fredag 14. januar 2011

Stresset? Prøv Mindfulness!


Dette er et innlegg jeg har gledet meg til å skrive, fordi det jeg skal beskrive har vært til så stor hjelp for meg. Mindfulness har blitt en hjørnesten i mitt liv, og vil nok alltid være det. For når man først begynner å være Mindful, så er man det etterhvert mer og mer automatisk.

Mindfulness har blitt oversatt og omtales i mange varianter på norsk: Stressmestring, oppmerksomhetstrening, meditasjon m.m. Når jeg skal bruke mine egne ord, så vil jeg oppsumere Mindfulness som ulike "teknikker" som alle har det mål for øyet å flytte fokuset til nuet, slik at man kan observere det som er her og nå. Være tilstede, nærværende. Verken mer eller mindre.
Skjønt, å kalle det for "teknikker" blir nesten å ta for hardt i. Øvelsene er i utgangspunktet uhyre enkle ting. Husker du scenen i Forrest Gump hvor hovedpersonen bare sitter på en benk og iakttar en fjær som kommer virvlende med vinden? Jeg liker å tenke at han praktiserte Mindfulness.

La meg gi flere eksempler på hvordan man kan være Mindful i hverdagen
  • Kjenn etter om du puster. Merk hvordan pusten går inn og ut helt av seg selv.
  • Vær virkelig tilstede når du f.eks vasker hendene på toalettet: Kjenn etter hvordan vannet føles mot huden, hør på sildringen fra vannet, se hvordan det renner osv. Ikke kommenter, bedøm eller prøve å tolke sanseinntrykkene. Bare registrer dem. Dette gjelder for alle øvelsene.
  • Kjenn følelsene i fotsålene når du går eller står
  • Hør på lydene rundt deg
  • Se rundt deg
  • Lukk øynene, og kjenn etter om du kan kjenne hendene dine fra innsiden. Eller føttene, eller en annen kroppsdel, men hender og føtter er ofte enklest. 
  • Vil du gå mer systematisk til verks, så vil jeg anbefale kroppsscanning/gjennomgang. Du ligger da på rygg og kjenner tærne dine, så resten av foten, legger, lår osv. Det finnes cder med instruksjoner for dette.
Så hva er poenget med dette da?
Det er egentlig ikke noe poeng, annet enn at du trener på å være oppmerksomt tilstede i nuet. Det er ikke noe du skal forstå, mestre eller oppnå.
Når det er sagt, så vil et tilstedeværende menneske lettere klare å velge en hensiktsmessig respons i enhver tenkelig situasjon, i stedet for en uhensiktsmessig stressreaksjon. Derfor "Stressmestring".
Jeg opplever det slik at jeg i større grad er i stand til å ta et steg tilbake, at det finnes en avstand mellom meg selv og det som skjer. Hendelsene og mine egne tanker om dem får dermed ikke en så absolutt betydning, de tar mindre plass i bevistheten og virker håndterlige.
Ikke minst, så setter jeg enormt stor pris på stillheten og roen jeg i blant finner etter en halvtime med kroppsgjennomgang. Det er vel og merke ikke alltid jeg opplever det slik, andre ganger setter jeg (før eller siden) pris på det kroppen min prøver å fortelle meg via uro, smerter osv.

UNN (Universitetssykehuset) arrangerer årlig et stressmestringskurs basert på Mindfulness.

Hjertekirurgen Andries J. Kroese har skrevet en bok på norsk som er en praktisk innføring i Mindfulness, den heter "Stress". Det følger med instruksjons-cd.

John Kabat Zinn er kjent som den første som systematisk innførte Mindfulness i skolemedisin.
Her finner du et morsom klipp fra et foredrag han hadde for folket i Google (verdens beste arbeidsplass):


God reise, dersom du føler for å sjekke dette ut :)

2 kommentarer:

  1. Helt, helt, HELT fantastisk. Æ e så heldig (faktisk) at æ har tatt mæ tid til å se hele videoen.

    SvarSlett
  2. Yeys! Den e ei lita perle, den videoen! Æ har løst til å jobbe i Google :)

    SvarSlett