tirsdag 30. november 2010

Hovedfagsoppgave, Kunsthøgskolen i Bergen



Jeg valgte å jobbe med porselenskopper som hovedfagsoppgave. De tre første årene ved Kunsthøgskolen jobbet jeg med svært ulike prosjekter. Vi lærte mye om form, farge, stilhistorie, ulike leiretyper, brenningsmuligheter, glasurer... dermed var det ikke lett å bestemme seg for fordypningoppgave. Vi hadde et kurs med Porsgrunn Porselensfabrikk på våren i tredje klasse. Da lærte jeg å lage former i gips, som jeg så støpte kopper, mugger og hanker i. Valget om å jobbe med porselenskopper i 18 måneder har jeg aldri angret, og jeg liker fortsatt å jobbe med kopper.

Jeg jobbet ved Porsgrunn Porselensfabrikks gjesteverksted i flere perioder , noe som var fasinerende og svært lærerikt. En stor fabrikk med mye flott teknisk utstyr og hyggelige arbeidere. Jeg fikk mange gode råd med på veien. De ga meg også muligheten til å designe egne silketrykk, inkludert signaturen min.


I løpet av hovedfagsperioden ble det mye utprøving av former, hanker og dekorer:



Hanken har samme form som dekoren på koppen










Storkjøkkenkopper kan stables. Jeg testet ut ulike måter å sette koppene sammen på
   


Positiv og negativ form. Espressokopper med en liten tynn hank

    






Ringer i vannet, fisken kan sees gjennom bunnen av den tynne porselenskoppen.







Arbeidstegning, moderformer og støpeformer. Dette er en av de to koppene jeg leverte tilslutt.
Jeg fikk hjelp på fabrikken med hanken. Der hadde de egne gipsarbeidere.



Utprøving av egendesignet silketrykk
 

  

En grønn ring mot en rød ring. Bredden på det sorte feltet er lik bredden på innsvingen.




Jeg likte veldig godt å dekorere disse måneforma koppene.





Koppen er oval øverst og rund nedertst, kan den stables?



1-2-3-4-5-6- kopp. Innkjøpt av Kunstindustrimuseet i Oslo.




søndag 28. november 2010

Første søndag i advent.

Jeg har hogget grankvister og laget kryddergløgg. Martine har bakt boller og Tuva har laget årets adventsstake. Nå blir det godt å sette seg ned.

Ønsker alle en fortsatt god søndag!

Den Norske Opera, Nøtteknekkeren


Billettene til Nøtteknekkeren ble innkjøpt for lenge siden. I går, endelig, reiste vi med toget innover tidlig på morgenen. Jeg har vært utenfor og inne i foajeen på Operaen tidligere, men nå fikk jeg endelig se salen og en forestilling. Operaen er et fantastisk byggverk! Og for noen proffe utøvere! Det var svært fascinerende å se så dyktige utøvere, en nytelse å se danserne, scenografien, og høre sangen og musikken.

Den Norske Opera



Venstre: Salen, med orkesteret som varmer opp før forestilling.
Høyre: Ytterveggene på toalettene nede i foajeen er nydelige!

Slik beskrives forestillingen:

Denne klassiske balletten er fylt av magi, eventyr, skjønn musikk og dans av beste merke. Vi møter lille Clara som etter familiens juleselskap, legger ut på en drømmereise der hun blant annet møter Musekongen, Snødronningen og Sukkerfeen. For ikke å glemme Nøtteknekkerprinsen som viser henne rundt i eventyrland, hvor hun blant annet får se dans fra alle verdenshjørner.

I Nasjonalballettens versjon er det overflod av store og små ballerinaer, fargerike kostymer og imponerende tåspissdans. Alt til Tsjajkovskijs smittende toner spilt av Operaorkestret. Velkommen inn i vår eventyrverden!




 






En flott forestilling!


Vi reise hjemmefra tidlig for å få tid til shopping før forestillingen.  Jentene handlet og jeg fotograferte utstillingsvinduer. Jeg er veldig fornøyd så lenge jeg kan finne fine fotomotiver, dvs. bruke tid på min nye hobby, denne bloggen: ) Det gir meg energi og glede.  
I dag må huset ryddes og fire lys finnes fram...

fredag 26. november 2010

Utstillingsdesign

I dag har jeg vært på årets fagkurs gjennom Utdanningsforbundet. Temaet i år var: Eksponeringsdesign – det vil si butikkens visuelle ansikt utad. Firmaet Parallell ved Tine og Cathrine var kursledere. Som lærer er jeg med på å utdanne utstillingsdesignere. Før ble de dekoratører etter en tilsvarende utdanning. Andre med samme utdanning og jobb kaller seg eksponeringsdesignere, stylister, eller visual mercandiser. Mercandising handler om en total presentasjon av butikken og varene. Markedsføring, utstillinger, aktiviteter og vareeksponering, dvs. det visuelle ansiktet utad. Som utstillingsdesigner har du varierte jobbmuligheter. Foruten å jobbe i butikk kan du blant annet lage showroom, style private og offentlige rom, lage messestands, jobbe med kataloger og tidsskrifter, events (for eksempel firmafester og filmpremierer), firmafasader, lage tvstudioer, scenografi og lage museumsutstillinger.
I går, første kursdagen, så vi bilder fra ulike prosjekter og Parallelljentene fortalte om hvordan de jobbet med kundene sine. På slutten av dagen fikk vi en quiz som Bente og jeg vant – enda godt, vi er ærgjerrige og har jobbet med dette faget i snart fire år nå : )
I dag jobbet vi praktisk. Vi ble inndelt i grupper på tre og tre som skulle lage juleutstillinger. Bente, Ådne og jeg fikk tema kjøkken, og skulle vise en middels profil, dvs. butikk med varer i middels prisklasse.


Noen tips vi fikk med til utstillingsarbeide var:
Tenk enkelt, aldri produkter rett på gulv. Ikke vis varer på sideveggene i utstillingsvinduet. Plasser utstillingsdukker og produkter bevisst, gjerne i grupper. Ta utgangspunkt i et tema eller en idè. Blikkfang, hva skal kunden legge merke til? Det er viktig å fange oppmerksomhet på kort tid. Skap balanse. Luft – luft fremhever produktene. Bruk max tre fager, 2/3 av en farge og 1/3 av de to andre. Tyngdepunktet bør være nederst.


Her er rekvisittaer vi fikk utdelt. En monter og en hylle skulle fylles med fat og kopper for å
friste kunder til å kjøpe mest mulig på kortest mulig tid : ) For å få montert tallerkener på
veggen er sterk tape godt å ha.




  
Tapeten ble stiftet opp og vegg til vegg teppe spikret til veggen. Vi hadde drøyt tre timer
på å jobbe fram idè og gjennomføre utstillingen.

Her er utstillingen etter tre og en halv time.








Andre deltageres utstillinger. Utstilling av kontorrekvisita på hylla til høyre og i monteren
til høyre.

Til venstre: Velværeprodukter. Høyre: Interiørprodukter.

Mange er snart i gang med å pynte julehuset hjemme, lykke til : )

Du kan lese mer om kursholderne på http://www.parallell.no/

torsdag 25. november 2010

Kryddergløgg

























Hjemmelaget kryddergløgg er varmende og godt nå som gradestokken viser minusgrader. Jeg har begynt å snufse og nyse, og da er dette medisin i tillegg. 













Kryddergløgg:


7 hele kardemomme
4 hele nellik
2 hele kanel eller noen flak kanelbark
1 lite stykke ingefær
1 liter vann
evt. 1 dl sukker(jeg synes det er søtt nok med solbærsirup)


Smak til med solbærsirup.
Varmes opp til kokepunktet. 
Slå av platen og la den trekke over natten, før den siles og drikkes i ønsket temperatur.
Rosiner, mandler og nøtter tilføres etter smak og behag.


Jeg er litt utålmodig og tar derfor gjerne i litt ekstra krydder. Da har jeg god gløgg etter et par timer.

tirsdag 23. november 2010

Brød

Dette er helt klart min favorittoppskrift på hverdagsbrød. Med utgangspunkt i grunnoppskriften varierer jeg innholdet av grovt mel og frø – alt etter hva jeg har i skapet.















1 pk. tørrgjær eller ½ pk. fersk gjær.
2 ts. salt
1 ss honning
6 dl. lunkent vann
2 ½ dl. havrekli
10 dl. hvetemel

I dag byttet jeg ut havrekli med 2 dl. kruskakli og 1 dl solsikkefrø.


Gjær, salt og honning.           Blandes med lunkent vann,            kruskakli og solsikkefrø...




 Mel helles i, og alt røres sammen til en forholdsvis tynn deig som settes til heving.









  
Deigen er ferdig hevet, og jeg har strødd sesamfrø over før steking.












Deigen bør stå til heving i ca 1,5 – 2 timer. Brøddeigen skal ikke knas, så etter heving helte jeg deigen over på bake papiret og plata. Du kan selvfølgelig fylle en brødform, jeg varierer mellom storbrød, rundstykker og bagetter – forandring fryder!



Sett på stekeovnen etter heving, og plasser brødet inn litt nedenfor midterste rille i ovnen. Stek brødet ca 11-15 minutter på 250 grader. Senk så varmen til ca 150 grader og stek videre i ca 15 minutter, eller til brødet ser ferdig ut. Brødet holder seg ferskt og saftig i flere dager når det er innpakket i plast.

søndag 21. november 2010

Varde, Kunsthøgskolen i Bergen

Her kommer det flere bilder fra tiden ved Kunsthøgskolen i Bergen.
Vinteren og våren 1994 hadde vi et samarbeidsprosjekt med fem andre Kunsthøgskoler i Norden. Samarbeidsperioden skulle munne ut i en felles elev utstilling. Et annet mål var å skape et tettere akademisk samarbeid mellom skolene. Det ble arrangert et felles seminar hvor temaet var økologi og livskvalitet. Vi fra Bergen reiste til København for å møte studenter fra de andre Kunsthøgskolene, inkl. Oslo. En av foredragsholderne var Arne Næss, jeg er stor fan av ham. De ulike instituttene valgte etter hvert forskjellige undertema som studentene jobbet med. Vi på keramikk jobbet under tittelen Varde. Varder viser vei og gir signaler, de er budskapsbærere. Tidlig på våren i  1994 ble alle elevenes arbeider juryert, og jeg ble antatt som eneste keramiker fra Oslo og Begen.


Toppen er laget av porselensleire som krymper forholdsvis mye, og dermed sprekker
når den modelleres sammen med "kroppen", som er av steingodsleire.
Urnen er brent i saltovn. Høyde ca 70 cm.

Høyde ca. 25 cm. Bildene er scannet fra papirbilder, og har desverre dårlig kvalitet.


Mine to urner ble pakket og sendt til London, hvor utstillingen ble åpnet av Prins Charles. 54 arbeider av studenter fra åtte ulike institutter ved seks Kunsthøgskoler ble så sendt på turne, fra London til Kunstinsdustrimuseer i Roma, Budapest og Berlin.


Bildet er tatt på Kunstindustrimuseet i Budapest våren - 95.


Urn.
A container for life/death or entrance/exit
A memorial for mankind – a line of cairns
Sealed – bearer of the secrets of the past, information and history
Its inner strength causes surface cracks and scars – associations with disintegration, practical and cultural


Denne bloggen blir en blanding av både minnebok, logg, dagbok og fotoalbum. Jeg får ryddet i gamle papirer og bilder, og tilbakemeldinger fra dere er svært hyggelig og inspirerende – tusen takk!


fredag 19. november 2010

Puter

I sommer sydde jeg puter. Først i mitt ferihus i Nusfjord, og senere hos mine foreldre på Jådåren. Putene jeg sydde i Lofoten ble plassert for salg i Hansines Bakeri, Nusfjord. Hansines Bakeri en kjempekoselig liten kafè og interiørbutikk i det gamle bakeriet.

Porselens-klokker og stoff-puter i Hansines Bakeri, Nusfjord


Pute, Hansines Bakeri

Rødhette og ulven, Hansines Bakeri.

































I kveld har jeg endelig fått montert glidelås i noen av putene jeg sydde i Trøndelag.

Et broderibilde ble til to puter, se bilde over og under.


Foran og bak.




Ett broderibilde ble også her til to puter, se over og under.

Foran og bak.


Jeg har brukt både nye og brukte materialer. Hekla og strikka brikker, nupereller, broderier og kantbånd, som stort sett er av lin eller bomull.
Materialene har jeg kjøpt i ulike butikker, på loppemarkeder og fått av slekt og venner. Jeg ser daglig på den første jeg sydde for ca. ett år siden, den er som et bilde i sofaen. Nå har det blitt flere puter enn hva jeg har plass for i mine sofaer...

onsdag 17. november 2010

ART DECO RETRO






















I vår tok Solveig, en venninne meg med til denne kjempefine retro butikken i Moelv.
Art deco Retro er ikke bare en butikk, men en helhetlig interiøropplevelse, kafè, bok – og tidsskriftsamling. Her finner du også en koselig innehaver, som passer perfekt til interiøret.



















  
I går kjørte jeg innom for å kunne vise dere denne fantastiske butikken. Det er ekstra morsomt at den ligger i Moelv. Moelv har nå blitt by og ligger en halv times kjøretur sør for Lillehammer.



















  
Mange av gjenstandene og møblene er fra 1920 – 30 tallet.

Ved siste besøk ble min datter svært begeistret for en tivolilampe fra 50 -tallet, og tok fram konfirmasjonspenger for å kjøpe den. Som mor applauderer jeg brukkjøp, og investering i god design. Lampa er i dag satt bort til restaurering, dvs. nye lovlige ledninger og kontakt blir montert. Se, så utrolig mye spennende:






  


  


Innehaverne vil etterhvert arrangere ulike kurs om stilepoker og innredning.
Galleri Mölf ligger i ene enden av huset, der arrangerer de utstillinger.
Ta gjerne en kikk på  http://artdeco-retro.no/ , eller dra innom butikken en dag.