STAUDER FOR NYBEGYNNERE

OG LITT TIL

 

 

  1. Gode råd – det finnes alltid unntak

Det finnes i dag titusenvis av planter for ikke å si hundretusenvis. Alle er ikke en gang oppdaget og kartlagt. Det er derfor som regel slik at generelle råd og veiledninger alltid har sine unntak. For meg er dette noe av det fascinerende ved hage. Det er ikke bare å stå krumbøyd i hagen over sine planter, det er også interessant å studere litteratur. Nå i vår elektroniske verden åpner det seg også store muligheter for å finne eksakte opplysninger i databaser over internett. Noen adresser får du her etter hvert. Hagehobbyen kan man gjøre så lite og så mye man vil ut av. Dette er ment som en introduksjon til den som ønsker å gjøre noe mer enn å ha det vakkert med ferdigkjøpte planter til 17. mai. For å si det slik: Hage er enkelt, men det kan gjøres komplisert og gøy! Vil du ha denne artikkelen tilsendt som e-post, så send meg en e-post slik at jeg får din adresse. Send til adolfsr@online.no.

 

 

 

2.      Latinske navn…

Mange nybegynnere akker seg over bruk av latinske navn. Det er forståelig, da de til tider er vanskelig å huske og skrive riktig. Latinske navn er allikevel en stor hjelp. Mange planter kalles ved forskjellige navn på forskjellige steder i landet. De nasjonale navnene i Danmark, Sverige osv. er enda mer forskjellige. De latinske navnene er derfor en nødvendighet for å garantere at vi snakker eller skriver om nøyaktig samme plante. Etter hvert oppdager man at latinske navn er en lettelse og man husker lettere de latinske navnene enn de norske.

 

Det hender at planter skifter navn eller har noe forskjellige latinske navn bl.a. avhengig av hvordan botanikere klassifiserer planter. Finner du ikke din plante i oppslagsverk etc. så gå inn på dette nettstedet og finn alternative navn: http://linnaeus.nrm.se/flora/chk/htmlsyn.htm

 

 

 

3.      Såing av stauder

Staudefrø tåler om regel en røff behandling. De fleste tåler å bli sådd senhøstes for så å spire om våren. Mange staudefrø er også slik laget at de er nødt til å gjenomgå en vinter for å spire. Dette kommer av at det i frøet er spirehemmende stoffer som kun brytes ned i et temperaturområde fra – 5 C til + 5 grader C. Fenomenet kan ses på som en beskyttelsesmekanisme for plantene. Dersom frøet hadde spirt senhøstes, hadde plantene blitt så små og svake at de hadde ikke greid seg gjennom en tøff vinter. Når det nå ligger en slik forsinkelse i frøet slik at det må gjennom en vinter for å spire, kan planten vente med å spire til våren slik at den blir kraftig og fin i løpet av sommeren og så ha store muligheter for å overvintre.

 

Vanligvis koster stauder fra kr. 35,- til 75,- pr. stk. Det kan være mange penger å spare på å så stauder selv og det er ikke vanskelig. Dessuten kan man ha stor glede av å få det til. Som regel er det mange frø i en frøpose. Du vil derfor kunne få mange planter å dele med andre hagevenner, eller så litt hvert år. Frø vil være spiredyktige i flere år fremover dersom du oppbevarer dem litt kjølig.

 

Den absolutt enkleste måten er som følger:

På sommeren gjør du i stand to-liters isbokser eller lignende (Du kan gjøre det når som helst, men å stå ute og fylle jord etc. er kaldt i desember):

a)      Vask dem og bor noen hull (5-10 stk. ca. 8mm i diameter) for å drenere bort vannet.

b)      Fyll en blanding av 50% sand (det beste er ren kvartssand som man bruker mellom hagesteiner og fås kjøpt på byggforretninger. Ca. kr. 70,- for 40 kilo).

c)      Sett boksene under tak til du skal bruke dem.

d)      Den beste tiden å så på er fra desember til ut januar.

e)      Fukt såjorden skikkelig.

f)        Strø frøene jevnt ut over jordflaten.

g)      Dekk frøene skikkelig med samme type sand som nevnt ovenfor.

h)      Ha på litt mer vann.

i)        Stikk en merkelapp av plast eller lignende i isboksen med korrekt navn.

j)        Putt isboksen i en gjennomsiktig plastpose.

k)      Sett isboksen i skyggen ute og la det snø ned.

l)        Blir det tidlig vår så skuff mer snø over.

m)    I april kan du ta dem inn og la dem spire. Start gjerne på et oppvarmet baderomsgulv. Ta av plastposen straks du ser tegn til spiring. Hold det fuktig. Når de spirer må du sette dem under skikkelig lys fra lysrør og ikke for høy temperatur. Dette blir komplisert for de fleste. Gjør heller som i punktene under.

n)      Du kan velge om du vil la dem spire ute på et varmt sted eller på baderomsgulvet. Baderomsgulvet vil for mange arter være et meget godt alternativ, da de spirer best under noen dagers lun og varm plassering.

o)      Straks det spirer, ta av plasten og plasser såboksene lyst. Dersom du har hatt frøboksene på baderomsgulvet, så få dem ut i friluft. Hold det fuktig og ta boksene inn dersom det er fare for nattefrost.

p)      Når plantene har grodd til litt, kan du prikle dem over i andre potter eller direkte der du vil at de skal vokse. Hold det fuktig den første uken fremover.

 

 

 

  1. Bitt av basillen?

For dem som nå føler seg bitt av basillen og vil dypere inn i materien kan jeg anbefale følgende nettsteder:

 

a)      http://magnar.aspaker.no/

På denne nettadressen finner du en database over såmetoder for stauder. I tillegg finner du mange andre sider om stauder. Nettstedet er på norsk.

b)      http://www.stauder.net/

På denne nettadressen finner du en oversikt over produsenter av stauder . Nettstedet oppgir hvor du får kjøpt ulike arter.

c)      Andre engelskspråklige spiredatabaser er:

·             http://www25.brinkster.com/gardenclub/plantindex.html

·             http://www.gardenmakers.com/germination_codes.htm

·             http://uk.internations.net/maryfry/db8.html

·             http://home.swipnet.se/sta_stockholmskretsen/optframe.htm

 

 

 

  1. Stiklingsformering

Formering ved stiklinger går ut på at man tar en del av planten og setter i jord eller vann. Plantedelen vil da utvikle røtter og vokse opp helt lik morplanten. Her er noen gode råd om stiklingsformering:

 

a)      Dersom plantedelen du skal stikke har mye bladverk, så fjern en del av det.

b)      Dersom du ikke vet nøyaktig hvordan du skal gjøre det, så velg forskjellige plantedeler. Ta for eksempel forskjellige typer blader og stengler osv.

c)      Sett pottene med stiklinger i gjennomsiktige plastposer med noen små hull i eller lignende. La ikke bladverket komme nær plasten.

d)      Hold jorden fuktig.

e)      Etter to til flere uker er røttene dannet. Tiden er veldig forskjellig fra art til art.

f)        Når røttene er dannet, så lag større og større hull i plastposen som pottene står i.

g)      Ta til slutt potten ut og plant stauden der du vil ha den.

 

Stiklingsformering av stauder er mer komplisert enn såing. Noen er lette, men noen er vanskelige. Sjekk denne databasen som er på engelsk om hvordan du gjør det: http://telework.ucdavis.edu/root/pcsearch.htm

 

 

 

  1. Gode råd og rimelige frø?

Det norske hageselskap er en forening for hageinteresserte. Selskapet har en nettside der du kan stille spørsmål, bytte eller be om frø osv. Gå inn på denne adressen: http://www.hageselskapet.no/ og klikk på ”Hageprat”.

 

 

 

  1. Frøleverandører

Prøv følgende norske adresser:

·             http://www.hageglede.com/

·             http://www.leuthens.no/

·             http://www.zimtrade.no/

·             http://www.asles.net/frosalg.htm

 

Prøv også følgende svenske adresser:

·             http://www.nelson.se/

·             http://www.algonet.se/~rareseed/rareseed.html

·             http://www.impecta.com/

 

 

Prøv også følgende tyske adresse:

·             https://www.jelitto.com/haupt.html

Nettstedet har engelsk tekst.

 

Det er kun tillatt å importere 25 frøposer pr. bestiller, men det er lov å slå seg sammen med flere personer.

 

 

Forfatter

Thor Kr. Adolfsen