Til hovedinnhold

Samsung Pixon 12

Einar Eriksen

Design og brukervennlighet

Pixon 12 er Samsungs nye kameraflaggskip. Den nye telefonen har et kamera med hele 12 megapikslers oppløsning. Vi har testet hvordan Pixon 12 duger både som kamera og som mobiltelefon.

Vi begynner med det mest universielle. Design og brukervennlighet er viktig uansett hva du skal bruke mobilen til. 

Liten og nett

Pixon 12 er både smalere og lavere enn de fleste andre trykkskjermmobiler, som HTC Touch HD, Apple Iphone-rekken og HTC Hero. Den oppleves ikke som tynn, men siden den er smal synes vi ikke den tar spesielt mye plass i lomma. Totalt sett føles den liten og nett.

Likevel er det lite plastikkfølelse å oppspore. Rundt kantene er det metall med kromoverflate. Flaten foran skjermen er i et hardt materiale, og tastene på fremsiden har en overflate av børstet metall. 

Bakdekselet løsner ved hjelp av et enkelt trykk på utløserknappen på toppen av telefonen. (Alle foto: Einar Eriksen)
Bakdekselet er laget av metall.

Trykker du på utløseren til bakdekselet, spretter det opp og det kommer en klingelyd som umiddelbart avslører at materialvalget er metall. Låsemekanismen er altså ikke basert på at plastikk kan bøyes, slik som mange andre telefoner. Kvalitetsfølelsen her er helt topp. 

Det du finner av plastikk, er en rufsete del nederst på baksiden. Men med rufsete og hard finish gjør ikke det noe. 

Av taster finner du en for å ta telefonen, en for å legge på og en bekreft-tast på fremsiden. På sidene er det en egen tast for å starte og avslutte kameraet, og en tast for å ta bilder. Denne har selvsagt to nivåer slik at telefonen fokuserer når du trykker tasten halvveis inn, og knipser bildet når tasten når det siste hakket. Volumtastene fungerer også som zooom-taster.

Pixon 12 har en egen tast for å låse og låse opp telefonen.

En siste tast er en taste- og skjermlås. Denne ligger flatt inntil telefonen, slik at du ikke kommer borti den, og du må dessuten holde den inne et sekund for å låse opp telefonen. 

Noe vi fant litt plagsomt, er at tasten for å starte kameraet gjør nettopp dette også når telefonen er låst. Det er kanskje praktisk i noen tilfeller, men når du for eksempel skal stikke telefonen inn i den medfølgende bærevesken kan du lett komme borti kameratasten.

Kameraet stikker nokså langt ut, men er godt avrundet.

Kameraet stikker ut

Det er plent umulig å lage en god kameramobil som er liten og nett. Optikken og bildebrikken trenger mye plass, og størrelsen på disse bestemmer i stor grad bildekvaliteten. Samsung har løst dette ved å la kamerapartiet på baksiden stikke ut rett i overkant av tre millimeter. Fordi opphøyningen er avrundet og fordi vi mener at det gir et mer kameraaktig utseende, synes vi ikke dette egentlig gjør noe. Utveksten er heller ikke i veien i lomma, men gjør at telefonen heves litt når den ligger på bordet.

Skjermen er stor og oversiktlig.

Samsung kan skjerm!

Skjermen er på 3,1 tommer, noe som ikke er noen rekord. Det holder imidlertid til å ha grei oversikt, selv om det blir i trangeste laget når du har oppe skjermtastaturet og samtidig skal navigere.

Samsung har gått for skjermtypen AMOLED, som gir et sylskarpt bilde. Her er svartfargen dypere, og lysstyrken er bedre. Fargene er krystallklare, og om du ser en AMOLED-mobil ved siden av en med den tradisjonelle TFT-teknologien merker du virkelig at forskjellen er stor. Samsung har satset på den samme skjermtypen i mange av sine nyere trykkskjermtelefoner. 

Oppløsningen er på 800 x 480 piksler. Dette er en svært høy oppløsning sammenlignet med størrelsen, noe som gjør at skjermbildet er så skarpt som det er mulig å få det.

Samtidig reagerer skjermen overraskende presist. Samsung har utstyrt Pixon 12 med en resistiv skjerm, som reagerer på at du trykker inn skjermflaten. Erfaringsmessig gir kapasitive skjermer mye bedre respons, men i Pixon 12 synes vi den resistive skjermen fungerer svært godt i praksis. Her kan du la fingeren danse elegant rundt på skjermen, og mobilen følger hver eneste bevegelse. 

Når du skriver tekstmeldinger, får du opp et vanlig mobiltastatur på skjermen. Snur du telefonen 90 grader, dukker det opp et fulltastatur. Begge tastaturene fungerer helt suverent, og vi synes vi holdt høy hastighet på skrivingen i både vertikal og horisontal modus. 

Skjermen er, kort oppsummert, så god at den gjør telefonen morsom å bruke. Jo, den kunne gjerne vært større, slik som både Samsungs og andre produsenters trykkskjermflaggskip, men da måtte nødvendigvis mobilen også vært større. Den kunne også vært kapasitiv, men med så god respons som Pixon 12 har er det ikke så store forskjeller mellom resisitiv og kapasitiv skjerm. 

Greie menyer

I nyere trykkskjermmobiler blir operativsystemet og grensesnittet stadig viktigere. Stadig flere velger telefon etter operativsystem.

En tilpasset bæreveske følger med.

Pixon 12 har ikke noe veletablert operativsystem under panseret. Her er det Samsungs egenutviklede system med Touch Wiz-grensesnittet som åpenbarer seg på den fantastiske skjerm. Dermed er ikke utvalget av ekstraprogrammer like stort som i telefoner med for eksempel Android, Windows Mobile eller S60.

I HTC Hero med HTC Sense og Android og i Apple Iphone føler brukeren at han/hun har full kontroll i menyene. Man får umiddelbar respons, og programererne har laget en "sprettende" effekt på ikoner og skjermbilder som gjør at menyene føles levende. Pene animasjoner gir et positivt inntrykk. 

I Pixon 12 får man ikke helt den samme godfølelsen. Alt går veldig kjapt, men animasjoner er tonet ned. Trykker man på "meny" så er bare menyen der. Den glir ikke inn, den blurres ikke inn, den fades ikke inn - den bare er der. I menyene har du tre skjermbilder der det er plass til ikoner. Når du blar mellom sidene ruller ikonene mot høyre eller venstre. Men animasjonen virker litt hakkete, og gir ikke den samme godfølelsen som i Apple Iphone og HTC Hero

Når du starter et program, er det heller ingen animasjon - programmet bare dukker opp på hele skjermbildet når du trykker på det. Det hele føles kanskje litt kjedelig, og menyene er ikke på langt nær så livlige som i Iphone. Vi tror slike animasjoner er det folk liker best med Iphone, og det gjør at menyene føles responsive. 

Et par unntak er det riktignok. For eksempel fader bildene i "medieleseren" inn, og når du blar i bildene forskyves bilderekka elegant til høyre. Et annet eksempel er når du når bunnen eller toppen av lister. Da viser en animasjon tydelig at det ikke finnes noe mer i den retningen du blar i.

Det viktigste er imidlertid at det fungerer og at ting er responsivt. Og det er det virkelig i Pixon 12. Her er responsen bedre enn i de aller fleste telefoner. Du trenger aldri vente lenge når du skal starte et program, og prosessoren på hele 800 MHz i en telefon med lettvektet programvare gjør at alt skjer raskere enn vi er vant med fra andre trykkskjermmobiler. 

Med en rekke widgets kan du selv justere hvordan de tre startskjermene skal se ut.

Brukervennlig

Menyene i Pixon 12 er brukervennlige, og vi hadde aldri noen problemer med å finne fram. Vi setter dessuten svært stor pris på at du kan skreddersy de tre menyskjermene slik at de ikonene du bruker mest er lettest tilgjengelig. 

I hvileskjermen kan du legge inn en rekke småprogrammer, populært kalt widgets. Dette er veldig praktisk, og gjør at du kan tilgjengeliggjøre utvalgte funksjoner rett fra startskjermen. Du har også plass til mange av disse småprogrammene, ettersom du har tre startskjermer å bryne deg på.

Noen synes kanskje det er forvirrende med tre forskjellige startskjermer og tre forskjellige menyskjermer. Vi synes det er bra å få plass til langt flere ikoner og widgeter, og synes Pixon 12 illustrerer godt hvilken av skjermbildene du befinner deg på. For noen kan det nok bli litt vanskelig at ikke startskjermen alltid er lik, og det samme med hovedmenyen. Trolig er imidlertid dette de samme som gjerne ikke vil gå for en trykkskjermmobil. 

Blogg fra mobilen

Det har blitt umåtelig populært å gi enkel tilgang til forskjellige sosiale nettverk. I Pixon 12 finner du et program som gir tilgang til Facebook, Youtube, Picasa, Flickr, Photobucket, Friendster og Myspace. Imidlertid er bare dette snarveier til internettadresser, slik at du i reliteten bruker nettleseren for å aksessere tjenestene.

De virtuelle tastene fungerer greit, men ordboken kunne vært bedre.

Litt knotete ordbok

Som nevnt er skjermen svært responsiv, noe som gjør seg når du skriver tekstmeldinger. Men telefonen er likevel ikke optimal til å skrive meldinger med ordbokfunksjonen. Det er enkelt å skrive selve ordet, men når du må legge til et nytt ord er du nødt til å bla nedover i listen over ord som ligner. Nederst i listen er tasten for å legge til ord. Denne tasten er altså for utilgjengelig. Når du har lagt til et nytt ord, har du også skrevet dette ordet akkurat der i meldingen, så da trenger du ikke skrive det på nytt (noe du må i for eksempel HTC Hero). 

Dersom du velger feil ord, kan du ikke trykke på ordet for å endre det. Du må viske det ut, og skrive det på nytt. Dette er også noe tungvint, og den eneste veien utenom er å velge rett ord på første forsøk. 

God i samtaler

Lydkvaliteten i samtaler er god. Pixon 12 har svært høy lyd i din ende, og lyden er dessuten naturtro og krystallklar.

Alt i alt er Pixon 12 velbygget, har en fantastisk skjerm og har brukervennlige menyer. Den er både god å bruke som en vanlig telefon. Vi har generelt særdeles lite å sette fingeren på i denne kategorien. 

En god slump med tilbehør følger med.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • Programvare for PC
  • USB-kabel
  • Lader (230V~)
  • Overgang til 3,5 mm minijack
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg
  • Minnekort (Micro-SD, 2 GB) med overgang til SD
  • Bæreveske skreddersydd for Pixon 12

neste side kan du lese mer om teknologier, funksjoner og batterilevetid. På side 3 kan du lese mer om multimedia, og se bilder som er tatt med Pixon 12. 

Teknologi og funksjoner

Når det kommer til teknologi, er Pixon 12 godt rustet:

Super-3G: I mobilnettet kan du koble det til internett via HSPA. Nedlastingshastigheten (HSDPA) er på maks 7,2 Mbps mens opplastingshastigheten (HSUPA) er på maks 5,76 Mbps. 

Edge sørger for at du får greie hastigheter også når du er utenfor 3G-dekning. Wi-Fi sørger for at du kan koble deg til trådløse nettverk, og surfe på vanlige bredbånd i god hastighet.

Netfront er long gone

Samsung har endelig forkastet nettleseren Netfront, samtidig med lanseringen av Samsung Jét, og med god grunn. Netfront har hengt etter på nettleserfronten, og har ikke kunnet vise nettsider like bra som andre nettlesere. Samsung har insett at de kan gjøre jobben bedre selv.

Alle fulle nettsidene vi har surfet på vises perfekt på skjermen, og det går rimelig raskt å bla deg rundt. Du kan zoome inn ved å holde fingeren på skjermen et øyeblikk, og deretter dra den opp eller ned. Og det er selvfølgelig langt mer praktisk enn å bruke to fingre slik Iphone har innført. 

Av og til er imidlertid denne funksjonen litt lite responsiv, og når du har zoomet inn går det heller ikke som smurt å bla deg rundt på nettsiden. Når det gjelder responsivitet gjør for eksempel HTC Hero, Apple Iphone og de fleste Windows-telefoner med Opera Mobile en bedre jobb. Pixon 12 stiller likevel med en av de beste nettleserne vi har prøvd ikke-smarttelefoner. 

GPS, men ingen navigasjonskonge

Pixon 12 har AGPS, altså GPS der telefonen tar mobilnettet til hjelp for å finne posisjonen sin raskere. Av medfølgende program finner du Google Maps, og du må altså laste ned en tredjepartsapplikasjon om du vil ha skikkelig bilnavigasjon. Google Maps viser deg hvor du er på kartet, og lar deg søke etter adresser. Du får også opp kjøreruter, men programmet tilbyr ikke vanlig "turn-by-turn"-navigasjon, som er det eneste som fungerer skikkelig i bilen. 

Siden Pixon 12 ikke er en smarttelefon, kan du ikke få de mest avanserte navigasjonsløsningene til den. Du må holde deg til enklere Java-programmer.

Bluetooth er selvfølgelig på plass, og denne gangen i versjon 2.1 med EDR som sørger for god hastighet på trådløse filoverføringer. A2DP sørger for at du kan bruke trådløse stereohodesett.

Et kamera for videosamtaler er på plass.

Enkle proffunksjoner

Pixon 12 er ikke en smarttelefon og kan ikke akkurat kalles en profftelefon. Her har du ingen mulighet til å lese Office-filer du får som e-postvedlegg, og langt mindre redigere disse. Du kan imidlertid vise PDF-filer, og her får du samme zoom-funksjon som i nettleseren der du zoomer med én finger. 

E-postleseren i seg selv kunne gjerne vært mer oversiktlig. Disse listes som tekstmeldinger, og det er svært lite plass til tekst som navnet på avsenderen. Du har imidlertid et vell av innstillingsmuligheter. Du kan for eksempel velge frekvens på nedlasting av nye e-post, velge et maksimalt antall e-post som skal lastes ned, lage signatur og alt annet du forventer å kunne stille inn.

Som vi ofte savner på mindre avanserte telefoner, savner vi også her en søkefunksjon for e-postmeldingene. 

Kort fortalt duger e-postleseren til enkelt bruk, men preges av dårlig oversikt og mangel på søkefunksjon. Siden Pixon 12 ikke er noen utpreget smarttelefon, er den likevel ikke dårligere enn mange andre telefoner i samme klasse. Men om Samsung hadde valgt Symbian og S60 i Pixon 12, slik som i en rekke andre dyrere telefoner, ville e-postfunksjonaliteten vært bedre. 

Kalenderen gir grei oversikt.

Selv om Pixon 12 har et særegent Samsung-operativsystem, har produsenten fått inn støtte for Exchange. Det er positivt for proffbrukerne som synkroniserer e-post, kalender og kontaktliste med denne løsningen. 

Kalenderen er tilgjengelig som widget, noe som gjør den lett tilgjengelig fra startskjermen. Fullversjonen er ikke avansert, men gjør nytten. Her kan du legge inn avtaler i forskjellige kategorier, du kan sette opp påminnelser og utfylle med mye informasjon. Oversikten er også god. 

I tillegg finner du en stoppeklokke, nedtelling som kan være kjekt til matlaging (eller steking av frossenpizza), notatfunksjon (også som widget), oppgaveliste, verdensklokke, kalkulator og omregner (valuta, lengde, vekt, volum, areal og temperatur).

Samsung har satset på Micro-USB.

Grom under panseret

Pixon 12 drives blant annet av en 800 MHz prosessor, og en egen prosessor for enkle telefonfunksjoner. Her går det aller meste raskt unna. Spesielt å åpne PDF-dokumenter pleier å ta litt tid, men går på et øyeblikk i Pixon 12. 

Siden programvaren er lite krevende, kan dette sammenlignes med en lett bil med god vektfordeling og mange hestekrefter. Den er lynkjapp i svingene, med både gode kjøreegenskaper og mange hestekrefter. 

Men mye bagasjeplass har Pixon 12 ikke. Her har du 150 MB til rådighet, noe som bare holder til i underkant av 40 låter eller noen veldig korte videosnutter. Heldigvis har den tilhengerfeste (OK, siste sammenligning mot bil, vi lover), slik at du kan sette inn et Micro-SD-kort på maks 16 GB kapasitet. 

Med et batteri på 1000 mAh, varer telefonen i 14,16 døgn i hvilemodus (3G). Taletiden målte vi til litt over 4 timer i 3G-modus, noe som er helt greit.

Multimedia

Selv om Pixon 12 scorer godt på design, brukervennlighet, teknologi og funksjoner, er det multimedia Samsungs markedsføringsavdeling konsentrerer seg mest om. Da er det spesielt de 12 megapikslene som pryder reklamene. 

12 megapiksler? Tull og tøys!

La oss si det først som sist: 12 megapiksler er altfor mye. Ingen vil ha så store bilder fra mobiltelefonen. Fordi kamerabrikken og optikken må være så svakt dimensjonert for å få plass i en mobiltelefon, så blir ikke resultatet bra når du viser bildene i fulle størrelser. Det er helt nødvendig å nedskalere bildene for å få et godt resultat.

Så hva er da vitsen med 12 megapiksler? Svaret kommer an på hvem du spør. En ingeniør vil svare at det er som å utstyre en moped med effektanlegg, og at så mange megapiksler faktisk reduserer kvaliteten. Altså ville Pixon 12 kunne levert bedre bilder om den for eksempel hadde tre megapikslers oppløsning. 

Forklaringen finner du her

Spør du en i markedsføringsavdelingen, vil du derimot få det svaret som får kabalen til å gå opp: Flere megapiksler, mer salg. Så, derfor har Pixon 12 hele 12 megapiksler. Vi får bare leve med det. 

Stort kamera gir gode bilder

Når oppløsningen skal blåses opp i skyene, må også bildebrikken og optikken gjøres større. Dette er fordi høy oppløsning har den negative effekten at det krever mer lys fra omgivelsene, og det fanges best opp når bildebrikken og optikken er godt dimensjonert. Men det ser ut som Samsung har tatt godt i. 

Vi har testet Pixon 12 gjennom samme programvare som Akam.no bruker på kompaktkameraer og speilreflekskameraer, noe vi vil gjøre i tester av utpregede kameratelefoner fremover. Resultatet er litt midt på treet i forhold til rimelige kompaktkameraer, men i en mobiltelefon er dette det beste du får tak i. Bildekvaliteten er rett og slett imponerende. 

Sinekartet avslører detaljgjengivelsen i kameraet. Her scorer Pixon 12 omtrent 2200 piksler per bildehøyde, og det er svært god detaljgjengivelse i forhold til andre kameratelefoner. 

Imatest forteller at Pixon 12 overoppskarper bildet ganske kraftig.

Da vi kjørte bilder av bestemte motiver som fargekart og sinekart gjennom Akam.nos analyseringsprogramvare, fant vi ut at Pixon 12 gjør mye kunstig oppskarping av bildet. 22,7 prosent overskarphet måler programmet Imatest. Det er ganske mye, men siden folk flest ikke etterbehandler mobilbildene er det egentlig et billig og greit triks for å få bildene til å se bedre ut enn de egentlig er. 

Pixon 12 bommer litt på enkelte fargevarianter, men resultatet er ikke så verst i forhold til billige kompaktkameraer.

Imatest avslører også at Pixon 12 bommer litt på enkelte farger. Den bommer relativt mye på blålilla og grønngule nyanser, men treffer ellers helt greit. Hvitbalansen treffer den svært bra på. 

Sist men ikke minst viser "krøllete" grafer i programmet at det er mye bildestøy. Men det er ikke stort mer enn i billige kompaktkameraer. Viser du bildet i full størrelse ser du mye støy, men om du nedskalerer til 50 prosent er det lite støy å spore. På 30 prosent, slik du vanligvis ser bildene på en 20" PC-skjerm, ser du ikke noe til bildestøy. Det betyr at du på ingen måte utnytter de 12 megapikslene, men god kvalitet når du nedskalerer til 3-6 megapiksler er ikke ille. 

Bildet av hovedkortet viser svært mange flere detaljer enn vanlige kameramobiler. Her ser vi at detaljgjengivelsen er svært god, selv om litt støy skjules av støyfjerningen slik at de små detaljer kan forsvinne.

Resultatet...

Det går litt tregt å bla i bildegalleriet. Det er også litt forvirrende at mobilen blar av seg selv når du vipper telefonen. Denne funksjonen er vanskelig å kontrollere i praksis.

Vi ser at kameraet sliter litt med lyset, og overeksponerer ganske ofte. Ellers er bildene av svært god kvalitet. Blitsen er vi spesielt imponert over, og selv når det er helt mørkt viser blitsen at den helt fint klarer å lyse opp et mørkt rom.

Alt i alt er kameraet helt i toppsjiktet. Samsung har vært litt for spandabel på megapikslene, men har heldigvis også vært spandabel på størrelsene på bildebrikken og optikken, og satt på plass en skikkelig god blits. Resultatet er de beste mobilbildene vi har sett så langt. 

Det tar heller ikke lang tid å ta bildene. På under fem sekunder er kameraapplikasjonen oppe og bildet er knipset, men det tar ytterligere noen sekunder før bildet er ferdig behandlet og vises på skjermen. Deretter trykker du på kameratasten og er klar for neste bilde umiddelbart. De fleste kompaktkameraer er noe raskere på både oppstart og prossesering, men plagsomt lang tid tar det ikke med Pixon 12.

Av innstillingsmuligheter finner du det aller meste. Telefonen har for eksempel ansiktsgjenkjenning, slik at telefonen fokuserer automatisk på ansikter. Den kan også ta bilde automatisk når ansiktet smiler, og kan si ifra dersom den registrerer at motive blunker i det bildet ble tatt. 

I scenemotus kan du velge portrett, landskap (fokus langt unna), natt (lang lukketid), sport (kort lukketid), fest/innendørs, strand/snø, solnedgang, soloppgang (lang lukketid), høstfarge (vektlegger rødt og grønt), fyrverkeri (lang lukketid), tekst (mye skarphet og kontrast), stearinlys og motlys. 

Du kan også manuelt stille eksponeringsverdi, velge lysforhold for hvitbalanse, sette inn effekter som svart/hvitt, sepia, negativ, antikk eller skarphetsøkning, manuelt justere ISO-verdien, kontrast, metning og skarphet.

Telefonen kan ta opp video med maks oppløsning på 720 x 480 piksler og inntil 30 bilder i sekundet. Her er det også autofokus, slik at kameraet fokuserer på det den tror bør være i fokus.

3,5 millimeters minijack mangler, og du må bruke en overgang.

Ikke 3,5 mm minijack

Samsung har begynt å bruke standarder, for eksempel kun Micro-USB til lading av mobilene. Men i akkurat Pixon 12 har Samsung funnet det for godt å få inn en 3,5 millimeters minijack-utgang for hodesett. I stedet må du bruke Micro-USB-porten med en medfølgende overgang til minijack. 

Vanligvis bryr vi oss ikke veldig mye om det medfølgende hodesettet, siden dette på langt nær utnytter telefonens lydkvalitet godt nok. Men Samsung har faktisk spandert et ganske brukbart hodesett på Pixon 12-kjøperne. Her er ørepluggene i gummi, slik at du får god isolasjon fra omgivelsene. Disse ligger behagelig i øregangene. 

Da vi først startet musikkspilleren synes vi det var overraskende dårlig lyd. Det virket som mellomsjiktet i musikken var altfor mye nedjustert i en lydutjevner, og vi begynte derfor å gå gjennom andre lydutjevningsinstillinger (som Samsung kaller "lydeffekter"). Da vi kom ned til "musikklarhet" kom mellomsjiktet skikkelig frem, samtidig som også resten av lydbildet virket noenlunde velbalansert.

Så til et programvareproblem som gjør situasjonen enda verre: Så snart vi lagret denne innstillingen, justerte lydutjevneren seg annerledes! Det lavere segmentet kom for godt frem, og vi fikk ikke til å justere lyden slik vi ville ha den.

For å få god lyd i det medfølgende hodesettet, må du stikke pluggen et annet sted enn i Pixon 12.

Musikken ble rett og slett slitsom å høre på, med en grøt av bass i bunnen mens de instrumentene med lysere nøkler høres unaturlige ut og ikke kommer godt nok frem. Vi prøvde å høre på det meste slags musikk, men ingenting fungerte skikkelig. I tillegg til et trangt lydbilde høres instrumenter og vokaler kjedelige og unaturlige ut. Detaljer uteblir, og musikken blir gørrkjedelig.

Vi satte derfor inn et annet sett med øreplugger, uten å spore særlig mye forbedringer. Så snart et flertall instrumenter spiller samtidig, blir det hele en grøt der det er vanskelig å skille instrumentene fra hverandre. Lydbildet er ikke åpent nok, og vi synes musikken ble så slitsom å høre på at vi heller vil høre på støyen fra trikker, busser, tuting, veiarbeid og andre ulyder som preger Oslo sentrum. 

Vi du bruke Pixon 12 som MP3-spiller, er det med andre ord noe du må forsikre deg om først. Og det er at du ikke er kresen på lyd, eller at du ikke har tenkt å bruke mobilen som MP3-spiller i det hele tatt. 

FM-radio er også på plass. Denne er av typen RDS slik at du kan se hvilken radiokanal du hører på. Dessverre lagres ikke radiokanalene med navn i listen, slik at du må forholde deg til frekvensene.

Den store skjermen gjør Pixon 12 til en suveren videomobil.

Videospiller med Div-X-støtte

Samsung har vært flik til å inkludere skikkelig videostøtte i sine mobiler. Pixon 12 kan du mate med videoer i en rekke populære formater, som WMV, MPEG4, Div-X, Xvid, H.263 og H.264. Dermed kan du enkelt overføre TV-serier og annet til mobilen, og se de mens du for eksempel reiser kollektivt. 

Av spill finner du:

  • Thumbling dice, der du kaster terninger uten mål og mening
  • Rollercoaster 3D, der du kjører en bane på et tivoli
  • Tetris, prøveversjon
  • Pyramidbloxx, prøveversjon
  • Monopoly World, prøveversjon
  • Brickbreaker, prøveversjon
  • Brainchallange2, prøveversjon

Listen er lang, men de to spillene som er i fullversjoner er det liten underholdningsverdi i. Alle prøveversjonene er preget av meldinger som lokker deg til å kjøpe spillet, og er begrenset til svært kort spilletid før du blir bedt om å kjøpe spillet.

Konklusjon

Pixon 12 er Samsungs flaggskip på kamerafronten. Vi har gjort en grundig test av kamerakongen for å avdekke om den duger som kamera, og ikke minst hvordan den fungerer som mobiltelefon. 

Når det gjelder kamera har vi brukt forskjellige måleverktøy for detalj- og fargegjengivelse, og kan konstatere at kameraet på de fleste punkter bør få produsentene av kompaktkameraer til å skjelve i buksene. 

Pixon 12 stiller med det beste mobilkameraet vi har testet, og bildekvaliteten kan måle seg med billige kompaktkameraer.

Videofunksjonen er også god, og du kan filme videosnutter med automatisk fokus i god kvalitet med høy oppløsning.

Les hele vurderingen av kameraet i Pixon 12

Suveren byggekvalitet

Pixon 12 har et bakdeksel og kanter av metall, og du finner ingenting som minner om billig plastikk. Telefonen ligger også godt i hånden, og føles ganske kompakt selv om kameraet stikker litt ut på baksiden. 

Skjermen er av typen AMOLED med vanvittig høy oppløsning i forhold til skjermstørrelsen på 3,1 tommer. Her er bildeskarpheten slående, og fargene er krystallklare. Skjermen er også responsiv, og det er enkelt å skrive tekstmeldinger på skjermtastaturet.

Menyene er ikke like morsomme å bruke som for eksempel HTC Hero eller Apple Iphone 3GS, og Pixon 12 er ikke en smarttelefon. Menyene gjør imidlertid jobben. Det er enkelt å finne frem til alle funksjonene, og den støtter enkel fleroppgavekjøring slik at du kan høre på radioen samtidig som du spiller et spill eller surfer på internett.

Pixon 12 har også fått en 800 MHz prosessor, som gjør telefonen lynkjapp i menyer og programmer. Her er det nesten ingen ventetid selv med krevende programmer.

Når det kommer til teknologi, stiller også Pixon 12 med det aller meste, som de raskeste hastighetene i mobilnettet, mulighet for å koble til trådløse nettverk og GPS for navigering. Det eneste du kanskje savner, er et innebygget GPS-program som kan vise deg veien bak rattet. 

Proffbrukeren vil savne mer oversiktlige og funksjonelle proffunksjoner som kalender og e-post, men til enkelt bruk gjør Pixon 12 jobben også her.

Elendig MP3-spiller

Det er musikkspilleren som er det eneste store minuset i Pixon 12. Du skal være veldig lite kresen på lydkvalitet for å bruke Pixon 12 som musikkspiller. Lydbildet virker rotete sammensatt og det mangler "luft" mellom de instumentene. Det gjør at det blir slitsomt å høre på det meste av musikk, og det hjelper ikke at både instrumentene og vokalen mangler sin naturlige klang. 

Dette er rett og slett litt trist! Vi trodde Pixon 12 skulle være en alt-i-ett-mobil, helt til vi lastet over musikk og plugget inn hodesettet. Pixon er en brukervennlig og god telefon med mye teknologi, og kameraet er det beste på markedet. Men om du er noenlunde opptatt av grei lydkvalitet, må du altså ha en MP3-spiller i tillegg.

Det finnes ingen mobiler med like bra kamera som Pixon 12, så om du vil ha en god musikkspiller i telefonen må du nøye deg med et svakere kamera. 

Det finnes imidlertid noen telefoner som ikke ligger altfor langt unna på kamerafronten, har bra lydkvalitet i musikkspilleren. Først og fremst må vi nevne Samsung Omnia HD, som er den mest fullkomne telefonen på markedet - spesielt når det kommer til underholdning. Nokia N86 8MP har også et bra kamera og en bra musikkspiller, men har ikke trykkskjerm.

For alle de som har en MP3-spiller i den andre lomma eller som sparer musikklyttingen til de er hjemme foran stereoanlegget, er Pixon 12 en fullkommen kameramobil.

Oppdatering: Vi har kåret Pixon 12 til Årets kameratelefon. Les mer her >>

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her