Historie og natur i Leksvik

Du har kanskje ikke hørt om Leksvik kommune før? Men det er absolutt en kommune som det er verdt å besøke om man har muligheten og er interessert i norsk historie og natur. 

Kommunen Leksvik i seg selv er ikke verdens største med sine rett over 3500 innbyggere. Kommunen ligger i Nord-Trøndelag og består av flere små bygder og hovedbygdene er også de to kirkesognene Leksvik og Vanvikan. Kommunesenteret ligger i Leksvik hvor 1 145 av kommunens innbyggere holder til. Her er det også en del industri og jordbruk. Du kan finne mange spennende severdigheter i Leksvik kommune. Vi gir deg en liten oversikt her, kanskje du finner noe interessant?

Leksvik kirke

Denne vakre tømmerkirken ble bygget i 1667 av furu fra Vinnalien og Syllstokkene i Leksvik. Mye av kirkens utsmykking og deler har historisk betydning. Kirkeklokken er fra 1772, og ta en ekstra titt på kirkens lås som er veldig kunstnerisk utarbeidet. Kirken ble restaurert innvendig mellom 1850 og 1860, en tid da folk var veldig lite opptatt av historiske gjenstander så mye av inventaret ble ødelagt eller solgt. Hundre år etter denne restaureringen, ble kirken restaurert på nytt og denne gangen ble de tingene som hadde vært borte i 80 år, bragt frem igjen.

Våttåhaugen

332.09 meter over havet ligger utsiktspunktet Våttåhaugen som fra gammelt av ble brukt til varde for å varsle ufred. I dag er det et utsiktspunkt hvor du kan se Leksvik, Trondheim og Trondheimsfjorden. Området ble bygd om til en tysk militærbase med tårn, skyttergraver og bomberom i en hule. Hulen og skyttergravene er fremdeles der i dag.

Sagn sier at det bodde et troll oppe på Våttåhaugen. Trollet ble ifølge sagnet så forbannet på kirkeklokkene fra Leksvik kirke at han kastet en stein etter dem. Treffsikkerheten var ikke så stor så han bommet, dermed havnet steinen på stranda.

Amborneset

Her finner du Svenska sport og dykkambassaden som arrangerer spennende turer med blant annet dykking i Trondheimsfjorden hvor du får muligheten til å se verdens grunneste dypvannskoraler. De arrangerer også turer opp i fjellområdene i Leksvik og ved Borgen. De har ansvaret for Nord-Europas lengste klatresti Munkstien.

I samme bygg som Svenska sport og dykkambassaden finner du den nordiske vikingforeningen Saga Viking. Deres formål er både å bevare og spre kunnskapen om nordiske og norrøne skikker fra vikingtiden. Foreningen har reist et monument over Sverre Sigurdssons siste sjølag sommeren 1198. Dette slaget er kjent som slaget på Strindfjorden og Sverres hær med 1200 mann slo baglerhæren. Flere av baglerhærens menn ligger begravd ved Amborneset hvor monumentet ble avdekket i 2005.

På Amborneset finner du også det som kalles en ”blide” eller valslynge og som ble reist i 2005 samtidig som Kong Sverres dokument ble avdekket. Bliden er regnet som Norges første krigsmaskin og er beskrevet som en kastemaskin vikingene brukte mot en borg i normandie på 800-tallet.

Dette er bare noe av det du kan se om du besøker Leksvik. Andre steder du kan besøke er Borgåsen, Minnesmerke av Anders Solli, Stranda Kirke og Munken.