logo

HJEM
PILATES TRENING
PSYKOMOTORISK FYSIOTERAPI
OM SENTERET
GALLERI
TIMEBESTILLING/KONTAKT
 her ser du også vår cadillac
psykomotorisk

Fysiopilates tilbyr psykomotorisk fysioterapi.

Du trenger ikke ha henvisning fra lege for å komme til oss.




psykomotorisk

Ensidig lokal- og symptomorientering eller helhetsorientert tenkning? Dette er et viktig spørsmål som tas opp i den psykomotoriske tradisjonen innen fysioterapi. Helhetlig tenkning kan sies å være den der en ser klare sammenhenger mellom biologiske, fysiske og psykososiale forhold. Metoden er utviklet ut fra praksis og dreier seg om hvordan vi som kropper - som hele mennesker - faktisk er. Det liv vi lever og har levd ligger i kroppene våre. Alt vi går gjennom i livet blir en del av vårt kroppslige uttrykk, og dermed kan en si at problemer som viser seg fysisk ikke nødvendigvis har en fysisk årsak.

Psykomotorisk fysioterapi ble først utviklet gjennom samarbeidet mellom fysioterapeut Aadel Bülow-Hansen og psykiater Trygve Braatøy. De innledet samarbeide da Bülow-Hansen hadde arbeidet innen ortopedisk fysioterapi i 20 år og arbeidet i privat praksis. Hun hadde sett at all form for avspennende behandling ikke hadde virkning om en ikke tok i betraktning den rolle pusten spilte. Hun fant ut at pasienter med fri og omstillbar pust lettere ble kvitt de lokale plager de hadde, mens de som hadde en ufri og fastlåst respirasjon ikke ble bedre av sine spenningstilstander og plager. Hun eksperimenterte og fant fram til måter å bruke respirasjonen til å gradere avspenningseffekten i behandlingen. Hun fant også ut at det mest hensiktsmessige var å ha fokus på hver gang å behandle hele kroppen, og ikke bare de lokale områdene der det var oppstått problemer.

Hun møtte psykiateren Trygve Braatøy som ble svært interessert i hennes praksis-erfaringer. Han var en av de legene som best forsto betydningen av kroppen i psykologisk og emosjonell utvikling og vekst. Han utga bl.annet i 1947 boken "De nervøse sinn" hvor han beskriver kropporientert psykoterapi av pasienter.

Psykomotorisk fysioterapi var svært forskjellig til tradisjonell fysioterapi på 40- og 50-tallet og møtte mye motstand. Det nye var helhetssynet på menneskene som lå i den. Symptomer sees som ubalanse i kroppen, at helheten er skadet. Når så hele kroppen blir gjennomarbeidet forsvinner smerter ofte av seg selv. Noe annet nytt var den tette sammenhengen mellom kroppen og følelseslivet. Kropp og følelser påvirker hverandre gjensidig. Følelser oppleves i og med kroppen, pust og følelser er avhengig av hverandre. Under behandlingen reagerer pasienten emosjonelt og konfliktstoff og glemte følelser kommer fram.

Resultatet av behandlingen kan være at kroppsholdning og bevegelsesmønster forandres spontant uten styrt korrigering, autonome og hormonelle funksjoner normaliseres, fordøyelse bedres. Paralellt med dette foregår også en psykisk omstilling. Dette var nye og fremmede tanker på 40- og 50-tallet, men i dag er det helhetssynet som ligger i psykomotorisk fysioterapi mye mer utbredt. Videreutdanningen av fysioterapeuter i psykomotorisk fysioterapi (eller psykiatrisk- og psykosomatisk fysioterapi som det offisielle navnet er) foretas i dag ved høgskoler i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø.