torsdag 19. april 2007

Om amerikansk våpenkultur og -politikk

Jeg ser at både Eivind og Anne-Line ser frem til mine synspunkter på amerikansk våpenpolitikk. Jaja, da får vi gå løs, da…

La meg først påpeke at jeg er helt og fullstendig klar over at USA har en annen historie og kultur for våpen enn de fleste av landene i Europa. (Jeg er, som de fleste som kjenner meg vet, ikke noen sånn raddis som får sine største kick i livet av å rakke ned på USA og som mener at egentlig alt som har skjedd i verdenshistorien av dårlige ting noensinne, egentlig skyldes amerikanere og deres oppførsel...) Det ligger i deler av den amerikanske folkesjela å eie et våpen så en kan beskytte seg og sin familie. Dette er nok noe som henger mye igjen fra den tiden vi ser for oss når vi snakker om ”Det ville Vesten”, men nettopp fordi tradisjonene er så sterke, er det så ubegripelig vanskelig å få gjort noe med de problemene den massive tilgangen på håndvåpen i det amerikanske samfunnet skaper. Det er derfor det nå også kommer til å gå slik det alltid gjør etter slike skytetragedier. ”Gun control”-lobbyen kommer til å dra i gang en ny debatt om å begrense utbredelsen av våpen i USA. De kommer til å få litt støtte fra ulike hold, særlig en del demokrater, og deretter kommer uroen til å legge seg, uten at noe som helst av betydning er skjedd. Jeg må nok bare innrømme det, at jeg har ingen som helst illusjoner om at det, i hvert fall på det føderale nivået, kommer til å skje noe særlig for strengere våpenlovgivning. Men, men, det hindrer ikke meg fra å ha en mening om emnet likevel…

Det er en god stund siden jeg så Bowling for Columbine, så jeg måtte lete litt på Internett. Nå er kanskje ikke Michael Moore akkurat noen nøytral kilde, og jeg står nok temmelig langt fra ham politisk, men når det gjelder amerikanernes våpenkultur, stiller han en del betimelige spørsmål. (For de av dere som synes jeg er dust som bruker hans film som kilde, så får dere lete opp litt andre fakta, og så skal jeg se på det. Det kan jo være at tallene er gale, eller at jeg trekker forhastede konklusjoner. Men la oss ta følgende som utgangspunkt likevel:) Ifølge denne berømmelige filmen hans, døde det i 2001 av skuddskader: 381 i Tyskland, 165 i Canada, 68 i Storbritannia og 39 i Japan, til sammen 653 mennesker. Disse landene har til sammen en befolkning på omtrent 300 millioner, det samme som USA. I USA døde det av skuddskader: 11 127..! Noen vil da spørre seg hvorfor det er slik. Kan det ha noe å gjøre med at USA har en til dels svært liberal våpenlovgivning og en kultur der det i mange kretser anses som helt naturlig at far og/eller mor i huset eier både ett og to eller flere håndvåpen..? Er det et svakhetstegn at hvem som helst en del steder kan rusle inn i en butikk og komme ut igjen med en maskinpistol uten at det registreres noe sted..?

Nå skal det sies at, etter det jeg har skjønt, er en god del av våpenlovgivningen overlatt til delstatene, og det er forskjeller mellom disse på hvor lett det er å få kjøpt håndvåpen over disk. Noen stater har visst litt grundigere bakgrunnssjekker av folk som ønsker å kjøpe enn andre. Føderale myndigheter introduserte fra 1994 til 2004 et forbud mot å produsere eller importere visse former for militærlignende våpen, som halvautomatiske AK-47-er og en del andre automatgeværer. (Men våpen produsert før 1994, forble lovlige å eie.) I 2004 ble forbudet ikke videreført. John Kerry beskyldte George W. Bush for å være i lomma på våpenlobbyen. Det kan for så vidt godt hende, men det er i så fall ganske uinteressant. Flertallet av amerikanske politikere er skeptiske til strengere våpenkontroll, enten det skyldes deres oppriktige egne standpunkter, eller dyrebar støtte fra pro-våpen-organisasjoner. Jeg har inntrykket av at de som ønsker tøffere lovgivning stort sett er demokrater, men dette er nok ikke noe entydig syn i det demokratiske partiet heller (partiskillelinjene i USA er slett ikke så klare som i Norge).

Det vi må forstå, og som blir klart ved å se bl.a. Bowling for Columbine, er hvordan mange mainstream amerikanere faktisk opplever at det er deres eget ansvar å beskytte seg og sin familie. De fnyser av tanken om at politiet eller føderale myndigheter har evnen til å passe på slik at de ikke blir skadet. Dette kan vi i Norge synes er rart, men det er nå engang noe vi må ta innover oss for å forstå mentaliteten. Det har også kommet til uttrykk etter den siste skyteepisoden der lederen for Gun Owners of America uttalte at det virkelige problemet var at ingen av studentene eller lærerne hadde våpen på seg. Skoleområder har nemlig vært et av de få stedene man har forsøkt å holde som en våpenfri sone. Da mente altså denne fyren at alle burde få ha våpen på seg til enhver tid, for da kunne jo denne drapsmannen blitt skutt tidligere… Det er jo for så vidt riktig det, det er jo et argument som ikke er mulig å gå imot. Det som jeg føler er karakteristisk, er likevel den grenseløst manglende evnen til å tenke at ”Hmm, kanskje det hadde vært kjekt om denne ustabile sørkoreanske studenten ikke hadde fått våpen i første omgang…”. Det er tydeligvis ikke mulig å tenke seg at det hele kanskje kunne vært unngått hvis det ikke hadde vært så lett å kjøpe våpen over disk..?

Dette blir et fryktelig langt innlegg. Men, men… Det som er noe av hovedgrunnen til at det er så vanskelig å skjerpe våpenlovgivningen i USA er ”The Second Amendment” i Grunnloven. Her står følgende: “A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.” Dette tolkes av mange som at retten til å eie og bære våpen på seg, er en rettighet gitt dem i den såkalte ”Bill of Rights”, som er de ti første tilleggene til den amerikanske konstitusjonen. Og er det noe som er hellig i USA, er det The Star-Spangled Banner (flagget) og The Constitution. Det er bare rett og slett noe du viser respekt for, og mange ser derfor på våpenkontroll som en krenkelse av grunnlovsrettighetene deres. Men slik jeg tolker ordlyden, er retten til å eie og bære våpen noe som ikke skal innskrenkes fordi det er et behov for en velfungerende milits til å opprettholde lov og orden og beskytte mot angrep fra statens fiender. På slutten av 1700-tallet, da The Bill of Rights ble skrevet, fantes det ikke noen velfungerende ordensmakt i de amerikanske koloniene. Å beskytte seg og sin familie, var virkelig opp til hver og en. Og alle måtte kunne bære våpen for å kjempe mot engelskmennene i tilfelle de kom tilbake og prøvde seg. I dag har vi politiet til å beskytte folket mot kriminalitet, og USA har jo verdens ypperste militære styrker til å forsvare seg mot fremmede angripere. Militsen det snakkes om i Tillegget, kan kanskje sies å ha sin nåværende parallell i The National Guard. Samfunnet er ordnet annerledes i dag..! USA har andre mekanismer for å forsvare seg mot fiender enn en milits bestående av en gjeng med bønder med hver sin rifle eller revolver..!

Jeg ønsker ikke å forby alle amerikanere å eie våpen. Men er det urimelig å kreve at de som får kjøpe, gjennomgår en grundig bakgrunnssjekk, kanskje med en psykologisk vurdering..? Er det kanskje ikke litt lurt å sørge for at alle de som får kjøpe håndvåpen, har gjennomgått noen form for våpentrening, slik at de vet hvordan man håndterer sånne..? Og hva i all verden skal amerikanske familiefedre og –mødre med maskinpistoler og automatrifler av militær karakter..? Hvis målet er å beskytte seg og sitt hus eller sine medstudenter mot gale desperadoer, må det da holde fint med en Glock eller en revolver, såfremt de vet hvordan de brukes..? For å gjengi John Kerry da, sakset fra USA Today: For people who think handling assault weapons "is going to make your life," he said, "we got a place for you to go do it. It's called the United States armed forces."

Kanskje er det lettere å innføre en kontroll over hvem som får kjøpe ammunisjon. Det er allerede så mange håndvåpen rundt om i USA at det vil være ganske lett å få tak i i lang fremtid. Er det mulig å få til et registreringssystem over hvem som kjøper patroner, samt en merking av patronhylsene slik at de kan spores, kan dette kanskje bidra i positiv retning. Komikeren Chris Rock sier i et klipp fra et stand-up-show som også er med i Michael Moores film at kuler burde koste 5000 dollar stykket. Da hadde kanskje folk tenkt seg litt om før de hadde løsnet skudd… Klikk her og vent til omtrent 6:40 uti klippet... Det er ganske vittig, egentlig. :-)

Og så vil National Rifle Association og andre selvfølgelig si at de kriminelle alltid vil få tak i både våpen og ammo. Det eneste dette vil føre til, er at lovlydige borgere blir fratatt deres muligheter til å beskytte seg. Og ja, de kriminelle vil alltid kunne skaffe seg det de vil ha. Men kanskje vil de skurkene som ikke egentlig er så tøffe, la være å bevæpne seg hvis de vet at de sannsynligvis ikke treffer på en huseier som har en pistol liggende i nattbordsskuffen. Og kanskje vil ikke psykisk ustabile personer kunne skaffe seg en hagle i løpet av noen minutter og gå amok på en high school et eller annet sted. Kanskje kan færre våpen i omløp også gi færre kriminalitet og tragedier der våpen er avgjørende..? Er det en utenkelig tanke..?

15 kommentarer:

Anonym sa...

enig med noe - for langt!

Weinberg sa...

Langt, nei. Dette er da ingenting. De tallene til Moore er selvsagt ikke helt gode, men jeg vet ikke i hvor stor grad. I tillegg til å justere tallene burde han kanskje regnet ut antall drap per innbygger siden USA vel er det største av de nevnte land. Statistikk er som kjent som et miniskjørt - uhyre interessant, men det viktigste viser ikke.

Virginia har ifølge kveldens Urix svært så liberale våpenlover.
Der kom det også frem at diskusjonen kanskje dreier mer i retning av om ikke flere elever burde vært bevæpnet for å kunne forsvare seg mot slike desperadoer.

Det står noen sider om våpenkontroll i Freakonomics, du skal få låne den.

Erlend K sa...

Nei, snookerinnlegget ditt var også av et flott omfang...

Det er mulig tallene bør justeres, men poenget var jo nettopp at de fire landene til sammen har omtrent 300 millioner innbyggere, som USA. Da trenger en ikke regne ut per innbygger for å se at 11 000 per 300 mill er mer enn 650 per 300 mill (men en kan jo selvfølgelig gjøre det uansett, vi er jo glade i å regne på ting).

Tror også jeg nevnte i innlegget Gun Owners of America, som mener at den åpenbare løsningen på dette problemet er å liberalisere lovgivningen. Løsningen på at galninger får våpen er selvfølgelig ikke å HINDRE at de får våpen, men i stedet sørge for at alle andre OGSÅ går med det på seg..? En del amerikanere har et utrolig sært syn på dette problemet..! Her tenker vi ikke forebygging, nei, her tenker vi "Hvordan kan vi drepe gjerningsmannen raskest..?". En del vil amerikanere vil sikkert synes det er helt greit, så slipper de å bruke ressurser på å dømme ham til døden og henrette ham siden. Dødsstraff er forsåvidt et stort annet tema, som mange amerikanere ikke evner å se at rett og slett er barbarisk og galt. Men det får bli et annet innlegg... (Legg merke til at det er amerikanerne jeg er oppgitt på, og ikke deg, Weinberg.. ;-) )

Anonym sa...

interessant innlegg erlend. Jeg er stort sett enig i din analyse som er balansert og grundig. Du kritiserer deg selv en del for å bruke Bowling for Colombine som kilde, noe du gjør rett i. Likevel, de fakta som du henter derfra stemmer sannsynligvis, og slik jeg ser det henter du fakta og ikke synspunktene til Moore fra filmen, så kilden er nå grei synes jeg (brukt slik den er gjort).

Skal man sammeligne tallene ellers (11000 døde mot noen få hundre i de andre landene) tror jeg retten til å bære våpen bare er en delvis forklaring... Litt synsing: En god del drap er såkalte gjengopprør og drap gjort av gjengangskriminelle som tross alt har våpen og skaffer seg våpen uansett. Her tror jeg ikke en sterkere våpenkontroll vil ha særlig effekt.

Drap i forbindelse med sjalusi/innenfor familien/psykopater tror jeg at det kan ha mere å si. At våpen lett er tilgjengelig har her mye å si siden det ofte er impulshandlinger der man i norge isteden f.eks bare hadde slått/banket noen på grunn av at man ikke har våpen tilstede.

Det er vel ingen særlig stor tvil at en begrensing ville gjøre enkelte forskjeller. Det mener jeg likevel ikke er hovedsaken her. Hovedsaken er i prinsippet frihet.

I hvilken grad skal slike ting styres? Her har amerikanerene en annen holdning en vi europeere har, av mange årsaker. Om det er noe man liker eller ikke kan selvsagt diskuteres i det uendelige, noe som også er en svært interessant debatt og som igjen til slutt hviler på menneskesyn og tanker om statens rolle og innblanding.

Selv om debatten i USA bruker tall og statistikker og tilsynelatende har et pragmatisk forhold til våpenkontroll, er den dypere debatten preget av i hvilken grad friheten skal opprettholdes. Derfor tror jeg at en debatt om friheten kunne vært interessant.

Selv er jeg nok ganske enig i mye av det du sier, men å ikke gå innpå kjernen i saken (slik jeg ser det) blir litt "lett" og man får bare fram synspunkter fra styresmaktenes side om det er lurt eller ei (noe det fra den synsvinkelen ganske sikkert er), men amerikanerene verdsetter sin frihet høyere enn oss europeere, så noen konklusjon er ikke så lett å ta...

dødsstraffdebatten er et annet tema som er meget interessant... Jeg er nok ikke helt enig med deg der :)

Erlend K sa...

Hei, Aslak. Hyggelig at du kommenterer. :-)

Du har utvilsomt rett i at mange av drapene er "inter-kriminelle" drap, som nok hadde forekommet uansett. Derfor er det nok, som du også påpeker, først og fremst en god del drap på impuls av en i psykisk ubalanse eller slikt som kan reduseres.Og ikke minst ulykker, jeg tror det er mange tragedier pga dårlig våpenhåndtering (folk som snubler og pistolen går av, smågutter som er kry og skal vise frem pappas pistol til kompisene, og så skjer det et eller annet..), som er så utrolig unødvendige..! Kan man redusere disse hendelsene ved strengere våpenkontroll, må det også være ganske viktig.

Men dette er jo selvfølgelig ikke noe enkelt problem å løse. Selv om man skulle stramme inn, vil det jo fortsatt være millionvis med våpen der ute i samfunnet, og det vil fortsatt være lett å få tilgang for de som vil ha. Og så lenge det er slik, blir jo argumentasjonen til våpenlobbyen uangripelig. Da kan jo våpen i de rette hendene kunne forhindre drap og andre forbrytelser. Det er utvilsomt helt riktig. Derfor er dette et så vanskelig dillemma, som jeg heller ikke ønsker å være altfor bastant i svarene på. Jeg er jo heller ikke noen forsker på feltet, så jeg vet ikke nok om hva som virker. I min enfoldighet synes jeg bare det er et pussig sammentreff at det er så mange våpendrap, samtidig som våpenlovene er så liberale. Men hadde det fantes noe enkelt svar, ville vel ikke amerikanerne fortsatt vært så uenige om dette. ;-)

Jeg har jo generelt stor sans for amerikanernes frihetstenkning, og USA er et fascinerende land på så mange måter. Også dette med våpen har en særskilt historie, og retten til å eie og bære våpen går jo helt tilbake til landets spede barndom. Slik jeg tenker om frihet, så blir det et problem i det min frihet fører til store lidelser for andre. For å ta et eksempel fra Norge, kan det være at en liberal alkoholpolitikk forsåvidt kan være helt greit i utgangspunktet, fordi vi skal ha frihet til selv å velge hva vi vil drikke på. Derimot ser jeg at flertallets frihet til å kjøpe og drikke alkohol når og hvor som helst, går utover de som ikke klarer å styre sitt forhold til alkohol og drøssevis med barn som synes det er ubehagelig at foreldrene drikker. Da støtter jeg at friheten for de mange til å konsumere alkohol innskrenkes noe, for å begrense skadevirkningene for de svakeste. Det samme prinsippet kan forsåvidt gjelde i andre sammenhenger også.

Til slutt er det jo også et interessant poeng at The Second Amendment gir alle rett til å eie og bære våpen (som i og for seg er uproblematisk), og at denne retten "shall not be infringed" (altså "ikke krenkes" eller noe deromkring). Så blir da spørsmålet, hva vil det si å krenke, eller innskrenke, den retten..? Er det å kreve at alle våpen blir registrert (og det blir straffereaksjoner for å eie ulisensierte våpen)..? Er det å kreve at alle som får eie våpen har en minimumskunnskap i hvordan man håndterer og oppbevarer det..? Og hva slags våpen mente "The Founding Fathers" egentlig..? Mente de at hvem som helst skulle kunne kjøpe militæraktige maskinpistoler i butikken ved siden av supermarkedet..? Militærvåpen kan jeg ikke skjønne at privatpersoner skal få lov å ha, med mindre de fortsatt tjenestegjør, f.eks. i National Guard. Forsvare familien sin kan en gjøre med en vanlig nimillimeter pistol.

Nei, jeg veit sannelig ikke, jeg. Jeg har sans for mye av det Amerika står for, selv om jeg synes det er litt pussig at mange der borte fortsatt synes å ha den "Ville Vesten"-tenkningen at det er "every man for himself" også når det gjelder å avverge kriminalitet. Det siste burde man overlatt til politiet etter min mening. Frihet til alt kan i enkelte tilfeller gi meget uønskede og tragiske konsekvenser. Forbud er ikke en vei å gå, men å få en slags kontroll på det hele, tror jeg hadde vært sunt, også i "the land of the free, and the home of the brave"... Det kan da ikke skade retighetene til lovlydige borgere.

Helt til sist, er det også sant som de sier: "Guns don't kill people. People kill people." Dessverre ser det ut til at en del har et litt for avslappet forhold til det et våpen faktisk er. Våpen i hendene på mennesker med god våpenkultur, er sjelden en trussel. Angående dødsstraff, tror jeg at jeg kommer tilbake med et innlegg om det siden en gang... Spennende å diskutere de siden ved Amerika som selv en amerikavenn som meg synes er litt tvilsomme.. :-)

Birgitte sa...

Det er så mye greiere å diskutere med amerikavenner enn folk som bare hater USA... :) Jeg mener at vi som er venner av USA lettere kan se det de gjør feil og ikke svartmale alt...

Anonym sa...

Det var meg som skreiv under birgittes navn..

Erlend K sa...

Hehe... Det er jeg helt enig i.. :-)

Anonym sa...

har ikke amerikanerne funnet ut en universell måte å ordne de fleste problemer på?

de som vil ha våpen kan vel bare få bo en plass, også kan man bygge en mur rundt dem...

er jo suksess andre steder...

interessant at man er for frihetsberøvelse noen steder, på grunn av mindretallets oppførsel, mens andre plasser blir frihet satt over andres liv...

Dure Kmick sa...

Det hadde vel blitt voldsomt mye arbeid å sjekke alle så grundig. Psykologisk vurdering er ikke gjort på 1-2-3.
Dessuten er det jo ikke i selve våpenlovgivningen det største problemet ligger, det er jo den mentale tilstanden til de som skyter. Greit nok at du kan fange opp noe av dette gjennom en vurdering, men de som virkelig vil ha et våpen (og da tenker jeg på folk som i utg. pkt ikke er kriminelle) har nok ikke problemer med å skaffe seg det på andre måter.
Det må da være bedre å prøve å fange opp disse personene?

Erlend K sa...

Til Dure, så stemmer det sikkert. Det skal dog sies at det er ulovlig å selge våpen til folk som har vært underlagt tvangstiltak som følge av psykiatriske lidelser... Det hadde hjulpet på hvis de ulike statene hadde samme praksis på hvem de meldte inn til FBI... Hvordan skal en fange de opp da, tenker du..?

Til Eivind: Det kan nok hende at en del amerikanere tyr fortere til våpen enn det som trengs. Det gjenspeiler seg også, har jeg hørt, i Afghanistan hvor de europeiske soldatene er mye flinkere til å bruke stemmen og kommunisere seg ut av situasjoner der amerikanere gjerne hadde begynt å fekte med geværet. Men dette kan vi jo gjerne ta opp i forumet vårt.. ;-)

Jeg synes jo også det er et problem at friheten til å eie våpen fører til såpass mange tragedier, og derfor hadde jeg hvis det amerikanske samfunnet skulle bygges fra scratch, foreslått strengere våpenkontroll. Dillemmaet er hvordan man nå løser det faktum at det allerede finnes så mange våpen der ute.. Jeg synes i utgangspunktet det virker utrolig søkt å skulle løse det med mer våpen, men samtidig ser jeg at det ikke finnes så mange enkle løsninger. Dette med frihet og frihetsberøvelse regner jeg med blir et av hovedtemaene på neste samling..?

Erlend K sa...

Her er en link til Aftenpostens oppslag om mentaltilstand og våpentillatelse...

Anonym sa...

1: De siste årene har antallet drap (og skadeskudd) med våpen i USA gått ned, i takt med at våpenlovgivning har blitt liberalisert.
2: England har innført stadig strengere våpenlover, med motsatt effekt.
3: Våpenlover hindrer ikke kriminelle fra å kjøpe våpen. Det finnes dessverre nok av eksempler på diverse rabiate mennesker som ikke har fått kjøpe våpen i butikk, men som senere har kjøpt det ulovlig. Lover hindrer ikke kriminelle og rabiate fra å kjøpe våpen, men lovlydige borgere. Virginia Tech-gjerningsmannen hadde gjort heftige forberedelser, og skulle nok også klart å kjøpe et par våpen på ulovlig vis om det ble behov for det.
4: Politiet er ikke noe absolutt forsvar. Et ekstremt eksempel er når politiet i New Orleans konfiskerte våpnene til alle lovlydige borgere etter Kathrina – den reele konsekvensen var selvsagt at kriminelle fikk fritt leide.

Dypest sett dreier dette seg om troen på at staten ikke er absolutt.

Dure Kmick sa...

De bør melde inn etter samme regler ja, men hvordan de skal fanges opp får være opp til politikerne å finne ut av.

Anonym sa...

I will not agree on it. I over nice post. Especially the appellation attracted me to read the whole story.