Blogger jeg følger

lørdag 29. januar 2011

"Nistemat"

Jeg skal ut og sosialisere meg i dag, vi er en gjeng som samles annenhver måned, drikker litt, og spiller litt poker for moro skyld, blir jo ikke bedre enn koselig lag med litt spenning!

Men så har jo jeg et lite "problem" da, jeg spise sånn ca hver halvtime, og jeg kan da ikke forvente at kveldens vert skal diske opp mat til meg hver gang jeg har lyst på noe...hehe! Og brødmat er ikke et alternativ, da magen min ikke tåler det for tiden.

Så jeg leita litt i blogglandia, og fant denne fantastiske retten på Monicas Matverden, og tenkte at den passa fint å ta med seg i et beger, og kan varmes kjapt i en micro!

Men jeg forandret på den, etter egen smak...og jeg har valgt å ikke skalere den ned, for dette er noe som er kjekt å fryse ned, og ta fram en dag man har lyst på noe godt, og har litt dårlig tid!

Man trenger:

4 kyllingfileter
2-3 sjalottløk i skiver
5-6 hakkede vårløk
5-6 ts rød karripasta (litt avhengig av hvor sterkt man vil ha det)
1 liten rød paprika i terninger á 1x1 cm ca
1 boks kokosmelk
1 boks hermetiske tomater (jeg valgte S&W Petit cut med sweet onions and garlic)
1 bok minimais
1 liten boks ananas i biter
1 boks champinong
2 ss soyasaus
1 ss paprikapulver
Saften av en halv sitron
4 ts sukker
(4 ss peanøtter, jeg er ikke så begeistra for det, så jeg droppa de.)
Frisk koriander hvis man har.

Og sånn gjorde jeg det:

Skjær kyllingen i litt grove strinler ca 2-2,5 cm, og gi de en rask stekeskorpe i godt smør - de skal ikke bli helt gjennomstekte! Stek i omganger, og legg til side så fettet får rent av seg. Bland resterende ingredienser unntatt peanøtter og koriander i en ildfastform, og rør godt, tilsett kyllingbitene, og la det trekke i 10-15 minutter, før det hele stekes på 200 grader i ca 25 minutter. Tilsett gjerne kraften som har rent av kyllingen over i den ildfaste formen før steking.

Strø over peanøtter og koriander hvis man har, serveres med ris, salat og et godt brød til.

Enjoy!

Ps.: Sausen blir litt tynn, så den kan med fordel jevnes med potetmel rørt ut i litt kaldt vann.

fredag 28. januar 2011

Superenkel bursdagmat i Smykkesnekkerens heim!

Halvveis til 72 i dag - skikkelig merkedag...hehehe! Men litt spøk til side, etter å ha holdt på å dø i fjor, er denna bursdagen meget viktig for meg...jeg overlevde, og fikk lov til å å feire bursdag i år og! Har fått litt annet perspektiv på dette med bursdager etter fjorårets kamp ja.... Nå skal de feires for hvert et år jeg overlever! :-) (men jeg blir jo selvfølgelig yngre for hvert år som går nå da - hehe!)

Har ingen planer om å stå lenge over grytene i dag...mye jeg virkelig kunne tenkt meg å lage, men med begrensa plass i magen, skal jeg gjøre det kjempeenkelt! Skal rett og slett ha meg "Kapteinens Fylte Rødspette", med noen få ovnsbake potetbåter til!

Er fullstendig hekta på fisk og fiskeprodukter for tiden, og siden det er en utrolig god kilde til proteiner, er nok ikke det så dumt! Gleder meg veldig til kosemiddagen min i kveld ja! :-)

Og jeg fortsetter å avansere i matveien. Etter å ha kun levd på kjeks og knekkebrød i godt og vel et halvt år nå, får jeg faktisk i meg en criossant pr måltid, så nå må jeg rett og slett lære meg å lage det, for det blir for dyrt å kjøpe det i lengden... Men, jeg må jo innrømme at jeg VIRKELIG digger framgangen kroppen viser nå! :-)

Snart kan jeg faktisk begynne å invitere venner på middag igjen - og DET er en ting jeg gleder meg veldig til! (oppskrifter og rapport om det, kommer ved en senere anledning! :-)

Men først er det dagens kos som står for dør, og jeg gleder meg virkelig!

onsdag 26. januar 2011

Restemiddag i ramekin

Jeg har nok litt for store ambisjoner i matveien for tiden - i alle fall i forhold til hvor mye jeg klarer å spise pr. måltid. Så jeg ender stadig opp med ganske store mengder med rester, porsjonering har aldri vært min sterke side, desverre!

Og jeg er veldig lei av å kaste god mat, så det er virkelig på tide å bli litt kreativ på kjøkkenet igjen!

Jeg hadde igjen ca en halv nakkekotelett etter søndagsmiddagen min, og ganske mye stekt sopp. Kjøtt og sopp er alltid et godt grunnlag, proteinmessig kunne jeg sikkert bare spist det, men jeg har blitt litt "kresen" i det siste, og vil gjerne ha litt mer enn bare proteiner. Valget falt på løk, og potetmos - skulle gjerne hatt litt paprike og, men det hadde jeg ikke. Potetmosen kom fra pose - svenskekjøpt, norkse produsenter av potetmos har noe å lære av de svenske, for den svenske smaker som hjemmelaget, mens den norske bare smaker vondt.....i min gane i alle fall!

Nåvel, maten blei god den, og jeg har litt rester igjen til lunsj i dag...

Jeg brukte:

1 middels stor løk
1 fedd hvitløk
En halv kotelett
Ca en neve sopp
1 porsjon potetmos
1 pose Toro kremet kantarell,- og sjampinjongsaus
Litt reven parmesan

Skjær løken i skiver, og stek den i smør på middels lav varme til den er myk og søt, tilsett pressa hvitløk, sopp og kotelett skjært i små biter. La det stå og kose seg mens du lager potetmosen. I potetmosen hadde jeg litt ekstra smør, og en liten neve reven parmesan. Sausen er veldig enkel, den er ferdig, og skal bare varmes opp i en kjele.

Ha løk, kjøtt og sopp i en ramekin, fyll på med saus, og legg et lokk med potetmos på toppen, ha på litt ost, og gratiner i ovn til osten har blitt gyllen - og spis!

Enjoy!

(Jeg må påpeke at jeg foretrekker å lage mat helt fra bunnen av altså, men har man tilgjengelig halvfabrikata, og er veldig sulten, så bruker man det man har!)




mandag 24. januar 2011

Små gleder!

De siste månedene har jeg kun klart å spise Start-kjeks som brød-alternativ. Men i helga gikk jeg tilfeldigvis forbi knekkebrødhylla i butikken, og så Ryvita Sesame-knekkebrød, og fikk munnen full av vann!

For å være ærlig: Start-kjeks smaker INGENTING, men det er lett fordøyelig, og det har glidd veldig lett ned - og det varmer et matelsker med spiseproblemers hjerte! Og med spiseproblemer mener jeg PROBLEMER, ikke forstyrrelse.. Jeg har da fått i meg noe i disse lange månedene etter den feilslåtte operasjonen - har bare "dynga" ned kjeksen med pålegg, for å kompensere for det elendige næringsinnholdet - og manglende smaken.

Men ja altså, tilbake til knekkebrødet....jeg tenkte det var på tide å prøve å avansere i matveien, formen virker som om den er stigende, og man kan da ærlig talt ikke leve på Start-kjeks resten av livet! Det er maaaange år siden jeg spiste det sist, men i det siste har jeg utviklet forskjellige matdiller, og sesamfrø er altså en av de. Og så er Ryvita så tynt, at jeg faktisk får i meg et helt knekkebrød pr. måltid - oh lykke!!! Mye sunnere enn kjeks er de også....

Og så matfokusert som jeg har blitt etter å ikke ha kunnet spise i mange måneder i strekk, blir det mye tanker rundt mat, og hva jeg har lyst på, og ikke minst, hva inneholder mye proteiner og næring!

Så i dag, når jeg kjørte hjem etter koselig besøk hos ei venninne, satt jeg og grublet litt over hva jeg kunne ha på disse knekkebrødene, som var proteinrikt og fristende, og det første som slo meg var bunost. Veeel, det og er en av matdillene mine for tiden, så jeg blei ikke nevneverdig overrasket over det. Og tidligere på dagen hadde jeg veldig lyst på ribberull, så det og måtte stå på lista tenkte jeg.... Og så slo det meg: Kreolsk Kyllingsalat!!!!!

Jeg er ikke den største fanen av sterk mat og sånn, men jeg er veldig glad i mat med mye smak, og Kreolsk Kyllingsalat er noe av det absolutt beste jeg veit - helst på nybakt brød, men det er ingen realitet for tiden, så da håper jeg at det smaker like godt på sesamknekkebrødene mine!

Og når det er sagt, skal jeg rett og slett teste det ut - for nå blei jeg sulten! :-)

Sopprisotto og nakkekotelett

I dag prøvde jeg meg på noe nytt på kjøkkenet, for det første fikk jeg en ny kjøkkendings av ei venninne - nemlig ei grillpanne, og tenkte at den var jo perfekt å teste ut med en nakkekotelett, og etter litt grubling, fant jeg ut at jeg skulle prøve meg på risotto som tilbehør.

Problemet er jo det, at jeg ikke har vin i hus, jeg drikker ikke vin, og å finne oppskrift uten vin var alt annet enn lett!! Søkte litt rundt i den store www-verdenen, og fant en oppskrift med video på Aftenpostens matsider, og tenkte at denne skal jeg prøve! Riktignok var soppvalget mitt champinon, men jeg tenkte at det ikke gjorde så store forskjellen - man tager det man haver. Og i stedet for olje, bruker jeg kun skikkelig meierismør.

Du trenger, til 1 person:

3,5 dl kraft, jeg brukte vann og grønnsaksbuljongterning
1 dl risottoris
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
ca 25 gr nyrevet parmesan
4-6 champinoner
Smør
Sitron
Salt og pepper
Eventuelt friske urter, hvis du har

Og slik gjør man:

Finhakk løk og hvitløk i en panne til den er blank, tilsett risen, og la den frese i ca ett minutt. Jeg ser at i videoen så tilsetter kokken all væsken med en gang, men i alle andre oppskrifter blir det tilsatt litt etter litt, så jeg gjorde det, tilsatte kraften/buljongen øse for øse, og lot det koke nesten tørt mellom hver gang. Til slutt tilsatte jeg en god klatt med smør, og parmesanen, rørte godt, og smakte til med salt, pepper og sitronsaft. Soppen stekte jeg i en panne for seg selv, og blandet inn helt til slutt - husk å vær litt forsiktig med krydring av soppen.

Koteletten grilla jeg bare kjapt i panna, med salt og pepper, tenkte det var nok smak i risottoen.

Smakte ganske godt, men jeg er ikke helt fornøyd. Risotto skal ha litt tyggemotstand, men jeg følte at det kanskje blei litt mye tyggemotstand i min, og jeg bomma nok litt på parmesanmengden da jeg skulle ha litt ekstra i. Tror dessuten det hadde gjort seg veldig med litt sødme i, som for eksempel noen gulrotbiter, eller lignende - det skal i alle fall prøves neste gang.

Også tror jeg kanskje at væskemengden skal økes litt, slik at jeg ikke føler at jeg sitter og tygger på riskorn. Kanskje det bare er litt vanskelig å lage kun én porsjon med risotto?

Men det var en morsom utfordring etter å ha vært lite aktiv på kjøkkenet det siste året, og det smakte jo godt, så det skal prøves igjen - gir meg ikke før jeg får det skikkelig til!


lørdag 15. januar 2011

Lørdagskos....

Jeg er enkel i matveien for tiden, i alle fall på den måten at jeg spiser akkurat det som passer meg, og det jeg har lyst på der og da....

Og nå for tiden er det fisk det går i - hadde egentlig veldig lyst på Findus sin "Kapteinens Fylte Rødspette" i dag, men når jeg kom til butikken, så hadde de tilbud på "god Gammeldags Fiskegrateng", så da endte valget på det.

Og jeg gjør det så enkelt at jeg kun steker fiskegratengen, og "mauler" den i meg....eller det vil si - jeg "mauler" i meg den mengden jeg orker, så får resten bli eventuell nattmat, frokost og lunsj i morgen.....

Hvem sier at lørdagskos nødvendigvis MÅ være pizza eller taco....?

Kylling og ris

Har ikke hatt helt de store kokkeleringsdagene i det siste, men jeg har spist, spist og spist som en gal i det siste!
Endelig har magen min vært veldig mottagelig for mat, og jeg må si det har vært en deilig følelse!

Så her om dagen fant jeg ut at jeg skulle lage en klassiker i heimen - kylling, ris og bearnaise. Jeg er så heldig å kjenne noen som jobber i storkjøkken, så jeg har et spann med bearnaisepasta, som bare skal blandes ut i vann, så middagen er suerkjapp lage.

Man trenger:

1 kyllingbryst i strimler
Litt ris, jeg hadde igjen en "boil-in-bag" langkornet ris, som jeg brukte.
1 pose bearnaisesaus
1 boks babymais - og eventuelt andre grønnsaker du måtte ha, og ha lyst på.
Litt gurkemeie, og eventuelt annet krydder til risen

Slik gjorde jeg det:

Sett på kokevann til risen. Skjær opp kyllingen i strimler, krydre med salt og pepper - og stek den i meierismør på litt over middels varme, mot slutten av steketiden, tilsettes babymaisen. (erter er også veldig godt til dette, men det hadde jeg ikke.) Kok ris etter anvisning på pakken, hell tilbake i kjelen, og tilsett litt gurkemeie. Sausen lages etter anvisning på pakken, bland alt sammen og spis!

Enjoy!

Dette har vært middag, frokost, lunsj, kvelds og nattmat for meg i litt over to dager nå - greit å være billig i drift!

søndag 9. januar 2011

Fiskepinner i tortillalefse

Jeg kan altså ikke spise brød for tiden. Magen min er ikke mottagelig for det - dessuten skal jeg prioritere proteiner (prøve å si det fort noen ganger!!) og da kommer brød sørgelig langt ned på lista gitt. Men jeg savner virkelig ei skive nybakt brød, med godt smør og ost på!

Grunnen til at jeg skriver dette, er at jeg kikka innom Monicas Matverden, og fant oppskrift på fiskepinner i burgerbrød, og fikk så veldig lyst på det, men innså jo at burgebrødet bare måtte sløyfes.

Grubla litt, men kom fram til at jeg kunne lage min egen variant, og da falt valget på tortillalefser, og agurkdressing med rømme. Dette er en full middag for meg, om ikke mer - men passer vel greit som en kjapp liten lunsjrett for de fleste.

Du trenger:

1 tortillalefse
2 fiskepinner
Litt ruccola
1/2 liten agurk
Ca 1/2 beger lettrømme
3-4 ts sukker
3-4 ts 7% eddik
Litt varmt vann til å røre ut sukkeret i.

Start med agurksalaten, bland ut sukkeret i litt varmt vann, smak til med eddik, hell opp i rømmen, og smak til du har ønsket syrlighet. Bruk en ostehøvel til å skive oppi så mye agurk du ønsker.
Stek fiskepinnene etter anvisning på pakka. Og varm lefsa i en panne.

Legg på ønsket mengde med agurksalat, litt ruccola og fiskepinnene - og spis!

Enjoy!

onsdag 5. januar 2011

Nydelig påleggssalat.

Jeg må bare videreformidle denne nydelige salaten, leita litt i bloggverdenen i går, og fikk svar på det jeg ønska meg i forhold til rekesalat, så fant jeg denne hos Storemyra, og den kan virkelig anbefales!!

Jeg forandret bittelitt på den da, men smakte nydelig allikevel!

Du trenger:

Ca 200 gram reker og krepsehaler
1 stang stangselleri
3-4 paprikaringer
3-4 cm purre
1 chili uten frø
2 ss majones
2 ss lettrømme
Noen dråper tabasco
Dill

Og sånn gjør du:

Ha reker/krepsehaler i en sil, så mesteparten av laken rennes av. Finhakk chili og paprika, kutt sellerien i biter, og purren i halve ringer. (Jeg brukte en middels stor vårløk . det var det jeg hadde.)
Bland sammen majones, rømme og tabasco - bare noen få dråper, skal bare gi en fin peppersmak, ikke være sterk!
Bland til slutt reker/krepsehaler og grønnsakene sammen med majones/rømme-blandingen. OG dryss over en god teskje dill som du blander inn.

Enjoy!

tirsdag 4. januar 2011

Nytt år - nye muligheter!

Ja, da har vi runda 2011, og jeg håper inderlig at dette året blir et vanvittig godt matår for meg... Har nevnt før at jeg tok en operasjon, som gikk fryktelig galt, og har siden FEBRUAR 2010 slitt med matinntaket, og har hatt sondeærnæring sånn ca halvparten av fjoråret...

Nåvel, nok om det. Jeg er fortsatt like matinteressert, om enn kanskje mer. Og jeg kommer til å fortsette å blogge om smått og stort!

Men jeg trenger litt assistanse.... Min kjære mor, har sendt med meg et stort spann med reker, noe jeg liker veldig godt, men jeg trenger noen tips - rett og slett! Har planer om å lage en majonesbasert salat, og trenger litt tips i forhold til hva annet enn egg som passer til, gjerne diverse krydderier og, for det eneste jeg kommer på i farten, er dill...hehe!

Håper jeg får noen tips/råd! Og samtidig vil jeg takke alle dere som står på blogglisten min, for mange gode tips i løpet av det snaue året jeg har kikka innom dere!! :-)