11. desember 2008

Sitrongress

Sitrongress er i følge Wikipedia et gress som vokser i tropiske regioner, og det brukes mye som en urt i asiatisk mat.

Åshild digger sitrongress og hun etterlyser det stadig i alskens mat, til tider nesten ukritisk. Jeg har etterhvert lært meg at enhver rett, fra forrett til dessert, hever seg smaksmessig mange hakk ved å ha minst ett syrlig element i seg. Klassikeren er selvfølgelig sitronbåten man legger oppå fiskestykket, men sitrongress er altså en alternativ kilde til denne syren.

Finhakket Sitrongress er et fantastisk aromat til hvitvinsdampede blåskjell og Hellstrøm har verdens beste Crème brûlée-oppskrift der sitrongress brukes som smakstilsetning. Sitrongress egner seg også til å friske opp basmatiris, som i oppskriften under.

Kylling med grønnsakswok, frisk basmatiris og sursøt saus
Denne oppskriften er til ca 2 personer
1 stk kyllingfilet (selv foretrekker jeg kylling fra produsentene Holte eller Stange)
1 sitrongress
1/2 brokkoli
1 stor gullrot
2 store champignon, grovhakket og stekt i smør
1/2 finhakket sjalottløk
1 finhakket fedd hvitløk
1 dl basmatiris (skyldt noen ganger i kaldt vann)
1 dl vann
2 ss sukker
1 dl Sherryeddik
1 dl kyllingkraft (eller kyllingbuljong utrørt i varmt vann)

- Salte kyllingen godt, putt litt hvitløk innunder skinnet (hvis du har kjøpt kylling med skinn). Stek kyllingen med skinnet ned på middels varme med smør og olje i stekepanne i ca 10 min, snu deretter og stek noen minutter før ferdig
- Legg flatsiden av kniven mot sitrongresset og press hardt. Dette frigjør aromaer.
- Smelt sjalottløk og hvitløk i smør i en kjele, når det blir gyldent på farge har du i basmatirisen. Rør rundt til risen blir blank. (Dette gjør at vi reduserer mengden vann vi koker risen med etterpå)
- Hell over vannet, ha i sitrongresset og legg på lokk. Kok på svak varme til vannet er absorbert
- Kok små brokkolibuketter og gullrotskiver i lettsaltet vann i 2 min
- Hell av vannet og ha grønnsakene i en wok eller stekepanne og stek på høy varme til "karamellisert"
- Smelt sukker i bunnen av en blank kjele til det blir lysebrunt på farge
- Hell over ca 1 dl eddik (jeg liker Sherryeddik) og la eddiken koke nesten helt inn (du kan også bytte ut eddiken med friskpresset appelsinjuice). Sukkeret størkner idet du heller over eddiken, men det vil smelte igjen
- Hell over kyllingkraften, la det koke inn til ca halvparten
- Hvis du ønsker tykk saus: Jevn den med litt maizena rørt ut i kaldt vann
- Ha i noen dråper soyasaus

Ta sitrongresset ut av risen. Skjær kyllingfileten i strimler på langs, bland grønnsakene med sausen og server direkte på tallerkener, med risen i skål ved siden av.