Turmat - oppskrifter, mengde og energi-innhold
Bjørnulf
Håkenrud, Øytun 2001
Fil: F:\FILER\KLASSER\FLFELLES\TURMAT\MAT‑OPPS.01
Følgende oppskrifter har vi prøvd på Øytun
folkehøgskoles turer - til våre ganers og magers store glede!
I oppskriftene er en porsjon lik ett måltid for en
person. Jenter spiser gjennomsnittlig mindre enn en porsjon, gutter mere. Ved å
kombinere de ulike rettene vil daglig energibehov (og også næringsstoff-behov)
bli dekket for en gjennomsnittsperson på en tur med lav intensitet (omkring 11
500 kJ/døgn). Dette tilsvarer ca 650 g mat i døgnet pr person (Bjørns
frokostblanding, havrebomber og kjøttisaus). Du blir kanskje ikke mett på disse
porsjonene, men det er jo bare sunt å klare seg med litt mindre enn det vi er
vant til i vårt overflodssamfunn.
Hvor store porsjonene skal være er anslått ut fra
erfaringer jeg selv, andre Øytun-lærere og Øytun-elever har gjort.
Energi-innhold er beregnet ut fra varedeklarasjoner på matvarer. Det er ikke
tatt hensyn til at energi fra ulike kilder nyttiggjøres i forskjellig grad.
Væsketap under steking er ikke trukket fra. Masse i gram er det mest nøyaktige
mengdemålet, men ofte er det enklere å bruke desiliter (1 full Unik plastboks =
15 dl).
Frokost
En god start på dagen er en god start på
dagen!
Tørrmelk kan tilsettes i blandingen når du lager den
eller ute på tur. Tørrmelk sammen med korn kan gi litt dårligere smak hvis
frokostblandingen skal stå over flere uker (oppbevar kjølig). I oppskriftene
står det Viking helmelkspulver. Du kan eventuelt bruke Molico fettfri tørrmelk
eller kalvegodt fra Felleskjøpet (billig i store sekker).
Hasselnøtter kan også bli dårlige hvis de oppbevares
lenge i blandingen.
Havregrøt Energi-innhold: 1719 kJ/100 g 3569 kJ/porsjon
Frokost på tur er for mange lik havregrøt! Noen opplever at havregrøten
metter hele formiddagen, mens andre blir sulten igjen med en gang.
Vær forsiktig med mengden gryn, ellers blir det lim.
Ha oppi mer gryn etterhvert hvis den blir for tynn. Istedetfor å koke grøten,
kan kokende vann helles over gryn, melkepulver, margarin og salt.
|
13 porsjoner Enheter |
13 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Havregryn (store/små, eller firkorn) |
2 pk = 38 dl |
1500 |
115 |
Viking helmelkspulver |
0,5 pk = 5 dl |
250 |
19 |
Sukker |
3 dl |
250 |
19 |
Rosiner |
3 pk |
500 |
38 |
Margarin |
|
200 |
15 |
Kanel, salt (Brunost, frukt, sjokolade,
blåbærsuppe) |
|
|
|
Tilsammen |
|
2700 |
208 |
Gnufle Energi-innhold: 1623 kJ/100 g 3683 kJ/porsjon
Bland alt. Mandler og tørket frukt gjør blandingen bedre. Syltetøy er
forfriskende.
|
13 porsjoner Enheter |
13 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Havregryn |
1,5 pk = 28 dl |
1125 |
87 |
Viking helmelkspulver |
0,5 pk = 5 dl |
250 |
19 |
Sukker |
3,3 dl |
300 |
23 |
Havrekli |
0,5 pk |
325 |
25 |
Kruskakli |
0,5 pk |
200 |
15 |
Rosiner |
2 pk |
500 |
38 |
Solsikkefrø |
0,5 pk |
250 |
19 |
Tilsammen |
|
2950 |
227 |
Bjørns frokostblanding Energi-innhold: 1780 kJ/100 g 4108 kJ/porsjon
Denne frokostblandingen er søt, feit og god. Havregryna dampes i
margarin og brunes gylne i honning. Man kan lett spise mer frokostblanding enn
dette.
|
13 porsjoner Enheter |
13 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Havregryn store |
2 pk = 38 dl |
1500 |
115 |
Viking helmelkspulver |
0,5 pk = 5 dl |
250 |
19 |
Honning |
|
250 |
19 |
Margarin |
1 pk |
500 |
38 |
Rosiner |
2 pk |
500 |
38 |
Tilsammen |
|
3000 |
231 |
Syrlig frukostblanding Energi-innhold: 2167 kJ/100 g 4658 kJ/porsjon
Oppskrift fra Lars Krempig.
Bland sukker ut i juicen som bør være litt oppvarmet
(ikke for varm slik at havregryna svulmer opp!). Havregryn, juice/sukker og
olje blandes i ei langpanne. Viktig at røra ikke blir for fuktig og grautete.
Ovnen bør stå på 200 grader (helst varmluft). Det er viktig å røre ofte slik at
blandinga ikke svir seg (hvert 5. minutt). Etter 30-45 minutter er snadderet
klart. Nøtter og rosiner blandes inn til slutt. Eplejuicen er ikke medreknet i
vektene nedenfor pga. at vannet fordamper. Ønsker du ekstra syrlig blanding kan
du ta mer eplejuice.
|
9 porsjoner Enheter |
9 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Havregryn store |
1,3 pk = 25 dl |
1000 |
111 |
Matolje (helst olivenolje) |
5 dl |
450 |
50 |
Eplejuice |
3 dl |
(300) |
(33) |
Sukker |
1,5 dl |
135 |
15 |
Mandler/ hasselnøtter |
|
100 |
11 |
Rosiner |
|
100 |
11 |
Viking helmelkspulver |
3 dl |
150 |
17 |
Tilsammen |
|
1935 |
215 |
Lunch
Porsjonen kan gjerne fordeles på to matraster.
Porsjonene kan virke knappe, øk mengden hvis du jobber hardt. Det er viktig å
drikke rikelig til energirike turkaker og brød.
Logan-brød Energi-innhold: 1522 kJ/100 g 3220 kJ/porsjon
Dette holdbare brødet ble Aoppfunnet@ til en bestigning av Mount Logan i Nord-Amerika. Kan spises uten, men det er godt med smør og pålegg.
Bland det tørre. Smeltet margarin, sirup, sukker og
melk varmes lunkent og has i. Trykk deigen ut i smurt langpanne til ca 2-3 cm
tykkelse. Skjær leiven i porsjonsbiter. Stek ca 1 time ved 180 grader.
|
52 porsjoner Enheter |
52 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Sammalt hvete grov |
2,5 pk = 50 dl |
2500 |
48 |
Sammalt hvete fin |
1 pk = 20 dl |
1000 |
19 |
Semulegryn |
2 pk = 14 dl |
1000 |
19 |
Rugmel |
0,5 pk = 9 dl |
500 |
10 |
Rosiner |
2 pk |
500 |
10 |
Kokosmasse |
2 poser |
500 |
10 |
Margarin |
1,2 pk |
600 |
12 |
Sirup/honning |
0,8 flaske |
400 |
8 |
Sukker/druesukker |
0,5 pk = 5,5 dl |
500 |
10 |
H-melk |
2 pk = 20 dl |
2000 |
38 |
Salt, (hasselnøtter) |
|
|
|
Pålegg: Soya margarin |
1 pk |
500 |
10 |
Pålegg: Brunost 27 % |
|
1000 |
19 |
Tilsammen |
|
11000 |
212 |
Havrebomber Energi-innhold: 1782 kJ/100 g 3502 kJ/porsjon
Nydelig og energirik turkake. For noen kan så solid kost kreve litt
tilvenning. Bjørn Michaelsen utvikla denne oppskriften sammen med
Friluftsgruppa i Bergen omkring 1990.
Bland det tørre. Egg og margarin blandes i til deigen
såvidt svetter væske når du trykker på den med ei sleiv. Jevn ut deigen til
maks. 2 cm tykkelse i langpanne. Stek ved 180 grader til bombene er gyldenbrune
(ca 40 min).
|
70 porsjoner Enheter |
70 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Havregryn lettkokte |
2,5 pk = 47 dl |
1875 |
27 |
Hvetemel |
34 dl |
1700 |
24 |
Sammalt hvete fin/grov |
28 dl |
1400 |
20 |
Rugmel |
0,5 pk = 9 dl |
500 |
7 |
Sunt og godt kornblanding |
ca 30 dl |
1200 |
17 |
Sukker |
2,5 pk = 28 dl |
2500 |
36 |
Margarin |
5 pk |
2500 |
36 |
Egg |
28 stk |
1680 |
24 |
Kokesjokolade (has i når deigen er kald) |
4 plater |
400 |
6 |
Bakepulver, vaniljesukker |
14 ss, 14 ss |
|
|
Tilsammen |
|
13755 |
197 |
Smakstilsetninger has i deigen: Kanel (mye), nugatti,
raspet gulrot, rosiner, kokosmasse mm.
Snickers-kake Energi-innhold: 2117 kJ/100 g 3446 kJ/porsjon
Oppskrift fra Torbjørn Sætre (Øytun-elev 1998-99). Skikkelig nam-nam.
Varm opp sirup, sukker, kokosmasse og peanøttsmør.
Bland i corn flakes og vaniljesukker. Ha deigen i ei lita langpanne med
bakepapir. Jobb deigen flat. Smelt kokesjokolade og delfiafett og ha oppå. Frys
kaka til den er stivnet.
|
8 porsjoner Enheter |
8 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Sirup |
2,5 dl |
375 |
47 |
Sukker |
1 dl |
90 |
11 |
Kokosmasse |
1 dl |
90 |
11 |
Peanøttsmør |
1 glass |
350 |
44 |
Corn flakes (Kellogs Special K) |
1 liter |
167 |
21 |
Vaniljesukker |
1 ts |
|
|
Kokesjokolade |
2 plater |
200 |
25 |
Delfiafett |
2 ss |
30 |
4 |
Tilsammen |
|
1302 |
163 |
Suksess-terte Energi-innhold: 1856 kJ/100 g 3573 kJ/porsjon
Oppskrift fra Børge Ousland. Spises når du har nådd en milepæl
underveis på ferden.
1. Smelt forsiktig kokesjokoladen, 1 ss av margarinen
og kaffen til å ha oppå kaka.
2. Skill eggeplommene fra eggehviten. Kok opp
eggeplommene, kremfløten og sukkeret samtidig som du visper. Deretter avkjøler
du kremen og tilsetter margarinen. Det er viktig at kremen blir ordentlig
avkjølt ellers blir det mye søl.
3. Stivpisk eggehviten og bland den med melisen og
mandlene. Del deigen i 2 like store flater. Stek disse på 150 grader i 20-30
min, til de er gyldne. Pass godt på. Deretter avkjøles de godt.
4. Ha kremen mellom de to lagene og smør
sjokoladeglasuren oppå. God appetitt!
|
8 porsjoner Enheter |
8 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Malte mandler |
|
300 |
38 |
Melis |
5 dl |
300 |
38 |
Egg, store |
6 stk |
360 |
45 |
Kremfløte |
1 dl |
100 |
13 |
Sukker |
1,9 dl |
170 |
21 |
Margarin |
|
200 |
24 |
Kokesjokolade |
1 plate |
100 |
13 |
Sterk kaffe |
2 ss |
15 |
2 |
Tilsammen |
|
1540 |
193 |
Sirupskake (Marie) Energi-innhold: 1436 kJ/100 g 3109 kJ/porsjon
Sirup, farin og vann blandes, smeltes og avkjøles. Resten blandes i.
Den jevne røren helles i smurt brødform og stekes i 5 kvarter ved 150 grader.
Kan spises som den er eller med smør og pålegg.
|
13 porsjoner Enheter |
13 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Sirup |
1 flaske |
500 |
38 |
Brun farin |
7 dl |
650 |
50 |
Vann |
2 dl |
200 |
15 |
Egg |
4 stk |
240 |
18 |
Hvetemel |
20 dl |
1000 |
77 |
Rosiner |
0,5 pk |
125 |
10 |
Kokesjokolade |
1 plate |
100 |
8 |
Natron |
3 ts |
|
|
Tilsammen |
|
2815 |
217 |
Knekkebrød Energi-innhold: 1646 kJ/100 g 3012 kJ/porsjon
Pakk dem i sekken med omhu! Wasa frukost har høyere energi-innhold.
|
13 porsjoner Enheter |
13 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Wasa husman |
3 doble pk |
1500 |
(10 stk) 115 |
Soya margarin |
|
200) 150 |
|
Margarin/smør |
|
260 |
20 |
Brunost 27 % |
|
650 |
50 |
Tilsammen |
|
2860 |
220 |
Lavvobrød Energi-innhold: 1637 kJ/100 g 3274 kJ/porsjon
Stekes i stekepanne over bålet eller på stormkjøkken. Kan også steike
på steiner som står på skrå ved siden av bålet. Bland det tørre ferdig heime,
tilsett vann ute. Steik med rikelig med smør. Spis med smør og pålegg.
|
13 porsjoner Enheter |
13 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Hvetemel |
1 pk = 40 dl |
2000 |
154 |
Bakepulver, salt |
6 ts, 6 ts |
|
|
Pålegg: Soya margarin |
|
200 |
15 |
Pålegg: Brunost 27 % |
|
400 |
31 |
Tilsammen |
|
2600 |
200 |
Grovt pannebrød Energi-innhold: 1904 kJ/100 g 3975 kJ/porsjon
Bland det tørre. Smelt margarinen eller smuldre den i. Se lavvobrød.
|
4 porsjoner Enheter |
4 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Sammalt hvete fin |
5 dl |
250 |
63 |
Hvetemel |
5 dl |
250 |
63 |
Sukker |
1 ts |
5 |
1 |
Margarin |
5 ss |
150 |
38 |
Salt, bakepulver |
4 ts, 5 ts |
|
|
Vann tilsettes ute |
3-4 dl |
|
|
Pålegg: Margarin |
|
60 |
15 |
Pålegg: Brunost 27 % |
|
120 |
30 |
Tilsammen |
|
835 |
209 |
Lunch a la Lars Monsen Energi-innhold: 1300 kJ/100 g 2400
kJ/porsjon
Litt knapt kanskje? Men godt!
|
|
13 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Sjokolade |
|
1300 |
100 |
Negerboller Energi-innhold: 1599 kJ/100 g 3609 kJ/porsjon
Bland alt til ei deilig smørje.
|
3 porsjoner Enheter |
3 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Margarin (smelta) |
|
100 |
33 |
Havregryn |
3 kp = 4,5 dl |
338 |
113 |
Sukker |
1 kp = 1,5 dl |
128 |
43 |
Kakao |
3 ss |
36 |
12 |
Kaffe |
0,5 kp = 0,75 dl |
75 |
25 |
Vaniljesukker/melis |
Litt |
|
|
Tilsammen |
|
677 |
226 |
Vestlandslefsa Energi-innhold: 1821 kJ/100 g 3642 kJ/porsjon
Vestlandslefsa e bæst! Rør sammen margarin, sukker og kanel på forhånd.
Lefsene blautes ute (i bekk/vann eller hell over).
|
3 porsjoner Enheter |
3 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Vestlandslefsa (tørr) |
1 pk |
350 |
117 |
Soya margarin |
0,5 pk |
125 |
42 |
Sukker |
|
125 |
42 |
Kanel |
|
|
|
Tilsammen |
|
600 |
200 |
Middag
Husk krydder, det gir variasjon!
Kjøttisaus Energi-innhold: 2010 kJ/100 g 3713 kJ/porsjon
|
16 porsjoner Enheter |
16 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Oksekjøtt tørka (2400 g ferskt) |
|
600 |
38 |
Hurtigris |
4 pk = 20 dl |
1600 |
100 |
Gulrøtter tørka |
|
200 |
13 |
Løk tørka |
|
200 |
13 |
Karrisaus |
4 poser |
156 |
10 |
Margarin |
|
200 |
13 |
Tilsammen |
|
2956 |
185 |
Fiskekaker og makaroni Energi-innhold: 892 kJ/100 g 3022
kJ/porsjon
|
13 porsjoner Enheter |
13 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Fiskekaker |
52 stk |
2704 |
(4 stk) 208 |
Makaroni |
3 pk |
1500 |
115 |
Margarin |
|
200 |
15 |
Tilsammen |
|
4404 |
339 |
Spagetti Energi-innhold: 1863 kJ/100 g 3354 kJ/porsjon
|
16 porsjoner Enheter |
16 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Kjøttdeig tørka (2400 g fersk) |
|
720 |
45 |
Spagetti |
|
1600 |
115 |
Tomatsaus |
4 poser |
160 |
10 |
Margarin |
|
200 |
13 |
Løk tørka |
|
200 |
13 |
Ananas tørka |
|
|
|
Tilsammen |
|
2880 |
180 |
Reinhjerter i viltsaus Energi-innhold: 1680 kJ/100 g 2968 kJ/porsjon
|
16 porsjoner Enheter |
13 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Reinhjerter tørka |
|
600 |
38 |
Potetmos |
16 pk |
1600 |
100 |
Margarin |
|
200 |
13 |
Toro viltsaus |
4 poser |
176 |
11 |
Viking helmelkspulver |
|
50 |
3 |
Purre tørka |
|
200 |
13 |
Tilsammen |
|
2826 |
177 |
Posefiskesuppe Energi-innhold: 1717 kJ/100 g 2181 kJ/porsjon
|
2 porsjoner Enheter |
2 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Toro fiskesuppe |
1 pose |
84 |
42 |
Viking helmelkspulver |
|
26 |
13 |
Gulrot tørka |
|
84 |
42 |
Margarin |
2 ss |
60 |
30 |
(Fisk) |
|
|
|
Tilsammen |
|
254 |
127 |
Brun lapskaus Energi-innhold: 1710 kJ/100 g 3412 kJ/porsjon
|
2 porsjoner Enheter |
2 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Brun lapskaus |
1 pose |
209 |
105 |
Ming hurtigris |
0,33 pk |
130 |
65 |
Margarin |
2 ss |
60 |
30 |
Tilsammen |
|
399 |
200 |
Italiensk gryte Energi-innhold: 1768 kJ/100 g 3183 kJ/porsjon
|
2 porsjoner Enheter |
2 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Toro italiensk gryte |
1 pose |
170 |
85 |
Ming hurtigris |
0,33 pk |
130 |
65 |
Margarin |
2 ss |
60 |
30 |
Ananas tørka, hvitløk |
|
|
|
Tilsammen |
|
360 |
180 |
Pasta di parma Energi-innhold: 1817 kJ/100 g 2835 kJ/porsjon
|
2 porsjoner Enheter |
2 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Pasta di parma |
1 pose |
122 |
61 |
Ming hurtigris |
0,33 pk |
130 |
65 |
Margarin |
2 ss |
60 |
30 |
Tilsammen |
|
312 |
156 |
Kløbb Energi-innhold: 1221 kJ/100 g 1368 kJ/porsjon
|
2 porsjoner Enheter |
2 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Toro raspeballer |
1 pose |
194 |
97 |
Buljongpulver |
|
30 |
15 |
Tilsammen |
|
224 |
112 |
Risgrøt Energi-innhold: 1741 kJ/100 g 5131 kJ/porsjon
|
2 porsjoner Enheter |
2 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Toro snarkokt risengrøt |
2 poser |
286 |
143 |
Viking helmelkspulver |
|
200 |
100 |
Margarin |
2 ss |
60 |
30 |
(Vann |
13 dl) |
|
|
Tilsammen |
|
546 |
273 |
Blåbærsuppe Energi-innhold: 1872 kJ/100 g 1498 kJ/porsjon
|
|
14 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Toro blåbærsuppe (usukret) |
|
350 |
25 |
Sukker |
|
770 |
55 |
Tilsammen |
|
1120 |
80 |
Fruktsuppe Energi-innhold: 1520 kJ/100 g 1178 kJ/porsjon
|
|
14 porsjoner Masse (g) |
1 porsjon Masse (g) |
Toro fruktsuppe |
|
1085 |
78 |
Indisk karrigryte
Oppskrift fra Oscar Franzèn. Til 16 personer.
5 løk
6 blomkål
0,5 kg brokkoli Grønnsakene gis et oppkok i
damp og tørkes.
1,5 kg tørkede
kikerter Kikerter legges i bløt i 12
timer, kokes 1 time og tørkes.
(Kan eventuelt
bruke 4 bokser hermetiske kikerter)
Legg det
ovenståendei bløt, kok opp og tilsett
4 dl matolje
hvitløk,
grønnsaksbuljongpulver, karri, pepper, salt.
Serveres med
kokt ris (1600 g = 20 dl ris)
Laks bakt i jordovn
Finn rikelig med våt mose/gras, noe einer og 40
knyttnevestore steiner. Steinene varmes i bålet i 4 timer (rødglødende i
mørket). Grav ei 50 cm djup grop i bakken slik at laksen får god plass. Laksen
saltes og pepres, kan ha smørklatter inni og grønnsaker pluss. Og så må ting skje raskt. Steinene flyttes
ned i bunnen av gropa. Oppå der legges et godt lag med våt mose/gras, og så et
lag med einerkvister. Laksen legges oppå eineren, dekkes med et godt lag med
våt mose/gras og legg torva på toppen som lokk. Viktig å være forsiktig når man
tar av torva igjen slik at ikke jord drysser ned på laksen
Laksen er ferdig etter ca 2 timer, og den blir
nydelig! Tilbehør: Bakte poteter og rømme.
Reserveproviant
Jeg skiller mellom reserveproviant som er ferdig til
å spises ("rask") og reserveproviant som må tilberedes
("værfast-mat").
Rask Fjellsnus (kokesjokolade,
rosiner, mandler, seigmenn, hasselnøtter, marsipan, tørka aprikos,
tørka epler,
tørka ananas)
Kjeks
Sjokolade
Diverse lunch (havrebomber mm.)
Værfast-mat Diverse frokost (havregryn, frokostblandinger)
Diverse middag (ris mm.)
Drikke
Vann Kaffe
Saft Te
(tynn te, urtete, furunålste)
Buljong Kakao
(blande sjokolademelkpulver, vaniljesukker, sukker, melis, kakaopulver og
kalvegodt)
Juice Sportsdrikk
Tørking
Du kan tørke på
tradisjonelt vis, i steikeovn eller i romtemperatur. Her er noen tips.
Reinsdyrhjerter
er gode å tørke ute når det er kuldegrader om vinteren. Snitt dem slik at de
kan brettes ut, strø grovt sjøsalt inni og på dem og legg dem i ei bøtte der de
saltes i sin egen lake. Eventuelt lag lake av grovsalt og vann slik at en rå
potet flyter. La stå ca 5 timer. Hjertene må henge noen uker, utilgjengelig for
dyr. De er ferdige når knapt halvparten av ferskvekta er igjen. Skjær deg biter
som snop underveis, steik biter i panne eller hiv dem i middagsgryta. Dette er
snadder.
Kjøtt egner seg
godt for tørking i ovn. Du kan bruke rått eller stekt oksekjøtt, rå eller stekt
finnbiff, rå eller stekte reinsdyrhjerter, stekt kjøttdeig, og kokt høns. Bruk
lite fett når du steker kjøttdeig, ellers tørker den seint og dårlig.
Skjær kjøttet i
biter. Kjøtt kan tørkes direkte på stekeplate uten bakepapir. Krydre. Sett
temperaturen på 50-100 grader og ovnsdøra på gløtt. Tørkinga tar 2-8 timer
avhengig av mengden. Vifte forkorter tørketida. Kjøtt er ferdig (hardt) tørket
når det er igjen 25 % av ferskvekta (kjøttdeig 33 %).
Grønnsaker egner
seg godt for tørking i romtemperatur eller i klestørkeskap på svak varme. Du
kan bruke potet (blir seige), gulrot,
kål, løk, purre, ananas, eple, banan, paprika, chili og ellers det du har lyst
til å prøve. Skjær grønnsakene i biter. De kan eventuelt raspes (lage
potetmospulver selv?). Potet og gulrot kan gis et oppkok før de tørkes. Det
gjør dem muligens litt lettere å fordøye. Tørk på brett eller rist (over
radiator) eller heng opp under taket. Gulrotskiver kan sys inn på en tråd!
Tørking i romtemperatur tar 4-10 dager. Grønnsaker er ferdig tørket når det er
igjen 10 % av ferskvekta.
Hvis grønnsaker
skal tørkes i ovn, må du bruke bakepapir for å unngå at de setter seg helt
fast. Ellers som for kjøtt, men samme mengde tar lengre tid.
Tørka matvarer
blir best når de får god tid til å svelle før de fortæres. Gulrotbiter som
ligger i kaldt vann blir som Aferske@ i løpet av en time
eller to.
Brennstoff
Et lag på 4 personer når de fyrer i
teltet/helt i ly i 1 døgn trenger ca.:
5 dl parafin om
vinteren (smelter snø til vann, kaldt vær.)
0,5 dl rødsprit
til forvarming (dette er rikelig hvis man ikke søler)
5 dl rødsprit om
vinteren (smelter snø, kaldt vær)
2,5 dl rødsprit
om sommeren
Husk reservebrennstoff!
Energi-innhold i matvarer Bjørnulf
Håkenrud, Øytun folkehøgskole 2000
Funnet ut fra varedeklarasjoner og kokebøker.
Havregryn 1
pk = 750 g 1520 kJ/100 g
4-korn 1
pk = 500 g 1330
Havrekli 1
pk = 750 g 1590
Kruskakli (hvete) 1
pk = 400 g 546
Sunt og gott 1
pk = 1000 g 1400
Huset Corn flakes 1
stor pk = 1000 g 1630
Hvetemel 1
pk = 2000 g 1462
Sammalt hvete 1
pk = 1000 g 1457
Hvete helkorn 1
pk = 1000 g 1474
Rugmel 1
pk = 1000 g 1453
Semulegryn 1
pk = 500 g 1477
Maizena maisstivelse 1
pk = 400 g 1550
Linfrø 1
pose = 500 g 2350
Hasselnøttkjerner 1
pose = 250 g 2930
Mandler 1
pose = 250 g 2671
Maarud salte peanøtter 1 pose = 375 g 2650
Eldorado kokosmasse 1
pose = 250 g 2953
Solsikkefrø 1
pk = 500 g 2350
Eldorado rosiner 1
pk = 250 g 1420
Svisker 1000
Tørkede fersken 1000
Molter, tyttebær 210
Blåbær, bringebær, jordbær 170
Nora lett bringebærsyltetøy 1 glass = 550 g 580
Diva jordbærsyltetøy 1
glass = 800 g 795
Banan uten skall Tørka
banan er godt. 420
Appelsin uten skall Tørka
appelsin er fælt. 210
Brød 1000
Wasa frukost 1
dobbel pk = 500 g 1640
Wasa husman 1
dobbel pk = 500 g (44 stk) 1320
Vestlandslefsa 1
pk = 350 g 1300
Melis 1
pk = 500 g 1700
Sukker 1
pk = 1000 g 2100
Sirup 1
flaske = 500 g 1320
Mills peanøttsmør (grov type) 1 glass = 350 g 2751
Honning 1300
Kokesjokolade 1
plate = 100 g 2217
Sjokolade Melkesjokolade:
2220 kJ/100 g ? New energi: 1874 kJ/100
g 2431
Egg 1
stk = 60 g 650
Diplom is 1
boks = 20 dl 850
Yoghurt 1
boks = 5 dl 432
Lett rømme 1
boks = 3 dl 839
Krem fløte 1
pakke = 3,3 dl 1496
Skummet melk, sk. kulturmelk 1 pakke = 10 dl 138
Helmelk 1
pakke = 10 dl 271
Kefir, kulturmelk 1
pakke = 10 dl 260
Molico fettfri tørrmelk 1 pk = 450 g Gir
5 l skummet melk 1450
Viking helmelkspulver 1
pk = 500 g 130 g (3 dl) + 9
dl vann gir 10 dl 2100
Nora husholdningssaft 1
flaske = 20 dl Blanding 1:4 840
Delfia kokosfett 1
pk = 250 g 4275
Mills soyaolje/olivenolje 1 flaske = 5 dl 3700
Møllers tran 1flaske
= 2,5 dl 3500
Tine smør 1
pk = 500 g 3068
Margarin 1
pk = 500 g 3000
Fløtemysost 27 % fett 1000
g 1832
Gudbrandsdalsost G35 1000
g 1923
Norvegia 27 % 1000
g 1458
Norvegia 16 % 1000
g 1136
Stabburet leverpostei 1
boks = 200 g 1210
Nugatti 1
boks = 500 g 2200
Kaviar 1
tube = 190 g 1660
kJ/100 g
Gilde fårepølse 1
pk = 200 g 1560
Salami 1
pk = 200 g 2090
Ming hurtigris 1
pk = 400 g 1550
Makaroni 1
pk = 500 g 1480
Spagetti 1
pk = 1000 g 1480
Potetmos 1
pk = 100 g 1510
Poteter 1000
g Tørking gir ca 100
g. 370 (3700 kJ/100 g tørka)
Gulrøtter 1000
g = 180 (1800)
Løk, purre 1000
g = 150 (1500)
Hodekål 1000
g = 115 (1150)
Toro mørkt buljongpulver 1 pose = 150 g Gir
75 dl 710
Toro viltsaus 1
pose = 44 g + 2 dl vann, 3 dl melk gir 5 dl 1540
Toro karrisaus 1
pose = 39 g + 2 dl vann, 3 dl
melk gir 5 dl 1490
Toro jegergryte 150
g gir 10 dl 1490
Toro meksikansk gryte 225
g gir 10 dl 1520
Pasta di parma 1
pose = 122 g + 2,5 dl vann, 2,5
dl melk, margarin gir 500 g 1520
Brun lapskaus 1
pose = 209 g Gir 13 dl 1440
Toro italiensk gryte 1
pose = 170 g + 8 dl vann gir
900 g 1500
Toro raspeballer 1
pose = 194 g 1300
Toro snarkokt risengrøt 1 pose = 143 g +
7,5 dl melk gir 900 g 1490
Toro betasuppe 1
pk = 900 g 130 g gir 10 dl 1430
Toro tomatsuppe 85
g + 5 dl melk + 9,5 dl vann gir 10 dl 1420
Toro grønnsaksuppe 60
g gir 10 dl 1260
Toro fiskesuppe (1
pose = 84 g) 90 g (1,5 dl) + 8
dl vann + 2 dl melk gir 10 dl 1500
Toro blåbærsuppe 50
g + 110 g sukker gir 10 dl 1370
Toro fruktsuppe 155
g gir 10 dl 1520
Toro nypesuppe 140
g + 10 dl vann gir 10 dl 1570
Okse bog 1000
g Tørking gir ca 250
g 820 (3280 kJ/100 g tørka)
Svin bog 1000
g = 900 (3600)
Lam bog 1000
g = 960 (3840)
Rein 1000
g = 440 (1760)
Hjerte 1000
g = 440 (1760)
Lever 1000
g = 550 (2200)
Høns 1
stk = 1000 g Koking gir 800 g.
Kjøttet=400 g. Tørking gir 200 g. 880
kJ/100 g kjøtt (2200)
Kjøttdeig 1000
g Tørking gir ca 300
g. 775 (2583)
Kjøttpølser Tørking
gir fæle middagsopplevelser. 1030
Bacon, flesk 1650
Baconcrisp 2400
Torsk, sei, kolje etc. 400
Sild og tunfisk på boks 970
Laks, makrell 1100
MaxMat fiskekaker 10
stk = 520 g 410
Eldorado champignon hermetikk 1 boks = 400 g Sopp
= 230 g 87
Eldorado mais-paprika hermetikk1 boks = 340 g Mais-paprika = 280 g 448
Luxus ananas hermetikk 1 boks = 1000 g Ananas=500
g. Tørking gir ca 50 g 245
(2450 kJ/100 g tørka)
Steintavlebrød
(Maria C. Knagenhjelm, 00/01) |
Høyenergibrød til lunsj, mellommåltid eller
reserveproviant
5 dl havregryn
5 dl kokosmasse
5 dl grovt mel
3 - 4 egg
5 dl smør
2,5 dl sukker
2,5 dl oboy
Valgfritt med nøtter, rosiner eller solsikkefrø
200o i ca. 15 min
Strövargodis
(Åsa Lindberg, 00/01) |
Frokost, lunsj, dessert
Stek havregryn i smør eller margarin så de blir
krispige men ikke brente. Bland etter hvert i sukker. Du kan også blande i
kanel og/eller eple (ferskt eller tørket). Kan serveres med eple og
vaniljesaus, og blir da eplepai. Vanlig strövargodis (uten eple og kanel) er
godt i velling og i søte supper, f. eks blåbær eller nypesuppe.
Cowboybrød
(Ingrid Kjellsvik og Jane H. Carlsen, 00/01) |
Frokost, lunsj
ca. 5 dl hvetemel
1/2 ss bakepulver
1 ts salt
1 1/2 dl vann
ca. 1/2 dl olje el. smør (til steking)
Deigen knas i 4 min. Del deigen i to. Lag to runde
kaker. Stekes på stormkjøkken, ca. 2 min. pr. side.
Kabob og dessert (Øystein L. Knutsen, 00/01) |
Middag og dessert på kosetur
Kabob: Kjøttbiter, løk,
paprika, sopp, mais, ananas. Skjær alt i biter. Stek. Serveres med cowboybrød
(tynt), ris eller potetmos.
Dessert:
Tropisk banan: 1 banan, grapesoda eller annanassaft,
sukker. Skrell bananen og legg den i folie i skallet. Hell over saft og sukker.
Stek på bålet.
Blåbærsjokolade: 1 turkopp blåbær, 100 - 200 g
kokesjokolade, 1 dl rosiner, valnøtter. Varmes opp så sjokoladen smelter.
Fylt eple: Eple uten kjerne. Fyll med smør, sukker,
rosiner, kanel, nøtter. Stek i folie på bålet.