Enkel oppskrift for ekstraktbrygging - 25 liter

Dette blir en ganske enkel, men god Pale Ale (lys, britisk type). Du kan selvsagt skifte ut humlen dersom du har vanskelig for å få tak i akkurat den vi har satt opp. Husk bare på å justere mengden tilsatt humle etter alfasyreinnholdet på humlen (eks. dersom alfasyreinnholdet er dobbelt så høyt vil ølet bli dobbelt så bittert). Gjærtypen kan også godt endres etter hva du får tak i.

Maltekstrakt:
3600-4000 g uhumlet lys/medium maltekstrakt (eks. Moss maltekstrakt eller Muntons)

Humle:
65 g East Kent Goldings (2,9% alfasyre) - kokes i 60 minutter
25 g East Kent Goldings (2,9% alfasyre) - etter at varmen er skrudd av


Gjær:
Danstar Nottingham tørrgjær - optimal gjæringstemperatur ca 18°C

Denne oppskriften gir 25 liter ferdig øl etter omlag 14 dager gjæring og lagring.

Du kan også ta utgangspunkt i et ølsett (beer kit), men tilsett da ekstra maltekstrakt og IKKE sukker slik det står i bruksanvisningen. For et lyst øl kan du bruke et ølsett på 1,5-1,8 kg av type "pilsner"/"lager" og tilsette Moss maltekstrakt så totalen blir 3,6-4 kg, og ellers følge ovenstående oppskrift. For et mørkt øl kan du bruke et ølsett av type "stout" og tilsette Moss maltekstrakt så totalen blir 3,6-4 kg.

Dersom du tar utgangspunkt i et ølsett KAN du som en nødløsning la være å tilsette ekstra humle, men for best mulig humlesmak anbefaler vi humletilsetning som i oppskriften over.



Copyright © Trondheim Akademiske Ølbryggerlaug 2001, www.lauget.org, Oppdatert