Har du noen spørsmål til Bjelleklang?

Ditt navn:

Din epostadresse:


Skriv inn ditt spørsmål her:

Hvorfor heter dere Bjelleklang?
Den ene forklaringen er selvfølgelig at vi er oppkalt etter den kjente julesangen. Men den riktige er at Bjelleklang er en egen sangteknikk, til forskjell fra hodeklang og brystklang. Så når vi bruker Bjelleklangen, henter vi kraften langt nede og lar det stå til...

Hvordan kom dere på å starte en slik gruppe?
Som de fleste andre gode idéer oppsto denne på en fest, nærmere bestemt innvielsesfesten i Marcus Thranes vei 37 på Fjellhamar, der Finn og Ole hadde flyttet inn med samboere sommeren 1986. Flere av oss hadde spilt sammen i mange andre sammenhenger tidligere, men en mannlig a capella gruppe som sang på norsk fantes ikke, så vidt vi visste. Kanskje det kunne bli oss. Noen av oss hadde dessuten vært i Kjellern på Chateau Neuf samme vår og hørt Flying Pickets, så vi visste at konseptet kunne funke i hundre.

Er Bjelleklang et kor eller et band, egentlig?
Tja, det har vi ofte lurt på selv. Musikalsk har vi nok røttene våre nærmere bandverdenen enn korverdenen. Idéen fra starten av var å gjøre ting som et band gjør det, men bruke stemmer istedenfor instrumenter.

Er det ikke slitsomt å synge en hel konsert uten støtte fra instrumenter?
Jo!!! I forhold til dem som bare kan dra igang en ekstra runde gitarsolo, er det selvfølgelig det. Vi er ekstremt avhengig av god monitoring (lyd inn mot scenen) for å høre hva vi driver med.

Det er selvfølgelig topp at folk synger med, men det kan bety et problem når festen er i gang, fansen står en halv meter fra oss og trår til for fullt en halv tone for lavt...

Hvorfor bruker dere høreapparater på scenen?
... så fra våren 1998 har vi funnet en ny løsning på monitorproblemet. Etter god research fra lydmann Petter Norby har begynt å prøve ut øremonitoring, dvs en liten høyttaler i hvert øre som gir oss den lyden vi trenger. Dermed har vi kunnet kutte ut all annen monitoring.

Hvorfor bruker dere steikepanne og potte på scenen?
Steikepanna og potta er der istedenfor trommeslageren live. Ved å daske på disse strålende instrumentene, trigges en trommelyd som Petter gir oss fra en lydbank nede fra et miksebordet. Ut kommer de lekreste stortromme-, skarptromme- eller knipselyder!!! Opprinnelig inngikk dette i et større opplegg der også en hybelkomfyr var med (høyre plate var stortromme, venstre plate lilletromme osv..) Planen var å legge inn lys, røyk og ferdigstekt kylling i komfyren og invitere Ingrid Espelid, men det hele skar seg, og komfyren ble vi lei av å dra på, så...

Har dere ikke blitt fryktelig feite nå?
Hva mener du med det? Vi er da menn i vår beste alder... Men du har rett, ryktene vil ha det til at Bjelleklangs samlede tonnasje er den samme nå som da vi startet. Men da var vi 6 mann, og nå er vi altså 5... Men husk også at Bjelleklangs motto er: Du skal være glad i den kroppen du har (men det er lov å være glad i andres kropper også..) !!!!

Hva liker dere best, å spille inn plater eller å holde konserter?
Egentlig går det ikke an å sammenligne to så ulike måter å jobbe på.

Med så hyppige utgivelser vi har hatt (7 siden 1991) skulle en tro vi trivdes best i studio, men slik er det faktisk ikke. Studioperiodene er perfeksjonistperioder der alt må stemme. Derfor blir det mye filing på ting og seine kvelder. Men det er utrolig gøy når ting sitter og vi er fornøyde med det ferdige resultatet. Og på plate må vi være perfeksjonister.

Konserter er helt topp, for vi trives utrolig bra på scenen. Vi har vært med på utrolig mye opp gjennom tida, og hver setting gir oss mulighet for nye vinklinger. Det er stor forskjell på en bøgdafest på Støren og en kick-off for et datafirma. Låtrekkefølger er til for å brytes, og derfor blir ingen Bjellekonserter like. Og vi har et repertoar på over 50 låter hvis det kniper.

Holder dere noen gang veldedighetskonserter?
Vi har tre formål som vi synes det er hyggelig å kunne støtte: Ettersom de fleste Bjellene er blodgivere (Frank får riktignok ikke lov av legen sin), bidrar vi gjerne til blodgiversaken, og ikke bare med eget blod. Dessuten var det den låta, da.

Vi har også fått til en hyggelig førjulstradisjonen det er å synge på Radiumhospitalet, og håper pasientene setter pris på oss.

Og spør Frelsesarmeen, sier vi ikke nei.

Går det an å få tak i arrangementene til sangene deres?
Veldig lite av det Bjelleklang har gjort i de seinere årene er skrevet ned. Det meste er blitt til i studio. Når vi senere skal øve det inn, bruker vi studioskissene som grunnlag, og resten plukker vi (på øret) fra den ferdige plata.

En god del av låtene fra de første to platene (Dæng Dæng og Holiholihoo...) finnes på noter, dessuten det meste fra Bjelleklang synger svart. Dette oppbevares i Bjelloteket og selges gjerne til de som er interessert. Ta kontakt med Robert om dette. Etter det glimrende samarbeidet vi har hatt med kor og korps gjennom tiden, finnes det også en del bjellelåter i arrangement for disse besetningene. Disse arrangementene krever at Bjelleklang står på scenen sammen med dere.

For korps finnes følgende låter:

  • En liten Meisemelodi
  • Rød Rød Vin
  • Hyttetur
  • Tredjeklarinett
  • Gud! - hvor du er deilig...
         (Gud! Finnes forresten også i et reint korpsarrangement på Frost Music i Oslo)
  • For kor (alle typer besetninger) finnes disse låtene:

  • Josva & Jeriko
  • De beina, de beina
  • Kåre Bjarne
  • Gud! - hvor du er deilig...
  • Bomull i behån
  • Robert er kontaktmann for disse arrangementene.