søndag 31. juli 2011

Svetlana's helkornbrød #2


Her er oppskriften på mitt andre helkornbrød som ble til da jeg blandet to forskjellige oppskrifter ved et uhell. Her er historien og oppskriften på det første helkornbrødet. Begge brødene ble veldig gode.

lørdag 30. juli 2011

Coleslaw


Coleslaw er veldig godt og enkelt, og passer fint som tilbehør til fisk. Coleslaw er omtrent det samme som italiensk salat. Har du lyst på hjemmelaget italiensk salat, kan du sløyfe stangselleri. Tilsett gjerne syltagurk, hvis du liker det. Tilsetter du slangeagurk, får du sommersalat.
Her er oppskriften:

1/4 hodekål
salt
1/2-1 selleristilk (kan sløyfes)
1 -2 gulrøtter
1 eple
3 ss majones
4 ss matyoghurt eller rømme
pepper

Finsnitt hodekålen. Strø over godt med salt og klem kålen sammen. Klem og "masser" kålen til den blir myk. Det tar ikke mange minutter, men gjør at kålen blir både myk og crispy. Stive kålstrimler er ikke så godt i salaten.
Skjær selleri i tynne skiver og grovriv gulrot og eple. Mengde selleri og gulrot avhenger av hvor stor hodekålen er og om du liker mye eller lite gulrot og selleri. Jeg er ikke så glad i selleri og synes at sellerismaken lett kan bli veldig fremtredende, derfor tar jeg ikke i så mye. Smak deg frem.
Bland sammen alle ingrediensene og smak til med pepper og evt. mer salt. Tilsett mer majones og yoghurt/rømme hvis salaten virker tørr.
Salaten holder seg et par dager i kjøleskap. :)

fredag 29. juli 2011

Budapestkake


Budapestkake er en av mine favorittkaker. Jeg er ikke så glad i bløtkaker på sommeren, men denne kan spises året rundt. :) Budapest er en rullekake som har nøttemarengsbunn og kremfyll. Tradisjonell budapestkake inneholder aprikoser i fyllet, og jeg har også smakt på budapestkake med bærcoctail. Likevel synes jeg at kaken smaker best med mandariner, da blir den både søt og frisk. Oppskriften er til 2 kaker:

Kakebunn:
6 eggehviter
3 dl sukker
1 pose vaniljesaus uten koking
100 gr malte hasselnøtter

Fyll:
3 dl kremfløte
2 ss melis
1 boks hermetiske mandariner, 175 gr netto

Sett stekeovnen på 175 grader.
Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret, litt om gangen, og pisk til stiv marengs. Vend i vaniljesauspulver og malte nøtter. Bruk slikkepott og pass på at alt blir blandet godt sammen. Hell marengsen i en stor bakepapirkledt langpanne og fordel jevnt utover. Stek bunnen midt i ovnen i 20 minutter.
Dryss litt sukker oppå kaken (valgfritt). Legg bakepapir over, legg på rist og snu kaken opp ned. Ta av panna og fjern bakepapiret. Legg langpanna over kaken og la den bli helt kald, da vil den ikke sprekke når du skal rulle.
La mandarinene renne av og legg dem på kjøkkenpapir mens du lager krem.
Ha fløte og melis i en bolle og pisk til krem. Grovhakk mandariner og vend i kremen.
Smør kremen over kaken og rull sammen ved hjelp av papiret. Rull fra den lange siden. Del kaken i to og legg forsiktig over på et fat.
Jeg liker kaken best når den er kald, derfor anbefaler jeg å la den stå litt i kjøleskapet før servering.
God helg! :)

torsdag 28. juli 2011

Runes Cowboypasta


Av og til er det deilig å slappe av på sofaen etter en lang dag på jobben og få maten servert. Stort sett er det jeg som kommer hjem først og da er det jeg som lager maten. Denne gangen var det Rune som laget middag. God var den også! :)
Her er oppskriften på Runes Cowboypasta til 2:

olivenolje
4 hvitløksfedd, grovhakkede
1 liten rød løk, finhakket
1 rød paprika i store biter
1/2 glass rød pesto eller 1 ss tomatpure
1/2 boks borlottibønner (skyll før bruk)
1 boks hermetsike tomater, hele eller hakkede
frisk eller tørket basilikum*
salt og pepper

250 gr pasta
revet parmesan

Ha noen ss olivenolje i en stekepanne. Stek hvitløk, løk og paprika på middels varme til løken er blank og paprikaen er myk. Ha i resten av ingrediensene og la det småkoke mens du koker pasta, ca 10-12 minutter. Smak til med salt og pepper.
Server med revet parmesan, godt brød og grønn salat til. :)

* Bruker du frisk basilikum, blander du den i sausen rett før servering.

onsdag 27. juli 2011

Middelhavsforrett


Vi kom hjem fra en lang helg i Paris igår. Det var både deilig og trist å komme hjem med tanke på alt det som hadde skjedd hjemme mens vi var borte.... Turen til Paris var en bryllupsdagsgave fra oss til oss i desember ifjor. Vi bestemte oss for å reise til Paris fordi det var en av storbyene jeg ennå ikke hadde vært i. At vi reiste i juli var heller ikke tilfeldig. Vi måtte se siste etappen i Tour de France. Tour de France er ett av sommerens høydepunkter i vår familie hvert år. Det var veldig gøy selvom jeg slet med å finne Thor, Edvald, brødrene Schleck og Contador i det de "fløy" forbi. Det gikk utrolig fort. Ellers ble det mye gåing og sightseeing. Jeg kan ikke si at jeg ble så veldig imponert av byen og at det er en by jeg ville reist tilbake til. Mulig det er fordi at ingen av oss snakker fransk og at vi ikke har noe forhold til Frankrike og fransk historie og kunst. Vi syntes ikke at byen var så flott, og det var ikke alltid like hyggelig å traske rundt i små gater, selvom de fleste menneskene var veldig hyggelige. Folk stoppet og spurte om vi trengte hjelp, hvis vi ble stående lenge med kartet i hendene. :) Vi har spist deilige nybakte croissanter, brioche, boller etc til frokost og avsluttet alltid middagen med dessert. Dessertene var meget store, mye krem og stæsj, men veldig gode. Franskmenn kan det med søtsaker. Jeg har tatt med noen ideer til både dessert og middagsmat, som jeg kommer til å poste her etterhvert. Idag blir det en forrett som jeg fikk servert på restaurant La Rotonde. Skal du lage en fransk variant av denne retten, må du bruke geitost. Er det vanskelig å få tak i geitost, går det fint å lage retten med mozzarella, slik jeg gjorde her. Ettersom denne retten kan lages både på fransk og italiensk vis, har jeg valgt å kalle den for middelhavsforrett for å ikke fornærme noen. :) Forretten serveres kald. Til 2 trenger du:

6 squashskiver, ca 5 mm tykke
4 aubergineskiver, ca 5 mm tykke
olivenolje til steking
salt og pepper
1 mozzarella (ca 150 gr)
1 grillet paprika
basilikum til pynt

Ha noen ss olivenolje i stekepanna og stek squash- og aubergineskivene på middels varme til de er myke, ca 10 minutter. Krydre med salt og pepper. Legg skivene på bakepapir og avkjøl.
Skjær mozzarella i 6 skiver, ca 1 cm tykke. Skjær paprika i 4 biter.
Legg en aubergineskive på hver tallerken. Legg en mozzarellaskive over. Deretter legger du en squash- og en paprikaskive. Og så mozzarella igjen. Legg en aubergine- og squashskive over mozzarellaen. Legg den siste mozzarellaskiven over og avslutt med squash og paprika.
Pynt med basilikum og server!


tirsdag 26. juli 2011

Honning- og banankake til sykkeltur


Denne magiske kaken gjør underverker for en sliten kropp, og er dermed perfekt å ta med på en lang sykkeltur . :) Kaken er utrolig saftig og smaker kjempegodt. Oppskriften er hentet fra Mat På Bordet. Jeg forandret oppskriften ved å erstatte sammalt hvete med siktet hvetemel da jeg ikke er så glad i smaken av sammalt hvete i kaker.

mandag 25. juli 2011

Eggritos



Dette var vår frokostfavoritt da vi var på ferie i USA i mai i år. Eggrito er så enkelt som en tortillarull med omelettfyll. Så hvis du har noen tortillas igjen etter tacomiddag, som ikke har blitt varmet opp, legg de i en plastpose i kjøleskapet og bruk til eggritos til frokost eller lunsj dagen etter. Vi har blitt så glade i eggritos at vi alltid sørger for at det blir minst en tortilla til hver igjen etter tacomiddag. :)

søndag 24. juli 2011

Bondebrød


Bondebrød passer til alt: matpakke, salat, pasta etc. Brødet er fint å fryse, i likhet med alle andre mine brød. Oppskriften er superenkel og anbefales på det sterkeste!

lørdag 23. juli 2011

Jordbær- og rabarbrasyltetøy


Jeg hadde en halv kurv jordbær igjen etter gårsdagens kakebaking og en pose med oppskåret rabarbra i fryseren. De hadde så flotte rabarbrastilker i butikken at jeg måtte ta med meg noen selvom jeg hadde ingen plan. Nå ligger de i fryseren og venter på tur. :)
Jeg kom over oppskriften på rabarbra- og jordbærsyltetøy på bloggen til Lemonia og måtte selvfølgelig prøve. Hennes oppskrift inneholder 500 gr jordbær og 500 gr rabarbra. Jeg hadde 270 gr jordbær og 130 gr rabarbra. Syltetøyet ble kjempegodt, og kan anbefales.

fredag 22. juli 2011

Jordbærpai


Jeg passer på å bake nå som vi har ferie. Det er lov å spise kake på hverdager når man har ferie, og sykler 3-4 timer hver dag. :) Vi spiser mase jordbær og koser oss. Anbefales på det sterkeste! Jordbærene er søte og gode og kan nytes som de er, men gjerne med litt fløte til. Blir du lei av jordbær og fløte kan du lage denne deilige paien, spesielt hvis du venter gjester.
Jeg tok utgangspunktet i Jamie's paibunn og erstattet fyllet med hjemmelaget vaniljekrem og friske jordbær. Prøv du også!
Oppskriften er til en paiform, 28 cm i diameter. Anbefaler form med avtagbar bunn (fåes kjøpt på Jernia).

20 gr smeltet smør
330gr siktet hvetemel (ta deg tid til å sikte melet)
150 gr smør i små biter
frøene fra 1/2 vaniljestang
130 gr melis
en klype salt
2  eggeplommer

Hjemmelaget vaniljekrem
1 kurv jordbær

Smør paiformen med smeltet smør, og kle med bakepapir.
Ha hvetemel på et bakeunderlag. Lag en grop i midten og ha i smør og vanilje frøene. Kna godt sammen med hendene til smøret blir mykt. Sikt i melis og salt og arbeid deigen godt sammen. Lag en grop igjen og ha i eggeplommen. Kna forsiktig sammen til deigen blir smulete. Tilsett litt vann hvis deigen virker for tørr. Klem "smulene" sammen til du har en stor deigklump. Pakk deigen inn i plastfolie og la hvile i kjøleskapet i 40 minutter.
Ta ut deigen og legg den mellom to lag plastfolie. Kjevle ut en leiv som passer til din paiform, den skal være ca 4-5 mm tykk. Ta av det øverste plastfolielaget, ta tak i deigen under, snu den opp ned og legg i formen. Press deigen godt ned i bunnen og rundt kantene. Brett overflødig plastfolie rundt formen. Fyll formen med ris eller bønner og la deigen hvile i kjøleskapet i 2 timer.
Sett stekeovnen på 190 grader.
Ta paien ut av kjøleskapet og erstatt plastfolien med bakepapir. La bakepapiret dekke kantene. Hell risen/bønnene tilbake i formen. Stek paien i 15 minutter. Ta av bakepapiret og kast risen/bønnene. Kle paikantene med aluminiumsfolie for å forhindre at de blir brent. Stek i ytterligere 5 minutter. Avkjøl paibunnen på rist. Ta bunnen ut av formen og legg over på et passende fat.
Fyll paien med vaniljekrem og pynt med jordbær.
Jeg prøvde å pensle bærene med smeltet jordbærgele men det ble totalt mislykket. Geleen rant nedover bærene og over vaniljekremen. Jeg endte opp med å helle geleen over paien og måtte vente til geleen stivnet. Veldig upraktisk når gjestene sitter med kaffekopp og venter på å bli servert kake. Neste gang dropper jeg gele!
God helg! :)

torsdag 21. juli 2011

Sitron- og limefromasj med jordbær- og rabarbrakompott


Det er bare å beklage at det blir mye jordbær på bloggen nå. Jeg er helt fortapt i disse bærene og bruker de for alt de er verdt. Denne herligheten fant jeg på Min lavkarbomat. Jeg byttet ut sukrin i oppskriften med vanlig sukker. Takk for en deilig oppskrift!

Sitron- og limefromasj:
skall og saft av 1/2 sitron
skal og saft av 1 lime
3 gelatinplater
1 egg
1,5 dl kremfløte
frøene fra 1/2 vaniljestang
1 dl sukker

Jordbær- og rabarbrakompott:
150 gr rabarbra
1/2 l jordbær
1 dl sukker
frøene fra 1/2 vaniljestang

Legg gelatinplatene i kaldt vann.
Skill eggehvite og eggeplomme.
Pisk eggehviten stiv i en bolle. Pisk kremfløten stiv sammen med vaniljefrø i en annen bolle.
Pisk eggeplommen og sukkeret til en lys krem. Tilsett skall og saft fra sitron og lime.
Ha gelatinplatene over i en kjele og smelt på lav varme. Hell den smeltede gelatinen i eggeplommeblandingene mens du pisker.
Vend inn først kremen og deretter eggehviten ved hjelp av en slikkepott.
Hell fromasjen i fire dessertglass og sett i kjøleskapet i 3-4 timer, gjerne over natta.
Skjær rabarbraen i 1 cm tykke skiver og jordbær i biter. Ha rabarbraen i en kjele. Kok opp og la koke i 2-3 minutter. Tilsett sukkeret, vaniljefrøene og vaniljestangen. La det småkoke til sukkeret er oppløst. Ta kjelen av varmen og tilsett jordbærene. Rør godt. Avkjøl i kjøleskapet.
Fordel kompotten over fromasjen rett før servering. Husk å ta ut vaniljestangen.
Nyyyyyyt! :)

onsdag 20. juli 2011

Barnas frokostfavoritter










Mine barn er ikke helt som alle andre når det gjelder matvaner. De spiser alt, og de liker det meste. Selv jeg blir overrasket noen ganger når jeg ser de lage brødskiver med masse grønnsaker på eller lage lyder når de spiser muggost. Jeg må nok si at gutta ikke ble født slik. :) Jeg kommer fra en familie der det ikke var tillatt å være kresen. Du spiser det du får, punktum. Og slik ble det i min egen familie også. Det var ingen selvfølge at mine barn skulle akseptere dette, jeg visste at jeg måtte jobbe for å få det til. Jeg var fast bestemt på at jeg IKKE skulle ha kresne barn. Jeg blir rett og slett kvalm og irritert når jeg får besøk av barn som ikke liker det ene og det andre og sitter og peller i maten. Ja, det er tomater i salaten og de skal du spise!!! Tomater dør du ikke av!!! Barn blir ikke født kresne, det er vi foreldre som gjør de kresne! Unntaket er selvfølgelig barn med matallergi, men det er noe helt annet.
Gutta var ikke begeistret over fisk og grønnsaker da de var små. Jeg likte ikke fisk da jeg var liten heller. Så hva gjorde jeg da? Jeg kamuflerte grønnsaker i tacolomper og fisk i gryter. Men man kan jo ikke spise taco og fiskegryte hver dag.... Jeg begynte å lese om mat. Jeg kjøpte kokebøker og fant oppskrifter på nettet som jeg satt og leste sammen med barna. De fikk velge oppskrifter og vi laget mat sammen. Vi snakket mye om mat. Det gjør vi fortsatt. Jeg tok med meg et fint blad fra Kiwi der det stod hvilke vitaminer de ulike frukt og grønnsaker inneholdt, og det var midt i blinken for to 5-åringer som var så opptatte av å bli store og sterke. Det samme gjelder fisk og den magiske Omega-3 som har vært så mye i media. Vi snakket veldig mye om hva vitaminer og mineraler var godt for, og det var utrolig morsomt da gutta ville at vi skulle kjenne på musklene deres etter at de har vært flinke og spist opp maten sin. Plutselig var det helt ok å fylle opp handlevognen med frukt og grønnsaker og fisk. Og nå tør jeg å påstå at mine 10-åringer kan mer om mat enn enkelte voksne og ihvertfall en gjennomsnittlig 10-åring.
Jeg vil ikke si at dette var lett å oppnå, veien hit var lang og krevde mye tålmodighet. Det krevde også at vi voksne måtte legge om våre spisevaner og være et godt forbilde. Nå har det gått 5 år og vi sitter fortsatt rundt spisebordet og snakker om mat. Vi er på ingen måte sykelig opptatte av mat, og nei, vi sitter ikke og teller kalorier. Vi lærer våre barn å ta riktige valg og vi lærer sammen med de. Og ja, vi koser oss med sjokolade og kaker hver helg, og av og til på hverdager. Vi skal ikke bare være flinke til å spise sunn mat, vi skal være flinke til å kose oss også! Vi har alltid sagt at alt er sunt, bare du spiser med måte. 
Det mest positive med denne prosessen er at vi holder oss friske. Guttene var ofte syke da de var små og jeg ble også lett smittet av dem. Etter at vi begynte å spise mye frukt og grønnsaker, lever vi i en helt annen verden.
Stå på og husk Gillian McKeith's 7-ganger-regelen: "Etter å ha spist samme mat 7 ganger, kommer du til å like den". :)))))
Her er guttas frokostoppskrifter:

Alexander's spesial:
1 brødskive
1 skive hamburgerrygg e.l.
1 skive gulost
2 agurkskiver
2 cherrytomater
orange paprikaskive
svart pepper

Legg hamburgerrygg og gulost på brødskiven. Del cherrytomatene i to. Lag øyne av agurkskiver og to tomathalvdeler. Bruk en tomathalvdel til nese og paprikaskive til munn. Den siste tomathalvdelen legger du ved siden av skiven som pynt. Lag bart, skjegg og hår med nykvernet svart pepper. Kos deg! Hilsen fra Alexander. :)

Christian's kornmo med brie
2 kornmokjeks (gjerne flere)
god brie i skiver
flytende honning

Legg en skive brie på hver kjeks og hell 1 ts flytende honning over. Veldig godt til te. Hilsen Christian. :)

tirsdag 19. juli 2011

Rørte jordbær


Jeg kunne ikke la være å komme hjem med en kasse jordbær i år heller. Ingenting smaker så godt om sommeren som jordbær. Jordbær inneholder store mengder antioksidanter samt jern, C- og A-vitaminer. Med andre ord, det er bare å spise så mye du orker for jordbærsesongen er dessverre meget kort. Jeg laget rørte jordbær ifjor også da jeg fikk en bestilling på denne bløtkaken, men glemte å skrive ned mengder sukker og Certo. I år måtte jeg prøve meg frem igjen, og nå er oppskriften notert og 6 l rørte jordbær står i fryseren. :) Jeg har erfart at bærene mister noe av sødmen etter frysing, så jeg lager "syltetøyet" litt søtt, og da smaker det helt passe når jeg tar det ut av fryseren i høst/vinter. Her er oppskriften:

1 kg jordbær
30 gr Certo frysepulver
180-200 gr sukker

Knus bærene lett med en skje. Bland sammen Certo og sukker og dryss over bærene. Rør litt med skje. Knus bærmassen med stavmikser e.l. til sukkeret og bærene er godt blandet og du har en røre med passe store bærbiter. Hell bærmassen i passende frysebokser og sett i fryseren.
Når du får lyst på rørte jordbær, tar du boksen ut av fryseren og lar bærene tine i kjøleskapet over natta. Rørte jordbær holder seg 4-5 dager i kjøleskapet, derfor lønner det seg å fryse i små porsjoner, med mindre du er veldig glad i rørte jordbær. :))))

mandag 18. juli 2011

Pasta con prosciutto e panna


Vi er, som kjent, store tilhengere av italiensk mat. Enkel og sunn mat, som smaker godt og som ikke krever lang tilberedningstid er utmerket for en familie med travle hverdager. Dagens herlige pastarett er ferdig på 20 minutter! Fersk pasta er å foretrekke. Her er oppskriften:

400 gr pasta
1 pakke (150-190 gr) parmaskinke, i strimler
1 ss smør, gjerne usaltet
1 liten  gul løk, finhakket
2 dl fløte
salt og pepper
revet parmesan

Smelt smøret i en stekepanne. Tilsett skinke og løk og stek over svak varme i 10 minutter. Rør av og til.
I mellomtiden koker du pasta etter anvisning på pakken.
Hell fløten over skinken, smak til med salt og pepper, og la sausen bli varm.
Hell av pastavannet og bland pastaen med sausen enten i pastakjelen eller stekepanna. Ha i et par never revet parmesan og rør godt.
Server straks med revet parmesan til. :)

søndag 17. juli 2011

Havrebrød fra Åpent Bakeri


Denne oppskriften fant jeg på Trines matblogg, som jeg justerte litt. Brødet er kjempegodt og saftig. Jeg har blitt en veldig stor tilhenger av alle slags havrebrød. Det må være den spesielle nøtteaktige smaken som jeg synes er så god.

lørdag 16. juli 2011

Avocado- og rekesalat


Denne retten kan serveres både på sommeren og vinteren, som forrett, smårett eller som salatpålegg. Som tilbehør er lyst brød å anbefale. Du finner flere brødoppskrifter her på bloggen ved å klikke på brødetiketten.

500 gr reker med skall*
1-2 avocadoer
sitronsaft
4 ss majones
4 ss creme fraiche
hakket dill
salt og pepper

Rens rekene. Del avocadoene i passende biter og drypp litt sitronsaft over. Bland sammen creme fraiche og majones, og ha i rekene, avocadoen og hakket dill. Dillmengden avhenger av hva du liker. Tilsett mer creme fraiche og majones hvis salaten er litt tørr. Smak til med salt og pepper.
Salaten holder seg ca 2 dager i kjøleskap.
 * Ferske reker er å foretrekke. Får du ikke tak i ferske/frosne, kan du bruke ca 200 gr pillede reker på glass/boks. Kjøp da gjerne dyrere reker for best mulig smak.

fredag 15. juli 2011

Jamie's sitron- og mascarponepai med limesirup og creme fraiche


Er du glad i lime og sitron, kommer du til å elske denne paien. En sprø, søt bunn med deilig ostefyll med sitronsmak, og syrlig limesirup med creme fraiche som nøytraliserer surheten er en fantastisk kombinasjon. Du må bare prøve!

20 gr smeltet smør
165 gr siktet hvetemel (ta deg tid til å sikte melet)
75 gr smør i små biter
frøene fra 1/2 vaniljestang
65 gr melis
en klype salt
1 eggeplomme
1 egg og litt melk til pensling
melis og creme fraiche til servering

Ostefyll:
revet skall av 1 sitron (Bruk zester)
110 gr sukker
250 ml kremfløte
1 egg
4 eggeplommer
250 gr mascarpone

Limesirup:
65 gr sukker
80 ml vann
revet skall og saft av 2 lime

Smør en paiform, ca 24 cm i diameter (gjerne med avtagbar bunn), med smeltet smør, og kle med bakepapir.
Ha hvetemel på et bakeunderlag. Lag en grop i midten og ha i smør og vaniljefrøene. Kna godt sammen med hendene til smøret blir mykt. Sikt i melis og salt og arbeid deigen godt sammen. Lag en grop igjen og ha i eggeplommen. Kna forsiktig sammen til deigen blir smulete. Tilsett litt vann hvis deigen virker for tørr. Klem "smulene" sammen til du har en stor deigklump. Pakk deigen inn i plastfolie og la hvile i kjøleskapet i 40 minutter.
Ta ut deigen og legg den mellom to lag plastfolie. Kjevle ut en leiv som passer til din paiform, den skal være ca 4-5 mm tykk. Ta av det øverste plastfolielaget, ta tak i deigen under, snu den opp ned og legg i formen. Press deigen godt ned i bunnen og rundt kantene. Brett overflødig plastfolie rundt formen. Fyll formen med ris eller bønner og la deigen hvile i kjøleskapet i 2 timer.
Sett stekeovnen på 190 grader.
Ta paien ut av kjøleskapet og erstatt plastfolien med bakepapir. La bakepapiret dekke kantene. Hell risen/bønnene tilbake i formen. Stek paien i 15 minutter. Ta av bakepapiret og kast risen/bønnene. Pensle paibunnen med egg sammenvispet med melk. Kle paikantene med aluminiumsfolie for å forhindre at de blir brent. Stek i ytterligere 5 minutter. Avkjøl paibunnen på rist.
Sett stekeovnen på 140 grader.
Bland sitronskallet med sukker. Kok opp fløten og sitronsukkeret i en kjele og la småkoke i 10 minutter. Pisk sammen egget og eggeplommene og pisk i fløten. Ha mascarpone i en bolle og hell fløteblandingen sakte over mens du fortsetter å piske. Pisk til du har en jevn og glatt masse. Hell massen over paibunnen. Stek paien i ca 30 minutter. Sjekk paien etter at det har gått 20 minutter, og derettet hvert 5. minutt. Paien er ferdig når fyllet er geleaktig når du rister på formen. Avkjøl på rist.
Ha sukkeret i en kjele. Hell over vannet og kok opp. La koke i 5 minutter. Rør i limeskall og saft og kok opp igjen. Sett til side og avkjøl.
Dryss litt melis over kaken før servering. Kaken blir enklere å skjære hvis du dypper kniven i varmt vann.


Server kaken med limesirup og creme fraiche.
God helg! :)

* Kaken smaker best når den er kald. Den kan med fordel lages dagen i forveien.

torsdag 14. juli 2011

Bulgursalat med skinke


Vi har blitt veldig flinke til å lage salat til middag. Vi voksne synes at det er helt topp med lett mat, og det set ut som de små ikke har noe imot salatmiddager. Det er så mange flotte grønnsaker å få tak i i butikkene at du kan variere i det uendelige. Dette benyttet vi denne gangen:

1 boks hermetisk kalkunskinke, i terninger
240 gr bulgur
1,5 l vann
1 ss salt
1 ss smør
1/2 agurk, finhakket
2 store tomater
1 rød løk i skiver
grønn salat
et par kvaster bladpersille, finhakket
saft av 1/2 sitron
maldonsalt og svart pepper

Dressing:
2 dl creme fraiche
2 hvitløksfedd, pressede
salt og pepper
friske urter (du kan også bruke tørkede)

Rør sammen ingrediensene til dressingen.
Kok opp vannet, tilsett salt og kok bulgur på lav varme i ca 15-20 minutter. Slå av vannet og rør inn smøret.
I mellomtiden hakker du grønnsakene.
Bland sammen bulgur, grønnsakene og persille. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Anrett salaten på tallerkener. Legg skinketerningene over salaten og server med en klatt dressing eller tzatziki på toppen.
:)



onsdag 13. juli 2011

Pasta med røkt laks


Det er ikke så vanlig å ha pasta som tilbehør til fisk hos oss. Jeg synes at fisk passer best til pasta hvis du for eksempel har tomat- eller kremete saus til. Med andre ord, du må ha en saus eller tilbehør som mer eller mindre er italiensk. Denne pastaretten er rett og slett nydelig. Bruker du fersk pasta, får du middag på 10 minutter. Til 4 trenger du:

400 gr spaghetti eller linguine
3 dl fløte
2 hvitløksfedd, pressede eller finhakkede
200-250 gr røkt laks i strimler
revet parmesan
salt og pepper

Kok pasta etter anvisning på pakken.
Ha fløte og hvitløk i en kjele. Krydre med salt og pepper og varm forsiktig opp.
La pastaen renne av og ha den tilbake i kjelen. Tilsett røkt laks, fløte og et par never parmesan.
Server straks med revet parmesan og nymalt svart pepper til. :)

tirsdag 12. juli 2011

Salat med grillet kylling, tomater og bønnesalsa


Her kommer enda en salatoppskrift. Er det grillvær, kan du blande alle ingrediensene til salaten på forhånd, grille kylling på grillen og servere salaten som tilbehør. Er det dårlig vær, kan du følge fremgangsmåten i oppskriften. Du trenger:

3 kyllingfileter
1/2 ss chilipulver
1 ts brunt sukker (mørkt eller lyst)
1/2 ts tørket koriander
1/2 ts cumin
1 ts salt
olivenolje til grilling

Dressing:
6 ss olivenolje
2 ss limesaft
1 ss frisk persille, hakket
2 ts honning
1/2 ts salt
svart pepper

Bønnesalasa:
1 boks borlottibønner
250 gr cherrytomater, delt i to
1-2 vårløk i skiver
1-2 ss frisk persille, hakket
en klype salt

1 grønn salat, gjerne hjerte, romano eller cosmo, i store biter
salt
1 stor moden avocado
2-3 ss ristede pinjekjerner
frisk persille

Sett stekeovnen på 225 grader (grill).
Del kyllingfiletene i to ved å skjære de horisontalt.
Bland sammen chilipulver, sukker, koriander, cumin og 1 ts salt. Gni krydderne godt inn i kyllingskivene.
Smør en ildfast form eller stekebrett med litt olivenolje og legg kyllingfiletene oppi.
Grill kyllingskivene i ca 3 minutter til de er hvite på kantene. Snu og grill et par minutter til. La kyllingen hvile på benken mens du tilbereder resten av salaten.
Ha olivenolje, limesaft, persille, honning, salt og litt pepper i et glass med lokk. Rist godt for å blande sammen ingrediensene. Sett til side.
Ha bønner, tomater, vårløk, persille og salt i en bolle. Tilsett 2 ss dressing og bland lett sammen.
Ha grønn salat i en bolle. Krydre med litt salt og tilsett litt dressing. Ikke ha i for mye dressing, spar litt til kyllingen.
Fordel salatbladene på 4 tallerkener.
Skjær kyllingfiletene i tynne skiver. Skjær avocado i skiver. Fordel kylling- og avocadoskiver og bønnesalasa over salaten. Drypp resten av dressingen over kyllingen.
Pynt salaten med ristede pinjekjerner og persille.
Kos deg! :)

mandag 11. juli 2011

Laksepai


Idag er det pai med røkelaks, kokt fisk og grønnsaker til middag. Litt tidskrevende, men fantastisk godt!
Oppskriften er til 4-6 personer:

Paibunn:
200 gr hvetemel
125 gr smør
2 ss vann
en klype salt
1 sammenvispet eggeplomme til pensling

Fyll:
200 gr røkelaks i strimler
50 gr spinat i strimler
500-600 gr kokt fisk, gjerne laks eller ørret
1/2 potte gressløk eller 2 vårløk, finhakket
1-1,5 dl fløte
4 egg
250 gr revet gulost
1/2 ts salt
svart pepper
malt muskat

Arbeid ingrediensene til paibunnen godt sammen. Ikke kna for lenge for da kan deigen krympe under steking. Trykk ut deigen i en smurt paiform, ca 24 cm i diameter. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen i kjøleskapet og la deigen hvile 1-2 timer.
Sett stekeovnen på 200 grader. Forstek bunnen i 15 minutter. Pensle med eggeplomme og stek ytterligere i 5 minutter.
Senk stekeovnstemperatur til 180 grader.
Dekk bunnen med røkelaks. Legg spinat og vårløk over røkelaksen. Fordel kokt fisk over.
Bland sammen fløte, egg, ost og krydder i en bolle. Hell massen over fisken. Stek paien i ca 30-35 minutter, eller til massen er stivnet og den er pent brun.
Server paien med grønn salat. :)


søndag 10. juli 2011

Rugbrød med havre


Grovt rugbrød med havre som både er saftig og godt og passer utmerket til matpakke. Oppskriften gir to store brød (2 l):

1 l skummet kulturmelk
500 gr sammalt hvete grov
200 gr sammalt hvete fin
400 gr sammalt rug grov
150 gr sammalt rug fin
1 dl havregryn
1 dl havrekli
3 dl lunkent vann
50 gr gjær
400 gr hvetemel
2 ts salt

Bland sammen kulturmelk, sammalt hvete og rug, havregryn og havrekli. Elt deigen i 3 minutter på lav hastighet. Dekk bollen med plast og la den stå i 30 minutter.
Rør ut gjæren i litt av vannet. Tilsett resten av ingrediensene og elt i 8-10 minutter. Deigen skal være klissete. Dekk bollen med plast og la deigen heve i 45 minutter.
Del deigen i to og form til brød som du legger i smurte former. Etterhev brødene i 40 minutter.
Pensle brødene med sammenvispet egg eller olje, og stek på nederste rille ved 200 grader i 45 minutter.
Avkjøl brødene på rist. :)

lørdag 9. juli 2011

Torsk med cherrytomater og oliven


Ovnsstekt torsk med cherrytomater, oliven og couscous som tilbehør er både lett og god middag med fine farger som passer både til hverdag og lørdagskos.
Til 4 trenger du:

800 gr  torskefilet
2 røde chili, finhakkede
3 hvitløksfedd, finhakkede
1,5 dl olivenolje
600 gr cherrytomater
1 glass svarte oliven
1 dl olje til steking
havsalt og pepper

240 gr couscous
olivenolje
1 ss smør
hakket bladpersille
2-3 vårløk i skiver
sitronsaft
salt og pepper

Bland sammen chili, hvitløk og olje. Smak til med pepper. Hell marinaden over fisken, dekk til og mariner i kjøleskapet i 2 timer.
Sett stekeovnen på 200 grader. Ha tomater og oliven i en ildfast form og hell over oljen. Legg torsken over tomatene. Hell resten av marinaden over. Krydre med havsalt og stek i ca 15 minutter til fisken er gjennomstekt.
I mellomtiden lager du couscous. Ha 1-2 ss olivenolje i en kjele. Ha i couscous. La couscousen surre litt i olivenolje til den blir blank. Dette gjør at couscousen blir luftig og ikke klebrig. Skru av varmen. Hell kokende vann (mengde etter oppskriften på pakken) i kjelen og tilsett 1 ts salt. Rør om og la couscousen svelle i ca 10 minutter. Rør i smør. Tilsett bladpersille, vårløk, litt sitronsaft og smak til med salt og pepper.
Legg noen skjeer couscous på tallerkener, anrett torsken over couscousen og pynt med tomater og oliven rundt. Lekkert! :)

fredag 8. juli 2011

Kvæfjordkake


Endelig fredag og helg om bare noen få timer! Kake hører helgen til og her får du en oppskrift på en fantastisk deilig kake - men det vet du kanskje allerede :). Kvæfjordkake eller Verdens Beste ( som lages med vaniljekrem istedenfor romkrem) er en kjær kake for mange her i landet. Men sånn var det ikke i vår familie for bare noen få dager siden. Jeg har aldri laget kvæfjordkake før og må ærlig innrømme at jeg aldri har smakt på en god kvæfjordkake før heller. Jeg må ha vært virkelig uheldig for min kake skiller seg ikke ut på noen måter, bare at den er satt sammen av flere forskjellige oppskrifter jeg fant på nettet for å tilpasse min langpanne og min smak. Min mann rynket på nesen da jeg sa jeg skulle lage denne kaken til helgen. Han har heller ikke smakt på en god kvæfjordkake før og syntes ikke noe om dette. "Men du har ikke smakt på min kake ennå!",- sa jeg, meget selvsikker, selvom jeg ikke visste hvordan jeg skulle lage kaken. "La meg lage den, så kanskje klarer jeg å overraske deg". "Jada, du kan alltid prøve",- sa han med tvil i stemmen. Gjett hva! Jeg klarte det!!! Mannen satt og gaflet i seg stykke etter stykke for å ikke snakke om de to små. Dette var verdens beste kake det! :))) Jeg må bare sitere gutta: "Mamma er cake boss!" :)))) Tror du jeg var fornøyd med meg selv da? :)
Her er oppskriften:

125 gr smør
125 gr sukker
5 eggeplommer
125 gr siktet hvetemel (ta deg tid til å sikte melet)
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
5 ss melk

5 eggehviter
300 gr sukker

80 gr hakkede mandler

Fyll:
Hjemmelaget vaniljekrem
10 dråper romessens
3 dl kremfløte
3 plater gelatin
litt kokende vann

Start med å lage vaniljekrem. Du kan med fordel lage den kvelden i forveien.
Kle en stor langpanne med bakepapir. Smør papiret med litt smeltet smør. Det er en fordel å ha en langpanne med ikke så høye kanter for at det skal bli lettere å ta kaken ut av pannen.
Sett stekeovnen på 175 grader.
Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett en eggeplomme om gangen. Bland sammen det tørre og rør i vekselsvis med melk. Jeg brukte en skje til å røre med. Jeg har lært at man ikke skal røre for mye for at deigen ikke skal bli kompakt, derfor gjorde jeg dette veldig raskt. Stryk røren jevnt utover langpannen.
Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukker, litt om gangen, til du får en stiv marengsmasse. Stryk marengsen jevnt utover kakerøren og strø over hakkede mandler.
Stek kaken midt i ovnen i 25 minutter.
Avkjøl kaken litt i formen. Trekk kaken ut av formen ved å dra i bakepapiret og legg på en rist. Avkjøl kaken helt.
Legg gelatinplatene i bløt i 10 minutter. Bruk kaldt vann.
Pisk kremfløten stiv. Vend forsiktig inn i vaniljekremen, ellers blir kremen tyntflytende.
Klem vannet ut av gelatinplatene og rør ut i litt kokende vann. Bland gelatinen i kremen.
Del kaken i to. Legg den ene delen over på et passende kakefat. Bruk gjerne pizzaspade, da blir det også lettere å løsne bakepapiret fra kaken. Kaken skal ikke hvelves. Bre kremen over og legg den andre kakedelen over.
Pynt gjerne med friske bær.
Kos deg!!! :)

* Jeg fikk et tips om at man kan blande hakkede bær eller ferdiglaget gele i kremen for å få en friskere smak. Jeg pyntet kaken med jordbær rundt og det smakte kjempegodt, så jeg skal absolutt prøve med bær i kremen neste gang.

torsdag 7. juli 2011

Pasta og pølser i en gryte


De få gangene vi spiser pølser, har vi som oftest pasta som tilbehør. Denne gangen hadde jeg en halv pose spinat og noen vårløk i skapet som jeg måtte bruke opp før de fant veien til søppeldunken. Og da ble det en slags pølse- og pastagryte til middag.

onsdag 6. juli 2011

Hvitløksmarinerte scampi


Denne retten er for deg som er glad i hvitløk :) Her er oppskriften:

500 gr scampi
1 dl olivenolje
saft av 1/2 sitron eller 1 lime
8-10 hvitløksfedd
olivenolje til steking

Tin scampi i kjøleskapet over natta, hvis du bruker frosne. Ta av skallet og tørk godt med papir. Scampiene bør være så tørre som mulig før du marinerer de for at oljen skal feste seg.
Bland olje med sitron- eller limesaft og finhakkede hvitløksfedd i en bolle. Ha i scampiene. Dekk bollen med plastfolie e.l. og sett i kjøleskapet. La scampiene marinere over natta.
Stek scampiene i olivenolje på sterk varme. Det holder med et par minutter. Scampiene er ferdige når de har blitt rosa i fargen. Ikke stek for lenge for da blir de seige.
Server med rød pesto og focaccia til.
Deilig! :)

tirsdag 5. juli 2011

Insalata Caprese


Dette er en av mine favorittforretter - perfekt sommermat og selvfølgelig italiensk! :) Skikkelig gode og modne tomater er helt avgjørende for smaken, så du må koste på deg smaks- eller plommetomater av god kvalitet. Du skal helst bruke buffalo mozzarella, men vanlig går også bra. Og husk god olje! Italienere er veldig opptatte av gode råvarer og denne retten er ingen uttak! :)
Du trenger:

1-2 poser fersk mozzarella
tomater
god olivenolje, gjerne italiensk
frisk basilikum, hakket og noen hele blader til pynt
ristede pinjekjerner (kan sløyfes)

Rist pinjekjerner i en tørr panne til de er gyllenbrune. Det er ikke så vanlig å ha pinjekjerner i caprese, så du kan sløyfe de hvis du ikke har de i skapet eller ikke liker smaken.
Skjær mozzarella og tomater i skiver og legg de lagvis på et serveringsfat. Ringle over olivenolje og strø over basilikum.
Pynt salaten med noen hele basilikumblader og strø over pinjekjerner rett før servering.
Grissini, italiensk landbrød eller focaccia passer godt til.
Kos deg! :)

mandag 4. juli 2011

Stekt sopp med løk


Superenkel smårett som passer perfekt som tilbehør til både kjøtt og fisk.
Du trenger:

250-300 gr sopp
1 stor gul løk
olivenolje og smør til steking
salt og pepper

Ha noen dråper olivenolje i en stekepanne. Ha i soppskivene og la de frese i panna noen minutter uten å røre de. Tilsett smør og rør rundt. Ha i løkskivene og stek til soppen har fått en fin brun farge og løkskivene er myke. Smak til med salt og mye pepper. Ferdig! :)

søndag 3. juli 2011

lørdag 2. juli 2011

Lørdagspizza


Det er veldig koselig å sitte i sofaen alle fire og spise hjemmelaget pizza på en lørdagskveld. Det har nesten blitt en familietradisjon hos oss. Idag blir det vegetarpizza med sopp, tomater, løk og oliven, og pizza med spekeskinke, tomater og oliven.
Oppskriften er til 3 passe store italienske pizzaer:

Pizzadeig
25 gr gjær
4 dl lunkent vann (beregn 1 dl vann pr person)
1 ts salt
40 ml olivenolje
630 gr hvetemel (bruk gjerne italiensk pizzamel)

Fyll
pizza- eller tomatsaus ( hjemmelaget eller ferdig på boks, jeg pleier å kjøpe MUTTI pizzasaus)
revet gulost
tomater, i skiver
svarte oliven, delt i to
salt og pepper
oregano
basilikum

ca 100 gr sopp i skiver
1/2 løk, i skiver

8 skiver spekeskinke, delt i to på tvers

Rør ut gjæren i litt av vannet. Tilsett resten av vannet og de øvrige ingrediensene. Elt i ca 8 minutter. Dekk bollen med plast og la deigen heve i 1 time.
I mellomtiden lager du fyllet.
Ha deigen på et melet bakeunderlag og del i 3 biter. Kjevle ut hver bit til en passe tynn leiv (italiensk pizza har tynn bunn). Det kan lønne seg å kjevle ut direkte på bakepapir. Da kan du unngå at deigen går i stykker når du løfter den over på bakepapir.
Smør på tomatsaus, strø over gulost og legg på fyllet. Krydre med salt, pepper, basilikum og oregano.
Stek pizza nederst i ovnen på 250 grader til den er passe stekt. Du kan også steke flere pizzaer samtidig hvis du bruker varmluft. (230 grader).
Del opp pizza i passende biter og server! I Italia pleier man å brette pizzabiten med fyllet inn og spise med hendene. :)

fredag 1. juli 2011

Rabarbra- og jordbærsuppe med vaniljemelk


Nå som rabarbrasesongen er i full gang og jordbær ennå er litt sure passer det veldig fint å lage denne desserten. Litt varm, litt syrlig og smaker sommer - perfekt på en regnværsdag. Nå bør sola komme frem snart og bli, synes jeg :).
Oppskriften er til 4-6 personer:

2-3 tynne rabarbrastilker (jeg har lært at rabarbra ikke skal være tykkere enn tommelfingeren)
1 kurv jordbær
0,5-1 dl sukker (mengde avhenger av hvor søte bærene er)
1 1/2 ss potetmel
1 vaniljestang
2 dl god hvitvin (kan erstattes med 1 dl vann)

5 dl melk, gjerne hel
1 dl kremfløte

Sett ovnen på 175 grader.
Skrell rabarbraen og skjær i 1 cm tykke skiver. Ha sukkeret, potetmelet og rabarbraskivene i en pose og bland alt godt sammen.
Rens jordbærene og skjær de i store skiver.
Bland jordbær- og rabarbraskivene sammen i en ildfast form.
Skrap ut frøene av en halv vaniljestang og ha i formen. Ha i hvitvin eller vann, rør rundt og dekk til med alumunimiumsfolie. Bak midt i ovnen i 1 time.
Ta formen ut av ovnen og knus innholdet med en gaffel til du har syltetøykonsistens.
Kok opp melken sammen med fløten. Skrap ut frøene av den andre halvdelen av vaniljestangen og rør i melken.
Server rabarbra- og jordbærsuppe med varm vaniljemelk. Kos deg!
God helg :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...