søndag 27. september 2009

Første bushtur


I går kom jeg (Roar) hjem fra en nyttig tur til Tambaga og Bafoulabè. Godt assistert av Gjermund Lygre og Therese Glendrange hadde jeg samtaler med ledere i kirka (EELM – Eglise Evangélique Luthérienne du Mali), staben i PSAT (hjelpeprosjektet vårt blant malinkéene) og kamerunesiske misjonærer som vi samarbeider med. Vi fikk også hilst på mange av vennene våre, både høyt og lavt på samfunnsstigen. Vi ble som vanlig her møtt med stor gjestfrihet – 2-3 middager på malivis og 4-5 tedrøser pr. dag. Og vi fikk oppleve forlovelsesfest på Babaroto-neset. 

I Tambaga hadde radioen ved en misforståelse kunngjort møte i kirka i forbindelse med at den nye direktøren skulle komme. Folk kom fra flere av landsbyene rundt. Jeg måtte improvisere en minitale. Men etterpå ble folk sendt hjem slik at distriktsstyret kunne ha sitt møte med oss.

Samtalene med kirkelederne var stasjoner på vei mot tydeliggjøring av strategien vår. Det dreide seg blant annet om rollefordeling mellom misjonærer og nasjonale, ulike spørsmålstillinger knyttet til den utadrettede virksomheten, en ny distriktsordning, helhetlig plan for lederutvikling og hvordan vi møter ledere som ”faller”. Samtalene var nyttige og klargjørende og vi fikk gode innspill til det videre arbeidet med disse temaene. I midten av november skal vi ha et seminar om mye av dette sammen med våre maliske og kamerunesiske venner.






Evangelister og menighetsledere i Tambaga-distriktet






Ansatte i PSAT







Kirkepresident Etienne Keita og meg

søndag 20. september 2009

Abarka

Det ordet som sitter mest igjen etter noen gudstjenester her i Bamako er abarka. Det betyr takk. Når takke- og bønneemner skal deles eller når noen ber, er det abarka som er gjennomgående, for eksempel "Takk Gud for at du har vært med meg og bevart meg gjennom denne uka også!" Kanskje det er her vi har mest å lære av våre søsken - ved siden av gjestfriheten. Vi som vasser i materiell og åndelig velsignelse - har vi ikke en tendens til å ta det for gitt? De som nesten ingenting har, ser at de er avhengig av Gud og takker Ham for smått og stort. Enda en gang var det tankevekkende å være på gudstjeneste i Sikoroni, selv om jeg ikke forstår så mye når det skjer på bambara-språket. Bildet viser kvinnekoret der i frisk sang.

Muslimene er vel takknemlige i dag også. For dem er fastemåneden Ramadam over, og det feirer de i dag blant annet ved å kle seg fint og besøke hverandre i hjemmene. Bildet viser noen finkledde barn på vei til moskéen borti gata vår her.

På tirsdag er det Malis nasjonaldag som feires - med militærparade i sentrum av Bamako. De er nok takknemlige for at det franske koloniveldet tok slutt 22. september 1960. Den dagen drar Gjermund Lygre, Therese Glendrange og jeg vestover til Tambaga og Bafoulabè for å ha samtaler med lederne i kirka om spennende og viktige spørsmål. Mer om det senere. Men vær gjerne med i bønn for de dagene frem til vi er tilbake på lørdag. Abarka!

onsdag 16. september 2009

Komplisert skal det være

Fortsatt er det noen som ikke får lagt inn kommentarer på bloggen. Blogspot gjør enkelte funksjoner litt vanskelig for folk. Etter at vi har åpnet for "anonyme" kommentarer for dem som ikke har G-mail e.l., kan de som vil kommentere følge denne oppskriften forfattet av svoger og pedagog Eivind:
- gå inn på "kommentarer" som ligger nederst på nytt innlegg
- skriv det du vil i feltet under "legg inn en kommentar"
- gå inn i feltet "kommenter som" og velg profil som anonym (ligger helt nederst når du trykker på haken v)
- gå inn på forhåndsvisning og skriv bokstavene vist under "ordbekreftelse" og klikk så på "legg inn kommentar"
Vil du ikke være "anonym" er det bare å skrive navnet ditt i kommentarfeltet.
Lykke til!

søndag 13. september 2009

Sørover til Sibi

I går, lørdag, luftet vi oss litt. Vi fikk se oss litt omkring i et spennende fjell-landskap en liten time sør for Bamako. På bildene ser dere et par av formasjonene. Jon Solve og Ingrid fikk utfolde seg litt med klatring også. Etterpå besøkte vi familien Selstø i Narena, enda lenger sør mot grensen til Guinea. Der hilste vi også på gamleordføreren, som har åpnet dørene for misjonen i det området. Veiene var gode, men HMS eksisterer neppe, heller ikke i transportbransjen.

søndag 6. september 2009

N'tomikorobougou

Kl.9.00 presis startet gudstjenesten i N'tomikorobougou i dag. Vel 2 timer med levende og kraftfull allsang, sang av menighetens tre kor, tale, forbønn, presentasjon av alle nye, m.m. - alt på både bambara og fransk. Det var mye vi ikke fikk med oss. Men fellesskapet med de 80-90 fremmøtte opplevde vi sterkt - som for 5 år siden. Bildet nedenfor viser bambara-koret i aksjon.

N'tomikorobougou - med litt øvelse klarer man å si det uten å snuble. I denne bydelen ligger den største av de tre menighetene "våre" i Bamako. Den eldste ligger i Sikoroni og den nyeste i Falayan Plaque. Disse menighetene drives helt og fullt av maliere, men med lederstøtte av misjonærer. I dag talte Pierre Moulna, en misjonær fra en kamerunesisk misjon, som vi samarbeider med. Ellers er familien Deriaz, som er våre storbymisjonærer her, i Norge for tiden. Dette året er det Therese Glendrange som er her og følger opp lederne i tillegg til å støtte oppstarten av et kvinnerettet prosjekt i N'tomikorobougou.

Therese er også god å ha som franskstøtte innimellom - som for eksempel i morgen tidlig, da jeg skal på en mottakelse i utdanningsdepartementet. Professoren som er hoveddrivkraften i å få godkjent malinke som det 12. offisielle språket i Mali, var innom kontoret på fredag med invitasjon. Han kunne ikke få fullrost nok den innsatsen som Normisjon (ved Hølje Haugsjå) hadde gjort for malinkéspråket. Og takket være våre misjonærer ble khassonkéspråket i sin tid et skriftspråk godkjent av myndighetene. Det går ikke an å overvurdere språkets betydning for både samfunnsutvikling og menighetsbygging.

tirsdag 1. september 2009

Kommentarer

Har faatt spoersmaal om hvordan en legger inn kommentarer her paa bloggen. Jeg tror det skjer ved aa trykke paa "x kommentarer" og saa skrive inn kommentaren... Har faatt mange kommentarer paa "fjesboka", men ingen her. Kanskje det ikke er saa greitt teknisk. Ellers sliter jeg med et fransk tastatur inntil videre. Men naa gjelder det aa fullfoere dette foer stroemmen gaar. Den kommer og gaar 10-20 ganger om dagen.