torsdag 21. april 2011

Kunstig søtning - unngå å bli lurt!

Kunstig søtning betyr ikke nødvendigvis at blodsukkeret/insulinproduksjonen ikke påvirkes - her lures mange på lavkarbo, for de regner med at "sukkerfritt" er helt ok.

Her kommer et innlegg fra "Mr. Muscle" på forumet til lavkarbo.no - dette er ørlitegrann redigert, men ikke mine ord - her er en "lenke" til forumet:
....
Unngå å bli lurt av søtstoffer

Mange går rett på limpinnen når de ser varer merket med "sukkerfri", "ikke tilsatt sukker" eller lignende. Da er det jo bare å trykke i seg så mye som magesekken kan romme, tror da enkelte. Hadde verden bare vært så enkel. Fakta er den at de aller fleste sukkeralkoholer har glykemisk indeks og dermed påvirker blodsukkeret og insulinresponsen.

Mange av de som opplever stagnasjon i vektreduksjonen bør nok gå seg selv i sømmene og sjekke varedeklerasjonen på søtsakene de inntar.

Har lest at noen på forumet har en forkjærlighet for maltitol. Jeg kan vel bare oppfordre til å droppe alle produkt med maltitol. Maltitolsirup har en GI på 52, i motsetning til vanlig sukker som har 60. I tillegg har maltitolsirup kun 75% av søtningseffekten til vanlig sukker. Med andre ord må det brukes mer maltitolsirup for å oppnå samme søtning som sukker. Når det gjelder maltitol (pulverform) er GI 36. Heller ikke dette er å anbefale på en lavkarbodiett.

Her er en GI liste jeg fant av søtstoffer - sjekk alltid varedeklarasjonen og sørg for at den ikke inneholder noen av følgende stoffer.
Mannitol og Erythritol (Sukrin) er selvsagt lov ettersom GI er 0
Kan også legge til at aspertam, acesulfam K og sukralose er lovlige i en lavkarbodiett.
Tør ikke tenke på hvordan det skulle gått uten Cola Zero, da hadde jeg ikke vært å snakke til Colajunkie

Kilde: http://lowcarbdiets.about.com/od/wha...aralcohols.htm

Spørsmål & Svar
Hva er GI og hvorfor er dette problematisk i forhold til vektnedgang?
GI står for glykemisk index og er en måleenhet for hvor raskt karbohydratene (i et gitt produkt) øker blodsukkeret i forhold til ren glykose. Økt blodsukker øker utskillelsen av hormonet insulin som har 3 funksjoner. Lagre fett, omdanne fett (via lever) og holde fettet låst i fettcellene. Så lenge insulinet holder fettet låst blir en vektnedgang vanskelig ettersom musklene da ikke får næring med mindre du spiser.

Kan jeg benytte meg av Splenda, Natreen eller Canderel?
- Helst ikke, alle disse inneholder blodsukkerstigende element bl.a. maltodextrin

Et google søk gir noe forskjellige antydninger for GI-en til maltodextrin. Noen plasser leser jeg at GI-en er som sukker (60) andre plasser blir GI-en oppgitt til å være høyere enn glykose (100). Det høyeste jeg har sett er en side som opplyser at maltodextrin har en GI på 137.

Tas maltitol opp i tarmen?
- Maltitol har glykemisk index og påvirker blodsukkeret. Skal noe påvirke blodsukkeret må det tas opp i tarmen. Svaret er med andre ord ja.

Er aspertam å anbefale?
- Aspertam anses som trygt å bruke ifølge en rekke studier. Alt skal selvsagt konsumeres med måte, aspertam er inget unntak. Den glykemiske indeksen til aspertam er 0.
Aspertam hadde neppe vært lovlig i Norge dersom det var bevist helseskadelig
....

Da var sitatet fra forumet slutt.
Tok det med fordi jeg selv har hatt svært stor nytte av dette med kunstig søtning når jeg har vært i butikken og kikket på varedeklerasjoner. Ganske mye som "liksom" skal være bra som ikke er det!
Mye nyttig info her også om GI og hva det har å bety for deg som ønsker et ketogent/lavkarbo kosthold for å gå ned i vekt. Det bør nevnes at "Mr. Muscle" har testet påvirkning av blodsukker/insulinproduksjon på seg selv med ulike søtningsstoffer, og har tatt dette et skritt lenger enn de fleste av oss, så takk til "Mr. Muscle" for nyttig og viktig informasjon!

Når det gjelder Aspartam er det store diskusjoner om det er helseskadelig eller ikke, en av diskusjonene har svært nylig funnet sted på Annika Dahlqvist sin blogg, så rent personlig ville jeg vel ikke anbefale spesielt store doser aspartam - sukrin og stevia har jeg ikke funnet noe "farlig" informasjon om enda, så det blir vel det jeg tør anbefale.

Poenget er nok heller å forsøke å droppe det søte i et lavkarbokosthold, for da vil det som er naturlig søtt (for eksempel bringebær) bli søtt nok - så bruk så lite kunstig søtning som du kan klare, men du skal klare det også altså!

Anbefaler et kosthold med så naturlige ingredienser som mulig - så lite prosessert som mulig - og naturlig nok med lite karbohydrater :)

2 kommentarer:

  1. Hei! Takk for bra kommentarer på bloggen min. Vil bare nevne at Stevia i følge wikipedia.org er ulovlig i EU (og dermed i Norge):

    "The European Commission is currently both deciding whether to approve Stevia in the European Union and considering the Acceptable Daily Intake (ADI) for Stevia before its approval. Stevia is currently permitted in France under a temporary national authorization."

    http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia

    Sukrin er basert på sukkeralkoholet Erythritol, og havner dermed i samme familie som de andre sukkeralkoholene sorbitol og xylitol, men oppfører seg litt annerledes og blir tatt opp men ikke fordøyd av kroppen. Dette søtstoffet har imidlertid ikke de samme bieffektene (lakserende effekt) som de andre sukkeralkoholene. Les mer på

    http://en.wikipedia.org/wiki/Erythritol

    Ellers har jeg skrevet litt om forskjellen på naturlige og kunstige søtstoffer på bloggen min:

    http://www.onklt.com/2011/04/hva-er-egentlig-forskjellen-pa-naturlig-og-kunstig-s%c3%b8tstoff/

    Mvh Trond :)

    SvarSlett
  2. Heisann!
    Takk for innlegg!
    Nå er ikke Stevia forbudt å selge i Norge som "munnskyll" eller andre rare ting, men forbudt solgt som det folk egentlig bruker produktet som - søtning...
    Skjønn det den som vil/kan.

    Selv bruker jeg ikke Stevia, for jeg likte ikke smaken.

    Stå på videre Trond!

    SvarSlett