7. desember 2008

Salmalaks

Endelig har vi fått det til. Vi ukritiske, grandiosa-spisende nordmenn har fått et fiskeprodukt av en kvalitet man bare kan drømme om i resten av verden. Salma-laks er er vakuumpakket laksefilet, slaktet og lagt på kjøl på rekordtid. Stykkene består kun av "ryggen" til fisken, og har ikke med den fetere bukdelen som man vanligvis blir tvunget til å kjøpe (på tunfisk er det forøvrig omvendt - her er det bukdelen som smaker best).

Salmalaks kan spises rått. Noen ganger har jeg tilogmed vurdert å kjøpe med meg et lite stykke som snacks på vei hjem fra butikken. Men jeg synes det er best er å lettsteke den i hvitløkssmør, slik at den fortsatt er rå inni, med en distinkt hvitløksaroma på utsiden. Den får en saftighet som en biff.

Denne retten lager du på 15 min. Vil du ha tilbehør, skjær fennikel i skiver og kok 7 minutter i lettsaltet vann.

Lettstekt Salma-loin med beurre blanc og løkspirer

ca 75 gram (forret) eller 150 gram (hovedrett) salma-laks pr pers
1 dl hvitvin
1 finhakket sjalottløk
1 finhakket hvitløk
ca 150 - 250 smør
smør til steking
salt & pepper
løkspirer (eller annen pynt)

-Lag buerre blanc først. Reduser hvitvin sammen med sjalottløk til mengde på ca en munnfull uten løken. Pisk deretter inn smør i terninger til sausen tykner. Ha evt i finhakket, frisk gressløk om du er så heldig å ha slikt for hånden
-Skjær porsjonsstykker av laksen og salt godt på begge sider
-Smelt hvitløk i smør i middels varm panne en liten stund og stek laksen i dette noen minutter på hver side. Laksen skal være rå i midten, men vil ettersteke litt på tallerkenen
-I gourmet-humør? Legg en rå østers (innmaten) oppå hvert laksestykke i det du serverer :)

Server umiddelbart etter at laksen er ferdig. Beurre blanc-sausen skal være lunken.