Christina Schaanning

interiør & design

 

     

 


 

 

 

 

 

Til fjells med engelsk stil

Geilo Høifjeldspensionat var fullstendig nedkjørt, men de nye eierne så potensialet og falt for nærhet både til skitrekk og Geilos mange utelivsaktiviteter. Absolutt alt måtte renoveres, men det første eierne gjorde var å kjøpe nytt servise!

 Tekst: Sigrid Hohle  Bjønness   Foto: Sølvi dos Santos   Styling: Christina Schaanning

Lars Hyrum og interiørdesigner Christina Schaanning var klar over hvilken kjempeutfordring det var å sette det legendariske Geilo Høifjeldspensionat i stand. Den gamle tømmerbygningen fra begynnelsen av 1900-tallet var gradvis ødelagt gjennom tidene. 60-talls-vandalisme med plater, respatex og gale vinduer, samt stor slitasje, gjorde at stedet fullstendig hadde mistet sitt særpreg. Men paret gikk på med krum hals. De planla og tegnet all ombygging og utbygging selv. Hele huset, både eksteriør og interiør, skulle oppgraderes og nye møbler måtte skaffes. Christina og Lars reiste rundt i England, Sverige og Norge for å finne de rette gjenstandene. De bestemte seg for å lage et overnattingssted i engelsk stil. – Du synes kanskje det virker søkt å velge engelsk her inne i fjell-Norge, men det har vært helt bevisst. Det var nemlig engelskmennene som på 1700-tallet lærte nordmenn å gå i fjellet for opplevelsens skyld, ikke bare til sauesanking, jakt og fiske.  Det var også våre naboer i vest som lærte oss fluefiske, The Noble Art of Fishing, og jakt med stående fuglehund. Derfor syntes vi det var spennende å lage et engelsk miljø her oppe på fjellet, opplyser Lars. Og engelsk er det blitt, en stil som kler omgivelsene. Pensjonatet minner ikke mye om hva man tradisjonelt forbinder med ordet, med spartanske rom med vaskevannsfat og wc på gangen, eller sjarmløs spisesal med ditto mat. Nei, på det nyrenoverte Geilo Høifjeldspesionat er alt gjennomført, med høy kvalitet ned til dorullholderen.

Krydder og jord

Pensjonatet ligger strategisk til, nær Geilo sentrum. Fasaden er malt olivengrønn, med utskjæringer i sort og rødt rundt vinduene. Når du åpner inngangsdøren, slår atmosfæren mot deg. Lobbyen er lun og innbydende med en spennende miks av okergule tømmervegger og Mulberry-tapet. Gulvet er i bruddskifer fra Otta, og peisen er i eik og fliser i blått.

Christina er opptatt av at rommene skal henge sammen; at de skal ha visse fellestrekk uten å være like. Derfor har hun valgt en gjennomgående fargeskala på så vel vegger som tekstiler. Veggene er enten i tømmer, panel eller tapetserte. Fargene er dempet oker, svak honning og nyanser av grønt. – Jeg er veldig begeistret for Mulberrys fargeskalaer, og har brukt disse som utgangspunkt. Mange av tekstilene kommer også derfra. Serviset også forresten, og det var det første innkjøpet vi gjorde, ler Christina. Stort sett er møblene i oppholdsrommene trukket i Mulberry-stoffer, mens gardiner og sengetepper er tekstiler fra Laura Ashley, så engelsk design er gjennomgående.  Christina kjøpte 200 meter rimelig lin som hun fikk farget khakigrønn for å bruke til fôr i gardiner og sengetepper. Mange av stuemøblene er loppisfunn fra inn- og utland, pusset opp og trukket om i lune farger i velour eller ull. Christina har selv sydd alle gardiner, sengetepper og puter. Mange av sengeteppene er i hennes særpregede lappeteknikk. Det er ikke mange rommene på pensjonatet, alle er individuelt innredet og har delikate bad. Oppholdsrommene har små nisjer og karnapper, så du kan finne en avskjermet krok hvis du ønsker å være litt for deg selv. Baren ligger i den delen av huset som et nybygget, innredet som en ekte engelsk klubb med eik i møbler og bygningsdetaljer. Fondvinduet derimot minner mer om et kirkerom og er et vakkert glassmaleri formet som en gotisk bue. Baren er blitt et populært after-ski-sted, kjent for å servere ”Verdens Beste Dry Martini”.

Sammen med et kobbel lokale, dyktige håndverkere har Christina og Lars skapt et unikt pensjonat på et av Norges mest populære vintersportsteder. Skikkelig lønn for strevet fikk de da Hol Kommune tildelte dem Byggeskikkprisen 2002 for innsatsen. Det var vel fortjent.  

(billedtekster)

1a-d. FORNEMT Geilo Høifjeldspensionat ligger som en stolt herregård, med skitrekk og  fjellmassiv som vakkert bakteppe.

2a-b.GJENNOMFØRT  Stedet preges av gjennomført stil, logo og utebelysning er eksempler på det.

3a-b.  PRISBELØNT Pensjonatet er gjennomrestaurert, med mange flotte bygningsdetaljer. Inngangsdøren fant Lars og Christina i England. De mottok Byggeskikkprisen 2002 (3a) fra Hol kommune for innsatsen.

3c. SLUKKE TØRSTEN Baren ligger i påbygget og har egen inngang. Dette er blitt et populært after-ski-sted.

4a-c. VERTINNE Velkommen til fjells, ønsker Christina.

5. KALD UTEPILS Denne varianten av utelivets gleder er ikke for frossenpinner. Men med en gammel skinnfrakk og et lunt pledd kan du likevel holde varmen.

6. VED OG VELOUR  Allerede i forstuen fornemmes den engelske stilen med Mulberry og velour.

7. VARM VELKOMST Lobbyen har Mulberry-tapet og Otta-rustskifer. Peisen er typisk engelsk med gedigen eik innramming og fliser i blått. Her elsker setterne Stegg og Markus å ligge Rommet er møblert med engelske antikviteter.

8 og 9. TIDLØST TØMMER Disse flotte tømmerveggene i lobbyen var skjult under blå strie da Christina og Lars kjøpte stedet. Nå er de lasert i en dempet tone av okergult. Veggene i stuen innenfor er malt i samme farge. 1700-talls sluffen kommer fra Østedalen, men har stått i flere generasjoner på et slott i Skåne. Christina fant den hos en svensk antikvitetshandler.

10 VILT OG VARMT Ulveskinnsfrakker og reveskinn ligger klare til kanefarten.

11 RUSTIKT OG ELEGANT Engelsk eik og gyldenlær er flott avstemt mot tømmervegger og skifergulv.

12 VELBEKOMME Spisesalen er stramt og delikat innredet med møbler i mørk eik og hvite damaskduker på bordene. Blomstrete velourgardiner og peisvarme gir likevel rommet en fin lunhet.

13 MARMOR OG MAT Serveringsdisken er i eik med topp i hvit marmor. De store skuffene rommer Mulberry-servisets mange deler.

14 BILDER OG BLOMSTER Spisesalen har mange detaljer som skaper hygge.

15 SMÅBORD En del av spisestuen er møblert med mindre og mer intime bord. Det flotte vitrineskapet er iøynefallende.

16a-b. FOR FEINSCHMECKERE Denne trillevognen med humidor (klimaanlegg for korrekt oppbevaring av sigarer) fra Davidoff inneholder det meste man måtte ønske etter et velsmakende måltid.

17 SAKRALT I BAREN Fondveggen i baren har et særpreget vindu: Et glassmaleri  med gotisk bue. Her står Lars og serverer Christina ”Verdens Beste Dry Martini” etter skituren.

18 TYPICAL ENGLISH Baren er innredet som en engelsk klubb med mørk eik ”all over”. Peisinnrammingen og brystpanelet er gamle bygningsdeler som Lars har kjøpt i Midt-England. Rottingmøblementet er kjøpt for en billig penge et sted i England og pusset opp og trukket om her hjemme. Putene har Christina sydd.

19 DRINKEN BLANT DRINKER Her er noe av hemmeligheten bak pensjonatets berømmelige Dry Martini.

20 MONETS KJØKKEN Christina hadde maleren Monets kjøkken i tankene da hun innredet dette. Materialvalget er kresent og avstemt, og selv om dette er et restaurantkjøkken, har rommet en hyggelig atmosfære. Flisgulvet i engelsk stil er særlig flott.

21 INNBYDENDE Denne stuen har samme okerguel tømmervegger som lobbyen. Se hvordan Christina har kledd igjen en tidligere døråpning med Mulberry-tapet. Sofa og stoler er trukket i forskjellige blomstermønster fra Mulberry. Frekt og tøft. Den grønne puten har vertinnen strikket, og hekleteppet har hun funnet på et loppemarkede i Värmland.

22 HIDE AWAY I denne lille kroken av stuen kan man kan man nyte ensomhet – eller tosomhet…

23 CHESTERFIELD Den flotte chesterfield-sofaen har Christina kjøpt på auksjon. Mulberrypleddet har hun sydd selv.

24 FJELLSTEMNING Denne kroken av stuen er møblert med sofa i cordfløyel og velourgardiner med frynser (Mulberry). Maleriet med tiurmotiv understreker atmosfæren med jakt og fjell-liv. 24 PERSONLIG Også soverommene er møblert med antikviteter og personlige gjenstander. Dette skatollet står i en liten forgang til soverommet.

25 ROMSLIG Her ser vi fra forgangen og inn i soverommet. Tømmerveggene og gardinene er holdt i en varm okertone. Det kremfargede sengeteppet har Christina strikket, og pleddet i fuskepels har hun sydd.

26 SOV GODT Også her har Christina innredet med en blanding av lasert tømmervegg og Mulberry-tapet. Rustikt og elegant. Bak glassdøren ligger en garderobe.

27 A NICE CUP OF TEA I en liten nisje i annen etasje står det klart for gjestene å lage seg en kopp te.

28 SKRÅ HIMLING Denne sengen står oppe på en mesanin. Se hvordan Christina har brukt skråtaket og laget en lun og lekker himling. Hodegjerde, sengeteppe og pledd er nydelige eksempler på stoffvalg og søm av ypperste klasse.

29 OLAVSUITEN Dette er en suite med to dobbeltrom, to bad og en stue. Her er det herlig med frokost på rommet og utsikt over Ustefjorden og Kikut.

30 LITE MEN GODT Det ene soverommet i Olavsuiten er lite, men inneholder alt du trenger, til og med god skapplass.  Sengen er stor og deilig  med myke tepper og puter.

31 GLIDENDE OVERGANG For å få det lille soverommet til å virke større, har Christina valgt tapet og tekstil i samme mønster (Laura Ashley). En gammel sengedel gjør nytte som oppheng til himlingen.

32 OPPFØLGING Nok et eksempel på at vertskapet legger vekt på detaljene og tar vare på sine gjester.

33 STØRRE PLASS Dette er Olavsuitens store soverom. Nok en gang ser vi eksempler på hvordan Christina varierer med tekstiler og farger, samtidig som hun holder seg innen samme fargeskala og stil.

34 DETALJENE TELLER  Baderommene er små, men delikate. Her er vasken nedfelt i en topp av travertin, og resten av interiøret er i samme fargetone. Kranene er i gammel, engelsk stil, og  håndkledene har påsydde hemper i Mulberrystoff.