Sider

fredag 29. april 2011

Hva syns studentene om iPaden?

Masterstudentene i prosjektet vårt har nå hatt iPaden siden januar 2011. I uke 14 ble det sendt ut en spørreundersøkelse om deres bruk av iPaden og synspunkter så langt. Læringssenteret fikk inn 12 svar fra brukerne, bare en person som ikke svarte. En har svart vedrørende Samsung Galaxy Tab. Resultatene knyttet til dette nettbrettet utelates fra denne oppsummeringen. En mann, resten damer som har svart. Aldersspenn: 20-50 år. Et sammendrag av svarene følger:

Bruksfrekvens: 5 studenter bruker den daglig, 5 ukentlig og en mindre enn en gang i uken.
Bruksområder: Mellom all surfingen og spillingen leser studentene også artikler på iPad’en i tillegg til å søke opp ord, uttrykk og temaer de lurer på.
Savn: Bedre noteringsfunksjoner på iPaden. USB-port. Gode tekstbehandlingsapper.
Brukervennlighet: De fleste syns iPaden er intuitiv og enkel å bruke, noen syns den er vanskelig da de ikke hadde kjennskap til slik teknologi fra før av.
Transport: Bare en syns den er litt tung, resten syns den er liten og lett å ta med.
Skolearbeid: Hvis man skal ha raskt tilgang til for eks. oppslagsverk og pensumartikler egner den seg godt, men de er ikke komfortabel med å lese lengre tekster. I tillegg har de ikke funnet et godt program som lar dem notere slik de hadde ønsket.
Lengre tekster: Å lese artikler går veldig greit, men de fleste syns det er slitsomt å lese lengre tekster på iPaden.
Distraksjon: Her var de delt i oppfatningen. Noen kunne la seg distrahere lett hvis skoletimen ble for tørr (hadde da også vært det samme som om de hadde en PC tilgjengelig), mens andre ikke hadde problem med å holde fokuset på skolearbeidet når de drev med det på iPaden.
Andre tabs og lesebrett: De fleste hadde ingen erfaring med andre lesebrett. En hadde prøvd Sony lesebrett og syns den var bedre å lese på. Sony’en har ikke internett og personen syns det da ble færre distraksjonsfaktorer. En annen hadde prøvd Kindle, men syns iPaden var bedre da den har flere bruksområder. Mente også at Samsung Galaxy Tab hadde for liten skjerm.
Problemer: Få hadde problemer med iPaden. Henvendte seg til Læringssenteret hvis problemer oppstod. En ville gjerne hatt en bedre introduksjon med forskningsresultater vedrørende iPad og læring.

Alt i alt: Egner seg godt til artikkellesing, men ikke lengre tekster. Savner bedre noteringsfunksjoner. Lett å frakte med seg og få rask tilgang til pensum o.l.

onsdag 27. april 2011

Mendeley for iPad og notering

Har lenge skullet teste Mendeley.

Mendeley lar deg organisere og lagre PDfer på tvers av plattformer, i tillegg til at du kan notere i dem. Kanskje en mulig løsning på PDF'er i mange forskjellige app'er-problemet til iPad?

Fra Mendeleys hjemmeside:

Manage & annotate research papers

Research paper organization and PDF management made easy. Sort, tag, rename, search and annotate your PDF document collection.
Got a folder full of PDFs? Let Mendeley organize your research paper collection and boost your academic productivity. Organize, search, read, and annotate papers in a single, intuitive interface!

PDF Annotation: Read, annotate and share your research papers and notes

Stay on top of your reading, take notes in PDFs, and share them with colleagues.
  • Multi-tab PDF viewer: Open multiple PDFs in separate tabs within Mendeley Desktop, and quickly switch between them and your research paper library.
  • PDF sticky notes and text marker: Capture comments and ideas in yellow sticky notes within the PDF, and highlight important passages with a text marker.
  • Collaborative annotation & notes sharing: Share your virtual sticky notes with colleagues anywhere in the world – perfect for research collaboration and journal clubs!
  • Read/unread & favorites: Quickly mark papers as “read” or “unread” to stay on top of your reading, and “star” papers to mark your favorites.

tirsdag 26. april 2011

iPad og notering

Siden vi tester ut hvordan iPad er i forhold til pensumlesing er det naturlig at vi også tar en kikk på noteringsfunksjoner på iPad'en.

Da jeg først kjøpte min iPad tok jeg den med på en konferanse og tenkte det var en gylden anledning til å prøve å notere på den. I begynnelsen syns jeg det var vanskelig å skrive fort og samtidig treffe de riktige tastene, men da jeg heller snudde den slik at tastaturet ble maksimert, så ble det lettere. I tillegg vender man seg fort til å skrive på den og etterhvert blir skrivefeilene færre og færre.

I et tidligere innlegg her på bloggen "Understreking i PDF" fikk vi denne kommentaren fra Anonym, som jeg i dette innlegget har tenkt å svare på:

"Et problem er at du må flytte rundt på dokumenter fra app til app og etterhvert fyller opp iPaden med duplikater av dokumentene i hver app. Har dere sett på noen løsning i forhold til dette problemet? Det er ikke lett å overføre dokumenter innen iPaden for de fleste appene kommuniserer ikke med hverandre. Det hadde vært fint å få tips om en app som både er god å lese i som GoodReader, og som har gode notatfunksjoner. Den notatfunksjonen jeg savner aller mest er å få en ovrsikt over sine egne notater ett sted i appen fom jeg så kan gå inn å se på i dokumentet. Noe som ville fungert som bokmerker i papirdokumenter." Anonym


I forhold til det første spørsmålet er mitt tips at man finner en app man føler seg komfortabel med og heller legger inn alle dokumentene i denne appen. Det er mange apper å velge mellom, så jeg har sett på noen av dem og vil gå igjennom dem nedenfor. Gi gjerne tips om apper dere har hatt god bruk for, i kommentarfeltet.

Jeg vil egentlig si at Goodreader dekker en del av Anonyms behov. Her kan man legge inn notater, tegninger og markeringer i pdf'en og sende dette samlet via mail (eller bare få opp et sammendrag når man "står i dokumentet". Man kan til og med legge inn bokmerker. Les mer om annotering og bokmerker under Help i Goodreader. Eksempler:



Når det er sagt kan det være litt knotete mht tappingen inne i dokumentet når man skal eks. markere tekst. Noen vil også si at notatfunksjonene ikke gjør samme susen som om man skulle brukt penn og papir, og det er kanskje rett og riktig for en del. Jeg har enda ikke funnet en app som tar meg med storm mht notering, men utviklingen går raskt og det er ikke sikkert vi trenger å vente så lenge før det lanseres en app som man ikke har noe å utsette på.

En annen app som ligner på Goodreader og som fungerer godt til å legge notater inn i teksten er ReaddleDocs. Her kan man markere et felt i PDF'en, og legge inn tekst som en pop-up. I PDF'en kan man se tekstbobler som da indikerer at det er lagt inn notater i teksten.



Ønsker man å notere lengre tekster er et godt skriveprogram tingen. Jeg anbefaler da Apple sin Pages (55 kr). Denne er spesialtilpasset iPad'en og har flere maler for dokumenter (CV, brev, prosjekt, pensum, oppskrift, invitasjon o.l. Se bildeeksempelet nedenfor). Jeg prøvde å åpne et PDF-dokument i Pages, men fikk ikke dette opp som valg. Så da måtte man ha en app for å lese dokumentet, legge dokumentet ned, tatt opp Pages og skrevet notatene inn der. Litt tungvint, så alternativt må man benytte seg av apper der man kan legge inn smånotater inne i dokumentet slik jeg har beskrevet ovenfor.



Noen som har andre tips?

tirsdag 19. april 2011

Vinn en iPad

Som takk for innsatsen vil alle studenter som har deltatt i
iPad-prosjektet og svart på spørreskjemaet (sendt ut i uke 14) automatisk få et "lodd" i en utlodding av en iPad.

I tillegg kan alle også øke sine egne vinnersjanser ved å registrere så
mange som mulig (meningsfulle) observasjoner om bruksmåter i et annet
spørreskjema. Hver slik innsending regnes da som ytterligere ett lodd.

Deltakerne skal da gå til

http://nettbrett.latina.pedit.hio.no/?page_id=1192

Sjekk HiO-mailen din for tilsendt passord eller ta kontakt med din kontaktperson (Webteknologier: Trude, Klinisk sykepleievitenskap: Bettina).

Følg så skjemaet som ber deg

1 krysse av for eget navn (ellers får vi ikke registrert "lodd" på deg)
2 angi hva slags enhet du har arbeidet med (dvs. iPad for de fleste)
3 angi hva slags situasjon (kontekst) du rapporterer om
4 krysse av for hva slags type erfaring (men dette er ikke så viktig!)
5 skrive noe (aller helst ett poeng) om den erfaringen du da gjorde.

Du kan lese mer utdypende om ulike ting vi vil ha kartlagt på
http://nettbrett.latina.pedit.hio.no/?page_id=932 Men dette er ikke
strengt nødvendig.

Offentliggjøring av den heldige vinner skjer på avslutningsseminaret for
dette prosjektet mot slutten av semesteret.