17. desember 2008

Kyllingfilet med morkelsaus

Det heter seg at man skal spise mat som passer til årstidene. Viltkjøtt, rotgrønnsaker og skalldyr på høsten og vinteren. Asparges, nypoteter, nykål, vårkylling, alskens salater på våren og sommeren. Selv ligger jeg alltid ca 1/2 år på forskudd i denne syklusen; jeg har alltid lyst på viltkjøtt på sommeren og friske salater på vinteren. Antageligvis fordi jeg lengter etter sommeren i vintermørket og etter høsten under hetebølgene om sommeren. Uansett, det er altså ikke slik at man på død og liv må følge denne sesongkonvensjonen, selvom jeg kan være enig i at det er litt umusikalsk å spise asparges fra Chile midtvinters.

Denne oppskriften er sterkt inspirert av en fantastisk kyllingrett jeg fikk på Brasserie Blanche i vår.

Stekt kyllingfilet med spissmorkelsaus og smørdampet kål
(For 2 personer)
- ca 150 gr kyllingfilet pr pers (økologisk kylling med skinn smaker best)
- 4-5 tørkede spissmorkler (eller annen tørket sopp)
- ca 2 dl fløte
- 1/4 kålhode (gjerne spisskål eller savoykål)
- 1 finhakket sjalottløk
- 2 fedd finhakket hvitløk
- 1 dl hvitvin
- 1 dl innkokt kyllingkraft (evt. kyllingfond)
- Noen mandelpoteter i båter
- Litt olivenolje

-Begynn med morklene. Legg dem en times tid i varmt vann, sil deretter av og tørk godt. Stek sjalottløk, ca 1 ss hvitløk og morklene i smør på middels varme i noen minutter, før du heller over hvitvin, og lar den koke nesten helt inn. Hell deretter i kyllingkraft og fløte og varm opp til kokepunktet. Kjør til slutt sausen i kjøkkenmaskin eller med stavmikser.
-Ha potetbåtene på et stekebrett, hell over noen dråper olivenolje og en klype salt på hver båt og bak i ovnen på 200 grader til de er myke inni
-Salt kyllingfileten godt, og legg finhakket hvitløk og estragon under skinnet
-Stek i (grill-)panne på middels varme (ca 15 min) med skinnsiden ned. Snu mot slutten og stek noen minutter på undersiden før du serverer
-Skjær kålen i posjonsstykker. Fyll vann ca 1/2 cm opp fra bunnen av kjelen og kok opp med en spiseskje smør. Ha i kålen og litt finhakket hvitløk. Lekk på lokk og damp i 7-8 minutter

Drister meg her også til et vinforslag: Champagne! God appetitt :)