04.09.2007

Dialekt

Jeg har samlet litt på dialekord hentet fra Bangdalen. Selvfølgelig er ordene brukt utenfor Bangdalen også men det kan nok variere hvor vanlig og kjent ordene er. De er lagt i et regneark som også inneholder trønderordbok og noen ord samlet fra radioprogrammet Dialektmagasinet på NRK.

Jakt, fiske og Friluftsliv i Bangdalen

For å komme til Bagndalen må du ta av ved Klinga krike ved riksveg 17 ca. ei mil sør for Namsos. Du må kjøre 9 km før du kommer til lakseelven Bogna renner gjennom Bangdalen.

Bangdalen tilbyr elgjakt, skogsfugljakt, laksefiske og hytteutleie. Fiskekort bestilles hos Bogna elveierlag

Gårdshistorie

I 1980 ble det utgitt ei bok som tar for seg gårdshistorien for Berre i Bangdalen og slektsregister. Boka er skrevet av Ivar Berre og er en videreføring av sleksforskning til lensmann Iver Berre i Overhalla. Historisk informasjon om berreslekta som er lagt ut her er selvsagt hentet fra denne boka.

Gården Berre ligger på et høydedrag mellom Bogna og Sandåa i Bangdalen 9 km. fra Kinga kirke. Fra gammelt av lå husene på den hayeste haugen på innjorda. Før utskiftinga var det et stort tun med hus til alle brukene på gården. Etter utskiftinga av innjorda mellom brukene, ligger husene mer spredt. På de gamle tuftene er det nå bare rester igjen av det som en gang var slektsgården.

Innjorda ligger i all hovedsak mellom elvene Bogna og Myråa, men til skiftende tider har også annen jord vært i bruk både ved hjemmejorda og i utmark. I tillegg er det fine fiskevann, elver og flott jaktterreng her. Like nedenfor gården ligger Kastarhøla i Bogna, en fremragende fiskeplass for laks og sjøørret. Litt lenger opp i Sandåa er en ganske stor foss, Berrsfossen eller Sagfossen.

Gårdsnavn

Navn på gårder og grender kan fortelle om historia til plassen. Ved å se på navnebruken, kan vi finne ut en del om beboelse og utvikling. Dersom det er rett at det ferdes folk i Bangdalen før det var bofaste folk der, kan det hende at de gav dalen navn. Trolig fikk dalen navn etter elva som fra først av hette Bogn. Eiendomsforma til Bogn er Bagnar. Bagnardalen skulle i så fall være dalen der elva Bogn renner. For nomader og halvnomader har navenbruken trolig vært knyttet til særtrekk ved terrenget. Betydninga av Bogn er usikker, men det blir hevdet at det kan være ei elv som er lite farbar. Sagt med vår dialekt er det "bengli" å komme fram. Tenker vi oss Bangdalen som gjennomfarsdal eller veiderstad for båtfolk, passer navnet godt. Dalen passer ikke for slik trafikk. Ferdafolk kan godt ta denne vegen enten de vil til Kvam, Eidet eller til fjells.
En annen forklaring går ut på at elvenavnet Bogna henger sammen med oldnorsk "bang" som betyr støy eller larm. Før reguleringa hørtes ofte sterk dur, sus eller støy fra fossene i elva. Spesielle vindretninger gav dur fra fossene. På Romstad var dur fra Middagsfossen og Langbakkfossen sett på som gadversmerke, mens Aunfossen verslet regn. Sannsynlig er det i alle tilfelle at det er sammenheng mellom lende og mavn, og at elva har spilt med i navnsetteinga.
Det er seks gårder i Bangdalen: Fjellset, Andsjøen, Berre, Romstad, Berrsaunet og Solem. Navnene er nevnt i rekkefølge oppover dalen. Av disse gårdsnavnene peker Berre seg ut som den eldste. Det er et ubøyd naturnavn som trolig har berg som opprinnelig form. Det kan tenkes flere grunner til at gården har fått dette navnet. Gården ligger for det første oppe på en haug eller et berg, det er berglendt rundt gården. Det kan muligens være at haugen der husene lå tjente som ei borg i ufredstid. Sikkert er det at navnet viser at gården er gammel og ryddet tidlig. Skriveformen har vært skiftende opp gjennom tidene: Berrigh, Berge, Bære, Bæri, Berg og Berre, Uttaleforma derimot har så langt vi kan spore vært Bære og Bæri.

Bilder av Berre i Bangdalen

Berre slik det er i dag
Bilde til venstre viser gårdsbygningene midt i sett fra Bersjheia. Bersjheia er en del av gården og ligger vest for gårdsbygningene. Den øverste pynten på Bersjheia heter Klokkatotuva og betegner noe om hvor gårdsbygningene en gang i tiden lå. Elva Bogna renner mellom. Gården har dyrkamark på begge sider av elva. Elva er regulert til fordel for kraftverk på motsatt side av Bongsjøene.









Forrige oppsett av gårdbygninger
Bilde til høyre er tatt av gården slik den var satt opp før 1950. Den gang lå bygningene noen meter legger nordover og inn under "Haugen" hvor det i dag er en 50 meter høy TV-mast som fungerer som et gedigent landemerke i lokalsamfundet. Masta betegnes også som en effektiv lynavleder på Berre. Ingen av disse byggene eksisterer i dag. Vissnok skal noen av bærebjelkene i låvebrua være gjenbrukt i den nåværende låvebrua. Tømmeret på våningshuset ble solgt og eksiterte noen å i et vanlig bolighus i Klinga. Stabburet ble revet lenge etter fjøs og hus og kan sees på flyfotoet nedenfor.

Berre etter 1954
Bilde til høyre er flyfoto av Berre etter at gårdsbygningen ble satt opp slik vi ser dem i dag. Rett bak ser du stabburet som sto innimellom de forrige bygningen. Det er såpass ferskt på gården av plenen ikke var bearbeidet da bildet ble tatt.





Velkommen til hjemmeside for Berre i Bangdalen
Dette er altså en informasjonsside med ugangspunkt i stedsnavnet og gården Berre i Bangdalen. Bangdalen ligger i Namsos kommune i Nord-Trøndelag, to mil sør for Namsos by.

Hvis du lure på hvilke tjenester som gården tilbyr, kan du sjekke siden til bonden.

E-post og hjemmesider
Under dette domene er det en rekke med det aktuelle slektsnavnet som har e-postadresse med følgende syntaks: <fornavn>@berre.info. E-posten videresendes fra *@berre.info-adressen til den riktige e-postboksen. Det er selvfølgelig ikke alle barna som har egen e-postboks, men da havner e-posten i e-postboksen til mamma eller pappa. Adresser som er aktiversert for videresending er følgende (noen har link til personlige hjemmesider):
- andreas
- arne
- aron
- daniel
- eirik
- eivind
- elias
- elinor
- elsa
- emil
- eskil
- halvor
- heidi
- indianna
- ingar
- ingrid
- isak
- jan-eirik
- johan
- johannes
- jonathan
- jostein
- judith
- karen
- kirsten
- knut.ivar
- kristoffer
- maria
- mathea
- morten
- ruth
- samuel
- solfrid
- tomas
- tone
- wenche