onsdag 28. april 2010

Jeg gir hjertet mitt…


Jeg hadde en fantastisk mysore time på AYO i dag.

Jeg har ikke følt meg så åpen i hjerte, ryggen og hoftene på lenge.

Gikk ut fra senteret og tenke ”Jeg gir hjertet mitt til yoga”. Ingen ting kan få meg til å føle meg så bra, som noen runder solhilsen og litt tøy og bøy på morningskvisten.

mandag 26. april 2010

Yogastudioer i Oslo, Asthanga yoga Oslo



Senter: Ashtanga yoga Oslo
Adresse: Schweigaardsgate 30, 0191 Oslo
Instruktør: Vibeke
Hjelpeinstruktør: Hanne
Drop in: 180 kr
Lån av matte: 10 kr
Time: Ashtanga, Mysore

Jeg våknet tidlig i dag og bestemte jeg meg for å prøve et av Oslos Ashtanga yoga sentrene. Jeg søkte på nett og fant Ashtanga yoga Oslo.

Jeg hadde litt problemer med å finne fram, jeg gikk rett forbi inngangen deres. Jeg lette etter et skilt med deres logo. På inngangen deres står det ” Bjørvika Fysioterapi & Kiropraktor”. Så se etter det om du skal besøke dem.

Når jeg endelig kom fram ble jeg møtt av en hyggelig dame bak skranken. Hun hjalp meg med å finne et produkt som ville passe meg. Jeg hadde tenkt til å kjøpe et klippekort med 12 klipp til 1800 kr, og hun anbefalte meg å kjøpe et billigere kort med 12 klipp men til prisen av 980 kr.

Jeg prøvde en Mysore time. Det vil si at man gjør Ashtanga serien for seg selv. Instruktøren er i rommet og hjelper deg inn og ut av stillinger, samt gir deg veiledning.

Når jeg kom til yogarommet var det mange som allerede var i gang med serien. Siden jeg aldri hadde vært på senteret før synes jeg at jeg burde ha fått bedre oppfølging på hvor utlåns utstyr lå. Jeg kom inn i rommet og viste ikke helt hva jeg skulle gjøre. Jeg så noen matter til slutt, og gikk bort til dem. Mange av dem så private ut, etter litt oppdaget jeg noen som så ”slitte” og like ut. Jeg tok en av dem og håpet et det var dem som var til utlån.

Jeg rullet ut matten og så fram til å praktisere yoga. Det tok ikke lang tid før Vibeke kom bort til meg, ønsket meg velkommen og hilste på meg. Jeg presenterte meg som Jenny. Hver gang hun kom bort til meg for å gi meg ”hands on”, brukte hun navnet mitt. Det ga meg en posetiv følelse :) Veldig bra Vibeke.

Etter ca 20 minutter inn i første serien kom det inn en hjelpeinstruktør. Jeg ble veldig imponert over hvor mye ”hands on” vi fikk, selv om det var ca 20 stykker i rommet. Vibeke og Hanne støttet, dyttet, dro og hjalp til slik at jeg kom dypere inn i stillingene. Tydelig at begge instruktørene praktiserer Ashtanga jevnlig, og at de har kunnskap om det de underviser.

Når jeg var ferdig og skulle legge meg ned i savasana /lik stillingen. Kom Vibeke bort og spurte om jeg ville ha et teppe. Jeg takket ja, og hun hentet og la teppet over meg.

I garderoben var det tydelig at alle kjente hverandre. De snakket om felles venner, hva de hadde gjort, og om hvem som skulle være med bort til ”Evita” cafe. Garderoben var veldig liten, jeg var tett innpå folk jeg fikk en følelse av var husvarme på senteret. Siden alle i garderoben kjente hverandre, måtte de vite at jeg var ny på senteret. Jeg savnet litt at noen skulle ta initiativet og prate med meg også, eller i det minste invitere meg til ”Evita”. De som skulle på cafe’en dro, og jeg ble igjen i garderoben med en dame. Vi kom i prat, hun fortalte om hvor flink hun var til å praktisere yoga, sykle til jobben, og at jeg burde dra til cafe ”Evita” der de andre hadde dratt for 5 minutter siden. Jeg takket for invitasjonen, og bestemte meg for å vente litt, til jeg blir litt mer husvarm som de andre.

Når jeg besøker ulike sentere legger jeg vekt på og gir terningkast etter:

1. Dyktigheten til instruktørene
2. Lokalene
3. ”Hands on”
4. Opplevelsen \ inntrykket jeg sitter igjen med etter timen.


1. Instruktørene får topp poeng for dyktighet. De var flinke og jeg følte meg trygg på veiledningen de ga. 6 poeng.

2. Lokalene var lyse og fine. Jeg trekker dem litt, pga manglende skilting, og ingen veiledning for yogautstyret. I tillegg kunne man høre og se bussene \ trikkene som kjørte forbi. 2 poeng.

3. På ”Hands on” for de topp terningkast. At Vibeke fikk meg til å føle meg spesiell, ved å huske navnet mitt teller også. 6 poeng

4. Når jeg dro fra senteret hadde jeg en veldig positiv følelse i kroppen. Jeg var glad for at jeg hadde valgt "Ashtanga Yoga Oslo", glad for at jeg kjøpte meg et mnd kort, og gleder meg veldig til neste gang jeg skal dit, som allerede er i morgen tidlig. Kanskje jeg ender opp på ”Evita” cafe. 6 poeng

lørdag 24. april 2010

Yogastudioer i Oslo

Jeg har bestemt meg for å prøve ut forskjellige yoga sentere i Oslo, og skrive om dem i Fri Yoga. Jeg legger vekt på dyktigheten til instruktørene, lokalene, ”hands on” og inntrykket/ energien jeg sitter igjen med etter timen.

I de siste årene har det dukket opp mange nye yogastudioer i Oslo. I tillegg tilbyr de forskjellige studioene ulike stilarter innen yoga. Det kan være vanskelig å finne et senter og hvilken stilart man skal begynne med.

Å prøve ut forskjellige stiltyper og yogastudioer kan være med på å berike din yogapraksis, og sikre at du finner den stilarten og læreren som passer deg best.

Felles for alle yogastiler er at de prøver å skape en balanse mellom kropp, sinn og sjel. Yoga er ofte knyttet til fysiske posisjoner (asanas), men er like mye en spirituell praksis og å få større balanse i livet.

Under føler en liste med noen av de mest kjente stilartene.

I Den klassiske Hatha yoga blir de fysiske stillingene og pusteøvelsene, utført i et rolig tempo med pauser mellom stillingene. De fleste yogastilene vi har her i Vesten er inspirert av Hatha Yoga.

Fokus for Hatha Yoga er å utføre stillingen skikkelig og etter kroppens evne. Ha betyr "Sol" på sanskrit, mens tha betyr "måne". Sanskrit er det gamle indiske språket. Hatha representerer dualiteten i livet - yin og yang, maskulin og feminin, mørke og lys. Hatha Yoga prøver å balansere disse motstridende kreftene.

Vinyasa yoga er mer dynamisk enn den klassiske Hatha yogaen. Øvelsene utføres i et raskt tempo og med flyt mellom hver øvelse, uten lange pauser. Vinyasa (synkronisert pust- og bevegelsessystem) handler om åndedrettets sammenheng med og mellom bevegelsene. Når man utfører Vinyasa yoga blir man varm i kroppen og dermed skiller man ut avfallsstoffer gjennom svetten.

Ashtanga yoga, Vinyasa, er en meget kraftfull og fysisk form for yoga. Stiltypen er krevende og gir god styrke trening, fleksibilitet og utholdenhet.

Ashtanga yoga består av en serie med øvelser, serien utføres i flyt. Man starter på første serien. Etter en tid går man over til andreserien, som inneholder flere krevende øvelser.

Vinyasa prinsippet om pusting blir brukt, pusten koordineres med bevegelser.

Yin yoga, utviklet av Paul Grilley er en rolig yoga form som fokuserer på utstrekning og balansere kroppen. I Yin yoga er man i stillingen i lang tid (30-10 min). Yin yoga kombinerer visdom fra taoisme og kinesisk akupunktur med den indiske yoga filosofi.

Power yoga er basert på Ashtanga yoga og er for de som ønsker en sprek trening. Denne typen yoga finner man på treningssenter som SATS og Elixia


Bikram Choudhury Yoga utføres i et oppvarmet rom, slik at man svetter mye. Man får en sauna effekt, som skal være med på å rense kroppen for avfallsstoffer. Yoga typen er satt sammen av 26 asanas, som utføres i en serie hver gang.

Anusara betyr "å følge den guddommelige vilje" eller "å følge sitt hjerte." Denne yoga formen inneholder åndelige og spirituelle yoga elementer, og dype kunnskaper om anatomi og fysiologi. Det tas mye hensyn til hver elevs ferdigheter og evner. En grunnfilosofi er at hvert enkelt individ er like guddommelige i kropp, sjel og ånd.

BKS Iyengar er en av de mest kjente yoga lærerene i verden. I de fysiske stillingene er det et sterkt fokus på detaljer og på kroppens holdning og rette linjer. Det brukes også verktøy som blokker og belter. Man holder posisjonene lenge, og gjennom å puste kommer man dypere inn i stillingene.

Tri Yoga er en treenighet av fysisk stillinger, pust, og fokus på en kombinasjon av flyt og statiske stillinger. Det brukes bølge-liknende ryggradsbevegelser og åndedretts synkroniserende bevegelser.

Sivananda yoga er en skånsom form for yoga, og anbefaler sund vegetarisk livsstil, positiv tenkning og meditasjon. Stilen ble grunnlagt av Swami Vishnu-devananda, forfatter av klassikeren: "The Complete Illustrated Book of Yoga". En Sivananda time består av solhilsen, asana, sang, meditasjon og dyp avslapning.

Viniyoga er som Ashtanga yoga og vinyasa yoga, en rekke øvelser der bevegelsene er synkronisert med pusten - men viniyoga er betydelig mykere og ideell for nybegynnere. Alle øvelser utføres etter studentens evner med lett bøyde knær for ikke å overbelaste leddene.

Jivamukti yoga er fysisk krevende, men dens primære fokus er meditasjon og åndelig utvikling.

Kundalini yoga inneholder fysiske øvelser, men er konsentrert om pusteøvelser og "chanting" (en slags sang og lyder). Hensikten er å vekke kundalinienergien, som ligger i dvale nederst i ryggraden, og få den til å bevege seg oppover langs ryggraden gjennom kroppens chakra og opp til hodet. Noe som vil gi en sterk åndelig opplevelse. Kundalini energien er svært kraftig og kundalini yoga bør utøves i samarbeid med en erfaren lærer.



Tantra yoga ønsker som kundalini yoga å vekke kundalini energien. Tantra yoga handler mer om å få en åndelig praksis, enn sterke fysiske øvelser I motsetning til tantrisk sex, som handler om seksuell union av enkeltpersoner, handler tantra yoga om å forene den mannlige og kvinnelige essensen av hver enkelt individ.

Referanser: www.yogaudstyr.dk

Yogatyper og stilarter



I de siste årene har det dukket opp mange nye yogastudioer i Oslo. I tillegg tilbyr de forskjellige studioene ulike stilarter innen yoga. Det kan være vanskelig å finne et senter og hvilken stilart man skal begynne med.

Å prøve ut forskjellige stiltyper og yogastudioer kan være med på å berike din yogapraksis, og sikre at du finner den stilarten og læreren som passer deg best.

Felles for alle yogastiler er at de prøver å skape en balanse mellom kropp, sinn og sjel. Yoga er ofte knyttet til fysiske posisjoner (asanas), men er like mye en spirituell praksis og å få større balanse i livet.

Under føler en liste med noen av de mest kjente stilartene.

I Den klassiske Hatha yoga blir de fysiske stillingene og pusteøvelsene, utført i et rolig tempo med pauser mellom stillingene. De fleste yogastilene vi har her i Vesten er inspirert av Hatha Yoga.

Fokus for Hatha Yoga er å utføre stillingen skikkelig og etter kroppens evne. Ha betyr "Sol" på sanskrit, mens tha betyr "måne". Sanskrit er det gamle indiske språket. Hatha representerer dualiteten i livet - yin og yang, maskulin og feminin, mørke og lys. Hatha Yoga prøver å balansere disse motstridende kreftene.

Vinyasa yoga er mer dynamisk enn den klassiske Hatha yogaen. Øvelsene utføres i et raskt tempo og med flyt mellom hver øvelse, uten lange pauser. Vinyasa (synkronisert pust- og bevegelsessystem) handler om åndedrettets sammenheng med og mellom bevegelsene. Når man utfører Vinyasa yoga blir man varm i kroppen og dermed skiller man ut avfallsstoffer gjennom svetten.

Ashtanga yoga, Vinyasa, er en meget kraftfull og fysisk form for yoga. Stiltypen er krevende og gir god styrke trening, fleksibilitet og utholdenhet.

Ashtanga yoga består av en serie med øvelser, serien utføres i flyt. Man starter på første serien. Etter en tid går man over til andreserien, som inneholder flere krevende øvelser.

Vinyasa prinsippet om pusting blir brukt, pusten koordineres med bevegelser.

Yin yoga, utviklet av Paul Grilley er en rolig yoga form som fokuserer på utstrekning og balansere kroppen. I Yin yoga er man i stillingen i lang tid (30-10 min). Yin yoga kombinerer visdom fra taoisme og kinesisk akupunktur med den indiske yoga filosofi.

Power yoga er basert på Ashtanga yoga og er for de som ønsker en sprek trening. Denne typen yoga finner man på treningssenter som SATS og Elixia


Bikram Choudhury Yoga utføres i et oppvarmet rom, slik at man svetter mye. Man får en sauna effekt, som skal være med på å rense kroppen for avfallsstoffer. Yoga typen er satt sammen av 26 asanas, som utføres i en serie hver gang.

Anusara betyr "å følge den guddommelige vilje" eller "å følge sitt hjerte." Denne yoga formen inneholder åndelige og spirituelle yoga elementer, og dype kunnskaper om anatomi og fysiologi. Det tas mye hensyn til hver elevs ferdigheter og evner. En grunnfilosofi er at hvert enkelt individ er like guddommelige i kropp, sjel og ånd.

BKS Iyengar er en av de mest kjente yoga lærerene i verden. I de fysiske stillingene er det et sterkt fokus på detaljer og på kroppens holdning og rette linjer. Det brukes også verktøy som blokker og belter. Man holder posisjonene lenge, og gjennom å puste kommer man dypere inn i stillingene.

Tri Yoga er en treenighet av fysisk stillinger, pust, og fokus på en kombinasjon av flyt og statiske stillinger. Det brukes bølge-liknende ryggradsbevegelser og åndedretts synkroniserende bevegelser.

Sivananda yoga er en skånsom form for yoga, og anbefaler sund vegetarisk livsstil, positiv tenkning og meditasjon. Stilen ble grunnlagt av Swami Vishnu-devananda, forfatter av klassikeren: "The Complete Illustrated Book of Yoga". En Sivananda time består av solhilsen, asana, sang, meditasjon og dyp avslapning.

Viniyoga er som Ashtanga yoga og vinyasa yoga, en rekke øvelser der bevegelsene er synkronisert med pusten - men viniyoga er betydelig mykere og ideell for nybegynnere. Alle øvelser utføres etter studentens evner med lett bøyde knær for ikke å overbelaste leddene.

Jivamukti yoga er fysisk krevende, men dens primære fokus er meditasjon og åndelig utvikling.

Kundalini yoga inneholder fysiske øvelser, men er konsentrert om pusteøvelser og "chanting" (en slags sang og lyder). Hensikten er å vekke kundalinienergien, som ligger i dvale nederst i ryggraden, og få den til å bevege seg oppover langs ryggraden gjennom kroppens chakra og opp til hodet. Noe som vil gi en sterk åndelig opplevelse. Kundalini energien er svært kraftig og kundalini yoga bør utøves i samarbeid med en erfaren lærer.

Tantra yoga ønsker som kundalini yoga å vekke kundalini energien. Tantra yoga handler mer om å få en åndelig praksis, enn sterke fysiske øvelser I motsetning til tantrisk sex, som handler om seksuell union av enkeltpersoner, handler tantra yoga om å forene den mannlige og kvinnelige essensen av hver enkelt individ.

Referanser: http://www.yogaudstyr.dk/yogastilarter.php

mandag 19. april 2010

Yndlings og motstands øvelser

Når man begynner med yoga finner man raskt noen øvelser som man liker veldig godt, og man finner noen øvelser man møtet motstand i. Det er lett å bare gjøre de øvelsene man har som yndlingsøvelser. Det mange ikke vet er at det er de øvelsene man møter litt motstand i som er bra for en.

Alle møter motstanden forskjellig, noen kjenner seg kanskje ikke igjen her i det hele tatt, og synes at alle øvelsene er like gode. Motstanden kan for eksempel kjennes igjen som rastløshet, sinne, ubehag, en følelse av at man vil ut av stillingen. Alt vi opplever av positive og negative hendelser lagrer seg i kroppens celler/muskulatur. Når vi tøyer treffer vi kanskje en muskel som har lagret masse hendelser, og vi kan kjenne dette ved at vi får en ”motstandsfølelse” i kroppen.

Et eksempel på dette kan være:

Mette er en blid og fornøyd karriere kvinne. Hun jobber som prosjektleder på et nytt, stort og spennende prosjekt. Hun sitter foran skjermen på jobben hverdag fra 08 til 16. Hun har ikke så mye tid til å trene, etter jobben føler hun seg ofte sliten og vil hjem og hvile. I det siste har Mette blitt stiv i nakken, ryggen og høyre skulder. Når Mette studerte, kunne hun bli like stiv under eksamens forbedrelsene. I løpet av dagen på jobben prøver hun å strekke litt på seg. Hun strekker ikke på seg på faste bestemte tidspunkter, men når hun kjenner at hun får litt vondt. Mette har ikke vondt hele tiden, hun får ofte vondt når prosjektdeltakerne kommer og forteller at noe er galt, når hun skal holde en presentasjon, eller når kunden kommer på kontoret og sier at pc systemet er nede. De gangene hun får vondt tar hun seg automatisk på nakken, vrir på hodet og man kan tydelig se at det knyter seg i nakken og i ryggen hennes.

Mette har hørt at yoga kan hjelpe mot stive muskler og bestemmer seg for å prøve yoga. Under yoga timen er det mange øvelser Mette bare elsker, hun føler at noen av øvelsene er midt i blinken for henne. Mens noen er helt forferdelige, hun føler hun blir sint, opprørt og uttålmodig. Hun klarer ikke å sitte i øvelsen lenge og bryter ut av den før læreren sier at man skal.

Det Mette møter i disse stillingene er alle de hendelsene hun har lagret i de musklene som hun tøyer. På noen minutter kommer alle hendelsene hun har lagret i flere år bakover. Noen velger å ”bare” gjøre de behagelige øvelsene som gir dem en godt følelse, derimot om man også velger de øvelsene man møter motstand i. Vil disse om en stund bli til øvelser man lærer å elske og man får pustet ut det man har av ”gufs” i muskelen.

mandag 12. april 2010

Om meg


Jeg heter Jenny og blogger om yoga, meditasjon, mat og helse.

 
Tildaglig jobber jeg som IT Konsulent, yogalærer og treningsinstruktør.

Mine interesser er yoga, trening, helse, mat og IT.

  
Yoga bakgrunn
Jeg har holdt på med yoga siden 2004. Jeg startet med et kurs på Acem yoga i Oslo. Jeg ble veldig fasinert av den positive virkningen yoga hadde på meg, og bestemte meg for å studere yoga dypere.


Yoga utdannelse
  • 1000 timer - Yoga- og meditasjons- lærerutdannelsen ved Yogalærerskolen i Norge. 3 og 1/2 års fordypning.
  • 76 timer- Energy Yoga

 
Fri yoga
FriYoga ønsker at så mange som mulig skal få kjennskap til og prøve yoga. Sommeren 2010 bestemte vi oss for å tilby ”Fri yoga” i Frogner parken.

 
Følg med på bloggen når disse blir satt opp (avhenger av sommer og fint vær).