Hjem Om oss Nyheter Miljø

Nyheter

ScanArc vil fokusere på Eras Metal som kjernevirksomhet

06.06.2011

ScanArc ASA (ScanArc) har kommet til enighet om å selge 80,1 % av datterselskapet ScanArc Plasma Technologies AB (SPT). Kjøper er Valeas Recycling Solutions AB (Valeas), et selskap kontrollert av nåværende og tidligere ledelse i SPT. Denne transaksjonen konkluderer den strategiske prosessen med hensyn til teknologidelen av ScanArc, og selskapet vil nå fokusere på videreutvikling av sinkproduksjonen i Eras Metal.

Som tidligere kommunisert, initierte styret i ScanArc en prosess for å evaluere strategiske alternativer for selskapet i desember 2010. Denne prosessen pågår, og selskapet er i diskusjon med ulike aktører. Imidlertid er det nå kommet til en konklusjon med hensyn til SPT, som er teknologiselskapet i ScanArc-konsernet.

"Dette er en vinn-vinn transaksjon hvor ScanArc nå kan fokusere på optimalisering av sinkproduksjonsselskapet Eras Metal i Høyanger, mens SPT får muligheten til å utvikle seg som et frittstående engineering, utviklings- og serviceselskap. Samtidig har ScanArc gjennom avtalen sikret kompetanse for videre vekst og støtte til sine nåværende aktiviteter. Transaksjonen forventes også å muliggjøre en videre strømlinjeforming av konsernet og redusere finansiell risiko og kostbase vesentlig", kommenterer styreleder Helge Midttun.

Transaksjonsdetaljer:
Salg av 80,1 % av aksjene i SPT til en samlet pris av NOK 1.
ScanArc gir SPT et usikret lån på NOK 7,5 millioner med en rente på 7 % p.a., hvorav NOK 5,0 millioner er et nytt lån.
ScanArc har rett på 50 % av enhver gevinst av Valeas' eventuelle salg av aksjer i SPT i de to første årene etter gjennomføring av avtalen.
ScanArc er sikret en langsiktig serviceavtale med SPT på markedsmessige vilkår.
SPT har inngått en markedsføringsavtale for ArcFume-teknologien med ScanArc som har en lisensavtale med Umicore. Markedsføringsavtalen er inngått på markedsmessige vilkår.
Transaksjonen har regnskapsmessig virkning fra 1. juli 2011.
Foreløpige beregninger viser en negativ effekt av transaksjonen på konsernregnskapet for 2. kvartal på ca NOK 9 millioner etter skatt. Endelig effekt av transaksjonen vil bli kommunisert i forbindelse med 2. kvartalsrapporten.
Transaksjonen må godkjennes (med mer enn 50 prosent flertall) av en ekstraordinær generalforsamling som avholdes på eller rundt 29. juni 2011.

I 1. kvartal 2011, hadde SPT driftsinntekter på NOK 4,0 millioner (NOK 9,4 millioner i 1. kvartal 2010). Konsernets totalomsetning var på NOK 22,1 millioner (NOK 16,3 millioner). SPTs del av konsernets negative EBIT på 11,7 millioner (NOK 13,7 millioner) var NOK 3,8 millioner (NOK 1,0 millioner). Salget reduserer antall ansatte i ScanArc-konsernet fra 50 til 32.


For mer informasjon, vennligst kontakt:

Helge Midttun
Styreleder, ScanArc ASA
Mob.: 913 35 790

Ralf Schmidt
CEO, ScanArc ASA
Mob.: 959 49 978

Informasjon vedr. støy på ERAS Metal AS

30.05.2011

ERAS Metal gjennomfører for tiden tester i anlegget som medfører økt støybelastning i nærområdet.
Utstyret som inngår i testen skal kunne bidra til forbedring på personsikkerheten ved vedlikeholdsarbeid og som forebyggende barriere for å unngå utslipp til luft ved ras i gassrørene. Testutstyret har vist gode resultater hittil.

Vi har foretatt støymålinger som viser at vi kan anta ca en fordobling av lydstyrken målt over tak når utstyret er i gang og vi er i kontakt med leverandør av støydemping for å utrede potensialet for å redusere støy mot naboer.

(Støymålingene over tak viser hittil at støybidraget med testutstyret i snitt gir litt over
dB50 mens det normalt ligger litt under dB50 i snitt)

Spørsmål om støy kan rettes til Torbjørn Ylven på tlf. 400 07 830

Ressursregnskap 2010

27. april 2011

Overvåking av Høyangsfjorden i 2010

19. april 2011

Ved ERAS sin nærmeste fjordstasjon, G1, viser blåskjellanalysene fra 2010 metallinnhold tilstandsklasse 1 "ubetydelig /lite forurenset" for kadmium, sink, kvikksølv og delvis på bly som ligger litt i tilstandsklasse 2 "moderat forurenset".

Klima og forurensingsdirektoratet, Klif sine tilstandsklasser rangerer fra 1-5, med 5 som "meget sterkt forurenset".

Overvåkningsprogrammet er planlagt å gå over 3 år og for 2011 starter planlegging og feltarbeid over påske.

Her følger sammendraget fra Niva sin rapport 6106-2011 og kart over fjordstasjonene.

Det er påvist forhøyede konsentrasjoner av metaller, særlig bly og kadmium, og PAH i
Høyangsfjorden. På grunnlag av dette gjennnomfører NIVA en overvåking av de indre deler av fjorden over en 3-årsperiode på oppdrag av ERAS Metal a.s. og Hydro Aluminium a.s. Høyanger. Hovedformålene med undersøkelsene er:

• Gi informasjon om den nåværende miljøsituasjonen i Høyangsfjorden
• Gi grunnlag for å påvise endringer i miljøstatus i Høyangsfjorden over tid
• Søke å avklare grunnene til metallforurensningen i indre del av Høyangsfjorden
• Gi grunnlagsdata for myndighetene til å revurdere kostholdsrådet knyttet til metaller i blåskjell i Høyangsfjorden

Undersøkelsene i 2010 har omfattet analyse av metaller i vannmasser målt ved hjelp av passive prøvetakere (tidsintegrerte prøver av oppløste metaller) og analyse av vannprøver (øyeblikksbilder av totalkonsentrasjon). Videre har akkumulering av metaller og PAH i blåskjell blitt målt.

Konsentrasjonene av metaller i vannmassene varierte til dels usystematisk mellom stasjonene i den indre del av fjorden. Basert på passive prøvetakere (DGTer) var det imidlertid en generell tendens til at verdiene fra prøver i november 2010 var noe lavere enn det februar målinger i 2009 viste.
Det var generelt lave verdier av metallinnhold i blåskjell. Unntakene var særlig for innholdet av kadmium og bly på henholdvis en stasjon lengst ut i fjorden (G2) og en stasjon som ligger lengre inn i fjorden (G1). Stasjon G2 hadde høyest metallinnhold for metallene arsen, kadmium, kvikksølv, bly, sink og jern. Det er vanskelig å forklare hvorfor stasjon G2, som ligger lengst fra kjente direkteutslipp, skulle ha såpass høye metallverdier. Dette vil imidlertid bli fulgt opp ved neste prøvetaking.

Blåskjellene fra stasjonen nær deponikanten i indre fjord, hadde lavest metallinnhold for samtlige metaller.

Det har tidligere vært målt metaller i blåskjell på stasjon G1 fra 2006-2009 og på G2 fra 2007-2009. Det eksisterer også målinger fra 1988 for begge lokalitetene. På stasjon G1 er det en krafig reduksjon i konsentrasjonene av kadmium og bly fra 2006 til 2010. Verdien i 2010 var tilsvarende lav som det konsentrasjonene var i 1988. På stasjon G2 har konsentrasjonen av kadmium gått ned siden 2007, mens konsentrasjonene av bly har endret seg lite. For begge metallene var konsentrasjonene i 1988 betydelig lavere enn det som ble observert i 2010.

Resultatene viste at det var lave verdier av PAH16 i blåskjell. Alle stasjonene kunne karakteriseres som uforurenset eller moderat forurenset. Det ble observert lavere konsentrasjoner i 2010 enn i 2009 både på stasjonene G1 og G2.

Innholdet av benzo(a)pyren i blåskjell ble klassifisert til markert forurenset ved kaianleggene og til moderat forurenset ved de andre stasjonene. Også for benzo(a)pyren var det lavere konsentrasjoner i 2010 enn i 2009.

I motsetning til innholdet av metaller hvor det var tendens til økte verdier på stasjon G2, var det denne stasjonen som hadde lavest innhold av PAH-forbindelser.

EAFD tilgang for Eras Metal

12. april 2011

Eras Metal AS, et datterselskap til ScanArc ASA i Høyanger, benytter EAFD (Electric Arc Furnace Dust) i produksjonen av sinkoksid. EAFD leveres i hovedsak fra stålverkene i Europa. Tilgangen til støvet vil i en fase under oppstart av nye langsiktige EAFD-leveranser fra tid til annen være utfordrende, på grunn av forhold som for eksempel tidspunktet for godkjennelse fra ulike miljømyndigheter.

Som kommunisert i rapporten for 4. kvartal 2010, var tilgangen til EAFD for mars og deler av 2. kvartal 2011 fortsatt utfordrende på tidspunktet for rapportering. For å kompensere for dette har flere alternative muligheter blitt fulgt opp og konkludert. Det er nå avklart at tilgangen til EAFD i april ikke er tilstrekkelig, noe som har medført en midlertidig produksjonsstopp på ca 3 uker. EAFD-tilgangen for resterende del av 2011 synes imidlertid å være tilfredsstillende.

For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Ralf Schmidt
CEO, ScanArc ASA
Mob.: +47 959 49 978

Ny daglig leder i Eras Metal AS

1. februar 2011

Sven Ove Råsberg er ansatt som ny daglig leder i Eras Metal AS, et datterselskap av ScanArc ASA. Råsberg har både ingeniør- og økonomibakgrunn og har de siste to årene arbeidet med oppstart av Norsk Hydros aluminimumsanlegg i Qatar. Han har hatt en rekke lederstillinger i Hydro Aluminium siden han ble ansatt i 1998.

ScanArc meldte i desember at Eras' produksjon av ZinkOksyd ved fabrikken i Høyanger de siste månedene hadde vært stabil på et historisk høyt nivå. - Vi ser nå slutten på utviklingsløpet for fabrikken, og går nå over i en industriell fase. Vi er svært glad for å få en erfaren leder med lokale røtter til å ta ledelsen for den videre virksomheten i Høyanger, sier CEO Ralf Schmidt i ScanArc ASA.

Råsberg vil starte i Eras Metal 1. mai 2011 og vil tiltre som daglig leder 1. august 2011, etter en overgangsperiode hvor han vil arbeide side om side med nåværende daglig leder Torbjørn Ylvén.

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Ralf Schmidt
CEO, ScanArc ASA
Mob.: +47 959 49 978

Utslippshendelse 14. januar 2011

28. januar 2011

Fredag 14. januar var det en hendelse ved Eras Metal som medførte utslipp til luft. Ytre Sogn hadde flere sider om saken den 18. januar. Eras Metal har nå avsluttet undersøkelsene etter hendelsen.

Det kan fastslåes følgende hendelsesforløp: Tapping av slagg har startet kl. 16:40. Samtidig har en luke som skal være en sikkerhet mot overtrykk i ovnen åpnet seg grunnet en teknisk feil og utslippet er i gang. Kl. 16:48 ble plasmageneratorene slått av og kl. 16:52 viser driftsdata at gasstrømmen fra ovnen er stoppet opp. Utslippet fra ovnen varte altså i 12 minutter. Driftsdata viser at 10% av gasstrømmen har sluppet urenset ut gjennom luka.

Utslippet til produksjonslokalet i løpet av disse 12 minuttene var 40 Kg av produktet sinkoksid og 1,5 gram kvikksølv. Hvor mye av dette som er sluppet ut av bygningen er umulig å fastslå, men det er innrapportert som om alt unnslapp. Det var mulig å se sinkoksid komme ut fra bygningen 10-15 minutter etter at utslippet fra ovnen var stoppet.

Hendelsen ble øyeblikkelig varslet til portvakten ved Hydro. Mandag 17/1 fikk KLIF, Hydro og Høyanger Kommune en generell rapport fra hendelsen, og en fullstendig rapport ble sendt ut fredag 21/1.

Eras Metal har et godt system for logging av driftsdata. Dette har gjort det mulig å tidfeste hendelsesforløp og beregne konsekvenser. Årsaken til utslippet var en feil på en ventil i hydraulikkanlegget. Dette er nå modifisert for å unngå en gjentagelse av denne hendelsen.

Overvåking av Høyangerfjorden

27. januar 2011.

Hydro Aluminium Høyanger og Eras Metal har utarbeidet et overvåkingsprogram for Høyangerfjorden. Bakgrunnen er pålegg gitt av Klima- og forurensingsdirektoratet (KLIF) utifra miljøsituasjonen i fjorden. Bedriftene samarbeider om dette programmet og har sammen med Norsk institutt for vannforskning (NIVA) utarbeidet en prøveplan som går over 3 år. NIVA er Norges ledende kompetansesenter for vannfaglige spørsmål.

Hoverformålene med undersøkelsene er:
1. Gi informasjon om den nåværende miljøsituasjonen i Høyangerfjorden.
2. Gi grunnlag for å påvise endringer i miljøstatus i Høyangerfjorden over tid.
3. Søke å avklare grunnene til metallforurensningen i Høyangerfjorden.
4. Gi grunnlagsdata for myndighetene til å revurdere kostholdsrådet knyttet til metaller i blåskjell i Høyangerfjorden.


Resultater av prøvetaking i 2010:
Det har blitt gjennomført vannprøvetaking to ganger, prøvetaking med passive prøvetakere en gang og innsamlig av blåskjell fra alle stasjonene en gang. Det er i tillegg samlet inn blåskjell fra tre stasjoner av bedrriftene selv.

Vi har mottatt en foreløbig rapport fra disse prøvene. Noen hovedfunn kan oppsummeres til:
1. Konsentrasjonene av metaller og til dels også PAH i blåskjell er avtagende i forhold til tidligere.
2. En tendens til er at metallkonsentrasjonene er høyere utenfor Hovden enn utenfor Sandvika, omvendt for PAH.
3. Lave konsentrasjoner av metaller på østsiden av fjorden, høyere på vestsiden.

For mer konkrete fakta avventer vi den endelige rapporten.


Kostholdsråd for Høyangerfjorden:
Myndighetene har også utstedt eget kostholdsråd for Høyangerfjorden. I det advarer Mattilsynet mot konsum av blåskjell, fiskelever og brun krabbeinnmat fra innerst i Høyangerfjorden og ut til en rett linje fra Austereimsneset til Fureneset. Under kostholdsrådet er kadmium og bly oppgitt som forurensningselementer. Mattilsynet opplyser imidlertid at rådet for blåskjell er knyttet til bly og kadmium, mens rådet for lever av fisk og krabbeinnmat er et landsdekkende råd knyttet til generelt høyt innhold av dioksin og PCB i fiskelever og generelt høye verdier av kadmium i brun krabbeinnmat.

Oppdateringer av Web sidene

18. januar 2011:

Oppdateringer av Websidene med blandt annet miljørelaterte måleresultater vil være på plass om kort tid.