mandag 30. mars 2009

Sortie cinéma bowling



Vendredi après-midi les élèves de Sde 3 sont sortis au cinéma avec la Section norvégienne. On est allés regarder le film La femme dans le frigo qui est un des cinq film polars norvégiens qui passent au cours du Festival du cinéma nordique. Après le film on a marché 30 minutes sous la pluie rouennaise pour arriver au Bowling de Rouen pour un tournoi très captivant. Malheureusement, on a pas encore des photos, mais on a quend-même l'affiche des résultâts qui vaut être regardée de très près ...

søndag 22. mars 2009

Nytt styre i Ganger-Rolv

Forrige lørdag var det generalforsamling i Ganger-Rolv, og i tillegg til ny redaktør i Gjallarhorn, ble det også valgt nytt styre. Etter lange, harde og seige kampvoteringer og en uendelig rekke av benkeforslag, ble Nils ny president og Christer generalsekretær. Redaksjonen gratulerer og ser frem til et godt samarbeide mellom seksjonen og Ganger-Rolv.

Filmfestivalen

Kjempehelg i Rouen for jenter fra Lyon, jenter fra Bayeux og gutter fra Rouen. Succès allerede fra den spede begynnelse! Noen av secondene fra Rouen hadde lyst til å ta med secondene fra Bayeux på shopping, men ”hallo!”, hva er shopping i Rouens gater mot en tur på Coté St. Catherine? Og slik ble det, jentene fra Bayeux foran med heseblesende gutter fra Rouen på slep. Men før det fikk alle en grundig omvisning på lycée Corneille, hvor jentene fra Bayeux var særlig imponert over internatet. Senere på kvelden møtte vi Gunnar Staalesen på FNAC, hvor det også var signering av bøker. Lørdag så nesten alle filmen Kvinnen i kjøleskapet, og etter filmen var det volleyballturnering i gymsalen på Corneille når vi bare endelig hadde fått tak i nøkler og kommet oss inn. Stor honnør til ledelsen i Ganger-Rolv for dette arrangementet! Om kvelden var alle (bortsett fra seksjonslederne) på La Couronne, Frankrikes eldste vertshus, i regi av ANSA og Ganger-Rolv, og ANSA-representantene fikk også anledning til å delta i volleyballturneringen. Seksjonslederen fra Rouen fikk anledning til å delta som tidtaker. Deretter bar det til noe som heter Bidule, men her tror jeg facebook må overta. Seksjonslederne var ikke invitert dit. Uansett en fin helg og et arrangement fra guttene i Rouens side som det virkelig står respekt av.

torsdag 19. mars 2009

Generalstreik

Torsdag 29. januar og torsdag 19. februar har det vært generalstreik i Frankrike. Streikene dreier seg om redusert kjøpekraft, nedleggelser av arbeidsplasser, skole- og universitetsreformer. Lærerne på lycée Corneille er ikke veldig aktive, men elevene benytter sjansen til å manifestere. Ved begge streikene har elevene blokkert inngangene til skolen med søplekasser, og ledelsen svarer med å være svært forsiktig med å slippe elevene inn i skolen fordi de er redde for at manifestasjonene skal foregå også inne på skolens område. Til tider i dag har skolen derfor vært hermetisk stengt, slik at det ikke er mulig å komme verken ut eller inn. Det er en interessant erfaring for oss som ikke er vant til hverken streik, manifestasjon eller blokader.

Ny redaktør

Lørdag 14. mars var det generalforsamling i Ganger-Rolv, og det ble valgt ny generalsekretær, president og redaktør for Gjallarhorn, tidsskriftet til Ganger-Rolv. Ny redaktør er Arne Mathias Heen Ask. Han lover å overholde påbudet om 25 % nynorsk og vel så det. Vi gratulerer og ser frem til språklig balanserte utgaver av Gjallarhorn.

onsdag 18. mars 2009

Gunnar Staalesen

Elevene i Rouen fikk i dag et kort, improvisert møte med Gunnar Staalesen. Fem av filmene, basert på bøkene hans om privatdetektiven Varg Veum, skal vises under Den nordiske filmfestivalen. Han fortalte oss hvordan og hvorfor han var blitt forfatter, og han advarte for øvrig kraftig mot å satse på en forfatterkarriere i utgangspunktet. En vanlig årsinntekt kan være på rundt kr. 30.000 før skatt. Derimot å bli forfatter litt etter litt, ved siden av et annet yrke, det kunne være mulig hvis man hadde anlegg for det, og det var også slik han hadde gjort det. Staalesen var flink til å fortelle, og elevene stilte mange gode spørsmål. Blant annet fikk vi vite hvorfor det til tider er så stor forskjell mellom bøkene og filmene. Filmselskapet som har rettighetene til å lage filmene, tar seg friheter for å gjøre bøkene mer tiltrekkende for et kinopublikum. Mer action vil vel det si. Det ble dessuten for dyrt å legge handlingen til andre steder enn Bergen slik at all handling i filmene foregår der. Handlingen i filmene er også lagt til nåtid for å slippe å skape et 70- og 80-tallsmiljø som ville koste for mye. Staalesen sa at han var sånn 80 % fornøyd med filmene, og det er visst bra. Så får vi se hva vi synes på lørdag når vi skal se Kvinnen i kjøleskapet – La femme dans le frigo.

tirsdag 3. mars 2009

Vinterferien i Strasbourg

Både elever, seksjonsleder og ledsager hadde et stort både faglig og sosialt utbytte av Den norske seksjonen i Rouens vinterferie i Strasbourg. Bare togturen til Strasbourg var en opplevelse i seg selv, visstnok Frankrikes raskeste TGV-linje, og den tilbakelegger 500 km på to timer og 18 minutter. Vel fremme i Strasbourg hadde vi visse problemer med å finne hotellet, men etter å ha spurt oss for blant noen av de lokale størrelsene fant vi omsider frem.

Etter en god natts søvn, møtte alle, eller i alle fall nesten alle, opp til avtale tid søndags morgen for å ta buss til Maginotlinjen. De som ikke møtte opp til avtalt tid, møtte uansett opp, så vi var fulltallige til Maginotlinjen. Noen lurer kanskje på hva Maginotlinjen er, men da er det bare å spørre elevene, for vi fikk en nokså grundig innføring, både på Hatten og Four à Chaux. Noe som vel var nytt for de fleste, seksjonslederen og ledsageren inkludert, var begrepet ”malgré nous”. Ellers lærte vi mye om teknologi, logisitkk og taktikk i 30-årene.

Søndag kveld spiste hele seksjonen middag på en liten, alsacisk restaurant på øya La petite France.

Mandagen og tirsdagen stod i de europeiske institusjonenes tegn, mandag Europaparlamentet og Europarådet, tirsdag Menneskerettighetsdomstolen og en norsk saksutreder som til og med i sin tid hadde gått på Corneille og til slutt den permanente, norske delegasjonen til Europarådet. Særlig interessant var det å høre hvor at mellom 30 og 40 % av budsjettene går til oversettelses- og tolketjenester. 27 land og 23 språk. At noen representanter har 800 € i måneden mens andre har 8000 € var også overraskende. EU-restauranten var svært bra. Europarlamentets bygning ser uferdig ut, og det er med overlegg. Den skal gi inntrykk av et EU i utvikling.

Om ettermiddagen hadde vi byvandring i Strasbourg med en svært engasjerende, og ikke minst sjarmerende, guide. Hun viste oss bant annet målet for hvor tykke menn i Strasbourg kunne være, og fremdeles få lov til å drikke øl av konene sine. Før byvandringen rakk vi en rask tur opp i katedralen i Strasbourg. Den er 144 meter høy, seks meter lavere enn katedralen i Rouen.

Onsdag besøkte vi slottet Haute Koenigsberg, også her med en svært proff guide som ga et levende bilde av slottets historie, og hvordan det var å leve der i de hine, hårde dage. Etter besøket på Haute Koenigsberg var vi hos en vinprodusent og smakte på tre forskjellige hvitvinssorter. Her var det også anledning til å handle, noe som til en viss grad ble gjort.
Torsdag dro vi til Mulhouse hvor noen besøkte bilmuséet, noen togmuséet. Om kvelden spiste vi nok en middag i fellesskap, også denne gangen på La petite France, men på en restaurant hvor det ikke bare var alsacisk mat. Gastronomisk må konklusjonen bli at vi er glad vi er i Normandie og ikke i Alsace, maten i Rouen er betraktelig bedre enn i Strasbourg. Chez Wam hadde ingen avdeling i Strasbourg heller, i alle fall ikke så langt vi kunne se. Ellers var det en flott tur, elevene ved Den norske seksjonene i Rouen oppførte seg som vanlig eksemplarisk, de er interesserte, engasjerte, positive og hyggelige. Nå er det delig med vinterferie i et usedvanlig snørikt Norge.