Ord fra regissøren: Melancholia i teaterkjelleren, mellom tøys og tristesse

Vi har valgt å undersøke de to søstrenes reaksjoner gjennom en verden litt ulik vår egen. Sammen med scenograf og kostymedesigner Tone Aminda Gøytil Lund, komponist Fredrik Storsveen, lysdesigner Arne Kambestad og et fantastisk lag av skuespillere og håndverkere fra DNS, har vi laget et eget univers, en forskyvning av vårt eget.

Les mer

27.04: Familiedag på DNS

Utforsk sansene og sirkusferdighetene gjennom morsomme aktiviteter på teatret 27. april!

Lag masker og instrumenter og bli med på lydshow med Lykke! Drøm deg bort i lysspillet i stjernehimmelen på Store Store scene, bryn deg på trapperebus eller prøv deg på luftakrobatikk og andre sirkuskunster med våre venner fra Fyllingsdalen Teater. Hvis været tillater det, blir også aktivitet utenfor DNS denne dagen.

Vi har åpent hus lørdag 27. april fra kl 11:00 til 14:30, men du må forhåndsbestille plass via lenken. Gratis for barn og kr 50 for voksne.

I samarbeid med Fyllingsdalen teater/Cirkus Balance
Med bl.a.: Lykke Kristine Moen, Ariel Andresen og elever fra Fyllingsdalen teater/Cirkus Balance.

Danseforestilling for barn på Store Scene

Samme dag er det norgespremiere på den interaktive danseforestillingen «Sans» på Store Scene. Bak står Piero Issa og Ole-Petter Knarvik kjent fra Absence. Forestillingen spilles kl 12:30 og 14:30 og koster kr 75.
Les mer og kjøp billetter til danseforestillingen her

NB! På grunn av Bergen City Marathon, oppfordrer vi til å bruke kollektivtransport denne dagen.

Les mer

Intervju Kim Bjarke: -En udødelig klassiker om samlivet mellom to mennesker

Regissør Kim Bjarke beskriver Dødsdansen som et mareritt uten utgang. Til tross for talløse forsøk på å skape livsforandring kommer ekteparet ingen vei. Stykket er både realistisk og humoristisk, og blottlegger menneskelig innsikt vi alle kan lære av – hvis vi tør.

Les mer

17.04: Lilleskogen med Immaturus

Studentteateret Immaturus gjester Teaterkjelleren onsdag 17. april kl 16:30 med en poetisk og urovekkende fortelling om barndom iscensatt for voksne. «Lilleskogen» er en del av Immaturus’ teaterfestival.

Vi er glad for å få være vertskap denne ettermiddagen for byens flotte studentteater. Immaturus arrangerer sin egen teaterfestival på flere av byens scener, og DNS huser premieren på det prisbelønte stykket av Jesper Halle.

Her er regissør Silje Eskildsens ord om «Lilleskogen:

Julie Nilsen griner alltid og lukter kattetiss. Hun får nesten aldri være med å leke, bare noen ganger, hvis Bjørg og Signe vil leke skole. Ingen får lov å leke i Lilleskogen, selv om Eriksen-ungene sier de har vært der og sett skumle ting, men de juger ofte, akkurat som Julie Nilsen.

En dag på mystisk vis dukker det opp et hull i gjerdet mellom lekeplassen og Lilleskogen. Hullet i gjerdet skulle aldri vært der, det hadde vært mye bedre for alle om det aldri dukket opp. Spesielt for Julie Nilsen, som bader helt alene i Lilleskogen med det nye, hemmelige gullarmbåndet sitt.

«Lilleskogen» er et stykke om barn og deres fantasifulle verden, og om hvordan den noen ganger kolliderer med den virkelige, voksenverden. Med inspirasjon fra regissør Wes Anderson og dramapedagog Rudolf Laban, har skuespillerne dykket inn i en pastellfarget verden sett gjennom barneøyne.

Varighet: Ca 40 min I Billetter kjøpes gjennom Immaturus’ billettsystem

Av: Jesper Halle I Regissør: Silje Eskildsen I Produksjonsleder: Robert Gjøen Rosvold
I Med: Isabel Furhovde, Christopher Røine, Anders Enge Berg, Barbara Jankowska, Selma, Fisketjøn Christensen, Eleonore Vår Sønderland, Mathilde Løkkevik

Produsert av Studentteateret Immaturus 

Les mer

Podkast: Foredrag: Psykologiske perspektiv på melankoli

Med et blikk fra moderne psykoanalyse ser psykolog Anders Ohnstad på forholdet mellom kunst og melankoli. Foredraget gir oss også innblikk i Freuds sorgteori og belyser kraften som kan ligge i depresjon.

Foredraget ble holdt publikumsrestauranten på DNS torsdag 18. april.  Anledningen var forestillingen «Melancholia» som nå spilles i Teaterkjelleren, men foredraget er ikke direkte relatert til oppsetningen.

Ordet melankoli betyr «sort galle», og fra antikken har det vært forbundet med tungsinn. I dag er det en både en diagnose, en alvorlig psykiatrisk tilstand, samtidig som det peker utover til en allmenn opplevelse av sorg og meningstap. Å være «melankoliker» har også gjennom tidene vært en hedersbetegnelse for geniale kunstnere og tenkere, og ofte brukt som motiv i kunsten. Friedrich Nietzsche beskrev sågar melankolien sin som en forutsetning for god helse.

I dette foredraget berører psykolog Anders Ohnstad spørsmålet om det er en indre sammenheng mellom kreativitet og melankoli. Størst vekt vil han imidlertid legge på Freuds perspektiv i den legendariske artikkelen «Mourning and Melancholia» (1917). At melankoli er en sorgprosess som har stoppet opp, og som blir et angrep på oss selv. Lars von Triers’ «Melancholia», viser på den andre siden hvordan et negativt syn på livet og verden, gir bedre evne til å tåle det katastrofale,

Anders Ohnstad (1980) er psykolog og psykoanalytiker med bred erfaring fra arbeid med psykiske plager. Han har også jobbet med selvutvikling, med tverrfaglig rusbehandling og på Barne- og Ungdomspsykiatrisk Poliklinikk. Nå er han stipendiat ved Institutt for Klinisk Psykologi på Universitet i Bergen, der han forsker på behandling av mennesker med spiseproblematikk.

Les mer

27.04: SANS – en interaktiv danseforestilling for barn på Store Scene

Bli med og oppdag verden sammen med danserne Piero og Ole Petter! Inspirert av sitt møte med barn i Kabul, har de laget en forestilling som vil vekke nysgjerrighet og dyrke barnas kreativitet.

Velkommen til et energisk eventyr som spilles ut mellom danserne og publikum. Vi sitter alle samlet oppå den store scenen og ser utover salen. Forestillingen spilles kl 12:30 og 14:30 og koster kr 75.

Hvordan høres en lyd ut om du oppdager den for første gang?
Hvordan føles det når kroppen din begynner å bevege seg uten at du selv har kontroll over den?

En voksen leder en gruppe barn i en danse- eller bevegelsesaktivitet i et innendørsrom. Danserne fra Absence har vært flere ganger i Afghanistan og danset for – og med – barn. DNS bidro med mennesker og midler for å gjenreise det afghanske nasjonalteateret i Kabul fra ruinene etter krigen mot terror. Piero Issa og Ole Petter Knarvik var blant dem som DNS engasjerte for å spille i den ødelagte teaterbygningen. Men de improviserte også frem forestillinger ute på gaten, i parker og på barnehjem – med publikum som medspillere og uten elektrisitet og tekniske hjelpemidler.

 

I SANS sitter alle på gulvet på Store Scene, men det vil være noen klappstoler tilgjengelig for dem som trenger det.

Anbefalt for barn fra 6 år
Varighet: 30 min

Norgespremiere I Regi: Jon Tombre I Musikalsk konsulent: Ole Hamre I Dansere: Piero Issa og Ole Petter Knarvik I Forestillingsfoto: Lisa Victoria Mindås I Foto fra Kabul: Einar Bjarkø

Støttet av Kulturrådet og Bergen dansesenter

 

Familieaktiviteter på DNS

Lørdg 27. april arrangeres også familieaktiviteter på teatret mellom kl 11:00 og 14:30 i samarbeid med Fyllingsdalen Teater. Her kan man bl.a. prøve seg på luftakrobatikk, se lysspill og bli med på lydverksted.

Les mer og bestill plass her

Les mer

02.& 03.06: Late som jeg lever

Knut Kippersund, som mange vil gjenkjenne fra Grand Prix og the Voice, kommer til DNS under Pride.  I denne intime konsertforestillingen deler han personlige erfaringer om å kaste seg ut i livet og finne seg selv, om å falle utenfor og om å komme hjem.

Vi møter Knut Kippersund ved pianoet i restauranten søndag 2. juni kl 20:30 og mandag 3. juni kl 17. Forestillingen varer i én time og gir glimt fra livet til en skeiv millennial, med glitrende dansegulv, nye møter og tårevåte avskjeder.

Billettene koster kr 150. Obs! Begrenset kapasitet.   

Knut Kippersund er artist, skuespiller og nyutdannet fra Norges musikkhøgskole. Han slo gjennom med låten Taste of you i Melodi Grand Prix, i 2014, og har de siste ti årene skrevet låter, holdt konserter  og spilt i flere forestillinger på Østlandet. 

Låten hans “Head High” ble plukket ut som den offisielle låten for Oslo Pride 2021, og sammen med hedmarksbandet MEER har han gitt ut to plater som ble tatt godt imot i det internasjonale prog-miljøet.

Late som jeg lever hadde urpremiere på Teater Innlandet høsten 2o23, og skal også spilles under Oslo Pride på Chat Noir i slutten av juni 2024. 

Presenteres i samarbeid med Regnbuedagene i Bergen 

Les mer

Podkast: Lørdagskafé: Dødsdansen

Ragnhild Gudbrandsen har gått inn i et klaustrofobisk og intenst ekteskapshelvete på Lille Scene, og forteller her sammen med regissør Kim Bjarke, om hvordan de griper an Strindbergs mest kjente verk.

Les mer

Frode Grytten: Jækla menn

Les Frode Grytten sin tekst om Menn som ingen treng

Les mer

15.04: Arrangement: Nye innganger til Torborg Nedreaas

Forfatter Torborg Nedreaas har skildret kvinneliv, kjærlighet og klasseforskjeller som ingen annen. Mandag 15. april kl. 18:00 inviterer vi til samtale, opplesning og musikk knyttet til Nedreaas rike liv og virke.

Med dyp psykologisk innsikt, et brennende engasjement og en egen poetisk sanselighet, grep Torborg Nedreaas fatt i sosiale problem, så vel som mekanismer i mellommenneskelige forhold.

Forfatteren fra Møhlenpris er kjent for sine sterke novellesamlinger, og ikke minst for oppveksttrilogien om Herdis og romanen «Av måneskinn gror det ingenting». Den rå skildringen av kjærlighet, begjær og abort spilles nå som teater på DNS.

Mandag 15. april får vi en liten smakebit fra denne forestillingen, og skuespiller Kjersti Elvik leser om Herdis. Grethe Fatima Syed og Kari Jegerstedt, som begge har forsket og skrevet om Nedreaas, bidrar med personlige, politiske og kunstneriske innganger til samtale. Musikk ved Anlaug Børsheim og Kari Anne Klovholt Drangsland.

Arrangementet varer i ca én time og holdes i Teaterkjelleren.

I samarbeid med Torborg Nedreaas-selskapet

Les mer

Neste side »