Surret lammestek

av Cecilie
Surret lammestek

På søndagene liker jeg å bruke tid på å lage mat. Da har jeg bedre tid enn de andre dagene, og kan lage mat som tar lang tid å lage. Noen kaller det slow-food. Ofte blir det tradisjonelle søndagsmiddager, som stek, fersk kjøttsuppe, gryteretter eller lignende.

Lammestek er et av favorittalternativene. Etter min mening er det lite som slår en akkurat passe stekt lammestek med gode grønnsaker til. Akkurat passe stekt er selvsagt høyst individuelt. Noen liker gjennomstekt, mens andre liker kjøttet rosa i midten. Uansett hvordan man liker det er det lett å få det resultatet man ønsker ved å bruke steketermometer. Hjemme hos oss liker vi det rosa, og da passer det å ta steken ut av ovnen når den nærmer seg 58 grader. Etter at den er tatt ut av ovnen, stiger temperaturen gjerne et par grader.

Jeg synes det er lettest å servere lammesteken når den er benet ut på forhånd. Et helt lammelår er selvsagt flott, men jeg synes det er vanskelig å skjære det slik at det blir pene serveringsstykker. Derfor pleier jeg som regel å kjøpe ferdig benet ut og surret stek.

 

Surret lammestek

Surret lammestek

Skriv ut
Antall personer: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

  • ca. 1 kg lammestek av bog eller lår, surret
  • salt og pepper
  • rosmarin
  • 2 fedd hvitløk

Fremgangsmåte

  • Ta kjøttet ut av kjøleskapet i god tid før tilberedning.
  • Sett ovnen på 125grader.
  • Salt og pepre kjøttet og gni inn rosmarin og hvitløk.
  • Brun det i en stekepanne ved forholdsvis høy varme, slik at den blir brun rundt hele.
  • Legg kjøttet i en ildfast form og kok ut pannen med litt vann. Hell vannet i formen sammen med steken. Stikk inn steketermometeret slik at det går midt inn i steken.
  • Stek steken til termometeret viser 58 grader. Det tar ca. halvannen time og da blir steken rosa. Dersom du ønsker en helt gjennomstekt stek, venter du til termometeret viser 70 grader.
  • Når du har tatt ut kjøttet, dekk det da med litt aluminiumsfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 15-20 minutter før du skjærer den opp.

Server med fløtegratinerte poteter og grønnsaker.

Tips

Følger du min oppskrift på fløtegratinerte poteter kan disse stekes i ovnen mens kjøttet hviler.

Kanskje du vil se på disse også

4 kommentarer

ceciliesmat.no» Blog Archive » Hva skal vi ha til middag – uke 11 13. mars 2011 - 20:59

[…] ceciliesmat.no mat hver dag – til hverdags og fest « Surret lammestek […]

Reply
ceciliesmat.no» Blog Archive » Fløtegratinerte poteter 25. september 2011 - 21:37

[…] meg hører lammestek og fløtegartinerte poteter sammen. Jeg er veldig glad i disse potetene, men har lenge hatt […]

Reply
ceciliesmat.no» Blog Archive » Hva skal vi ha til middag – uke 39 25. september 2011 - 22:03

[…] Lammestek, fløtegratinerte poteter og bakte tomater Bownies med […]

Reply
ceciliesmat.no» Blog Archive » Bakte tomater – tilbehør til lammestek 27. september 2011 - 16:58

[…] Lammestek er en favoritt for mange på denne tiden av året. Fløtegartinerte poteter er en sikker følgesvenn, og mange bruker kokte grønnsaker som blomkål, gulrøtter og kanskje rosenkål. Et av mine favorittilbehør er bakte tomater. Jeg liker godt den litt søtlige smaken tomatene får når de ha stått en liten stund i ovnen. Med litt godt oppå får de også en liten sprø skorpe av hvitløk og ost som passer godt til både potetene og lammet. […]

Reply

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.