17. juni 2009

Hvordan lage festkake












Først lager du en god porsjon marsmellowsfondant (mmf); 2 poser marsmellows i mikroen sammen med litt matfett og vann. Alt røres sammen til en jevn masse med masse melis (ca. 2 bokser). Deretter deler du massen i passe store biter og tilsetter noen dråper av de fargene jeg ønsker å bruke (paste color) til massen når den ønskelige fargen.












Deretter lager du all pynten som skal brukes på kaken. Det finnes mye verktøy for å lage pynt til denne kaken, bl.a. crimpers, balltool og cutting wheel. Jeg stakk ut rundinger med lokket til tusjpenner i forskjellig størrelse og brukte endene på en blomsterutstikker for å stikke ut kakestrøet. Lysene er rullet fondant med en utstukket blomst på toppen slik at det skal se ut som stearinen renner litt. Veken er en tykk ståltråd malt med svart spiselig tusj. Sløyfen og pynten ble laget ca. 1 måned i forveien slik at lysene fikk tid til å tørke og stivne ettersom de skal stikkes ned i kaken. Hvis man ikke har en hel måned å bruke til forberedelser kan man på apoteket få kjøpt et stoff som heter tylose. Man kan tilsette litt tylose i mmf for at den skal stivne raskere. Da trenger man ikke å legge den til tørk like lenge. I dette tilfellet lagde jeg pynten på forhånd og oppbevarte den tørt til den skulle brukes. Spray gjerne også pynten med pearl spray før du setter den på kaken. Det gir et litt mer eksklusivt og yammy look.
















Dagen før kaken skal settes sammen og dekoreres baker du en kakebunn. Du kan bruke hvilken kake du selv ønsker. I dette tilfellet har jeg brukt en langpanne sjokoladekake. Det er noe de fleste liker og kaken blir høy og flott. Legg glasur på kaken og del den opp i passe stykker og plasser oppå hverandre. Tilpass i forhold til hvor høy og bred du ønsker at kaken din skal være. Det går også an å lage flere langpannekaker hvis man ønsker å lage en ekstra stor kake. Etter kakene er avkjølt kan det være lurt å pakke de inn i plastfolie og sette de i fryseren over natten.













Kakene er mye lettere å behandle og skjære i hvis kaken har ligget i fryseren. Skjær ut en kvadratisk ”pakke”kake og en rund ”kake”kake av de halvfrosne kakebunnene dine.













Deretter kjevler du ut mmf i den fargen du ønsker å dekke kakebrettet med. Jeg brukte hvit. Bruk pizzahjul til å skjære rundt kanten og smoother for å få et jevnt resultat. Har du ikke smoother kan du bruke avskjæret, forme en klump og stryke den mot kjøkkenbenken slik at du får en flat og glatt side. Bruk denne til å smoothe. Bruk spiselig lim eller dobbeltsidig teip til å feste et silkebånd rundt kanten på kakebrettet slik at det ser pent ut. FInn frem former o.l. som du ønsker å lage mønster med. Trykk lett ut et mønster i mmf. Jeg brukte blomster i ulik størresle og en ekorn-pepperkakeform fra Ikea. Etter dette har tørket kan du pensle det med dust color for å få litt farge på kakebrettet, men det er ikke nødvendig.



































Det neste skrittet er nå å kjevle ut den mmf du skal bruke til å trekke kakene med. ( I mitt tilfelle slet jeg livet av meg for å trekke den dustete høye kvadratiske kaken. Det ble bare styr og ble nærmest et lappeteppe i mitt tilfelle, men det skal la seg gjøre. Jeg prøvde tre ganger før jeg måtte ta pause og roe meg ned før jeg innså at jeg måtte improvisere litt. Dette var min første gang. Øvelse gjør mester, så det kan være lurt å øve på forhånd også. På fjerde forsøk var ihvertfall kaken min trukket i ”lappeteppet”). Trekk deretter kaken med mmf og bruk smoother for å få lokket jevnt.













Etter den kvadratiske kaken er trukket har du på sløyfebånd og pynt på sløyfebåndene. Det kan være greit å bruke spiselig lim til dette arbeidet, ellers fungerer også vann helt greit. Deretter plasserer du den runde kaken oppå. Den runde kaken trekkes med et litt for stort lag hvit mmf slik at det ser ut som den renner litt utover pakkekaken. Deretter kjevler du ut rosa fondant og bruker cuttingwheel til å skjære kantene slik at det ser ut som glasuren renner litt nedover når du legger det på kaken over det hvite lokket igjen. Når dette er gjort gjenstår bare kosearbeidet. Fest sløyfen på kaken med lim og støtt den gjerne opp med noe til det tørker. Fjern støtten rett før kaken skal serveres slik at du unngår uhell.













Pynt med små ”bringebær” som du har laget på forhånd rundt kanten. Pynt med strø på kaken. Lag små kremdotter og plasser ”kirsebær” oppå. Deretter setter du kronen på verket ved å stikke lysene ned i blomster som du har plassert jevnt rundt på kaken.


Det er ikke så vanskelig som det ser ut til. Lykke til!


Ja, forresten: Det blir fort litt resten og mye rot! Det er helt normalt ;)




14. juni 2009

Henrik 1 år: Barnebursdag

Da er Henrik sin barnebursdag over. Dagen ble feiret lørdag 13. juni 2009 sammen med en kompis som heter Leander. Til tross for dager med dårlig vær og regn ble feiringen helt super i strålende solskinn på sommerhuset. Vi grillet og koste oss med nydelige kaker. Ingen sultet ihjel ihvertfall.


Over ser dere ihvertfall kakene; Møllerens muffinsmix med extra virgin olive oil og sjokoladesmørkrem, bløtkake med bringebærfromasj, bringebær og vaniljekrem (Leander sin bursdagskake), sjokoladekake med mmf trekk og marsipanbløtkake med jordbærkrem, blåbær og vaniljekrem (Henrik sin bursdagskake). Nok kaker til 15 personer ihvertfall... Jeg fikk masse skryt, noe som alltid er veldig hyggelig!!!! Jeg ble også fortalt av ei jente på 19 at dette var de BESTE muffinsene hun hadde smakt i hele sitt liv *^_^* Moro! Og det skal jeg vokse på.

Nærbilde av hovedkaken, som er en etterligning av en kake som har vunnet førsteplass i USA. Opprinnelig laget av Andrea fra Andrea's Sweet Cakes. Og nei, ikke veldig moro å trekke en firkantet kake, så det ble lappeteppe i steden.. Dette var første gangen jeg lagde sløyfe, første gang jeg trakk firkantet kake, og dette er min fjerde mmf-kake alt i alt. Jeg skal forsøke å legge ut "Hvordan gjøre det" på denne kaken. Det lille glasset er bare til støtte for sløyfen ettersom den nettopp hadde blitt satt på da jeg tok bildet.


Under ser dere nærbilde av Henrik sin 1 års kake (endelig fikk jeg brukt skoene!!!):


Er den ikke fin? Jeg er strålende fornøyd, selv om marsipanen ikke er fra Pals og er kritthvit (ville gitt et renere og enda penere resultat). Dette er tross alt bare min tredje marsipankake. Båndene og fjærene kan selvfølgelig ikke spises. Bildet ble også tatt før jeg plasserte lyset. Her er pynten på nært hold:


Under er Leander sin 1 års kake:


Jeg er også veldig fornøyd med denne. Lik, men likevel annereldes. Venninnen min Birte ble også veldig fornøyd og det er det viktigste. Dette er den første bløtkaken jeg har laget i hele mitt liv. Det gikk greit, men jeg fant ut at man trenger ganske mye krem for å dekke kaken pga. saft fra eventuelle bær siver ut i kremen og etterlater farge -hvilket ikke ser så vakkert ut. Pynt i mmf trekker også til seg fuktighet fra kremen (og eventuell marsipan) så det beste er -ihvertfall når det gjelder rene kremkaker- å alltid spare på pynten og legge den på rett før den skal serveres. Da vil det gi best resultat. Kaken ble ihvertfall ordentlig høy og flott (i motsetning til Henrik sin, som ble noe lavere), selv om jeg ikke synes det kommer tydelig frem på bildet. Pynten på nært hold:

Et annet tips er forresten -hvis man skal benytte seg av gelé i kaker og trenger den halvstiv raskt: Sett geleen i fryser for at den skal stivne raskere. Bare pass på! Jeg satt nemlig og ventet til klokken var halv tre på natten før jeg oppdaget at det gikk raskere å sette den i fryseren >_> Nå VET jeg det *^_^*

9. juni 2009

Henriks 1 års dag nærmer seg...

Jeg har for lenge siden bestemt hvilke kaker som skal bakes og har allerede laget mengder av pynt som skal brukes på kakene. Den ene er et virkelig stort prosjekt og jeg gleder meg til å se resultatet. Jeg skal se etter en virkelig fargerik kake laget av Andrea fra Andrea's Sweet Cakes (Flickr) som har vunnet første premie et sted i USA. Den er knalltøff! Jeg som er helt nybegynner i dette "faget" sikter jammen meg til stjernene *^_^* Jeg håper likevel den blir bra selv om jeg er newb. Den SKAL bli bra ;)

Jeg lagde selve kaken på mandag; banankake med sjokoladekrem. Har aldri smakt den kaken før, så jeg vet egentlig ikke om jeg likte den. Så i dag bakte jeg en sjokoladekake som jeg regner med at jeg heller kommer til å bruke. Det er jo viktig at kaken smaker godt også, i tillegg til å se bra ut. hehe, jeg får vel nesten innrømme enda en av grunnene til at jeg begynte på dette kakehysteriet; Etter jeg fikk Henrik ble jeg veldig opptatt av å være den beste mammaen i hele verden. Det vil jeg jo sikkert være for ham uansett, siden jeg er den eneste mammaen han har. Likevel vil jeg at han skal få de kuleste bursdagskakene han kan tenke seg når han fyller ett, to, tre... og så lenge jeg fortsatt lever vil jeg bake de beste og fineste kakene for å begeistre den lille gutten min. Jeg vil at han skal være stolt av mammaen sin *^_^*

-hvilket også innebærer at jeg må skaffe meg en jobb snart...

Uansett.. Jeg har tenkt til å legge ut forklaringer av hvordan jeg lager kakene, så kan de som ønsker bli inspirert eller få med seg tips eller bare ønsker å kikke følge med fremover.

Baking og kakedekorering er GØY!! -og særlig det å vaske kjøkkenet og resten av huset etterpå. Må få tatt noen bilder av hvordan det ser ut til tider; både før jeg setter i gang, underveis og etterpå.. Skrekk og gru.

Barnedåp?

På festkaker var det noen som hadde laget svarte baby-converse. Det er så nusselige sko!!!! Jeg ble bitt av basillen og startet en liten produksjon her hjemme. Disse skoene er laget av mmf (marsmellowsfondant) og måler 2,5 x 3 cm (ca.).



TINY TINY BABY SHOES


Jeg har ikke noen kake å sette de på ennå, dessverre, men seeee så søte de er *^_^* Skal få tegnet på detaljene også. Bare de spiselige tusjene kommer i posten. Her er et nærbilde av et par også:


Litt lettere å se detaljene på dette bildet, kanskje?! *^_^*

Happy B-day!!!

Hurra, jeg fyller år.. Hurra?!!?? O_o Det var den 21. april, så det begynner å bli en liten stund siden. Uansett var det en gyllen anledning til å bake kaker -og pynte de! Valget falt på;

Bestemors sjokoladekake, for å teste ut sommerfuglutstikkerene:













Og en Lukket valnøtt marsipanbløtkake, for å teste roseutstikkeren:














Ikke noen fancy greier... Men kakene var gode -og imponerte likevel *^_^*

Jeg har oppdaget det søte liv

En venninne fra ungdomsskolen fødte sin datter så sykehuset én time før jeg fødte min sønn. Vi har ikke hatt noe særlig kontakt etter vi sluttet på skolen og heller ikke nå utenom å snakke litt sammen på facebook. På facebook oppdaget jeg at hun hadde fått seg en ny hobby, nemlig baking og dekorering av kaker. Kakene var kjempeflotte. Hele livet har jeg vært veldig glad i å tegne, male og lage figurer, så jeg bestemte meg for å prøve selv. I og med at jeg har vært under utdanning har jeg ikke følt at jeg har hatt tid til å utfolde meg kunstnerisk eller ta meg tid til noen av hobbyene mine, men baking er jo noe jeg gjør uansett, så hvorfor ikke gjøre det skikkelig?!
Etter å ha meldt meg inn i festkaker.no var det gjort. Jeg surfet nettet dag etter dag for å finne de vakreste og kunstneriske kaker dere kan tenke dere. Det er så mye flott å kikke på og hente inspirasjon fra. Her er den kaken som virkelig tippet meg over:
-->
Kaken er laget av Sarah288 og flere av kakene hennes kan beundres på Flickr. Arbeidet og detaljene er bare helt fantastisk. At noen kan lage noe sånt av sukker er over all fatteevne. Jeg bestemte meg for å forsøke å lage en lignende og bestilte det jeg trodde jeg trengte.

Jeg fant raskt ut at varer fra utlandet tar lenger tid å få i postkassen enn min tålmodighet tålte, så jeg fant plutselig ut at jeg måtte lage en prøvekake mens jeg ventet på varene. Jeg lagde marsmellowsfondant (mmf) for første gang av
marsmelloms, melis, vann og delfiafett ved å smelte marsmellows i mikrobølgeovnen og tilsette de øvrige ingrediensene. Resultatet ble en deig som var utrolig lett å arbeide med. Den kunne kjevles, knas og frmes på alle tenkelige måter.
Jeg hadde arvet noe gammel fage av svigerinnen min og tilsatte rosafarge i deigen. Av en imsdalkork stakk jeg ut sirkler på kjøkkenbenken og klemte de litt flate med en t-skje. Ved hjelp av litt vann satte jeg de sammen til de første rosen
e jeg noen gang har laget. Her er resultatet:

Kan ikke måle seg med Sarah288, men likevel..
-->
Til å være den aller første kaken jeg noen gang pyntet med mmf, uten å ha noen hjelpemidler tilgjengelig synes j
eg ikke den var så verst.
Dvs. Den er ganske ille i forhold til kaken jeg hentet inspirasjon fra:


Denne er laget av hanneol (superflink som dere ser!!!!) på Festkaker. Og den er jo bare vanvittig lekker. Etterpåklok som jeg er tenker jeg at kaken min kunne blitt finere om jeg hadde dandert rosene på en annen måte og kanskje droppet sølvkulene ettersom kaken min i utgangspunktet var flat som en pannekake sammenlignet med modellen jeg så ett
er.
Kanskje ikke verdens beste reklame å vise bilder av alle de kakene som er finere enn mine (og det er mange) ;) Disse kakene inspirerer ihvertfall meg. Man må ha noe å strekke seg etter når man først setter igang.
Uansett, da varene jeg hadde bestilt endelig var i boks lagde jeg denne kaken, altså min mmf kake nr. 2:

Dette er baksiden av kaken. Det jeg fant ut er at det koster vanvittig mye hvis jeg skal lage så høye kaker som den modellen jeg så etter. Det resulterte i en noe lavere kake ettersom jeg ikke har så god råd og det var heller ikke nødvendig med så stor kake ettersom den skulle være en overraskelse til min onkels 50-års dag, hvor han skulle ha fem gjester. Det nederste laget er Tropisk aroma, toppen er Lukket valnøtt marsipanbløtkake. Her er forsiden:

Den ser litt fargesprakende ut, men sett i forhold til kaken jeg ble inspirert av ble den vel ikke så verst likevel? Etter at bildene ble tatt var jeg så heldig at jeg fikk sommerfuglutstikkerene i posten, så jeg fikk satt på mange små, glitrende sommerfugler. Prikken(e) over i'en ;)



7. juni 2009

Velkommen

Velkommen til Det lille bakeriet, hvor drømmer blir til virkelighet! En hobbyblogg om kaker , baking og matlaging, og om å glede andre.

Søk i denne bloggen