Logo for Begravelsesbyrå Landsem i Steinkjer Logo for Begravelsesbyrå Landsem i Steinkjer Logo for Begravelsesbyrå Landsem i Steinkjer
Hjem Kontakt Om oss Når noen dør Før gravferd Seremoni Blomster Økonomi Gravstein

Begravelsesbyrået Landsem - Før gravferd

Mange avgjørelser skal tas før en gravferd. Som begravelsesbyrå er det vår oppgave å bistå pårørende med å forberede begravelsen eller bisettelsen på best mulig måte i forhold til de behov den enkelte måtte ha. Pårørende må selv velge i hvilken grad man ønsker hjelp fra oss i byrået. Vi hjelper til etter behov med råd og veiledning der pårørende selv ønsker å ta hånd om oppgavene.



Valg av gravferdsform

I første rekke må man velge om man ønsker kistebegravelse (begravelse) eller kremasjon (bisettelse). Deretter om det skal våre en kirkelig eller borgelig gravferd. Når vi vet dette avtaler vi tid og sted for gravferdsseremonien med kirkekontoret ved kirkelig gravferd eller egnet seremonileder ved humanistisk eller annen borgelig gravferd.



Dødsannonse

De fleste velger å informere samfunnet om noens bortgang gjennom en dødsannonse i en eller flere aviser. Dødsannonsen bør innrykkes så snart tid og sted for gravferden er fastsatt. Utforming og innhold samt oversendelse til avisene bistår vi med.



Program, salmer og musikk

Ofte ønsker man et eget program/sanghefte til bruk under seremonien. Her har man mulighet til å velge mellom ulike typer papir og design. Det er også vanlig å benytte bilde av avdøde eller annet motiv på forsiden av programmet. Ved kirkelig gravferd må man forholde seg til det kirkelige gravferdsritualet, men i samarbeid med organist og prest har man i stor grad mulighet til å velge salmer (må finnes i Norsk salmebok) og eventuelt soloinnslag (her står man friere, men innslagene skal likevel "godkjennes" av kirken) selv. Ved humanistisk eller annen borgelig gravferd står man fritt til å velge sanger og musikkinnslag på egen hånd.

Vi har eget trykkeri til dette formålet.

Vi er behjelpelig med å kontakte solist eller musiker dersom dette er ønskelig.



Blomster

I samarbeid med Vårtun blomster, pynter vi båren og seremonirommet etter dine ønsker. Utvelgelsen av hvike dekorasjoner som ønskes skjer noen dager før seremonien. Vi har godt illustrerte kataloger som letter denne delen av forberedelsene. Vanligvis snakker vi om dette under konferansen. På denne nettsiden finner du bilder av forslag til blomsterdekorasjoner. Her kan du se på forslag til Sløyfetekster.

Det er viktig for oss å nevne at det er du som pårørende som bestemmer. Selv om vi har en samarbeidspartner i forhold til blomster, står selvfølgelig pårørende fritt til å velge leverandør. Noen lager blomsteroppsatser selv, andre kan ha tilknytning til andre leverandører.



Stell og nedlegging i kiste

Når et dødsfall skjer i en institusjon blir ofte avdøde stelt av de ansatte ved institusjonen, gjerne sammen med de pårørende. Deretter kommer begravelsesbyrået, med en på forhånd avtalt kiste, og legger avdøde ned i denne. I de tilfeller dødsfall skjer i hjemmet er vi behjelpelig med stell av avdøde der. Ved behov, eller etter pårørendes ønske, tar vi avdøde med oss til et egnet stellerom. Det er vanskelig å gi en presis beskrivelse på alle situasjoner man kan komme opp i. Uansett vil er vi behjelplig med stell og nedlegging i kiste.



Syning

Syning, at man ser den døde, er ofte en viktig del av forberedelsene til en gravferd. Det er utelukkende pårørende selv som bestemmer om det skal gis mulighet til syning. Begravelsesbyrået er alltid behjelpelig med å vurdere om det tilrådelig å gjennomføre en syning. Det er vanlig at man er spent og gruer seg til dette. Det er naturlig nok tungt og trist, men den visuelleog fysiske bekreftelsen man får ved å se og ta på den døde er for mange et viktig skritt for å komme videre i sorgfasene. Det er svært skjeldent noen sitter igjen med følelsen av at de angrer på å ha sett den døde etter en riktig gjennomført syning.

Mange lurer på om barn kan være med på en syning. All erfaring viser at barn som får god informasjon før en syning og har foreldre, søsken eller besteforeldre sammen med seg under syningen, håndterer dette minst like godt som enhver voksen. Man må være forberedt på mange spørsmål, og da er det viktig at man svarer barnet uten å legge skjul på sannheten eller forenkle sannheten med at "bestefar sover" eller lignende.

Det er også mulig å orde til syning i tilfeller der avdøde har skader. Dødsfall som skyldes ulykker og som har påført avdøde synlige sår og skader kan sminkes og/eller bandasjeres. Med god informasjon/forberedelse er det helt greit å gjennomføre syning.



Båretransport

Uansett hvor et dødsfall skjer har man behov for å kjøre avdøde fra dødssted til der hvor seremonien skal finne sted. I noen tilfeller må man også benytte bårebil fra seremonisted til gravplass. Dette kaller vi båretransport, og utføres med vår spesialtilpassede bårebil. Bårebilen er et verdig kjøretøy som aldri benyttes til annet enn gravferdsrelatert transport. Bårebilen har plass til en passasjer i tillegg til avdøde og sjåfør. Det er derfor fullt mulig for den som ønsker det å følge båren under transport.



Minnesamvær

Man har til alle tider lagt stor vekt på at slekt og venner skulle samles til minnesamvær etter gravferden. Tradisjonen er fortsatt i hevd, men plass, økonomi eller andre grunner kan medføre at man ikke har minnesamvær. Eventuelt kan man ha en slik samling for bare den aller nærmeste familie. En samling hvor det kan sies noen ord, synges litt og man minnes den som er gått bort, kan gjerne gjøres enkel og samtidig verdig. I vår tid har vi det ofte så travelt, mange møtes bare ved slike anledninger.

Vi har oversikt over de fleste aktuelle lokaler og tilbydere av catering/servering til slike anledninger og bestiller ofte dette på vegne av pårørende. Program eller sanghefter til slike anledninger kan vi designe og trykke.



Meldinger til offentlige kontorer

Ulike offentlige kontorer skal varsles ved noens bortgang. Til dette benytter vi forskjellige skjema. Vi vil under konferansen be om en del personopplysninger (person- og fødselsnummer o.l) som kreves i denne sammenhengen.

Lensmann eller skifteretten i den kommunen avdøde bodde i, ønsker å måte pårørende forholdsvis tidlig. Man har 60 dager på seg, men det er absolutt å anbefale at man tar kontakt så snart man har anledning. Her vil pårørende få nyttig informasjon om arv og skifte, samt at nødvendige skjemaer fylles ut. Dette må gjøres før arvinger kan disponere avdødes midler. I de tilfeller pårørende ikke selv har anledning til å besøke lensmannen eller skifterett, bistår vi med dette.


Døgnbemannet vakttelefon 741 64 600


~ En verdig avskjed og et godt minne ~

www.begravelser.com ©