Hjemmelaget CO2-apparat for bedret plantevekst i akvariet

Norges beste akvarieportal!For plantene er CO2 essensielt med tanke på å drive fotosyntese og der igjennom skaffe seg viktig næring for egen vekst. Ofte opplever vi at plantene vokser dårlig og i jakten på gode råd leser vi i litteraturen eller på nettet at "cluet" er å tilføre CO2. Vi oppdager fort at apparater for å tilføre denne gassen ned i akvariet vårt, ofte koster mer enn det smaker for en vanlig lommebok. Alt fra et par hundrelapper og opp til flere tusen kroner må man ut med. Jeg fant etter hvert informasjon om hvordan man til en billig penge kunne lage et slikt apparat selv. Utgangspunktet er egentlig å ta i bruk vanlig tørrgjær som vi vet får brøddeigen til å heve seg. Det er nemlig CO2-gass som fyller alle hulrommene i deigen og får denne til å ekspandere. Under gir jeg deg oppskriften og hvilket utstyr du trenger for enkelt å produsere CO2 selv. Samlet prislapp på dette er vel godt under femti-lappen. Apparatet mitt sørger for CO2-tilførsel i flere uker før jeg må etterfylle det.

 

Du trenger:

1.5 liters plast-brusflaske m/skrukorkDette trenger du for et enkelt CO2-apparat

1-1.5 meter slange

1 brusestein

Litt silikon

Varmt/kaldt vann

Tørrgjær

Bakepulver

Sukker

 

Slik gjør du:

I bruskorken lager du et lite hull stort nok til å tre slangen bitte litt inn i. Bruk et bor for å lage hullet. For at det skal bli helt tett mellom slangen og korken benytter du nå silikonen til dette. Brusesteinen fester du i andre enden av slangen. Når silikonen er herdet kan vi begynne å fylle i flasken.

Fyll i 4 dl varmt vann. Hell så på ca. 4 dl sukker og rist godt. Når sukkeret er godt utblandet heller du på 4 dl kaldt vann. Ha så i 1 ts bakepulver og rist godt. Til slutt har du i 1-2 ts tørrgjær. Denne skal flyte på toppen så her må du ikke riste. Nå skrur du korken godt igjen på flasken, senker brusesteinen ned i akvariet der du vil ha den. Etter noen timer vil du oppleve at det fra denne begynner å putre og boble. Dette er ren CO2-gass. Jo lenger CO2-boblene fra brusesteinen befinner seg i vannet, jo bedre og mer effektiv blir utvekslingen av gassen til akvarievannet. Du kan jo la boblene fra brusesteinen, når de stiger opp, samles opp under bladene på en flyteplante. Da vil gassutvekslingen til vannet bli mer effektiv.

Plasser gjerne flasken litt lunt og i god romtemperatur. Så er det bare å vente og se om plantene bedrer veksten sin.

NB! Husk å kontrollere KH-verdien! Tilfører du CO2 i svært bløtt vann, med lav KH-verdi, vil det kunne føre til større pH-svingninger og stressede fisk. Dette fordi CO2 i vann gir en svak syre. Dette kan unngås ved å høyne KH-verdien ved bl.a. å tilsette bikarbonat f.eks. natron (uten antiklumpemiddel!). Sjøl har jeg, i de akvariene hvor jeg tilfører CO2, lagt ut noen skjellrester og norske korallrester rundt om i grusen (i utvendige filterpumper kan en legge skjell eller korallrester i en av korgene). KH-verdien i disse karene har dermed steget fra 1-2o til over 4o, noe som jeg ser på som akseptabelt. pH'n svinger ikke så mye nå gjennom døgnet som før.

Vær også oppmerksom på at å tilføre CO2 vil kunne føre til at O2-nivået synker. Dette kan skje om en ikke er påpasselig med at en sørger for å ha noe vannbevegelse i overflaten fra utstrømsrøret til pumpa. Økt vannbevegelse sørger for et bedret O2-opptak i vannet. Stillestående vann er ved CO2-tilførsel ikke å anbefale hvis en har fisk i akvariet.