Tilbake til fuglestrand.no

Kjøp kjøtt direkte

Slik skriver du ut: Åpne fil-menyen og velg Skriv ut.


Denne saken er hentet fra VG Nett.
URL: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=4509458

Alternative ribbeoppskrifter

Her følger flere ribbeoppskrifter som kan skape en alternativ julestemning.

HVITLØK: Ribberull med hvitløk. Foto: MAGNAR KIRKNES

Ribberull med hvitløk

Hver av våre oppskrifter er beregnet på 4-6 personer.

Ved å rulle sammen ribbestykket og tilsette hvitløk og krydder, blir kjøttet ekstra saftig. Alle smakene beholdes i kjøttet.

Å bene ut en ribbe er mye lettere enn det høres ut som; med en skarp kniv skjærer du langs bena på begge sider, og løfter dem ut.

2 kg tynnribbe

5 fedd finhakket hvitløk

salt og pepper etter smak

saften av en halv sitron

frisk persille

1 ts karve



Saus: Få med alt av kraft og fett i langpannen, tøm i kasserolle, og kok opp med litt jevning (kaldt vann utrørt med mel eller maisena). Om ønskelig kan sausen siles og tilsettes litt fløte til slutt.

Velg tynnribbe med bra fordeling av fett og kjøtt, stykket bør være stort nok til å rulles sammen. Snitt svoren i litt tettere ruter enn juleribba, snu stykket og skjær ut det som måtte være av ben.

Snitt litt i ribbestykket og gni salt og pepper og hvitløk inn i snittene. Fordel finhakket persille og karve pluss sitronsaften over kjøttsiden.

Rull sammen og bind opp med bomullstråd til en tett og fin rull. Gni salt og pepper ned i snittene på svoren til slutt. Stekes på rist i 1-1 1/2 time på 200 grader over langpanne med ca. 2 dl kokende vann. Pass på å snu rullen litt under stekeprosessen. Vann etterfylles i langpannen hvis den tørker ut. Dette er grunnlaget for sausen og bør ikke bli brent.

Ovnstemperaturen økes litt på slutten for å få sprø svor. Du kan også bruke grillen for få sprø svor - snu litt på rullen og følg godt med, brent ribbesvor smaker ikke godt.

Server med potetmos og grønnsaker eller salat.

Potemos til 6 personer: 10-14 poteter, 4 dl varm melk, 4 ss smør, salt, pepper, muskat, 1 egg, 1/2 ts gurkemeie. Skrell potetene og kok dem møre i vann. Ta dem opp og del dem i grove biter, mos potetene og tilsett krydder etter smak. Rør inn egget til slutt, mosen bør ikke koke etter at egget er tilsatt.

Dansk ribbestek med tranebærsaus

PÅ DANSK VIS: Dansk ribbestek med tranebærsaus. Foto: MAGNAR KIRKNES

Dansk ribbestek med sprø svor er tradisjonsmat i Danmark til jul. Tranebærsaus smaker fortreffelig til. Server gjerne rødkål og syltet rødløk til retten, og surr noen eplebåter i stekesjyen.

1,5 kg svinekam eller kotelettdelen av familieribben

3 ts grovt salt

pepper etter smak

5 dl kokende vann

2 ss finhakkede krydderurter (ferske eller tørre)



Bærsaus: 250 g tranebær (fås i velassorterte butikker. Smaken minner om tyttebær.

100 g sukker

2 dl vann

Kotelettdelen på familieribben er perfekt å bruke, da slipper du unna vanskene med å få stekt et ribbestykke med en tynn og en tykk del. Bruk en skarp kniv og fjern bena, lag rette snitt i svoren og gni svoren inn med salt og pepper.

Prøv å få mest mulig urter ned i sprekkene på svoren. Hell kokende vann i langpannen og eventuelt finhakkede urter. Stekes på 200 grader i ca. 1 time, øk temperaturen til 250 grader mot slutten for å få sprø svor. La ribbesteken hvile i 20 minutter før du skjærer i den.

Bærsaus: Kok bærene forsiktig sammen med vann og sukker til en tykk saus.

Tilbehør: Alle typer poteter passer til denne retten og stekesjy fra langpannen blir en bra saus ved siden av tranebærsausen.

Ribbe med soyasaus og eksotiske frukter

ALTERNATIV JUL: Ribbe med soyasaus og eksotiske frukter. Foto: MAGNAR KIRKNES

Soyasausen gir retten et orientalsk preg og fremhever smaken i kjøttet. Sammen med det søte og syrlige i frukten blir retten en spennende smaksopplevelse.

1,5 kg tynnribbe

1 ts salt

pepper

5 ss mørk soyasaus

5 dl kokende vann

Stek tynnribben på rist over langpanne, 200 grader i ca. 1 time. La ribben hvile i 20 min. Skjær opp ribben i ca. 2 cm store stykker. Legg stykkene tilbake i langpannen med stekesjy og fett. Fordel soyasaus over ribbestykkene, vend stykkene i sjy, fett og soya, og sett det hele tilbake i ovnen i ca. 10 min. på 250 grader. Pass på så stykkene ikke blir brent.

Denne retten kan serveres med ris og finskårete biter av papaya, ananas og mango.

Honningglasert ribbe

NOE FOR OLE BRUMM: Honningglasert ribbe. Foto: MAGNAR KIRKNES

Her forenes det salte og søte som skaper kontraster for smaksløkene. Honningen har særpreget smak og gir en fin glasert overflate på ribben.

1 kg tynnribbe eller midtribbe uten svor

1 ts salt

1/2 ts pepper

1 ts ingefær

2 ss smør

1 ss honning

Smelt smør og tilsett krydder og honning, pensle kjøttet med smør og krydderblandingen. Forvarm ovnen til 175 grader og stek ribben på nederste rille i ca. 30 min. Vend ribben og pensle på nytt. Stekes i ca. 1 time.
HELSPRØTT: Slik skal en sprø svor se ut! Foto: MAGNAR KIRKNES

Juleribbe

Kjøp ribbe som har en passe fordeling av fett og kjøtt, den beste måten er å oppsøke ferskvaredisken og be om å få se ribbestykket før du bestemmer deg. Det er vanskelig å bedømme et ribbestykke der det eneste du ser er svoren.

Snitt svoren, gjerne i benas retning, det gjør det enklere å skjære pene stykker når ribben er ferdigstekt. Snitt med en skarp kniv litt ned i fettet og gni kjøttstykket godt inn med salt og pepper. Pakk ribben inn i folie og la den stå fra 1-3 dager kjølig.

2 kg svineribbe (tynnribbe)

ca. 2-3 ts salt

1/2 ts pepper

Fyll ca. 5 dl kokende vann i langpannen og legg ribbestykket med svorsiden ned i vannet i forvarmet ovn (240 grader) i ca. 20 min. Legg så ribben på rist over langpannen med svorsiden opp og reduser varmen til ca. 200 grader. Øk temperaturen eller bruk grillen på slutten av steketiden, da vil du få sprø svor.

Bruker du grillen, blir svoren lett brent, så du må passe på hele tiden, med ovnsdøren litt på gløtt. Steketiden varierer med ribbens størrelse (1-1 ½ time for tynnribbe, 2-2 1/2 time for midtribbe).

La kjøttet hvile i ca. 20 minutter før du skjærer i det, da får kjøttsaften satt seg, og du får saftig og mørt kjøtt. Bruker du julepølser og medisterkaker til ribben, kan disse stekes sammen med ribben i langpannen de siste 20 minuttene.

Foretrekker du ribbefett som saus, er det bare å samle opp fra langpannen. Vil du ha en litt magrere saus, kan du sette langpannen litt kjølig og ta bort litt av fettet etter at det er størknet. Tøm litt kokende vann i langpannen og få med alle smakene fra stekingen. Deretter kokes denne kraften og jevnes med hvetemel eller maisenamel. Sausen avrundes med litt fløte og smakes til med salt og pepper.

VG 22.12.2002