etter stjernene og jordens gang rundt solen. Og når du nesten ikke kjenner deg selv igjen, er du mer levende enn noen gang. Sjelden musikk varmer hjertet ditt. Den kommer ingen steder fra...

Sjamanveien - kunstneren og drømmerens landskap




















 
Livets tromme

Helt fra begynnelsen av fantes det trommer,
som taktfast slo verdens rytme -
Det tunge, alltid tilbakevendende tidevannet
som slår mot stranden, de fire årstidene
som glir umerkelig over i hverandre; når fuglene kommer,
når de reiser igjen, og bjørnen som går i vinterdvale.
Det er ufattelig hvorfor det skjer,
men alt skjer i rette tid.
Se på hjerteslagene i håndleddet ditt
- de nøyaktige, pulserende slagene til Livets tromme -
Uten tidens rytme, kan du ikke klare deg.

Jimalee Burton, Cherokee-indianer 

Trommereise















Den norrøne sjamanarven
 
Sjamanen henter kunnskap og innsikt fra mange tradisjoner. Her hjemme er det naturlig å se til den samiske sjamanarven. Mange går også i lære i andre tradisjoner og har hatt stort utbytte av det. I Norden har vi også en sterk norrøn tradisjon med egne ritualer, seremonier og spådomsverktøy, som vi kan hente inspirasjon og visdom fra:

Her er et kort utdrag fra undervisningsboken "Norrøne Arketyper" av Toril Kilde og Dag R. Linnerud.

"Den norrøne sjamanarven kom fra en kultur eldre enn vikingenes. En kultur som var dypt forankret i det feminine og i Moder Jord. Ikke til å undres over at menn som viet sitt liv og sin energi til Moder Jord ble gjort narr av, først og fremst fordi den største trusselen mot det patriakalske og dualistiske samfunnet var - og er - den dype foreningen av maskulin og feminin energi. Denne forening gir kraft til en levemåte som hyller livet og det skapende istedenfor å ære krig, erobring og ødeleggelse.

Den kraften som Frøya, volveheksene og seidmennene bar, har vi alle i oss, både menn og kvinner. Det er tid nå for å hente den frem, i våre liv, i naturen og hele den verden vi lever i."  



Verdenstreet Yggdrasil

ODIN OG RUNENE

Her finner du et videoklipp jeg har laget om Odins store innvielse i Håvamål:


Vers 138-141 i Håvamål med kommentar: Mer om Odins visdom i Håvamål finner du i teksten under.


ODINS VISDOM I HÅVAMÅL




Håvamål finner vi i Edda-kvede. Det er en samling med 164 kvede (dikt), ordtak eller visdomsord tillagt Odins munn, ført i pennen av Snorre Sturlason i ca 1220. De fleste av kvadene i Håvamål stammer nok fra år 790 – år 1100 og har blitt overlevert muntlig fram til nedskrivingen. Håvamål har blitt sammenlignet med den kinesiske tao, vedaene i India og Iliaden i Hellas. Håvamål er et dokument av den høyeste verdi for de nordiske landene. Et vitnemål direkte hentet fra vår egen tradisjon og røtter. En del av Håvamål kalles runetale; vers 138-145, som omhandler galder (tryllesanger), runenes mytologiske opphav og visdommen bak runene. Håvamål inneholder kunnskap og visdom i form av praktisk viten og leveregler, som kommer fra et dypsindig erfaringsgrunnlag. Det er esoterisk kunnskap med stor rekkevidde, og samtidig svært enkle formuleringer, som vekker umiddelbar gjenkjennelse. Håvamål-versene kan tolkes og forstås på forskjellig nivå. Derfor er de like effektive både for den innvidde prestelærde og mannen i gata. Hvis en tar kunnskapen rett ut av versene uten refleksjon, så mister en kanskje den dypere meningen bak. Tileksempel vers 14:

”Du kan bli full/Farlig full/I beruset ekstase/Men den beste ølfesten/Er den du husker/Når du er edru.”  

Dette kvedet sier noe om at det var farlig å bli bli full, si og gjøre dumme ting i fylla vikingtiden, som du har glemt når du har våknet. Det kunne koste deg livet.  Men den dypere forståelsen handler om åndelig ekstase og utvidet bevissthetstilstand. Å være edru, handler om å være ren i ord og klar i tanker og hug (sinnet) og oppnå dette uten påvirkning fra rusmidler.

Håvamål har ofte blitt omtalt som snusfornuftig. I noen av versene kan en få inntrykk av at det er en ansvarlig voksen, som gir råd til sin sønn eller datter. Vers 9:

”Man er heldig/Som selv har den visdom/Og kjærlige svar/Ofte kommer det/Dårlige råd/Fra andre.”

Lengst når man med egne erfaringer og vennlighet mot andre. Det er best å lytte til seg selv, for rådene fra andre kan ofte være villedende.

Håvamål er på mange måter et mysterium. Dessverre er det mange som ikke har fått gleden av å lese og forstå Håvamål p.g.a. språket i de gamle oversettelsene. Men det fins også lettleste oversettelser av  Håvamål, som ”Håvamål – Odins Tale” av Tyr Neilsen og Bente Wemundstad utgitt på Nova Forlag i 2014. Boken har også mange flotte illustrasjoner og bilder. En god versjon av Håvamål burde stå på pensum i alle norske barne- og ungdomsskoler. Versene burde bli lest og snakket om. Her er ett vers som er relevant i forhold til mobbing, vers 22:

”De ulykkelige/Med skuffet sinn/Gjør narr av alt og alle/De burde vite/At de ikke er/Uten feil.”

Dette verset har en klar moral, men viser også til årsakssammenhenger: De som mobber og gjør narr av andre, har selv opplevd skuffelse og svik. Og – verken høy eller lav er uten feil. Og når du peker på noen andre, peker tre fingre tilbake på deg selv.

Enkelte vers i Håvamål har en slags mindfulness-visdom i seg. Det er best å være i nået. Vers 23:

”De tåpelige/Ligger våkne om natten/Bekymret for det som kan skje/Når morgenen kommer/Er de slitne og trøtte/Og alt er som det var.”

Bekymringer fører til lite godt. Det gjør bare at vi mister energien vår. Vi blir utbrente og utmattede av bekymringer og vi orker ikke å handle neste dag, når sjansen er der.

I Edda-diktene er visdom og kunnskap en dyd. Uvitenhet er uønsket og svært lavt verdsatt. Det ser vi i vers 28:

”Folk føler seg kloke/Når de kan besvare/Sine egne spørsmål/Deres uvitenhet/Er vanskelig å skjule/Blant de kunnskapsrike.”

Med andre ord: Noen forsøker å gjøre seg klok i andres øyne, men uvitenheten kommer for en dag når de møter mennesker med mer kunnskap. En annen visdom i dette verset, er at vi bare får bekreftet det vi vet, slik at fortiden gjentar seg.

I vikingtiden var det viktig å være forberedt når en hadde en oppgave å gjøre.Og slik er det fremdeles. Vers 38:

”Aldri dra/Noen steder/Uten det du trenger/Du vet aldri/Hva du møter/På veien.”

Dette verset fikk meg til å tenke på visdommen fra eventyret om Espen Askeladden. Noe av den eldre visdommen gjenfinnes i mer populær form i eventyrene. På et dypere plan handler dette diktet om forberedelser på et indre plan. Det er klokt å visualisere og skape gode fremtidsbilder, slik at du også kan være med å forme fremtidens hendelser.

Vikingene var gladlynte mennesker med en grov og ærlig humor, som fortsatt er en del av den skandinaviske ånden. Vers 47:

”Da jeg var ung/Og reiste alene/Mistet jeg ofte veien/Jeg følte meg rik/Når jeg møtte en annen/Folk er folks glede.”

Her er det flere visdomstegn. Når vi er unge mister vi lett konsentrasjonen. Vi kommer på avveie. Men andre vil hjelpe oss på vår vei. Å være glad uansett hva som skjer, er en aktverdig egenskap. Da blir vi møtt av andre med den samme gleden.

Vikingene byttet ofte gaver for å vise lojalitet og vennskap. Gjestfriheten og dugnadsånd var en dyd. Men det var ikke alltid nødvendig med fine gaver. Vers 52:

”Gaver behøver ikke/Være overdådige/Litt ros er ofte nok/Å dele mat/Og noe å drikke/Har sikret mange vennskap.”

Denne visdommen går også til de voksne som har barn. Ros har stor betydning. Det styrker selvtilliteten, men ikke nødvendigvis selvfølelsen. Å gi en liten gave uoppfordret og dele en matbit med noen, gir en familiær følelse av trygghet, som gir grobunn for gode relasjoner. 

I en tid der allianser og vennskapsbånd var nødvendig for å bevare freden, måtte en også vite hvordan en skulle holde på hemmeligheter. Vers 63:

”De vise vet hvordan/De skal snakke og lytte/Har du en hemmelighet/Må bare én vite/To er for mange/Når tre vet, vet alle.”

Altså; det er viktig å vite, når du skal snakke og når det er best å lytte. Når du deler en hemmelighet med flere, må du regne med at nyheten kommer ut til enda flere. Ikke vær naiv i møte med andre.

Ordet Edda kan bety oldemor. Som betyr historier fra oldemors tid. De ble muntlig fortalt i streng verseform med rim, slik at de forble uendret gjennom generasjonene.  Å bevare historiene til forfedrene og formødrene, var en del av en stolt tradisjon og av høyeste betydning for etterkommerne. Vers 68:

”Varme og solskinn/Er det beste/For folk/God helse er viktig/Og å leve/Uten skam.”

Å leve uten skam var allerede viktig før kristendommen. God helse og varme ble verdsatt. Interessant nok at varme og solskinn, vektlegges så mye av vikinger i de kalde nordlandene. Varme og solskinn er en metafor for hjertevarme og gjestfrihet.

Edda.
Vikingene kunne være brutale på tokt og i kamp, men de dyrket aller mest selve livet. Mange vikinger var eventyrlystne livsnytere. En vikingkriger var sjelden redd for døden, men han verdsatte livet enda høyere:

”En halt kan ri/En kan styre enarmet/En døv kan kjempe/Bedre å være blind/Enn å være død/Som død kan du ingenting.”

I dette kvedet er det visdom, som handler om kropp og død. Nemlig; kroppen er ikke alt. Mye kan du gjøre og være med på, selv med en sykdom eller et handicap. Døden er ingenting å trakte etter. Når du lever, lever du. Døden kommer tidsnok.

Rikdommen kunne forkrøple et menneske i vikingtiden, som i dag. Vers 79:

”Hvis en tåpelig person/Får rikdom/Eller kjærlighet/Stoltheten vokser/I stedet for visdom/Og går over til hovmod.”

Mer om samme tema i vers 40: ”Du burde ikke/Begjære mer/Når du har mye/Ofte tar fiender/Det venner skulle få/Alt går ikke etter planen.”

Penger skifter hender og gjør folk blinde for gode livsverdier. Penger kan også eie den som pengene har. En blir sjelden klok av penger. Det motsatte er oftere tilfellet. Rikdommen som skulle gå til de nærmeste kan bli borte i sluket. En kan bli rik en dag og vær lut fattig dagen etter. Men for å oppnå sann rikdom, må du være villig til å arbeide hardt og ikke være passiv.

Vers 59:
”Stå opp tidlig/Hvis du har en jobb å gjøre/Mye er tapt for de som sover/Rikdom er innen/Rekkevidde/For den som tar initiativ.”

Moralen er å ikke være lat hvis arbeid venter. Å ta eget initiativ setter deg fri fra begrensninger lagt på deg av andre. Valget er ditt. Du må selv handle hvis du ønsker deg verdslig og åndelig rikdom. Åndelig rikdom krever fokusering, øvelse og mestring.

Mange ting skal klaffe hvis timingen skal være god. Kunsten er å føle dette og vite når en skal handle og når en skal vente. Det er en naturlig timing for alle ting. Alt skjer til rett tid. Vers. 66:

”Jeg kom til fest for tidlig/Eller jeg kom for sent/Enten var serveringen over/Eller den var ikke klar/De som er uønsket/Treffer aldri riktig.”

Hvis du kjenner ordentlig godt etter, vet du selv når ting er klart og ikke. Når du handler for tidlig, vil du bli møtt med avvisning. Du kjenner deg selv best. Når du prøver for hardt, opplever du å være uønsket. Ta tiden til hjelp. Din tid kommer.

Ett av de aller mest kjente versene i Håvamål er vers 76. Det sier noe om hvor viktig ettermælet til menneskene i vikingtiden var. Man høster som man sår. Du vil bli husket for den kjæligheten du ga til andre. Vers 76:

”Fe dør/Frender dør/Du skal også død/En ting som aldri dør/Er et godt rykte/Man har fortjent.”

Dette er et vakkert vers med en umiddelbar effekt. Det er en kjensgjerning at alle dør. Ha aksept for livets forgjengelighet. Gi det full aksept. Og videre; de gode gjerningene lever evig. Et godt rykte dør aldri.

I lesningen av Edda og Håvamål oppdager jeg lag på lag med innsikter og visdom. Alle versene kan ha forskjellige betydninger og kan tolkes ulikt. Versene i Håvamål er fine å meditere på og reflektere over. Nye visdommer kommer til etterhvert ved flere gjennomlesninger.  Hvis du ennå ikke har oppdaget visdommen fra vår egen spirituelle tradisjon, kan Håvamål være det riktige stedet å starte.

*
DAGR 2015


Sjaman i transe

Sjamanens tilnærming til healingen og blikk på verden er annerledes. Den vågale sjamanen våger seg ut i det ukjente og bryter forventninger og tabuer for å skape en varig forandring. Men det gjøres ikke uten bevissthet og den rette forståelsen. Den koreanske mestersjamanen Hi-ah Park har spesialisert seg på en sensuell og grenseoverskridende dans, der hun tar på seg klientens plager og forløser dem. Se mer her og hør også intervjuet i del 2:















Hi-ah Park, del 1
Hi-ah Park, del 2


Bedre å holde ilden levende, enn å grave i asken

Hva skjer når tiden hviskes ut? Når det beste av gamle tradisjoner smelter sammen med ny begeistring og nytt liv - da får vi hellige sirkler, engasjement, og nytekning. Det er liv som oppstår innenfra sjelens lengsler; viljen og evnen til livsutfoldelse uten selvsensur. Det er lik ny musikk for nye hjerter. En dag er det ingenting mer å se tilbake på, ingenting å løpe fra og ingenting å jage etter. Bare flammen, gleden over å være til og livet som skal leves i fulle åndedrag. I den nye bevissthetssirkelen som skapes i disse dager, er det budskapet.


















Link til bålseremonier:

Kraftdyrene

Når kraftdyrene melder sin ankomst, er det viktig å åpne opp og ta tiden til hjelp. Ikke løp til kilder utenfor deg selv for å finne svarene. Dyret vil vise deg hva det handler om, og det vil alltid ha en sammenheng med temaene som er i livet ditt akkurat nå. Observer og studer dyrets egenskaper på din egen måte og du vil finne mange svar som kanskje vil forundre deg. Dyrene er like mangesidige som vi mennesker er. Hvilken kvaliteter eller egenskaper har dyret, som du trenger mer av akkurat nå? Kraftdyret som kommer representerer det ”kollektive stamdyret”, som inkluderer sanser, instinkter og en slags primal visdom. Dyret i sin høyeste og reneste form. Det er mange måter å arbeide med kraftdyrene på. Det her er ingen fasit eller oppskrift, snarere, et forslag til symbolsk tankegang, som du kan utforske videre. Trommereiser kan være en fin måte å gå kraftdyret i møte. Jeg bruker ulven som et eksempel:

Ulven har 4 fremtrendende sider:

1. Ulvemor.
Ulvemor trøster, beskytter og ivaretar ulvebarna. Ulvemor er trygg og sterk og er en god venn å ha. Men verden utenfor kan være faretruende. Er du for mye ulvemor kan du ha overdreven fokus på beskyttelse og trygghet i livet ditt. Se på hvordan du kan finne den optimale balansen mellom å være tilstede, gi omsorg, kjærlighet og samtidig gi rom til de nærmeste, slik at de kan utvikle seg selv på sin egen måte i sitt eget tempo.

2. Alfa-hanen.
Alfa-hanen er den sterke lederen som beskytter og leder flokken. Han tar raskt og enkelt viktige beslutninger. Han har sterk psyke og fysikk og viljekraft nok til å overkomme alle farer. Alfa-hanen kan hjelpe deg til å bli mindre nølende og stole mer på egne krefter. Er du for mye alfa-han, står du i fare for å overkjøre andre og ta livet av andres kreativitet og medbestemmelsesrett. Andre kan føle seg konstant uttrygge rundt alfa-hanen. Alfa-hanen ønsker å beskytte status Q. Alt som utfordrer den rådende tryggheten er en trussel for alfa-hanen. Alfa-hanen er en voktende kriger.

3. Den ensomme ulven.
Den ensomme ulven har på et tidspunkt måtte skille seg fra familien og flokken sin. Det har gjort ham/henne sterk, egenrådig og rotløs. Den ensomme ulven vil alltid være på søken etter sin sanne familie eller en ny familie som den passer inn i. Det er hardt å føle seg utstøtt, vandre i ensomhet, og overleve på egen hånd i barsk natur. Er du en ensom ulv, vil det handle om å melde seg inn i det sosiale livet på nytt. Våge å være synlig og ha tillit til nye mennesker. Den ensomme ulven mangler en følelse av "å komme hjem". Det er dit den ensomme ulven alltid er på vei.

4. Flokkdyret.
Flokkdyret har lært seg å samarbeide med andre og har funnet sin plass og rolle i det sosiale miljøet. Flokkdyret trenger ikke å ta så mange egne viktige beslutninger, siden andre tar seg av den oppgaven. Overført i menneskelige betydning, kan vi kanskje si at flokkdyret ofte føler seg ufri og er redd for å møte konsekvensene, dersom det går mot flokken. Flokkdyret er alltid litt misfornøyd over noe i livet, men ofte ikke misfornøyd nok til å gjøre noe med saken. Flokkdyret har en sterk sosial intelligens, som kan brukes vel. Flokkdyret forstår det beste for flokken og helheten, men kan komme i fare for å ofre seg selv for noen annens sak.

 



Bønn fremsagt idet en viser fram et spedbarn til sola

Rundt barnefødsler var det nøye planlagte seremonier med bønner og ulike rensningshandlinger hos Zuniene (Pueblo-indianere). Spedbarnet ligger den første tiden i en seng av varm sand, men tiende dagen etter fødselen bærer farmora det fram til sola for første gang. I den gryende dagen strør de en vei for barnet av bønnemel, og både barnet og mora har maisakser med seg:

Nå er dagen her
Vårt barn
Du vil gå ut
Å stå i dagens lys
Vi har brukt dagene
Til å forberede din dag
Da dagene var gått
Gikk vår Solfar
Inn for å sette seg ved sitt hellige sted
Og våre nattfedre
Kom ut og sto på sine hellige steder
Hele den velsigna natta
Nå på denne dagen
Har våre fedre morgenprestene
Kommet ut og står på sine hellige steder

Vår Solfar
Har kommet ut og står på sitt hellige sted
Vårt barn, det er din dag
Denne dagen
Den hvite maisen, bønnemelet
Til vår Solfar
Ofrer vi dette bønnemelet

Måtte du gå veien til slutten
Når veien ditt er gått helt frem
Kommer du til veien til Solfar
Måtte vi leve i dine tanker
Måtte vi være de som dine tanker omfavner
For dette, på denne dag
Ofrer vi bønnemelet
Til vår Solfar
Med denne bønn:
Måtte du hjelpe oss alle
Til å gå vår vei helt frem
 
Dette er et autentisk hellig bønn fra Zuniene, nedskrevet i boken: ”Hjorten kjem når eg syng” av Helge Torvund. Jeg har oversatt den fra nynorsk.
















Medisinhjulet

Medisinhjulet er et fantastisk verktøy for å jobbe med livsprossesene. Alle sjamaner har det i sin verktøykasse, selv om forståelsen og symbolikken varierer fra tradisjon til tradisjon. Det kan anvendes til eget indre arbeid eller for å veilede andre. Kraftdyr og kraftobjektene er knyttet til de ulike retningene. Moder Jord forbindes med himmelen og essensen er i sentrum. I medisinhjulet ligger det en anerkjennelse av de naturlige syklusene og helheten i mennesket og kosmos. Medisinhjulet kan favne et helt livsløp og livsmønster, der naturen er den viktigste læremesteren på reisen.


















Uglemedisin  


Hvis du er mørkredd, vil du kanskje få frysninger av å høre hubroens rop om natten. Ropet er et dypt  ”huu-o”. Enkelte steder blir hubroen kalt utburd, som er knyttet til den gamle middelalderskikken med å bære ut barn for å dø i skogen.
                  
Det er knyttet mye overtro til uglene. Sjøfolk mente at ugleskrik betydde uhell, og hvis et brudepar hørte en ugle var det et sikkert tegn på et ulykkelig ekteskap. Uglen har alltid vært knyttet til overnaturlige krefter, de ble regnet som heksefugler som kom med beskjeder fra det underjordiske. Prestene i mellom-Europa mente tidlig at ugla var djevelens  fugl, og fant beviser som de kunne bruke i sine hekseprosesser.  Det betydde svært dårlig hell å ta livet av en ugle, men en død ugle kunne bli spikret opp over stall og fjøs som en beskyttelse mot onde ånder.                                                     

Uglene er kanskje de mest misforståtte dyrene som fins.  Det sies at ugla kommer til den som oppsøker visdom og sannhet.  Ugla kommer til deg når tiden er inne. Sannheten kommer til deg som to stirrende øyne, når du minst venter det.  Du glemmer det aldri. Det er kraftfullt å ha ugla som en veiviser i livet, den vil hjelpe deg å se sannheten bakenfor alle menneskelige løgner og illusjoner.       

Trollmenn, trollkvinner, sjamaner, guder og gudinner har alltid blitt forbundet med ugler. Athene, den greske gudinnen for visdom, hadde en ugle på skulderen, som hjalp henne å se sannheten. Uglekraften er en fryktet og oppskattet kraft.  Det er selve evnen til å se motivene til andre mennesker, se med klarsynet inn i fremtiden og avdekke den skjulte meningen. Uglas kraft og visdom er for de som går sin egen vei og er skeptiske til alt som kalles folkeopplysning.                                                                                              

I folkemedisin ble forskjellige deler av ugla brukt. En trodde at den som spiste uglas øyne, 
fikk evnene til å se i mørket. Uglehjerte var bra mot alkoholisme. Å drikke innholdet i 
et ugleegg, var medisin som ble brukt i Storbritania helt fram til 1600-tallet. Mot dårlig hukommelsen kunne en legge et avskjæret uglehode under
hodeputa.                                                                                                     

Ugla kan ha et menneskeaktig utseende med store runde øyne og en hodeform, som kan minne om en gammel mann. Derfor kan også ugla med letthet symbolisere en streng lærer. Kattugla blir også kalt for kattula, skrikula, utboer eller nattugle. Hubroen, den største av uglene, som det er mest mystikk omkring, har fått navn som ropar, draugen, hujo, stønul, hubror, hugjod, bergulv, steinugle eller utburd.                                                                                                   

Perleugle og haukugla lever overveiende av forskjellige smågnagere. Spesielt perleugla har en helt fantastisk hørsel, slik at den kan peile seg inn på nøyaktig avstand til en mus som er skjult under gresset.  Den flyr lavt og stille over bakkenivå når den jakter og sitter i toppen av et tre når den hviler. De gjemmer seg godt og er svært vanskelig å få øye på. Uglene står også i fare for å bli tatt av større rovfugler hvis de ikke er på vakt.                                           

Uglene trives i dalstrøk og dype skoger, men de fins også nær bebyggelse, ute ved kysten og i kulturlandskapene. Uglene er svært sårbare for menneskelige inngrep i naturen som transformatorer, kraftlinjer og vindmøller. De vil bruke kraftlinjene til å speide etter byttet sitt og vindmøllene er et problem i forhold til jaktteknikkene til uglene.  Hubroen kan også oppgi hekkingen hvis den blir forstyrret av menneskelige støy i egg- og ungeperioden.                 

Hubroen er en art som nå står på rødlisten for truede arter i Norge. Det betyr at det er 20% sannsynlighet for at hubroen vil være helt forsvunnet fra den norske fuglefaunaen innen 50-100 år.












RAVNEN

Se mannen som kommer ut av den mørke høstskogen i skumringslyset, kledd i kappe, langt askegrått hår og flettet skjegg, furet ansikt, enøyd, spydet Gugne holder han i den høyrehånden, på hver skulder sitter to svartglinsende  raver. Det er slik Odin ofte har blitt fremstilt av malere og kunstnere; som den mystiske vismannen. Ravnene er et av hans viktigste kjennetegn; det er nesten som de speiler en del av hans sjel - det mystiske mørke.

Ravnenes navn er Hugin og Munin. Hugin representerer tanke og Munin hukommelse. Sammen kan vi si at Hugin og Munin representerer kraften i den frie tanken kombinert med gammel visdom og en evne til ta i bruk hele erfaringsgrunnlaget.
I morgengryet sender Odin ut sine to ravner får å vite hva som skjer i verden og om kvelden vender de tilbake med nyheter fra fjern og nær. De flyr over Midgard og inn i Jotnenes rike Utgard. Ravnene er distinkte budbringere med skarpsindig intelligens, skjelnende blikk og fremragende hukommelse. De er også i stand til å fly over lange avstander, derfor får de med seg det andre overser.

 
Vikingene brukte også ravnene til å navigere ute på sjøen. Den fortelles om den norske eventyreren Floki, som i år 874 sendt tre ravner ut etter tur fra skipet sitt for å finne land. Den første ravnen vendte aldri tilbake. Den fløy kanskje helt tilbake til Norge. Den andre returnerte tilbake til skipet uten å ha funnet land. Den tredje ravnen fløy vestover uten å vende tilbake. Det ble sett på som et tegn at den fant en sikker matkilde et sted innenfor rekkevide i vest. I følge legenden er det slik Ravne-Floki oppdaget sørøst-kysten av Island. Ravnen er svært respektert på Island akkurat som den er det i andre deler av verden. Ravnen fins både i den gamle og nye verden: I Nord Amerika, Europa, Asia og Nord Afrika.

Ravnenavnet kommer fra den norrøne navnet ”hrafn”, som betyr å rense strupen. Ravnen er den største fuglen i kråkefamilien. Den trives i mange ulike klimaer. På den arktiske tundraen, ute ved kystene, i varmere sletteland, ørkener og fjell. Den har også tilpasset seg i mer urbane strøk. På grunn av den tilpassningsdyktighet og intelligens er den en av de mest overlevelsesdyktige fuglene på jorden. Det er nok grunnen til at ravnen fins i utallige myter og sagn i mange ulike kulturer.

Ravnene brukes også av valkyriene i strid. De sendes ut i forveien for å oppdage fiendens posisjoner, så flyr de sammen med valkyriene inn i kampens hete. De forbindes med død fordi de kan spise og plukke på de døde kroppene på slagmarken. Men døde menneskekropper inngår heller sjelden i kostholdet til de svært så altspisende ravnene. Vikingene hadde meg seg ravner i kamp, slik at fienden skulle frykte døden når de så synet av de svarte store fuglene som kretset over himmelen. Ravnens hese, metalliske lyd ”korp, korp” eller ”kra, kra” kan få det til å gå kald nedover ryggen på noen og enhver. Også Harald Hardråde brukte fuglene som symbol på fanene sine. I Europa har ravnene blir assosiert med destruksjon, død og etterlivet p.g.a. den sotsvarte fargen og de makabre matvanene, men i andre tradisjoner som i Tibet, blir ravnene sett på som budbringere fra det høyeste og er derfor spesielt viktige i begravelsesritualer. Troen på ravnen viser vei til sjelen i etterlivet. Ravnene blir også forbundet med lykke og hell, transformasjon og visdom i Norden.

I Irland betyr frasen ”ravnens kunnskap” det samme som å se og vite alt, og ”stjele som ravner” er et gammelt munnhell fra Sverige. Og ravnene har formiddabel evne til å visualisere og huske hvor den finner godbitene sine. På ravnemenyen står: gresshopper, biller, øgler, frosker, fisker, egg, unge og sårede fugler, dødende lam, bær, søppel m.m. Ravnen er en uredd fugl. Den kan leke med og erte ørnen i lufta, men på bakken må den overlate kadavert til kongeørnen og havørnen. Ravnen er en mester til å fly og kan bli opptil 50 år.

Når du går dypere inn i den norrøne tradisjonen og er i kontakt med ”Odin-bevisstheten”, kan det hende at ravnene kommer til deg når du er ute i naturen. Der kan de opptre som veivisere og vise deg til skjulte kraftsteder i naturen. Men det blir opp til deg å tolke tegnene. Den virkelige sannheten forblir ofte skjult bak den umiddelbare erfaringen.

Fra Griminsmål om Odins ravner, fritt oversatt vers 20:

”Hugin og Munin
flyr hver dag
over den store verden;
jeg frykter for Hugin,
at han ikke skal komme tilbake,
og enda mer engster jeg meg for Munin.”



















Sjamanistisk veiledning

Ønsker du sjamanistisk veiledning eller healing?
Ta gjerne kontakt på: frisjel@gmail.com
og fortell kort hva det gjelder, evt. ring tlf: 92214961.