Vaksinasjon av katt

Å vaksinere hunden er i dag en selvfølge for en ansvarlig hundeeier,
men hva med kattene våre?

 

Også for katter anbefales det årlige vaksinasjoner for å beskytte mot alvorlige sykdommer det ikke finnes effektiv behandling mot. I Norge vaksineres katter rutinemessig mot kattepest og katteinfluensa. Dette bidrar til å holde smittepresset nede i hele kattebestanden.
Der smittepresset er stort, kan en vurdere å vaksinere mot andre sykdommer også.

Så hva er kattepest og katteinfluensa?

Kattepest:
Kattepest er en vanlig og veldig smittsom sykdom hos katter i alle aldre. Det forårsakes av et parvovirus som kan overleve opptil 1år utenfor vertsdyret. Kattepest spres via kontakt med infiserte katter, hovedsakelig via avføring, men også via urin og spytt. Inkubasjonstid er 4-9 dager.
Viruset angriper særlig tarmceller og hvite blodlegemer og gir symptomer som høy feber, sløvhet, nedsatt apetitt, oppkast og diare.
Dødeligheten varierer fra 25-75% og er ofte et resultat av væsketap.
Utbrudd er vanligst på landsbygda der mange katter fortsatt er uvaksinerte og kattetettheten er høy.
Vaksinen gir god beskyttelse mot kattepest og beskyttelsen varer i 3 år.
Katteinfluensa:
Katteinflunsa er en betegnelse som brukes om flere årsaker til infeksjoner i kattens luftveier med forkjølelseslignende symptomer som nysing og hoste, rennende øyne og nese, sår i munn og svelg, bronkitt og lungebetennelse.
Katteinfluensa rammer hovedsakelig unge katter og dødeligheten kan være høy dersom syke og svekkede katter ikke får behandling. Hos drektige katter kan det resultere i abort eller misdannede foster.
Katteinfluensakomponenten i vaksinen gir bare beskyttelse i 1år av gangen

Hvordan er vaksinasjonsregimet for katt?

Kattunger som dier får i seg viktig maternelle antistoffer med morsmelken – spesielt dersom mor er vaksinert. Beskyttelsen avtar med tiden slik at det er viktig å aktivere kattens eget immunforsvar . Det anbefales å vaksinere kattungene før den selges og skifter miljø. Ca 8-12 ukers alder er vanligivs et gunstig tidspunkt for den første vaksinen. Det er viktig å vaksinere på nytt etter 3-4 uker for å få optimal beskyttelse.
Deretter anbefales det å vaksinere hvert år.

Hva med innekatten?
Det er fort gjort å tenke at innekatten ikke trenger vaksine ettersom den ikke omgås andre katter, men innekatter utsettes ikke for noe naturlig smitte som kan bygge opp en viss immunitet. De er dermed forsvarsløse hvis de tobeinte i husholdningen har fått med seg smitte hjem via avføring og urin som har festet seg på skoene.

Er det noen vits å vaksinere den gamle katten som aldri har fått vaksine før?
Mange tenker kanskje at katten er så gammel at det ikke er noe poeng å vaksinere den. Immunforsvaret blir gjerne dårligere med alderen og i tillegg kan de ha andre lidelser som begynnende nyre-/leversvikt som gjør at sykdommer man lett ”rister av seg” i ungdommen kan bli alvorlige og livstruende. 
Dette er også grunnen til at det er eldre mennesker som hvert år får tilbud om influensavaksine.

Andre fordeler ved vaksinasjon:
Det er viktig at katten er frisk når den vaksineres for at den skal få best mulig beskyttelse av vaksinen. Ved ethvert vaksinebesøk hos dyrlegen skal man forvente å få en helsesjekk før vaksinen settes. På denne måten kan vaksinasjon av katten føre til at man ved årlig vaksinering kan fange opp evt andre lidelser på et tidlig stadium.

Dersom man har sett innvollsorm bør katten behandles før den blir vaksinert for at ikke parasittangrepet skal redusere effekten av vaksinen.

Dyrepensjonater og utstillinger for katter krever vaksinasjonsattest for opphold og deltagelse.