Dyrafjeld eks Anna Kristina

Klippfisk og sild - Hovednæring og livsgrunnlag

I forbindelse med sommerens tokt til Brest ønsker vi å rette ekstra fokus på Dyrafjelds tid som fiskeoppkjøpsfartøy langs norskekysten for hundre år siden. Klippfisk og sild var den gang hovedinnteksgrunnlaget til fartøyet, som det var med så mange andre galeaser og jakter langs norskekysten. Mange av disse var også med på å eksportere klippfisk og andre produkter til andre land, deriblant Frankrike. Teksten nedenfor er hentet fra boka om Dyrafjeld, og tar for seg Dyrafjelds tidligste historie, knyttet til nettopp klippfisk og sild:

Det var uten tvil “slofarta” sammen med feitsildtur nordover om høsten som var hovednæringen til “Dyrafjeld” i den første tiden. Dette gjaldt også for de fleste andre jakter og galeaser langs kysten. Klippfisk og sildetønner ga ofte gode inntekter, avhengig av dyktighet og hell. Johannes Skarsvaag drev, på lik linje med andre fiskeoppkjøpere fra Hitra på den tid, med tørking av klippfisk selv. En kjøper i Kristiansund eksporterte fisken videre til det europeiske og internasjonale marked. De flate svabergene rundt Nordbotn var ryddet for mose og gress, og det ble drevet storstilt tørking der. Et klippfiskberg ble helt hvitt på grunn av saltet, og ga landskapet et eget preg. Mange var det som jobbet for ham på bergene, og han var kjent for å drive dem hardt, opplyser Olaus Selvaag, oldebarn av Johannes Skarsvaag, og Svein Bertil Sæther, direktør for Sør-Trøndelag Kystmuseum. Svein Bertil Sæther forteller også om hvordan “bergfolket” ble samlet når Skarsvaagen trengte arbeidskraft. Da ble det heist flagg på berget som signal til at klippfisken enten måtte stables vekk på grunn av regn, eller den skulle legges utover for tørking. Klippfisk og sild var også hovedinntektskilde for ”Dyrafjeld” i seinere perioder. Særlig fra 1930 til etter 1950 under Anders Hasselvold. Vi synes det derfor er på sin plass å bruke litt tid og plass på dette.

Klippfisk og lofotfisket
I februar begynner skreien, den gyteferdige torsken, å komme inn mot Lofoten. Denne årvisse begivenhet har vært et viktig inntektsgrunnlag for fiskerne i uminnelige tider. Det kan være et eventyrlig fiske, men også en hard kamp mot naturkrefter og kulde. Ingen har vel beskrevet lofotfisket så mesterlig som Johan Bojer i “Den siste viking”. Handlingen foregår i 1890, året da “Dyrafjeld” gjorde sin rekordseilas, nettopp til Lofoten, og han Pinade med liltfoten og de andre skikkelsene i Bojers bok kjente kanskje til nybygget fra Nordmøre. Den første ekspedisjon fra Mørekysten for oppkjøp av fisk i Lofoten til klippfiskproduksjon, skjedde så tidlig som i 1793. En kristiansunder ved navn Christian Hansen Vaagen sto for initiativet, og turen ble en suksess. Før det ble fisken i Nord-Norge stort sett brukt til tørrfisk. Tørrfiskeksporten holdt seg relativt stabil, mens etterspørselen etter klippfisk bare økte. Rundt 1850 overtok klippfisken som viktigste eksportartikkel. Ved århundreskiftet var produksjonen av klippfisk to til tre ganger så stor som tørrfiskproduksjonen. Før 1793 hadde man fisket torsk til klippfiskproduksjon langs Mørekysten. Etter hvert som etterspørselen økte, måtte man se seg om etter nye muligheter for å skaffe råvarer. Lofoten ble løsningen. Vaagens “ekspedisjon”, som de kalte det, ble starten på “slofarta” som skulle vare i over 150 år. Navnet “slofart” kommer av at man fram til på 1920-tallet kjøpte fisken “rund” — usløyet — av fiskerne. Fiskeoppkjøperne måtte da selv renske fisken og ta bort avfallet, dvs “slo”, før flekking og deretter salting i rommet. I en av sine årboksartikler skriver Lars J. Skarpnes at betegnelsen “slofart” ofte ble brukt litt nedsettende av andre sjøfolk, særlig av dem som var i utenriksfart. Navnet holdt seg likevel, selv etter at det ble slutt på å kjøpe fisken rund. Flekking av fisken var en egen kunst, og den ble gjort om bord på oppkjøpsfartøyene. Når man flekket, fjernet man ryggraden til fisken, slik at man fikk den karakteristiske klippfiskformen, dvs en stor, flat trekant. Dette skulle skje meget fort, og en god flekker var ettertraktet. For de fartøyer som var involvert i “slofarta” begynte forberedelsene over jul. For seilmakerne, blokkmakerne, reperbanene, skomakerne og kjøpmennene i Kristiansund var det en travel tid.

Johannes Skarsvaag måtte også innom Kristiansund med “Dyrafjeld”. Han trengte salt og annet nødvendig utstyr for turen. Ikke uten grunn ble lofotturene kalt ekspedisjoner, for det var akkurat det de var. Det kunne ta over to måneder før man var tilbake i Kristiansund. Det siste man tok om bord før turen nordover var salt. Det var viktig å få med tilstrekkelig med salt, fordi det var dyrere nordpå. I tillegg til proviant, ekstrautstyr, seil og salt måtte man ha nok kontanter om bord. Fiskekjøp skjedde alltid kontant. Da Johannes Skarsvaag seilte nordover den gangen i 1890 seilte han “utafor alt”, og brukte 36 timer. Men like vanlig var det å seile leia nordover. Det kom an på vær og vind. Det var naturligvis tryggere å ta den faste leia og man hadde fordelen av å kunne ankre opp om det ble motvind eller vindstille. Men samtidig var det en fordel å være først ute til fiskeværene for å sikre seg den beste plassen. Ofte kunne det bli kappseilas, noe Skarsvaagen visste å sette pris på.

Flekking og salting
Når “Dyrafjeld” og de andre fartøyene kom til Lofoten var det ingen tid å miste. Alt de ikke trengte, ble stuet vekk for å få nok plass på dekk. Når fiskerne kom inn med fangsten i kveldinga, var det bare å gjøre seg klar. Sverre Hasselvold, som seilte om bord på ”Dyrafjeld” på 1930-tallet, husker at skipperen den gang alltid tok med seg høvedsmannen akterut for oppgjør og forhandling. Kanskje vanket det en dram eller to også. Den gang Skarsvaag seilte ”Dyrafjeld”, ble fisken kjøpt per stykk. Prisen kunne variere enormt. Tilbud og etterspørsel var helt avgjørende. I 1897 var prisen per sløyet lofottorsk på 15,50 øre. Tre år etter, i 1900 var prisen 33,40 øre per stykk, altså mer enn det dobbelte. La oss slippe til Lars Skarpnes med sin levende beskrivelse av hvordan det foregikk når man hadde kjøpt fisk og skulle sløye og flekke den før den ble lastet i rommet. Vi går inn i situasjonen der fisken er kjøpt og brakt om bord på fartøyet. Den må snarest mulig komme ned i rommet for salting, slik at man er klar til å ta nye parti med fisk om bord: — Ordningen om bord nå var slik at en mann, en av de yngre, var “salter”, hans plass var i rommet. Der var saltet skyflet forover, så akterkant av rommet var klart. En annen av de yngste og kokken var “sløyere”. Skipperen og bestmann eller en av de andre som var hyret som “flekker”, ga gjerne en hånd med i sløyingen for å komme i gang, men så fikk de to klare det alene, og de fikk henge i, ellers ble det ropt “fisk”. Sløyerne hadde store tollekniver. Et tak i “tokna”, gjellen, med venstrevotten, kniven inn i buken en tomme fra spissen av halsen som henger fast i tokna, så et rett snitt langs buken ned til gattbora uten at kniven var så langt inne at mulig rogn ble skadet. Et kutt i siden på tokna inntil bein, et knekk mot krakken, og hodet er av. Dette ble kastet et stykke unna, for det ble solgt til guano. Slo, mage og tarmer ble kastet ut på dekk eller over bord, lever gikk i en stamp, rogn i en annen. Det ble solgt på stedet til båter som kom langs siden og kjøpte slikt for stedlige tilvirkere med trandamperier eller rogneksport. Fisken ble nå lagt på flekkebenkene som sto kloss i lukekarmene. Noen flekkere forlangte å få fisken lagt på benkene, andre var ikke så stramme på det. Fisken ble lagt tvers over benken ved flekkerens venstre side med halsen fram. Fra benken gikk en trerenne ned i rummet, for fisken måtte håndfares fint. De hadde flere slags flekkekniver, eller rettere flere størrelser, en for torsk, en annen for f.eks. sei, men alle kunne brukes til alle sorter fisk. For torsk var kniven ca. tre tommer hver vei, nesten kvadratisk. En side er skarpslipt som en barberkniv, de andre to butte, kvarttommen tykk, og tilsvarende tung. Skaftet var ca. seks tommer. Flekkeren hadde bryne eller hein, og bryne måtte de støtt. Slipe gjorde de ved hvert mål og om kvelden, kokken dro steinen. Flekkeren tok fisken med venstrevotten i et sleng som la den langs benken etter det håndfestet som sløyeren lot bli igjen i halsen. Et langt, rett skjær fra hals langs ryggbein ned til sporen, uten at kjøttet ble hengende ved beinet. På knivens tilbakevei et hardt hakk i ryggbeinet litt på skrå, på høyde med gattbora, men uten dypt sår i kjøttet, så derfra et rett skjær langs andre siden av ryggbeinet opp til halsen. Så kniven flatt ned på fisken ved gattet, venstre hånd et tak i ryggbeinet ved kuttet, et drag opp mot halsen — og ryggbeinet fra gattbora opp løsner fint fra kjøttet. Et lite støt med buttenden av kniven, og fisken som nå er en flat, lang trekant glir ned i rommet, mens venstre hånd alt har slengt en ny fisk på plass, klar til operasjon … Dette var en gjennomrasjonalisert øvelsessak, en dyktig flekker var en skattet fagmann. Det kan trenges å være snar, for er det mye fisk, må en henge i for å få den i salt i tide. Vrakere og sorterere er strenge, prisene deretter. Det kunne bli lange økter og arbeidsdager om det var mye fisk. Kaptein Syra forteller at det meste han har vært med på å få i salt på en dag, var ca 20 000 kilo, det ble slutt på stykksalg under første krig. Det blir ca. 3500 stykker fisk på noe mindre enn ett døgn, tatt om bord, sløyet, flekket og saltet i rommet med en vanlig besetning.”

Vi har vært så heldige å få snakke med en vaskeekte ”saltar” som var maskinist om bord på ”Dyrafjeld” etter andre verdenskrig. Arild Småvik fra Råkvåg kunne høsten 2003 derfor gi oss førstehånds kunnskap om det som skjedde i rommet om bord på ”Dyrafjeld” etter hvert som flekkeren sendte fisken ned. Fra før av hadde man alt saltet liggende i rommet. Kunsten var å beregne slik at man ikke gikk tom for salt før man var ferdig, samtidig som man heller ikke brukte for lite. Fisken måtte jo bli “prekevert”, så den holdt seg. Han begynte med å skuffe vekk salt fra et område stort som ca. 3–4 fiskelengder hvor han så begynte å legge torsken. Salt ble lagt mellom hvert lag. Torsken, som da var ferdig sløyet og flekket, ble lagt med skinnet ned. Når han så hadde fylt den plassen med torsk helt til oppunder dekk, var et nytt område på ca samme størrelsen igjen ryddet for salt, og han kunne begynne å stable fisken der. Slik gikk det først på ene siden, så andre siden, og så til slutt forut og akterut på midten, slik at man endte opp under luka. Det var tungt arbeid å stable helt oppunder dekk. Jørgen Sand, skipper om bord på “Dyrafjeld” på 1960-tallet, forklarte at på hans tid så pleide de å legge et lag med fisk med skinnet opp når de hadde lastet halvveis i rommet, slik at de kunne stå på fisken uten å skade den. Ifølge Lars Skarpnes la de lemmer eller bord oppå fisken for ikke å tråkke på den når de stablet i høyden. Han skriver at det var viktig at det ikke ble rynker eller folder i fisken, for det var umulig å få ut seinere når den var blitt stiv av saltet. Utseendet hadde mye å si for prisen. Skreien måtte brukes for det den var verdt, og man visste å utnytte den til fulle. Lever og rogn var ettertraktede tilleggsprodukter den gang som nå. Torsketunge er en kjent delikatesse. Torskerygger og torskehoder ble til fiskemel eller gjødsel. Til og med svømmeblæren til torsken kunne utnyttes. Saltet og tørket ble ”sundmagene”, som de het, pakket i kasser og eksportert. Sundmager ble brukt som klaringsmiddel til vin, øl og kaffe.

Tørking og eksport
Etter hvert som rommet fyltes av fisk, nærmet avreisen seg. Viktig var det å huske å pumpe skuta lens morgen og kveld. Fra de av regnskapsbøkene til ”Dyrafjeld” som er bevart fra 1930-tallet, ser vi at man i 1932 tok om bord 141 tonn fisk i Lofoten. Dette var ikke mer enn normalt for ”Dyrafjeld”. Man kan selv forestille seg de mengder med blodlake fra torsken som endte ved kjølsvinet. Hvis laken kom over garneringen, kunne fisken bli skadet og skjemt. Når de så hadde fylt hele rommet og mer til, bar det sørover, enten utaskjærs hvis det var god bør, eller den trygge indre leia om det var motvind eller stilla. Her vil vi nevne at en av grunnene til at man på jaktene finner både gaffelseil og råseil er nettopp de framherskende vinder på denne strekningen mellom Kristiansund og Lofoten. I januar når de seilte nordover, var det overveiende sørvestlige vinder, og de fikk god bruk for råseilet. I april var det mest nordavind og dette passet også godt for råseilas når de seilte sørover. Men om de tok den indre leia, ble det mye kryssing, og da var sneiseilenes egenskaper på kryss og bidevind uovertrufne. For de fleste jakter og galeaser på den tida var det Kristiansund som var målet etter endt ekspedisjon. Her drev man tørking av klippfisk i stor stil og det var her de fleste store eksportørene holdt til. En av dem var Nicolay H. Knudtzon. Om han sies det at han skal ha vært Norges rikeste mann på den tida. Det ble sagt han hadde ”fem tønner gull”. Uten tvil må det ha vært et meget innbringende marked. I rekordåret 1894 eksporterte Norge 64 550 tonn klippfisk. Mesteparten gikk gjennom Kristiansund — klippfiskens hovedstad. For Johannes Skarsvaag gikk turen til Nordbotn. Her hadde han sine egne klippfiskberg og nok av villig arbeidskraft. Råfisken ble lempet opp fra rommet og videre i land. Så skulle fisken vaskes nede i fjæra før tørkinga kunne begynne. Vår maskinist og “saltar” Arild Småvik har også fortalt oss om hvordan de losset fisken på den tid han var om bord sammen med Anders Hasselvold. Hasselvold brukte ofte å reise til Skjærvøya eller Vallersund utenfor Ørlandet for tørking av klippfisk. For å få den opp av rommene brukte de en pall som fisken ble lagt på og løftet opp. Å losse all fisken tok ca. to dager. Luka de hadde om bord den gang, mente han å huske var rundt to ganger tre meter med jernkarm og med trelemmer oppå. De hadde en vinsj ved masta som de brukte. Denne gikk på maskinkraft ved reimoverføring fra aksel til motor. Som bindeledd mellom motor og vinsj var en lang drivaksling av jern som gikk gjennom rommet på babord side. I rommet gjaldt det å passe seg for akslingen fordi den var helt uten beskyttelse, og hvis man hengte seg opp i den, kunne man bli skadet. Fra pallen gikk fisken over i mindre båter som transporterte den inn til land. Etter at klippfisken var ferdig tørket og Skarsvaag hadde funnet en kjøper, var det tid for vårpussen. For noen av dem kunne det bli to turer nordover hvis fisket var godt. Atter andre seilte utenriks med klippfisk. Galeas “Loyal”, bygd i Hardanger i 1877, var en av de fartøyene som seilte i oversjøisk fart. Hun har til og med rundet Kapp Horn med klippfisk til Chile og salpeter tilbake! “Loyal” har fått nytt liv som galeas med base i Bergen/Sotra etter at hun ble restaurert av John og Audun Hausberg, som overtok henne i 1974. Jaktene i oversjøisk fart kunne være i employ på Mellom-Amerika, Mexico, Colombia, Brasil, Uruguay, Buenos Aires, Frankrike, Portugal og Spania.

Livet på ‘Dyrafjeld”
Da Sverre Hasselvold mønstret på som 17-åring på 1930-tallet, hadde han, som vanlig var for en førstereisgutt, ansvaret for matlagingen og ellers alt annet forefallende. Han begynte med 15 kroner i uka, og så ble det mer etter hvert. Han kunne fortelle at middagen var et felles måltid, men at karene når de var underveis, spiste litt tilfeldig der det passet. Tørrmaten delte han med brødrene, og ikke med skipperen. I ruffen forut var det halmmadrasser, og teppe til senga måtte de ha med selv. Den hadde fem langskips køyer ute i borde, forteller Sverre Hasselvold. I midten var spiseplass. I skipperlugaren akter var det to køyer. Å handle inn mat var kokkens ansvar. Det gikk mye i sild og torsk og litt i tørket og saltet kjøtt. Poteter hadde de med seg hjemmefra når de var på tur. Havregrynsuppe var hverdagsmat, mens grønnsaker var sjeldent. Litt erter og litt kålrabi fantes riktignok, og ertesuppe var vanlig. Erter, kjøtt og flesk var helgekost. Kjøtt og flesk til middag måtte mannskapet ofte ta med selv når de skulle på langtur. For å holde orden på hvem som eide hvilket kjøttstykke i gryta, pleide de å merke det med en hyssingstump, en fiskekrok eller noe annet. Brødet hadde de også med selv. Dette ble oppbevart i tønner og det var plass til 30 brød i ei tønne. Pålegget var gjerne sirup eller ost. Det gikk også mye i kaffe og røyk. Kaffen holdt skipperen. En stor kaffekjele sto alltid klar på ovnen i byssa. Skarpnes forteller at man alltid hadde skipskavring om bord. Han skriver at man regnet to tønner kavring per mann for sesongen. Han forteller også at det var vanlig med et system som het “sams”. Skipperen kjøpte inn proviant for turen, unntatt tørrmaten som alle holdt hver for seg. Provianten var et slags forskudd på hyra. Utgiftene ble delt likt mellom alle om bord og pengene holdt tilbake av skipperen når man mønstret av.

Hvordan ble mannskapene lønnet? En skipperlønn i 1935 ble oppgitt til 25 kroner i uka, mens kokken, som vanligvis var en nykonfirmert unggutt, fikk en ukelønn på 7 kroner og fri såpe, har vi fått opplyst av Per Johan Skålbones, en god venn av Hans van de Vooren i Bodø. Det var gjerne en utakknemlig jobb å skulle koke for de voksne karene. Forhåpentligvis hadde kokken lurt noen knep ut av mor før avreise. Han hadde en utsatt posisjon dersom middagsmaten ikke holdt mål! Per Johan Skålbones var med på lofotfiske og frakt til Kristiansund i 1930- åra, før han overtok gård og kontor hjemme på Tverlandet. Han kunne fortelle at 25. mars var den store brennevinsdagen hos fiskere og oppkjøpere. Som førstereis og “skårunge” skulle han ordne med skjenk til båtlaget og fikk 5 kroner av faren for å handle. At gutten i stedet kom med sjokolade og wienerbrød ble pent mottatt, kan han huske. Karene om bord var brødre og onkler, det var aldri snakk om utskeielser, forklarte han. Det kunne hende de tok et slag whist etter dagens dont, i lyset fra parafinlampa.

Som sild i tønne
For jaktene og galeasene langs norskekysten rundt forrige århundreskiftet var det vanlig med sildetur om høsten. Fisket etter feitsild på Helgelandskysten og nordover var på den tida ganske stort, og for Johannes Skarsvaag og de andre jakteskipperne passet turen nordover godt inn mellom slofart og storsildfiske om vinteren. Man seilte nordover i ”Hundedagene” som er fra 23. juli til 23. august. Man kunne ikke begynne å salte silda før mot slutten av august. Sannsynligvis på grunn av temperaturen. “Dyrafjeld” lastet 600 tønner og det var vanlig å ta om bord så mange tønner man kunne i tilfelle man fikk full last. Det kunne hende at silda uteble. For mange kunne dette være katastrofe. Silda kunne glitre som sølv, men når havet var svart, var allting svart. Feitsildfisket foregikk med garn eller not. For å få silda saltet og lagt på tønner var man avhengig av ekstra arbeidskraft om bord. Siden man ikke kunne regne med å få hjelp underveis, måtte man ha med seg denne ekstra arbeidshjelpen om bord. Slik også for ”Dyrafjeld”. Dette var nesten alltid kvinnfolk. Frøya-væringene hadde et godt rykte når det gjaldt sildeverking, og det kan nok tenkes at det var herfra Skarsvaag hentet sine sildeverkere. I hvert fall gjorde Anders Hasselvold det når han var på sildetur på 1930-tallet. Ingvald Hasselvold, som sto om bord i mange år mens Hasselvold eide ”Dyrafjeld”, ble til og med gift med en av dem. Det kunne være behov for opptil 8 verkere på en slik tur. I Hasselvolds tid sov kvinnene i rorhuset hvor det var et ekstra rom ved siden av styrhuset. Den gang Skarsvaag seilte var det annerledes. Kvinnene måtte sove der det var plass til dem. Enten forut sammen med resten av mannskapet, og da gjerne to og to kvinner sammen, eller akterut sammen med skipperen. Av og til måtte til og med lasterommet tas i bruk. Det var i alles interesse å ha nok arbeidskraft om bord. Samlivet mellom menn og kvinner var nok annerledes den gang enn nå. For noen endte det med giftermål, andre kunne vel flørte litt. Men som regel var det lite romantikk på slike turer. Til det var arbeidsmengden for stor og forholdene for kummerlige. For å sitere Skarpnes: “Det var skikkelige mennesker som hadde ett mål med turen, de var kommet for å tjene til livets opphold for seg og sine ved hardt arbeide i de mest nøysomme omgivelser.” En sildeverker fikk betalt per tønne. Verkerne fikk forskjellig betaling avhengig av om det var garnsild eller notsild. Garnsilda var lettere å verke fordi den hadde samme størrelse. I nota kunne man også få en del småsild, noe som gjorde arbeidet mer tidkrevende. I 1932 fikk verkerne om bord på “Dyrafjeld” 80 øre per tønne garnsild og 1 krone pr tønne notsild. Det var et møysommelig arbeid. Silda skulle ganes eller strupes — det vil si at de fjernet strupen, rett nedenfor gjellene, for at saltlaken skulle trenge inn i fisken. Dette ble enten gjort med en spesiell tang, eller, hvis man var dreven sildeverker fra Frøya, med bare klypa. Noe av innvollene ble fjernet i samme håndgrep. Så ble silda lagt i tønnene. Det var viktig at silda ble lagt på kant, dvs. med buken opp, og ikke på flaska, dvs. på siden. For hvert lag ble det strødd salt mellom. Hvert lag ble lagt på tvers av det foregående. Tønnene var på 120 liter. Det siste laget ble som oftest lagt med ryggen opp. De beste sildeverkerne kunne klare 10– 12 tønner om dagen. En noe enklere måte å få silda i tønnene på ble også brukt. Dette kaltes å “rotesalte” silda. Årsaken kunne være at skipperen for eksempel hadde kjøpt et stort steng eller at det var begynt å bli seint på høsten så de ikke hadde så god tid. “Verkerne tømte da ett brett med kverket sild om gangen i tønna, fylte på passe med salt, og rotet det rundt med hendene, så nytt brett og nytt salt, til tønna var full”, opplyser Skarpnes. Deretter skulle lokket slås på og et ekstra tønnebånd ble slått ned for å klemme lokket ordentlig fast. Dette var dikselmannens jobb, som oftest en av mannskapet. Han måtte ha et spesielt håndlag med dikselhammeren. Tønnene ble stuet liggende i rommet og på dekk. Det må ha vært litt av en jobb å få de store tønnene ned i rommet og stue dem sammen. Etter ei tid sank silda sammen og det ble luftrom øverst. Faren var da at silda skulle slå seg og bli dårlig, derfor måtte man etterfylle med lake. Vanligvis boret man to hull i tønna, ett som man etterfylte på og ett til lufting. Begge hull ble så tettet med en karpun, dvs. en treplugg. I oktober var sildesesongen over, og jakta satte seil hjemover.

Så gjaldt det å få solgt sildetønnene sine. Det var viktig å få en god pris, og det gjaldt å ha is i magen. Prisen kunne variere stort fra grossist til grossist. Det kunne hende at skipperen valgte å seile til Sverige og Østersjøen for å prøve å få solgt silda der. Om “Dyrafjeld” har gjort det vet vi ikke. Men ofte kunne dette være lønnsomt fordi man da kunne ta en kornfrakt hjem igjen. Slik gikk åra om bord på “Dyrafjeld” enten det var Johannes Skarsvaag eller seinere Anders Hasselvold som førte henne. Kontrasten til skoleskipsdriften ved Sollerudstranda skole er stor, men slik er det med gamle fartøyer. “Anna Kristina” eller “Dyrafjeld” bærer med seg historier og opplevelser fra tre århundrer.

tekst, Anders Slembe.