Velkommen

Min bestemor hadde aldri noen flott hage. Vi som bor i det store huset nå forsøker å skape den hagen bestemor kunne hatt. Vi bygger på det var her: en rosa pion, en stor syrin, masse ripsbusker og noen epletrær.



Jeg skriver derfor mye om planter i hagen, men også litt om livet inni huset. Vi overtok hus med tette vegger og tak, men vi har totalrenovert innvendig. Hovedbygningen er fra midten av 1700-tallet og har stort sett sin opprinnelige rominndeling.








tirsdag 31. august 2010

Eplemost

Det er litt tidlig å lage Eplemost, men Moseplassen hadde et stort innlegg om det i går - så jeg følger opp.
Vi kjøpte en liten saftsentrifuge (OGH Nordica) for to år siden og presset litt epler. Jeg synes at det ble mye søl og det ble bare noen få liter eplemost. Men da jeg tok disse dyrebare dråpene opp av fryseren så bestemte jeg meg for at det var verdt arbeidet. For en smak!! Dette var flytende ferske epler. Gjester som fikk smake var begeistret. Så høsten 2009 presset jeg stort sett det meste av eplene fra et stort Gravensten-tre og litt Åkerø. Jeg telte vel ikke opp, men antar at det må ha blitt 40 liter. Alt ble helt på plastflasker og plastdunker i mange størrelser.
Nå har jeg gjort en miniproduksjon bare for å vise at det er mulig å lage eplemost på eget kjøkken og jeg skriver litt om de erfaringene jeg har gjort.

Eplene vaskes og renses. Jeg skjærer bort alt stygt og jeg fjerner kjernehuset. Jeg tror at det blir presset bedre når bitene ikke er for store. Her kan hele familien delta.
Maskinen monteres sammen og pressingen kan begynne. Dette er ikke en familievennlig aktivitet. Det er høy lyd og jeg bruker hørselvern.











Jeg har funnet ut at det ikke er lurt å presse for hardt men la kniven få tid til å kutte opp eplebitene. Så slynges massen rundt og saften presses gjennom de små hullene i silen. For å få ut mest mulig saft så må den renses oftere enn man har lyst til. Epleresten samles opp i en beholder på siden og i lokket. Dette må fjernes regelmessig. Jeg har en balje på gulvet som jeg tømmer alt avfallet i etterhvert. Det går rett i komposten etterpå.
 Jeg heller saften opp i en gammeldags sileduk (kjøpt på ClasOlson). For at det skal bli litt volum på produksjoner har jeg vanligvis 4 slike silestasjoner igang samtidig. Det saom ligger igjen i sileduken bør være så fast som mulig. Rør litt med en skje og vri forsiktig på silekledet.

 I dag ble det 1 liter eplemost av ca 3 kg epler. Jeg tror nok at eplene fortsatt er litt lite modne og det derfor ikke ble så mye most. Jeg har ikke målt mengden jeg fått tidligere, men kanskje mellom 40 -50%.         Det høyre bildet viser hvor klar mosten blir etter ca 30 min.   Når mosten skal drikkes kan man velge om man vil helle forsiktig å få en helt klar most eller riste på flasken slik at faststoffet (som bare en små eplebiter) blir med i glasset. Epler oksiderer veldig fort derfor vil most man lager selv ha en mer gylden farge enn den man kjøper.
Dette  er snadder og det er faktisk vel verdt arbeidet.

mandag 30. august 2010

Interiørinteresse

Etter med glede å ha lest interiørblogger i nesten et år så må jeg si at jeg er imponert. Imponert over entusiasmen. Og jeg er ikke minst imponert over hvor flott mange har det hjemme hos seg. Jeg faller ikke i staver over lysestaker eller lyslykter eller lysfat eller kurver eller pledd. Jeg tenker: Har jeg bruk for det? Nei. Har jeg plass til det? Nei. Da kjøper jeg heller ingen ting.

Likevel er det viktig at det er pent i heimen selv om vi ikke følger noen interiørtrender her hos oss.  Vi har gjenstander kjøpt på ferie og gjenstander vi har fått. Vi har noen gjenstander som har vært i familiene våre lenge. Alt sammen utgjør hjemmet vårt. I kjelleren står et stort skap med vaser, staker og boller. Jeg finner alltid noe som passer hvis jeg vil forandre litt her og der. Jeg har også noen gjenstander som jeg ikke setter vekk.
Ungenes første sko som jeg fikk forsølvet da de ble konfirmert. De vandrer litt rundt, men er alltid framme et eller annet sted.

 Lysestakene jeg fikk av kollegaer da jeg fylte 50 har stått i spisestua siden. Enten på bordet eller i et av vinduene. Jeg har fire og kan godt tenke meg flere. Fargen på stearinlysene varierer med årstider og anledninger.         Hjemmet vårt har ingen hvite vegger - ja, bortsett fra hvite fliser på noen av veggene på badene. Og det er ingen hvite møbler eller hvite gulv. Her er det tvert imot svært fargerikt. Grønt kjøkken, blå spisestue og burgunder stue. Jeg har skrevet om fargene våre her. Det var en omfattende prosess med å velge farger, materialer, møbler til det store huset på gården. Her var det mange hensyn å ta. Rominndeling (tømmervegger er ikke enkle å flytte på). Husets alder. De tingene vi allerede hadde. Økonomi - ikke minst. Vi har nok brukt mindre penger på 3 bad enn mange bruker på ett. IKEA har bidratt til at pengene har strukket langt. Jeg har skrevet om de gamle dørene som var her. Vi måtte kjøpe noen nye og jeg ønsket at de nye og gamle skulle kle hverandre. Nettsøk gjorde letingen enkel. Stas å ha dører som er laget etter mål til bare litt mer enn byggevarehuspris.                                                             Interiør handler også om praktiske løsninger. Løsninger som gjør renhold og vedlikehold enkelt. Jeg blir inspirert og jeg har har fått noen gode ideer av å lese interiørblogger- ikke minst til å ta interiørbilder.                                           Jeg har lært mye av å lese interiørblogger. Som hva GreenGate er. Men jeg fortsetter å drikke min te av Ministrå-krus fra Porsgrund porselensfabrikk. Her i huset må vi ha kopper og tallerkner til veldig mange noen ganger, og jeg har et sært behov for å dekke likt.  Og det kan jeg faktisk til veldig mange.                                                 På innkjøpslista nå står nytt kjøkkenbestikk. Gjennom årene er det blitt borte (?) både kniver, gafler og masse teskjeer. Jeg har derfor valget mellom "låvebestikket" fra IKEA eller sølvbestikket hvis vi blir mer enn 13 til bords. Men jeg har forsåvidt ikke kommet lengre i prosessen enn da jeg skrev om det i januar.
Dette ble et langt innlegg om kanskje ingenting. Men konklusjonen min er vel at ja, - jeg er interiørinteressert, men har vel skapt min egen stil.

torsdag 26. august 2010

T for

Takløk


Takløk (Sempervivum tectorum) ble faktisk dyrket på tak for å hindre brann. Takløk er
eviggrønn og flerårig. Blomstene kan bli opptil 40 cm høye.

                                                                   Og Toppklokke
Campanula glomerata Superba
Planten er flerårig og blomstringen skjer i juli-august.





onsdag 25. august 2010

Kan det være alderen?

Jeg har aldri blitt så slått ut før av en helt vanlig forkjølelse. Hals og bihuler skulle nå ha blitt bra etter penicilin. Bihuler ja. Hals nei. For første gang har jeg fått sykemelding for en forkjølelse. Behandling: ro og hvile!
Jeg antar at å sitte ved PCen er en rolig nok handling. Jeg har begynt å plukke ut digitale bilder for bestilling. Avslappende og meningsfullt. Men å tørke støv av PC bordet er kanskje ikke ro og hvile?
Å drikke varm te er helt nødvendig for å holde hosteriene under kontroll. Men fordi jeg er helt alene i huset så må å lage teen også være greit.
Å se på TV midt på formiddagen er så luksus at det definitivt er hvile. Men det spørs hvis jeg hekler samtidig.
Hvis det blir så fint vær i dag som det tyder på så skal jeg liste meg ut og ta noen bilder av rosen LDBraithwaite  som blomstrer nå. Enn så lenge kan jeg trøste meg med noen av bildene jeg har tatt før. Som dette av rosen Astrid Lindgren.

lørdag 21. august 2010

Georginer

Foreløpig er det bare denne som har begynt å blomstre, men jeg har allerede bestemt meg får å ta godt vare på knollene over vinteren. Og kjøpe mange flere neste år.
Jeg har ikke hatt tid til å tenke på Georginer etter at vi flyttet til gården, før i år. Det er tross alt litt mer arbeid med disse enn med staudene. De skal oppbevares tørt og frostfritt. Og de bør drives litt før utplanting. Og det krever plass.

Det står Thomas Edison på pakka, men etterhvert har jeg funnet ut at det ikke er det.

fredag 20. august 2010

Stem på Fattighuset

Det er kanskje noen som ikke leser Boligpluss og avstemningen om Norges vakreste hjem. Fattighuset er nominert som et av 10.

Besøk bloggen til Fattighuset og les historien om Marie og Geir som kjøpte huset av Holmestrand kommune for 1 krone. Noen flere kroner og år senere har hjemmet deres flere farger enn de trodde de ville ha.
Nå trenger de din stemme for å vinne.

torsdag 19. august 2010

S for

Solhatt 

heter Rudbeckia på latin,
mens Purpursolhatt (også den hvite) heter Echinacea purpurea på latin.

                                               Strandkattehale (Lythrum salicaria)

 Dessuten Storhjortetrøst (Eupatorium purpureum)

Ellers regner blomstene helt bort. Ikke at jeg kunne vært ute uansett. En skikkelig halsbetennesle satte meg virkelig ut av virksomhet.

mandag 16. august 2010

Syv ting om meg selv

Det kom en utfordring fra Silje om å skrive om meg selv.
 1. Jeg startet å blogge etter at jeg fikk en utfordring. Jeg har foreløpig valgt å være anonym, men det kan hende jeg endrer på det i løpet av høsten.
2. Jeg er god på "data", tatt i betraktning alderen. Det er stas når kollegaer på alder med mine barn ber om hjelp. Å blogge har definitivt økt kompetansenivået.
3. Jeg skriver noe hele tiden. For det meste lister over det som skal gjøres  fort og litt senere. Men også slekts-og gårdshistorie, og planteplaner.
4.Jeg hekler grytekluter. Jeg kan bruke symaskin også, og den står framme hele tiden. I det hele så må jeg ha verktøy og materiell (feks maling) tilgjenglig til enhver tid. Vet aldri når jeg får lyst til å krysse av noe på en av listene.
5. Jeg har alltid tatt mye bilder og jeg har laget mange fotoalbum. Digitalkamera er en fantastisk oppfinnelse. Jeg har fått mange ideer til fotografering etter blogglesing, blant annet til å ta bilder veldig nær. Makrolinse er definitivt på ønskelista.
6. Jeg har en flott familie. Min mann som etter 19 år ble min ektemann for 2 år siden. Min sønn på snart 27, som pusset opp leilighet i grått og sort. Og min datter på 25 som akkurat har startet på sin oppussing av rekkehus og møbler, men heldigvis kan dele arbeidet med svigermors drøm.
7. Jeg er veldig sjølhjulpen. Man kan ikke bo på gård hvis ikke. Den eneste traktoren jeg kjører er likevel plenklipperen, og det blir mer og mer plen for hvert år. Det er så vakkert med de store grønne flatene rundt de store bygningene.

                       Jeg stortrives på gården vår. Og det gjør rosene våre også.
Rosen Frau Astrid Spät

Jeg sender utfordringen videre til  Maria med bloggen VillaHilton om å skrive om seg selv. Bloggen hennes er forøvrig vel verdt et besøk for de som ønsker humørfylte betraktninger om hva som skjer når et stort hus skal bygges om og samtidig bebos av en familie på fire (eller hvor mange?).

lørdag 14. august 2010

Frøken Rose

Frøken Rococo blir mitt bidrag til frøken-konkurransen på Moseplassen.
Hun er en blomst på en buskrosen Rosa Rokoko som ble plantet i juni 2008. Jeg falt for form og farge. Og den markerer seg tydelig i rosebedet bak bunndekkerne The Fairy og Sommervind. Jeg fryktet at hun ikke hadde overlevd vinteren, men har blomstret flott flere ganger i sommer med en svak duft.
Selv om det har bodd frøkner i huset vårt på 1700-tallet så tror jeg ikke de hadde en ballkjole som dette.

torsdag 12. august 2010

R for

                                                            Rosespirea
og for

Revebjelle

mandag 9. august 2010

Bloggbesøk

Det har vært innlegg fra andre bloggere om antall besøk på bloggen. Jeg har tre tellere. En som viser onlinegjester. Så er det BLOGURAT som teller antallet de siste 7 dager. Den viser 94.

Så er det Free Hit Counter. Den viser



Jeg er ganske sikker på at det tallet er 2000 for mye. Jeg er også helt sikker på at jeg blir telt med når jeg åpner sider på bloggen min.

Vet noen om telleverk som bare teller ordentlige gjester og bare gir en registrering per gjest per døgn.

lørdag 7. august 2010

Starten

Det er i disse dager akkurat 5 år siden vi kjøpte gården. Vårt første fokus var å bygge kårbolig i det gamle bryggerhuset. Det var blitt brukt til bolig gjennom flere perioder så den flotte bakerovnen var forlengst revet. Status i 2005 var et tett tak (supert), 5 vinduer satt i i 1990 (bra), en kuttet vannledning og det hadde aldri vært innlagt toalett. Loftet var blitt brukt til lagerplass/søppelplass gjennom 50 år og alle vegger var uten isolasjon.

Dette fant vi etter noen dagers riving
Vi hadde heldigvis kalkulert med noe slikt, både metalt og økonomisk.

Da kjøkkenet ble tatt i bruk året etter så det slik ut
Nytt gulv med varmekabler, ny panel på isolerte yttervegger, nytt listverk i sveitserstil (bryggerhuset er bygd i 1910), innlagt vann, nytt elektrisk anlegg.
Fargen Perlegrå 1205-Y51R ble valgt til alle innvendige vegger.
Det skulle vært brukt helhvit i alle tak og på alle lister. Men vinduene var veldig gulhvite så det ble ikke pent.  Vinduene var kjøpt ferdig malt, sannsynlig vis med 0502 -y, men de hadde gulnet veldig på 15 år.
Vi valgt derfor lys antikk (0802-G98Y)‎ i tak og på lister.

Merking av planter

Jeg har et mål om å vite hva alle plantene i hagen heter. Jeg har alltid passet på å sette navnelappen i plast ned i plantehullet, men hvert år var noen knekt eller forsvunnet. Spesielt vakre er plastkortene/lappene heller ikke. I vår tok jeg en skikkelig opprydding og korrigerte planteplanene til alle bedene. Nå vet jeg hvertfall hvor alt står.

Så ønsket jeg å lage nye navneskilt til alle plantene. På Biltema fant jeg en 5 kilos pose med bøkepinner til noen få kroner. Etter en omgang med sort hobbylakk var de klar. Jeg skrev med hvit korrekturlakk, og vet ikke ikke om den tåler vinteren. Men skriften har i allefall tålt den våte sommeren.

Plantepinnene overlevde vinteren!

torsdag 5. august 2010

Q for

Quercus robur

Vårt tuntre som ble plantet våren 2009. Det er en Eik. Det finnes to eiketyper i Norge; Sommereik og Vintereik. Vi valgte Sommereik fordi bladene faller  av om høsten/vinteren. På vintereik sitter det visne løvet på over vinteren.

Det mest berømte eiketreet i Norge er den gamle mester i Krødsherad. (Bildet er lånt fra nettsiden til Krødsherad menighet)

Det tar noen år før vårt tre har de sammen dimensjonene. Noen valg tar man ikke nødvendigvis for seg selv, men for kommende generasjoner på gården.

onsdag 4. august 2010

Pærer også

Hele 4 pærer vokser fram på pæretreet som ble plantet i 2008.


tirsdag 3. august 2010

Bær i hagen

Stikkelsbærene er modne og jeg går og småspiser hele dagen. Søte stikkelsbær (den glatte typen) er best rett fra busken.

Ripsen er fortsatt litt sur, men det skyldes nok at det har vært lite sol i år.


Bringebær har vi plukket i flere dager. Ikke de store mengdene, men det er bare 2 sesongen. Vi fant noen få Asker- stiklinger her og har kjøpt noen nye. I tillegg kjøpte vi  Preussen og Glen Ample.


Til slutt har vi solbær som trenger noen dager til.

mandag 2. august 2010

Nydelig

Jeg har ventet i spenning på at Stokkrosene skulle blomstre. Det gjør de nå.






De står rett bak pionene og gir virkelig farge til bedet nå når pionene og alle storkenebbene forlengst har blomstret ferdig. Ellers er det to store Vierhortensia som fyller ut på hver side av trappen.
Stokkrose er en 2 årig plante, men det dannes nye planter av frøene som faller på bakken.